Cabinet de gastroenterologie si hepatologie dr Ditoiu in Clinica Sante str Magura Vulturului 87 sector 2 Bucuresti

Cand este indicata endoscopia digestiva superioara?

Toata lumea are din cand in cand probleme digestive – dureri, greata balonare, tulburari de tranzit etc.

In majoritatea cazurilor acestea sunt trecatoare, nu au gravitate, si necesita evaluare medicala, dar de obicei nu si endoscopie digestiva.

In ultima perioada vad insa din ce in ce mai des la cabinet persoane care au facut una-doua-trei endoscopii digestive, si totusi nu au rezolvat problema

Cand trebuie sa faci endoscopie digestiva superioara?

Multi cred ca trebuie sa faci endoscopie digestiva la orice durere de burta, si spera ca apoi sa le treaca durerea..

Endoscopia digestiva superioara nu se face oricand si oricum. Este o manevra invaziva, riscanta (desi riscurile sunt mici, sunt mult mai mari decat riscurile unei vaccinari sa zicem), si ea ar trebui sa fie facuta atunci cand rezultatul ei poate schimba schema de tratament sau dieta.

In SUA se estimeaza ca cca 60% din endoscopiile digestive superioare nu au indicatie, deci nu ar trebui sa fie facute  ( si acolo, pentru ca o endoscopie digestiva sa fie platita de Casa de Asigurari de Sanatate, se fac verificari serioase, si uneori medicul trebuie sa suporte costul endoscopiei- daca nu a fost indicata corect- iar acest cost este de cca 1000 dolari).

Indicatiile endoscopiei digestive superioare

Una dintre cele mai frecvente indicații pentru endoscopia GI superioară este dispepsia.

Dispepsia este definita ca durere sau disconfort, balonare, senzație de plenitudine abdominala (satietate rapida dupa alimentatie) cu un aport foarte mic de alimente, senzație de plenitudine neobișnuită după mese, greață, pierderea poftei de mâncare, arsuri la stomac, regurgitare a alimentelor sau a acidului și eructații. Termenul de dispepsie este adesea folosit pentru aceste simptome atunci când acestea nu sunt tipice unei boli bine descrise (de exemplu, refluxul gastro-intestinal) și cauza nu este clară. După ce s-a stabilit o cauză a simptomelor, termenul de dispepsie este de obicei scăzut în favoarea unui diagnostic mai specific.

Randamentul diagnostic al endoscopiei digestive superioare este limitat în special la pacienții cu vârsta sub 60 de ani dar și la cei fără „simptome de alarmă”, cum ar fi pierderea neintenționată a greutății, hematemeza, melena, disfagia, anemia și vărsături persistente

Ar putea fi indicata o endoscopie digestiva atunci cand aveti una din urmatoarele probleme

 • Simptome care pot necesita endoscopie digestiva superioara
  • Greata sau varsaturi persistente
  • Varsaturi cu sange
  • Arsuri persistente in spatele sternului in ciuda tratamentului
  • Dureri in spatele sternului, in coloana vertebrala sau in abdomenul superior de cauza necunoscuta
  • Tumori aparute in zona abdominala, care ar putea fi date de o boala de stomac
  • Tulburari sau durere persistente la inghitit
  • Balonare persistenta si inexplicabila (poate fi o problema gastrica sau duodenala
  • Scadere in greutate de cauza necunoscuta (poate fi o boala gastrica, chiar cancer)
  • Ganglioni mariti in perioada superioara a corpului (axilari, laterocervicali, supraclaviculari)
 • Anemie persistenta de cauza necunoscuta (poate fi o pierdere de sange prin tubul digestiv superior care necesita lamurire prin endoscopie digestiva superioara)
 • Persoanele care iau  medicamente care ar putea afecta tubul digestiv
 • Persoane cu markeri tumorali digestivi crescuti
 • Persoane cu scaune negre inexplicabile (poate fi o pierdere de sange din tubul digestiv superior)
 • Interventii care se pot efectua endoscopic
  • Controlul sangerarilor di nesofag, stomac sau duoden
  • Extragere de polipi sau biopsii
  • Dilatarea de stricturi
  • Terapie laser
  • Bandare de varice esofagiene
  • Introducere de tuburi de alimentare (gastrostomie)
  • Colangiografie endoscopica retrograda
 • Boli pentru a caror lamurire poate fi necesara o endoscopie digestiva superioara
  • Operatii pe stomac  chiar pentru ulcer (exista risc de aparitie a cancerului gastric)
  • Cancer de stomac operat- endoscopia digestiva superioara urmareste daca s-a vindecat sau a recidivat cancerul
  • Boala de reflux gastroesofagian ei esofagul Barett
  • Ulcerul gastric sau duodenal- evolutia sa poate fi urmarita prin endoscopie digestiva superioara
  • Rude cu cancer de stomac (exista acest risc si la dvs)
  • Ciroza hepatica- pentru monitorizarea cresterii varicelor sau altor leziuni
  • Varice esofagiene
  • Polipi gastrici – urmarirea evolutiei lor se face prin endoscopie digestiva superioara
  • Descoperirea unor modificari pe esofag, stomac sau duoden cu ocazia altor explorari (radiografie cu bariu, CT) si a caror cauza poate fi lamurita prin endoscopie digestiva superioara
  • Tumori in ficat, plamani, oase, etc, care pot fi metastaze din esofag sau stomac, necesita endoscopie digestiva superioara
  • Inainte de a incepe un tratament anticoagulant este necesara o endoscopie digestiva superioara pentru a evalua daca exista risc de sangerare in timpul acestui tratament
  • Gastrita atrofica-poate evolua uneori catre cancer gastric
  • Anemie pernicioasa (Biermer) – poate sa se insoteasca de cancer gastric

In aceste situatii, o endoscopie digestiva superioara  ar putea ajuta precizarea unui diagnostic corect, fapt care ar permite un tratament corect.

Daca ai Helicobacter Pylori trebuie sa faci endoscopie digestiva superioara?

Unele persoana care au simptome abdominale superioare pot sa aiba si Helicobacter Pylori

Aceste simptome sugestive pentru existenta acestui microb sunt simptomele dispeptice ca balonarea aparuta dupa mese,  sațietatea precoce și durerea epigastrică sau arsurile arsurile in capul pieptului.

Helicobacter Pylori poate  provoaca inflamația mucoasei gastrice și gastrita cronică putand da simptome. Mai multe studii au aratat ca pacientii cu Helicobacter au mai frecvent simptome tip dispepsie – mentionate mai sus.

Ar trebui ca inlaturarea  H. pylori sa duca la ameliorarea simptomelor  tip dispepsie. S-a constatat insa ca efectele benefice ale eradicării Helicobacter pylori nu apar la toti pacientii cu dispepsie, si persista  riscul de a avea in continuare aceleasi  simptome si după 12 luni de la disparitia microbului.

Cu toate acestea, având în vedere efectele benefice potențiale ale H. pylori asupra simptomelor dispeptice, se poate face testarea pentru Helicobacter din fecale și apoi tratament, fara a fi obligatoriu  indicata endoscopia digestiva superioara.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, consultul de poate face mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: