Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Forumul in litiaza biliara

Forumul in litiaza biliara grupeaza intrebarile puse de pacientii mei la consultatie sau pe net, pentru ca relativ frecvent aceasta boala este descoperita la ecografie si deseori sperie bolnavul respectiv, deseori el neavand nici un simptom. Voi posta in continuare intrebarile pe care le-am primit de la pacienti de-a lungul anilor.

Litiaza biliara forum

Pietrele de la ficat sunt numai in fiere?

Litiaza biliara poate fi localizata in mai multe locuri vedeti alaturatpietre-la-fiere-imagini

Poti sa mori daca ai colecist cu litiaza?

Teoretic poti sa mori de orice boala. In cazul litiazei biliare complicate netratate corespunzator, exista riscul de moarte.

Pietrele la fiere pot sa dea bilirubina marita?

Pietrele la fiere pot da bilirubina marita atunci cand o piatra plecata de la fiere blocheaza canalul de eliminare a bilei (coledoc), ducand la aparitia icterului mecanic. In aceste situatii pacientul are icter, urina portocalie, scaunul decolorat, dureri in dreapta sub coaste, greata, varsaturi si uneori febra.

Durerea din dreapta este data de fiere totdeauna?

Durerea din dreapta sub coaste poate avea multe cauze, vedeti alaturatdurere-in-dreapta

Colecistul cu pietre da in  cancer?

Se pare ca existenta indelungata a pietrelor in colecist a fost asociata cu cancerul, dar nu se stie sigur daca nu cumva cancerul de colecist poate favoriza aparitia pietrelor de fapt

Litiaza biliara poate da modificari in  analizele de ficat, adica poate sa creasca transaminazele?

Uneori crizele de fiere pot creste trecator transaminazele.

Este posibila eliminare pietre fiere cu tamaie?

Nu am vazut astfel de cazuri

Exista eliminare pietre fiere cu ultrasunete

S-a incercat spargerea pietrelor de la fiere cu ultrasunete, dar fragmentele rezultate blocau canalul fierii si jumatate dintre bolnavi trebuiau sa fie operati de urgenta, asa ca s-a renuntat la aceasta metoda

Eliminare pietre fiere simptome

In cazul in care o piatra de la fiere se elimina, poate sa nu de a nici un simptom daca piatra este mica si nu blocheaza canalul, dar daca este de marime medie, poate da  colica biliara cu dureri mari in dreapta sub coaste cu iradiere in umarul drept, greata, icter, urina portocalie, febra.

Cand se considera ca o piatra la fiere este mare?

Multi oameni au o singura piatra mare, de peste 1cm ,deseori fara simptome. Am vazut insa si bolnavi cu sute de pietre mici – unii cu simptome, altii fara-, dar majoritatea pietrelor au 5-10mm in diametru si sunt rotunde.

Este posibila eliminarea pietrelor de la fiere fara operatie

Am vazut astfel de cazuri, dar sunt rare

Litiaza biliara poate sa dea diaree

Am vazut cazuri de litiaza biliara insotite de diaree

Am o piatra la ficat si nu stiu ce este piatra la ficat?

Nu exista piatra la ficat, probabil este o confuzie cu pietrele in canalele hepatice, fiere sau canalul coledoc.

Exista calcificari in ficat, care pot fi interpretate grosolan ca “pietre la ficat”.

Am piatra la fiere 150mm mie tare frica de operatie.Vreau sa intreb pe domnul doctor daca o sa faca cu laser sau o sa ma taie.

Operatia de fiere se poate face cu laser sau cu taietura, depinde de situatia fiecarui bolnav. Nu am vazut pana acum o piatra de 15cm, cam mare

Cat dureaza operatia de fiere?

In functie de caz operatia poate sa dureze intre o jumatate de ora si mai multe ore.

Bananele sunt bune in colica biliara?

Bananele de obicei sunt  bine suportate in colica biliara, dar mai bine este sa beti doar lichide in aceasta situatie

Litiaza biliara apare si  la copii?

Am vazut si astfel de cazuri dar mai rar

Calculii biliari ajung obligatoriu la operatie?

De obicei calculii biliari nu se opereaza, operatia este rar indicata

Exista dizolvarea pietrelor la  fiere

Exista dar rareori aveti date aici

Calculii biliari sunt de mai multe tipuri?

Calculii biliari sunt de colesterol in 80% din cazuri, iar ceilalti sunt pigmentari, formati din bilirubina si calciu.

Se poate face curatarea vezicii biliare, cu ce?

Vezicula biliara nu are nevoie de curatare periodica. Ea se goleste oricum de mai multe ori pe zi, iar o fortare a golirii sale poate sa dea simptome extrem de suparatoare, sau chiar colica biliara

Pot sa apara ceva complicatii in timpul operatiei de fiere daca e  o piatra mare?

In orice operatie exista un risc sa apara tot felul de complicatii, medicul care va stie poate sa va spuna care este riscul in cazul dvs. Marimea pietrei nu are lagatura cu riscul de aparitie a complicatiilor

Colecistul cu litiaza poate sa dea constipatie

Am avut astfel de bolnavi cu litiaza biliara si constipatie

Daca ai pietre la fiere trebuie sa tii regim alimentar?

Tinand cont de faptul ca bolnavul cu litiaza biliara poate sa aiba o criza de fiere daca manaca ceva necorespunzator, rezulta ca este bine sa fii atent la ce mananci cand ai litiaza biliara.

Care pot fi consecinţele nerespectării dietei daca ai pietre la fiere?

Nerespectarea regimului alimentar impus de medic poate conduce la următoarele simptome: gust amar, diaree, greaţă, dureri sub coaste în partea dreaptă, scăderea poftei de mâncare sau chiar icter

Fierea bolnava de litiaza se poate vindeca? Ati avut astfel de cazuri?

In functie de fiecare pacient o boala biliara se poate vindeca sau nu, am bolnavi cu astfel de boli pe care ii vad doar din cand in cand, merg bine daca respecta anumite recomandari medicale. Litiaza biliara dispare rareori de la sine sau chiar cu tratament

Cat poti sa astepti de cand ai litiaza de fiere pana ajungi la medic?

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare sau cand apar simptomele deoarece in majoritatea cazurilor litiaza biliara nu da simptome, iar situatia difera de la bolnav la bolnav.

Desi litiaza de colecist da uneori simptome suparatoare, in principiu majoritatea cazurilor nu reprezinta o urgenta medicala, nu trebuie sa mergi in aceeasi zi la medic, dar nici nu trebuie sa amani prea mult. Riscul cel mai mare este ca boala  care are o evolutie blanda o perioada de timp, sa fie depistata in stadiu avansat, greu reversibil. Asta face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect. Dupa aprecierea corecta a diagnosticului si gravitatii bolii, urmarirea de catre medic este mai..laxa, in functie de pacient. fiecare caz se evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Care este cel mai bun tratament si regim pentru litiaza de fiere? Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare. De ce este necesar un regim alimentar personalizat?

Prima problema este ca diagnosticul sa fie corect. Apoi, daca diagnosticul este corect, in o boala de fiere exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi  recomandate, mai multe scheme corecte..

Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sau un regim alimentar general corect, sa i se potriveasca mai bine, iar altul mai putin bine.

Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).

Tot el trebuie sa va stabileasca o lista de alimente care trebuie evitate ai alta cu alimentele premise in situatia dvs, deci un regim alimentar personalizat – aveti un exemplu general alaturi , fara legatura cu tema de fata, este doar un exemplu.Regim alimentar anemie

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent  in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi cu media generala 10, sef de promotie pe tara. 

Acum am peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu stagiatura , apoi ,medicina de familie la tara,  3 ani de rezidentiat in medicina interna, 3 ani de rezidentiat in gastroenterologie, 5 ani primariat in medicina interna,5 ani primariat in gastroenterologie. In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva, asistent universitar 11 ani prin concurs, doctorat, apoi sef de lucrari 18 ani, toate prin concurs.

Am cca 30  de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni Bucuresti unde am intrat prin concurs si am ingrijit peste 100.000 de cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani  de  activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medici rezidenti si specialisti, unii sunt acum profesori ,sefi de sectie, directori de spital dar din pacate mult ialtii au plecat din tara

Unde lucrez acum?

Din luna iunie 2019 am hotarat sa renunt sa lucrez in sistemul de stat si am trecut in cel privat,  am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend, iar in caz de graba incercam sa facem programarea chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare  in limita locurilor disponibile.

 

 

6 comentarii la „Forumul in litiaza biliara

  1. Buna ziua,
    Am o piatra la fiere de 20 mm. Mi se recomanda ferm operatie, totusi eu as mai amana, neavand simptome. Nu stiu ce sa fac. Se paoate amana operatia?

  2. Multumesc foarte mult pentru raspuns! Sunt din Iasi si e mai dificil sa ajung la o consultatie, dar poate totusi, voi incerca sa ajung la Bucuresti.

  3. Bună ziua am fost diagnosticată cu pietre la fiere sunt în Franța mia recomandat operație cam într-o luna ieu sincer nu ași vrea sa ma operez va rog dați-mi un sfat sau să-mi spuneți ce ar trebui să fac să nu mă operez mulțumesc mult

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: