O colonoscopie poate fi indicata daca aveti una din urmatoarele probleme
- Anemie cu lipsa de fier, da cauza nelamurita prin alte mijloace de explorare
- Pierderi de sange prin materiile fecale (hematochezie)
- Durere in abdomenul inferior cu durata mai mare de doua luni, fara ca pacientul sa aiba anemie, pierderi de sange prin fecale sau boala inflamatorie intestinala
- Schimbarea obiceiurilor prinvind scaunul (constipatie sau diaree) de peste doua luni, fara ca pacientul sa aiba anemie, pierderi de sange prin fecale sau boala inflamatorie intestinala
- Urmarirea evolutiei rectocolitei ulcero-hemoragice sau bolii Crohn ( vindecare sau agravare)
- Varsta peste 50 de ani- se recomanda colonoscopie la 10 ani sau rectosigmoidoscopie la 3 – 5 ani sau test pentru hemoragii oculte fecale anual
- Cancer de colon in familie (si alti membrii ai familei pot sa aiba cancer de colon, asa numit “familial”); in aceasta situatie colonoscopia se face o data la doi ani.
- Se pare ca fac mai frecvent cancer de colon si persoanele care au avut cancer de ovar, san sau uter
- Prezenta de polipi colonici (unii pot degenera canceros) -cu ocazia colonoscopiei se face si biopsia lor cu examinare la microscop pentru a vedea ce natura au
- Cancer de colon sau polip de colon tratat si vindecat (se face regulat colonoscopie de control anuala pentru a depista precoce recidiva)
- Boala inflamatorie intestinala (se poate complica cu cancer)
- Scadere inexplicabila in greutate, nelamurita prin alte mijloace
- Biopsierea unor leziuni pe colon gasite la examenul ecografic, CT, RMN sau irigografie
- Manifestari diferite care pot fi date la distanta de un cancer (manifestari paraneoplazice) , prin secretie de diferite substante
- Febra de cauza necunoscuta
- Sindrom nefrotic (pierdere de proteine prin urina cu edeme)
- Sindrom reumatoid (dureri si inflamatiaarticulatiilor)
- Polimialgie = dureri musculare de durata
- Trombocitoza = cresterea numarului de trombocite
- Hipercalcemie (cresterea calcemiei)
- Sindrom cerebelos
- Hipertrichoza (par in exces)
- Hipoglicemie
- Tromboflebite repetate de cauza necunoscuta
- Extragere de corpi straini din colon sau rect
- Matastaze in diferite zone (ficat, plaman, os) cu punct de plecare neidentificat, care poate fi la nivelul colonului
- Urmarirea aparitiei recidivei dupa cancerul de colon operat
- Analize de laborator modificate cu cauza necunoscuta, posibil datorita unui cancer de colon
- VSH crescut
- Fibrinogen crescut
- CEA sau CA 19-9 cu valori peste normal
- Explorarea existentei unui cancer de colon sau rect la pacienti cu risc de cancer
In aceste situatii, o colonoscopie v- ar putea ajuta la precizarea unui diagnostic corect, fapt care ar permite un tratament corect.
Care este regimul alimentar si de viata al bolnavului cu probleme de colon?
Majoritatea bolilor digestiva apar sau se agraveaza si datorita alimentatiei necorespunzatoare. De aceea regimul alimentar corespunzator protejeaza tubul digestiv bolnav si grabeste vindecarea bolilor, lucru observat de fiecare dintre noi.
Teoretic bolnavul cu o boala de ficat sau digestiva trebuie sa tina regim alimentar de protectie a aparatului digestiv de toxice (alcool, substante toxice profesionale, medicamente luate in exces si fara indicatie).Acest regim alimentar este indicat de medic la consultatie.
Eu recomand la consultatie fiecarui pacient un anumit regim alimentar personalizat situatiei salemedicale, care sa scada riscul de suprasolicitare a tubului digestiv, aveti un exemplu general de regim alimentar alaturi
Este necesar si un regim de viata adecvat
Ce trebuie sa faci cand ai o boala de colon, trebuie sa mergi la medic doar daca ai dureri de burta?Am o problema cu colonul si nu prea stiu ce este, am citit ce ati scris mai sus, dar parca nu se potriveste cu ce am eu, ce sa fac, sa merg la un doctor gastroenterolog?
Am incercat sa prezint aceasta problema in articolul de mai sus, datele sunt informative, generale, dar fiecare bolnav are caracteristicile bolii lui, diferite de alt altor bolnavi.
Scopul articolului nu este sa va puneti singur diagnosticul sau sa va pun eu diagnosticul pe net, ci sa va informati referitor la boala, analize, simptome,etc. Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile.Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista.
Cand trebuie sa mergi la medic cand ai probleme cu colonul?
Boala apare de obicei cu mult timp inaintea aparitiei simptomelor de aceea nu se poate spune care este perioada de asteptare pana cand trebuie sa te ingrijorezi si sa mergi la medic. Exista si boli fara simptome semnificative cel putin la inceput. Aceste lucruri sunt valabile si in cazul hemangiomului hepatic
Dupa aparitia simptomelor, acestea pot sa se mentina o perioada apoi sa dispara (in bolile simple, majoritatea) sau sa evolueze, atunci aparand si modificari ale analizelor de laborator, ecografiei etc.
Daca simptomele dvs persista, se accentueaza sau apar alte simptome, este un indicator ca trebuie sa mergeti la medic pentru o evaluare.
Aceasta este situatia … normala, dar sunt si bolnavi cu simptome care au aparut de curand dar cu evolutie grava sau foarte grava. Am vazut in ultima perioada mai multi pacienti care nu aveau simptome si unul avea ciroza hepatica iar altul cancer hepatic.. Fiecare caz se evolueaza in felul lui, si vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare.
Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine faceti o consultatie degeaba, decat sa o faceti prea tarziu .Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna. Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista..
As vrea un regim si tratament personalizat pentru colonul meu, am balonare si dureri in dreapta sub coaste si as dori cel mai bun tratament. Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare
In primul rand in orice boala este obligatoriu ca diagnosticul sa fie corect.
Apoi, daca diagnosticul este corect, in orice boala – inclusiv in cazul acesta- exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi recomandate, mai multe scheme corecte..
Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.
Medicul dvs curant este acela care dupa evaluarea medicala trebuie sa aleaga schema de tratament si regimul alimentar personalizat,care vi se potrivesc cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).
Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.
Am 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Am cca 30 de ani de experianta la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez maxima!
Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si aveti nevoie experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, daca aveti drum prin Bucuresti, puteti solicita o programare la consultatie la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct de pe butonul de jos-dreapta al telefonului mobil.
AICI NE GASITI .
Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului 87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu
Daca veniti cu autoturismul propriu, sensul de intrare pe strada Magura Vulturului este unic, dinspre sos Pantelimon spre sos Iancului.. Cel mai bine este sa parcati se Sos Pantelimon, unde gasiti locuri de parcare.
Dacă este nevoie de endoscopie sau colonoscopie, acestea se pot face și în cadrul clinicii Sante? Pot să fac o programare la dvs.si sa vin la clinica in aceste conditii privind coronavirusul?. Am mai fost la dvs. acum 2 sau 3 ani.
Se pot face endoscopii, am colaborare cu o clinica privata unde fac aceste proceduri.
Daca nu este urgenta, ar fi bine sa amanati procedura deocamdata.Se pot face programari la secretara, numarul de telefon este pe site
Cu stima dle Radan