Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Forumul in litiaza biliara

Forumul in litiaza biliara grupeaza intrebarile puse de pacientii mei la consultatie sau pe net, pentru ca relativ frecvent aceasta boala este descoperita la ecografie si deseori sperie bolnavul respectiv, deseori el neavand nici un simptom. Voi posta in continuare intrebarile pe care le-am primit de la pacienti de-a lungul anilor.

Litiaza biliara forum

Pietrele de la ficat sunt numai in fiere?

Litiaza biliara poate fi localizata in mai multe locuri vedeti alaturatpietre-la-fiere-imagini

Poti sa mori daca ai colecist cu litiaza?

Teoretic poti sa mori de orice boala. In cazul litiazei biliare complicate netratate corespunzator, exista riscul de moarte.

Pietrele la fiere pot sa dea bilirubina marita?

Pietrele la fiere pot da bilirubina marita atunci cand o piatra plecata de la fiere blocheaza canalul de eliminare a bilei (coledoc), ducand la aparitia icterului mecanic. In aceste situatii pacientul are icter, urina portocalie, scaunul decolorat, dureri in dreapta sub coaste, greata, varsaturi si uneori febra.

Durerea din dreapta este data de fiere totdeauna?

Durerea din dreapta sub coaste poate avea multe cauze, vedeti alaturatdurere-in-dreapta

Colecistul cu pietre da in  cancer?

Se pare ca existenta indelungata a pietrelor in colecist a fost asociata cu cancerul, dar nu se stie sigur daca nu cumva cancerul de colecist poate favoriza aparitia pietrelor de fapt

Litiaza biliara poate da modificari in  analizele de ficat, adica poate sa creasca transaminazele?

Uneori crizele de fiere pot creste trecator transaminazele.

Este posibila eliminare pietre fiere cu tamaie?

Nu am vazut astfel de cazuri

Exista eliminare pietre fiere cu ultrasunete

S-a incercat spargerea pietrelor de la fiere cu ultrasunete, dar fragmentele rezultate blocau canalul fierii si jumatate dintre bolnavi trebuiau sa fie operati de urgenta, asa ca s-a renuntat la aceasta metoda

Eliminare pietre fiere simptome

In cazul in care o piatra de la fiere se elimina, poate sa nu de a nici un simptom daca piatra este mica si nu blocheaza canalul, dar daca este de marime medie, poate da  colica biliara cu dureri mari in dreapta sub coaste cu iradiere in umarul drept, greata, icter, urina portocalie, febra.

Cand se considera ca o piatra la fiere este mare?

Multi oameni au o singura piatra mare, de peste 1cm ,deseori fara simptome. Am vazut insa si bolnavi cu sute de pietre mici – unii cu simptome, altii fara-, dar majoritatea pietrelor au 5-10mm in diametru si sunt rotunde.

Este posibila eliminarea pietrelor de la fiere fara operatie

Am vazut astfel de cazuri, dar sunt rare

Litiaza biliara poate sa dea diaree

Am vazut cazuri de litiaza biliara insotite de diaree

Am o piatra la ficat si nu stiu ce este piatra la ficat?

Nu exista piatra la ficat, probabil este o confuzie cu pietrele in canalele hepatice, fiere sau canalul coledoc.

Exista calcificari in ficat, care pot fi interpretate grosolan ca “pietre la ficat”.

Am piatra la fiere 150mm mie tare frica de operatie.Vreau sa intreb pe domnul doctor daca o sa faca cu laser sau o sa ma taie.

Operatia de fiere se poate face cu laser sau cu taietura, depinde de situatia fiecarui bolnav. Nu am vazut pana acum o piatra de 15cm, cam mare

Cat dureaza operatia de fiere?

In functie de caz operatia poate sa dureze intre o jumatate de ora si mai multe ore.

Bananele sunt bune in colica biliara?

Bananele de obicei sunt  bine suportate in colica biliara, dar mai bine este sa beti doar lichide in aceasta situatie

Litiaza biliara apare si  la copii?

Am vazut si astfel de cazuri dar mai rar

Calculii biliari ajung obligatoriu la operatie?

De obicei calculii biliari nu se opereaza, operatia este rar indicata

Exista dizolvarea pietrelor la  fiere

Exista dar rareori aveti date aici

Calculii biliari sunt de mai multe tipuri?

Calculii biliari sunt de colesterol in 80% din cazuri, iar ceilalti sunt pigmentari, formati din bilirubina si calciu.

Se poate face curatarea vezicii biliare, cu ce?

Vezicula biliara nu are nevoie de curatare periodica. Ea se goleste oricum de mai multe ori pe zi, iar o fortare a golirii sale poate sa dea simptome extrem de suparatoare, sau chiar colica biliara

Pot sa apara ceva complicatii in timpul operatiei de fiere daca e  o piatra mare?

In orice operatie exista un risc sa apara tot felul de complicatii, medicul care va stie poate sa va spuna care este riscul in cazul dvs. Marimea pietrei nu are lagatura cu riscul de aparitie a complicatiilor

Colecistul cu litiaza poate sa dea constipatie

Am avut astfel de bolnavi cu litiaza biliara si constipatie

Daca ai pietre la fiere trebuie sa tii regim alimentar?

Tinand cont de faptul ca bolnavul cu litiaza biliara poate sa aiba o criza de fiere daca manaca ceva necorespunzator, rezulta ca este bine sa fii atent la ce mananci cand ai litiaza biliara.

Care pot fi consecinţele nerespectării dietei daca ai pietre la fiere?

Nerespectarea regimului alimentar impus de medic poate conduce la următoarele simptome: gust amar, diaree, greaţă, dureri sub coaste în partea dreaptă, scăderea poftei de mâncare sau chiar icter

Fierea bolnava de litiaza se poate vindeca? Ati avut astfel de cazuri?

In functie de fiecare pacient o boala biliara se poate vindeca sau nu, am bolnavi cu astfel de boli pe care ii vad doar din cand in cand, merg bine daca respecta anumite recomandari medicale. Litiaza biliara dispare rareori de la sine sau chiar cu tratament

Cat poti sa astepti de cand ai litiaza de fiere pana ajungi la medic?

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare sau cand apar simptomele deoarece in majoritatea cazurilor litiaza biliara nu da simptome, iar situatia difera de la bolnav la bolnav.

Desi litiaza de colecist da uneori simptome suparatoare, in principiu majoritatea cazurilor nu reprezinta o urgenta medicala, nu trebuie sa mergi in aceeasi zi la medic, dar nici nu trebuie sa amani prea mult. Riscul cel mai mare este ca boala  care are o evolutie blanda o perioada de timp, sa fie depistata in stadiu avansat, greu reversibil. Asta face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect. Dupa aprecierea corecta a diagnosticului si gravitatii bolii, urmarirea de catre medic este mai..laxa, in functie de pacient. fiecare caz se evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Care este cel mai bun tratament si regim pentru litiaza de fiere? Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare. De ce este necesar un regim alimentar personalizat?

Prima problema este ca diagnosticul sa fie corect. Apoi, daca diagnosticul este corect, in o boala de fiere exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi  recomandate, mai multe scheme corecte..

Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sau un regim alimentar general corect, sa i se potriveasca mai bine, iar altul mai putin bine.

Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).

Tot el trebuie sa va stabileasca o lista de alimente care trebuie evitate ai alta cu alimentele premise in situatia dvs, deci un regim alimentar personalizat – aveti un exemplu general alaturi , fara legatura cu tema de fata, este doar un exemplu.Regim alimentar anemie

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent  in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi cu media generala 10, sef de promotie pe tara. 

Desi am fost sef de promotie, nu am ramas in invatamant sau cercetare  ca alte cateva sute de colegi de promotie clasati cu sute de locuri in urma mea, deoarece tata fusese jandarm in garda Palatului Peles, deci  reactionar…, iar eu nu aveam activitate politica, asa ca  am plecat la tara dupa stagiatura.

Acest lucru nu a contat prea mult deoarece am luat toate consursurile la care am participat,  cu 100-200 de candidati pe 2-3 locuri, iar ulterior am intrat in invatamantul universitar am intrat  tot prin concurs.

Acum am peste 37 de ani de practica medicala, stagiatura ,medicina de familie la tara,  3 ani de rezidentiat in medicina interna, 3 ani de rezidentiat in gastroenterologie, 5 ani primariat in medicina interna,5 ani primariat in gastroenterologie. In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva, asistent universitar 11 ani prin concurs, doctorat, apoi sef de lucrari 18 ani, toate prin concurs.

Am cca 30  de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni unde am intrat prin concurs si am ingrijit peste 100.000 de cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani  de  activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medici rezidenti si specialisti

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

Unde lucrez acum?

Din luna iunie 2019 am hotarat sa renunt sa lucrez in sistemul de stat si am trecut in cel privat,  am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, biliare, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala, dar aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni  fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu).

Este evident ca in privat nu sunt cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, tocmai de aceea m-am decis sa lucrez in privat in conditii …. normale.

Dedicandu-ma exclusiv activitatii in privat, programarile se fac  rapid, programul este extins in functie de solicitari, iar consultul se poate face in una-trei zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de aspteptare, si in privat era cam tot asa).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si  aveti nevoie experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru stabilirea diagnosticului, tratamentului si regimului alimentar, puteti solicita o programare la consultatie  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841. Puteti sa va programati si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

 

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programari telefon
Spre clinica
%d blogeri au apreciat: