Despre dr Ditoiu, programari, contact

Colangiocarcinomul- un cancer de ficat periculos

Dr Ditoiu Alecse Valerian, specialist gastroenterologie, hepatologie, Bucuresti

Ce este colangiocarcinomul?

Colangiocarcinomul este un cancer al cailor biliare – canalele prin care bila secretata de ficat se varsa in duoden.

Colangiocarcinomul apare rar, 1 caz la 100.000 de persoane. Tumora se poate localiza pe canalul hepatic comun mai jos sau mai sus (tumora Klatskin), canalul hepatic drept ,stang sau amandoua deodata.

Localizarea colangiocarcinomului este importanta, deoarece cu cat o tumora este localizata mai jos de ficat, cu atat sansa ei de a fi operabila este mai mare, iar daca este localizata mai inspre ficat, sansa de a fi operabila este mai mica(cum se vede in ordine in poza vecina).

Colangiocarcinomul simptome

Cele mai frecvente simptome pe care le intalnim in tumorile cailor biliare sunt urmatoarele:http://www.hepcentro.com.br/images/Image26.gif

 1. Durere abdominala sub coaste in dreapta
 2. Icter
 3. Mancarime de piele
 4. Urini portocalii
 5. Scadere in greutate
 6. Febra

Colangiocarcinomul diagnostic

Pentru diagnosticul colangiocarcinomului recomandam urmatoarele analize si explorari:

 1. ALT, AST, Fosfataza alcalina
 2. Bilirubina totala si directa
 3. VSH)
 4. Ecografia = dilatarea cailor biliare
 5. Colangiografia endoscopica retrograda– evidentiaza dilatarea cailor biliare si poate permite amplasara de proteze de cei biliare.
 6. Examenul CT si RMN– evidentiaza acelasi aspect
 7. Antigenul CA 19-9

Exista persoane care au risc sa faca colangiocarcinom?

Se considera ca au risc sa faca colangiocarcinom urmatoarele persoane:

 • Malformatii de cai biliare
 • Colangita scleroasa primitiva
 • Parazitoze ale cailor biliare
 • Expunere la toxice (Thorotrast)
 • Rectocolita ulcero-hemoragica
 • Alcoolismul

Colangiocarcinomul tratament

Colangiocarcinomul este o boala considerata incurabila, exista sanse de supravietuire, dar acestea tin de momentul diagnosticului. Diagnosticul tardiv scade sansele de curabilitate, cu atat mai mult cu cat boala poate sa apara la persoane in varsta. Exista mai multe variante de tratament:

 • Chirugical (operatie) de rezectia tumorii cu diferite anastomoze bilio-digestive
 • Endoscopic (montarea de proteze in caile biliare, carte perforeaza tumora printr-un tub de plastic sau metalic), se poate vedea aici tehnica
 • Terapie paliativa: o alta metoda de „rezolvare” a icterului este drenajul biliar
  extern – (drenajul biliar percutan); practic se introduce un tub de pl astic in caile biliare deasupra obstacolului, iar bila in loc se treaca in jos pe caile biliare, este eliminata la exterior pe acest tub, fiind ulterior inghitita de paci ent pentru a ajuta la digestie -vezi poze in dreapta;este o metoda temporara, care nu rezolva problema de fond, cancerul de cai biliare merge mai departe, dar poate scadea icterul, mancarimea de piele, se pot imbunatati analizele, iar supravietuirea se poate prelungi cu cateva saptamani sau luni, depinde de caz si de asparitia sau nu a complicatiilor (infectii la piele sau pe caile biliare, blocajul scurgerii bilei in exterior, miscarea cateterului cu scurgerea bilei in cavitatea abdominala, etc)-
 • Terapie fotodinamica distrugerea celulelor canceroase dupa un tratament prealabil care le face fotosensibile
 • Citostatice 5-fluorouracil , leucovorin, gemcitabina cisplatinium, irinotecan, ERLOTINIB
 • Transplantul de ficat

Colangiocarcinomul – forum

ATENTIONARE
Evaluarea reala si personalizata  a suferintei sau analizelor unei persoane se pot face doar direct de catre medic.Recomandarile de pe site sunt generale, ele trebuind sa fie personalizate de un medic consultant pentru fiecare pacient, si modificate in functie de evolutia situatiei; o recomandare perfect valabila in acest moment poate fi eronata in situatia bolnavului de peste cateva ore sau chiar daunatoare, de aceea datele postate pe site sunt doar informative pentru pacienti, si nu inlocuiesc recomandarile date de medicul  dvs curant gastroenterolog.

Daca doriti o evaluare virtuala a problemei dvs de sanatate reale, a simptomelor, analizelor etc, apelati la site-uri care dau consultatii pe net. Acest site nu este abilitat pentru evaluari medicale virtuale,datorita riscului mare de eroare medicala.

Ce sanse de supravietuire sunt in acest tip de cancer?

Sansele de supravietuire ale fiecarui caz se evelueaza individual; global ele sunt de la 100% la zero.

Tatal meu in varsta de 54 ani diagnosticat in urma biopsiei cu colangiocarcinom cu determinari hepatice secundare gr 4 si carcinom ductal pancreatic adenocarcinom pulmonar adenocarcinom intestin subtire momentan a inceput tratament chimioterapie vas ruga sa-mi spuneti ce sanse de supravetuire mai are si daca se mai poate face ceva.

Sansele de supravietuire se estimeaza pentru fiecare caz in parte, la fel si conduita terapeutica de urmat

Chimioterapia pentru colangiocarcinom, poate avea efecte neplacute (poate accelera evolutia)?

Chimioterapia, ca orice tratament (cu medicamente, ceaiuri, naturist sau operatie), poate avea si efecte secundare de orice fel, unele putand fi grave. Tocmai de aceea, un medic nu poate prescrie medicamente decat pacientului pe care il stie si il urmareste, iar un pacient nu trebuie sa ia medicamente decat la recomandarea medicului.

Daca la o saptamana dupa operatia de pietre la fiara, in timpul operatiei niste pietre s-au deplasat si i-au blocat un canal care conduce acidul pentru digestie.Se poate trata cu o endoscopie?

Teoretic se poate trata si endoscopic

Am fost diagnosticat cu tumoara klatsicin la biopsie mia iesit tesut conjuctiv fibros cu inflamatie cronica nespecifica ,vezica biliara prezentand leziuni histopatologice de colecistita cronica exulcerativa. ce diagnostic am daca mi sa facut foraj la operatie.

Medicul dvs are raspunsul cert, intrebati-l, eu nu stiu acest raspuns.

Mama are tumora de cai biliare, la intersectie acolo unde se unesc intr-un singur tub. doctorul spune ca a incercat sa introduca un tub care sa realizeze drenajul dar de circa 4 zile nici o imbunatatire .pe cine sa mai intreb , ce se mai poate face ? cine ma lamureste daca intr-adevar trebuie sa asteptam sfarsitul .

Numai medicul care stie cazul poate aprecia corect sansele de vindecare sau ameliorare sau riscul de agravare. Celelalte- sfaturi de la prieteni, forumuri pe net, sfaturi pe net, compararea cu situatii „similare”… nu au nici o legatura cu realitatea unui anumit caz, dar pot reprezenta surse de imbarbatare sau deznadejde.

Daca ai tumora de cai biliare, se poate rezolva macar icterul?

Icterul intr-o tumora de cai biliare este dat de obstacolul in calea scurgerii bilei; inlaturarea obstacolului (printr-una din metodele mentioante), rezolva icterul, dar nu amelioreaza in nici un fel evolutia tumorii care merge mai departe.

Am icter si transaminaze mari  mie frica de cancer la ficat..pot veni la dvs, unde ma pot programa? Mutumesc

Va puteti programa la consult sa vedem cum stau lucrurile si ce este de facut in continuare.

Programarea se poate face telefonic la 0758 751 841 orar de programari luni – vineri 08:00 – 20:00, sau puteti solicita o programare non-stop la programaredrditoiu@yahoo.com sau programareurgenta@yahoo.ro – rog precizati si numarul dvs de telefon – sau pe formularul de mai jos

Calendar is loading...
Powered by Booking Calendar
- Zile de consultatii

Ce trebuie sa faci atunci cand ai colangiocarcinom?

Daca aveti colangiocarcinom, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema. Din experienta mea va pot spune ca situatia nu este atat de neagra pe cat si se poate parea, si poate fi lamurita si mentinuta sub control, trebuie doar sa  luati legatura cu un gastroenterolog sau hepatolog cu experienta, obisnuit cu astfel de situatii, pentru o evaluare a problemei.Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Inapoi la prima pagina- cv Dr Ditoiu

Dr Ditoiu Spital Fundeni -gastroenterolog-hepatolog

Sunt Dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina Din 1990 lucrez la Institutul clinic Fundeni Clinicade medicina interna avand peste 30 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara, medic specialist, medic primar si terminand cu doctoratul Sunt cadru universitar prin concurs, actualmente sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale . De 20 de ani sunt Secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului SCURT TRASEU PROFESIONAL: In 1982 – am absolvit Facultatea de medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi, sef de promotie (media generala 10 – 50 de examene + diploma) poate vi se pare o lauda, dar a fost o munca imensa sase ani, si au fost 2500 de absolventi in promotia mea click → Diploma absolvire 1, Foaie matricola 2 In 1982 imediat dupa absolvire, am luat repartitie in Bucuresti pentru stagiatura In perioada 1982 -1985- medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina In perioada 1985-1988 nu a fost nici un concurs in tara, de aceea am fost medic de medicina generala la dispensarul rural, com Dorobantu Jud Calarasi In 1988 a fost primul concurs dupa patru ani, si am devenit prin concurs cercetator stiintific in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti Tot in 1988 am promovat al doilea concurs de medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti In perioada 1988 – 1991 – am fost medic rezident la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti In 1991 am devenit medic specialist de boli interne Spitalul Fundeni In 1991 am promovat alr concurs de asistent universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti , Facultatea de medicina – Clinica de medicina Interna din Institutul Clinic Fundeni, condusa de profesorul Lucian Buligescu In perioadele 1992 – 1995 si 1997-1998 am fost si medicul personalului din Institutul clinic Fundeni In 1993 – am urmat specializarea in endoscopie digestiva superioara, colonoscopie cu profesorul Alexandru Oproiu, cu supraspecializari ulterioare in Olanda (1993) Franta (1996 si 1998) si Romania In 1996 am devenit medic primar boli interne In 1996 am promovat examenul de medic specialist gastroenterologie – a doua specialitate In anul 2000 am devenit medic primar gastroenterologie Tot in anul 2000 am devenit doctor in stiinte medicale – gastroenterologie, conducatorul doctoratului fiind profesorul Lucian Buligescu, cel mai mare hepatolog din Romania in acel moment. In anul 2001 am promovat alt concurs de sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti Clinica Medicala Fundeni In peste 30 de ani de practica medicala am efectuat cca 150. 000 de consultatii medicale 65.000 endoscopii digestive superioare 20.000 de colonoscopii peste 1000 de biopsii hepatice

15 thoughts on “Colangiocarcinomul- un cancer de ficat periculos

 1. tatal meu in varsta de 54 ani diagnosticat in urma biopsiei cu colangiocarcinom cu determinari hepatice secundare gr 4 si carcinom ductal pancreatic adenocarcinom pulmonar adenocarcinom intestin subtire momentan a inceput tratament chimioterapie vas ruga sa-mi spuneti ce sanse de supravetuire mai are si daca se mai poate face ceva multumesc mult

 2. din pacate pe data de 27 -12 -2010 tatal meu sa stins si nu din cauza cancerului ci dintrun accident vascular care ia fost fatal din pacate sa chinuit cinci zile credeam ca va muri de cancer, dar nu a fost asa .A trait trei luni de cand iam descoperit boala colangiocarcinom a ductului biliar cu metahepatice . Domnule doctor credeti ca chimioterapia a avut vri-un rol negativ asupra tatalui meu? am scris mai sus diagnosticul complet pe 24 nov 2010 a facut chimioterapie cemzar +carboplatin .

 3. va multumesc pentru raspunsurile date .Chimioterapia a facuto la indrumarea doctorilor de la Cluj .a respectat tratamentul dar asa a fost sa fie .va multumesc.

 4. Buna! Bunica mea are 81 de ani. De o saptamana a fost operata de pietre la fiara. I-au scos fierea cu totul si in timpul operatiei niste pietre s-au deplasat si i-au blocat un canal care conduce acidul pentru digestie.Se poate trata cu o endoscopie? Nu se simte prea bine. Mai are sanse? Medicii din spitalul la care au operat-o i-au dat drumul acasa azi. Marti va merge la endoscopie. Multumesc anticipat

 5. Buna,
  Ma numesc Radmila Bugari, sunt medic rezident ORL, va scriu pentru ca am nevoie de informatii, sunt din arad si sincer nu stiu ce sa fac in continuare.
  Bunica mea a fost investigata astazi,am plecat de la spital cu dg de colangiocarcinom(5cm/6cm), in urma ct, echo cu substanta de contrast, si fibroscan FS4.9, iqr 2.2, sr 100 la suta
  arfi mediana ficat 3.6m/s
  CA 9-19 sub 1000 unit/ml ACE 1,22ng/dl
  Varsta ei este 78 ani,
  stare generala foarte buna, fara icter fara dureri,fara febra sau frisoane fara fenomene dispeptice, a fost descoperit pur accidental la un control de rutina.

  Medicul care o investigheaza este plecat pana in 22 feb 2011, data la care ar putea sa-i ia biopsia, rezultatul vine in 10 zile-17 zile in total pana la aflarea dg de certitudine. Sincer in cazul nostru va fii o chestiune de timp, unde am putea sa-i facem mai repede o punctie-biopsie hepatica? sau merita sa asteptam ince 2 saptamani???? facem orice vrem doar sa fie bine pentru ea.

  Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra,
  la adresa radmila852001@yahoo.com
  cu stima

 6. buna ziua !! stiti ce este mai grav ? sa stii ca mama se stinge si ca tu nu ai certitudinea ca ai facut totul pentru ea . saptamana trecuta miercuri , mama a fost operata datorita aparitiei unui icter mecanic . in urma operatiei , rezultatul a fost foarte grav . o tumoare aflata pe caile biliare chiar la intersctie acolo unde se unesc intr-un singur tub. doctorul spune ca a incercat sa introduca un tub care sa realizeze drenajul dar de circa 4 zile nici o imbunatatire .pe cine sa mai intreb , ce se mai poate face ? cine ma lamureste daca intr-adevar trebuie sa asteptam sfarsitul . mama are 77 de ani si e toata numai o viata. inteleg ca tumoarea nu poate fi extirpata ca este intr-o zona dificila , dar poate daca se invinge icterul , mai sunt sanse de a invinge tumoarea. ce sa fac , ce e mai bine ?? oare prelungirea ii va aduce chinuri ? va rog dati-mi urgent un sfat /// mai nou am facut rost de diagnostic exact , iar domnul doctor considera ca o interventie microchirurgicala ar fi o solutie . va implor ajutati-ma , deoarece e posibil ca mama in maxim cateva zile sa se stinga . diagnostic :” tumora de cai biliare in hilul hepatic (prinde ambele canale hepatice si carefour-ul) s-a tentat “foraj” transtumoral si lasarea unui tub de polietilen “pierdut”. nu s-a reusit restabilirea fluxului biliar

 7. REVIN cu zcuzele de rigoare . Se pare ca doctorul care a diagnosticat boala , face tot posibilul pt a ne trimite marti 08.03.2011 la Fundeni ladomnul doctor Cristian Gheorghe pentru o interventie microchirurgicala , si o restabilire externa a fluxului biliar . E bine , e rau ! Va rog vreau un sfat .

 8. ok , va rog sa-mi explicati si mie in ce poate consta o interventie de restabilire externa a fluxului biliar ?

 9. Am inteles si-mi cer scuze .Am citit si rascitit , am reusit sa vad pozele care nu se afisau , dar mai am o intrebare : interventia necesita ulterior imobilizare la pat pana la sfarsitul vietii ?

 10. Buna ziua!
  Terapia fotodinamica este practicata in Romania? Unde? In ce caz se recomanda?
  Va multumesc anticipat!

 11. dupa colecistectomie laparoscopica am fost depistata cu malformatii canal biliar aberrant colecist hepetic drept am avut febra 2luni am slabit 12kg vsh 38mchc31.7rdw16.6 ce sanse am de pensionare ceva urgenta daca este pentru ca am 4luni de la operatie ametesc toti medici la care am fost se uita la mine parca nedumeriti somajul mi s-a terminat si nu stiu ce pot face.va multumesc

 12. Tatal meu care are 68 de ani a fost diagnosticat cu calgiocarcinom, romboza de ramura stanga a venei porte, carcinomatoza peritoniala, dilataie anevrismala de aorta abdominala deasupra bifurcatiei, pleurezie bazala dreapta partial inchistata, va rog sa-mi spuneti daca exista ceva tratament naturist si ce sanse ar avea.
  Va multumesc!

 13. Terapie paliativa: o alta metoda de „rezolvare” a icterului este drenajul biliar
  extern – (drenajul biliar percutan); practic se introduce un tub de plastic in caile biliare deasupra obstacolului, iar bila in loc se treaca in jos pe caile biliare, este eliminata la exterior pe acest tub, fiind ulterior inghitita de paci ent pentru a ajuta la digestie -vezi poze…….
  Socrului meu i s-a efectuat aceasta intrucat nu i s-a putut implanta un stent pentru a reface canalul.-AVEA DEJA ICTER DECLANSAT-.dar nu i s-a facut nici prelevare ptr analize…Acum sta cu acel tub si se alimenteaza ,nu are dureri , nu are metastaze, are o greutate scazuta -si nu mai creste in greutate, DAR nu i s-a spus ca acel lichid care se scurge sa fie inghitit ptr a ajuta digestia.Chiar m-a intrebat un prieten chirurg daca i s-a recomandat asa ceva sa amestece cu bere si sa o bea?! Zilnic de dub de doua ori se curata acel tub de asistenta medicala si atat? Altceva nu se poate face ? Macar sa creasca in greutate …Multumesc mult,O seara buna

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programare telefonica
Adresa harta