Bolile de fiere

Bolile de fiere sunt relativ frecvent intalnite, in mare parte la femei.

Ce este fierea?

Colecistul – cunoscut si ca fiere sau bila – este un organ in forma de punga, situat sub ficat – sub ultima coasta din dreapta.

De la ce se face colecistul?

Am pus titlul aceste, deoarece primesc des intrebari chiar cu aceasta formulare, ca si cand colecistul ar fi ceva ce poate … sa se faca sau nu, un fel de boala. De fapt voi arata ce face colecistul

Rolul principal al colecistului este de a stoca bila intre mese. In plus, mucoasa sa secreta mucus, dar si absoarbe din bila sodiul, clorul, bicarbonatul si o parte din apa, concentrand astfel bila. Cu cat bila stagneaza mai mult in colecist, cu atat concentratia sa creste, deci bila va fi mai vascoasa, deci creste riscul aparitiei noroiului biliar (sludge) si a litiazei biliare

Bila este o  secretata d eficat, cantitatea fiind de  1000-1200ml zilnic.Ficatul produce bila, fieca exista sau nu colecistul, deci exista bila si dupa scoaterea fierii.

Din colecist bila stocata este eliminata in duoden atunci cand mancarea ajunge aici din stomac, ajutand astfel la digestia si absorbtia unor alimente, in special grasimi.
In limbajul medical, termenul de bila (denumita popular si fiere) denumeste doar secretia ficatului, care este ulterior stocata in colecist. 

Fierea se scoate?

Colecistul – sau fierea-poate fi scos usor prin operatie, operatia se numeste colecistectomie, dar deseori aceasta operatie este urmata de simptome neplacute ce persista mai multi ani.

Fierea da simptome?

Colecistul sanatos nu da nici un simptom.

Colecistul bolnav poate genera probleme chiar daca la ecografie nu sunt modificari. Durere de fiere

Aceste simptome apar relativ frecvent si pot fi date de proasta functionare a colecistului, dar pot sa apara si din alte cauze

 • Litiaza biliara
 • Tumori de colecist sau cai biliare
 • Paraziti in caile biliare (rar)
 • Sangerari in caile biliare
 • Tumori in jurul cailor biliare, mai frecvent de cap de pancreas

Ce simptome dau bolile fierii?

Simptomele date de o proasta functionare a colecistului, indiferent de cauza sunt

Uneori poate sa apara si icter, scadere in greutate, sau alte simptome, in functie de cauza bolii

Analize pentru fiere

Pentru a suspiciona o boala de colecist sunt suficiente simptomele  mai sus mentionate.

Pentru a confirma o boala de colecist, in general este suficienta ecografia abdominala, dar uneori poate fi necesar examenul CT sau RMN si analizele care sa arate o suferinta a cailor biliare sau ficatului

 • Bilirubina totala si directa
 • ASTR
 • ALT
 • GGT
 • Fosfataza alcalina
 • Markerul tumoral CA 19-9

Forum despre fiere

Fierea se umfla?

Colecistul de poate umfla, dar de obicie senzatia de umflare in bolile de fiere o da balonarea nu fierea umflata

Fierea se poate sparge?

Uneori, rar, se poate sparge fierea, dar am vazut doar doua cazuri in cca 40 de ani de meserie

Fierea se regenereaza?

Fierea – ma refer la colecist- nu se regenereaza

Fierea se poate reface?

Fierea- ma refer la colecist- nu se reface dupa operatie

Fierea se varsa in stomac?

De obicei fierea nu se varsa in stomac ci in duoden, dupa stomac. In unele boli, fierea poate trece din duoden in stomac

Fierea se zbate?

Fierea- ma refer la colecist- nu se zbate. Aceasta senzatie poate fi data de contractia musculaturii abdominale

Fierea se misca?

Cititi raspunsul de mai sus

Fierea este in stanga?

Fierea este in dreapta

Fierea este pancreasul

Nu este acelasi lucru

Fierea este acelasi lucru cu bila?

Da

Fierea unde este situata?

Fierea este situata in dreapta sub coaste , sub ficat

ALTE ARTICOLE DESPRE BOLILE DE FIERE

Pe site sunt numeroase articole despre colecist, principalele teme legate de bolile de fiere pot fi gasite dand click pe link-urile de mai jos.

 • Simptome in bolile fierii

Principalele simptome in bolile colecistului

Durerea de fiere = colica biliara

Gustul amar si bolile fierii

Cauzele litiazei biliare

Complicatiile litiazei biliare

Tratamentul litiazei biliare fara operatie

Litiaza biliara forum

Recuperarea dupa operatia de colecist

Regimul dupa operatia de colecist

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, sunt absolvent in 1982  al Universitatii de medicina din Iasi cu media generala zece, sef de promotie pe tara .

Dupa stagiatura, 3 ani la tara, rezidentiat si primariat in medicina interna si gastroenterologie si doctorat, in prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva. In total am peste 37 de ani de practica medicala.

Am experienta de cca 30  de ani la Spitalul Fundeni unde am ingrijit peste 100.000 de bolnavi, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Am experienta didactica de cca 30 de ani ca sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina medicii rezidenti si specialisti .

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii din domeniul gastroenterologiei si hepatologiei celor interesati.

Sunt sute de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro.

Ele au fost redactate in mii de ore de munca de adunare a materialelor, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

Unde ma puteti gasi?

De cateva luni  am renuntat la munca haotica si dezorganizata din sistemul sanitar de stat  (spitalul Fundeni)  si imi folosesc experienta medicala acumulata avand am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Va urez maxima si sa nu aveti nevoie de medic!
Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si  aveti nevoie experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru stabilirea diagnosticului, tratamentului si regimului alimentar, puteti solicita o programare la consultatie  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841.

Puteti solicita programarea si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus

Un comentariu la „Bolile de fiere

 1. Păcat ca nu ajungeți și la Alba Iulia eu am problema cu colecistul de mica mi am făcut doar Ecografie și mi au zis ca am putea dar eu nu am semne și dureri doar coasta ma doare sub Stern cind înghit Anghirol ma simt bine se desumfla.

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programare
Adresa clinicii
%d blogeri au apreciat: