Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Operatia de fiere

Opertatia de fgiere – colecistectomia  este larg raspandita in toata lumea, uneori indicatia nefiind clar stabilita pe principii medicale.

Ma confrunt frecvent cu bolnave care au fost operate de fiere, si ajung apoi la internist sau gastroenterolog pentru ca simptomele pentru care s-au operat nu au disparut, ba chiar au aparut altele care nu existau.

Cand trebuie sa te operezi de fiere?

Nu trebuie sa te operezi obligatoriu de colecist doar pentru ca ai ocazional simptome sau pentru ca ai litiaza, pentru ca dupa oepratia cam jumatate dintre cei oeprati au probleme serioase cu durata medie de cca 7 ani.

Exista indicatie de operatie curativa (adica se face atunci cand ai probleme care nu se rezolva altfel  decat cu operatie ) si indicatii de operatie profilactica (adica care se face atunci cand nu exista simptome sau complicatii, dar exista riscu de aparitie a lor)

Colecistectomia curativa este indicata in principiu in urmatoarele situatii:

  1. Colecistita acuta cu sau fara pietre
  2. Litiaza de colecist cu simptome frecvente care nu se rezolva cu medicamente sau cu complicatii
  3. Traumatisme de colecist
  4. Cancer de colecist
  5. Pancreatita acuta la pacient fara consum de alcool

Chiar si in situatiile mentionate, se incearca mai intai tratament medicamentos, iar daca boala nu se amelioreaza se poate lua in discutie scoaterea fierii.

Cand NU exista indicatie certa de colecistectomie?

Nu trebuie scoasa teoretic fierea in urmatoarele situatii:

  1. Litiaza de colecist (pietre le fiere) fara simptome , cu simptome ocazionale, sau cu simptome care se rezolva cu medicatie
  2. Litiaza biliara cu simptome ocazionale, care se rezolva rapid, fara probleme
  3. Dischinezia biliara
  4. Litiaza biliara cu simptome dar cu risc operator crescut
  5. Colecist septat
  6. Colecist malformat

Desi existenta unei litiaza biliare reprezinta un risc pentru aparitia complicatiilor, acestea sunt foarte mici.

De asemenea, se considera ca existenta pietrelor la fiere reprezinta un risc de cancer de colecist, dar eu am vazut mii de cazuri de litiaza biliara si cel mult 10 cazuri de cancer de colecist in 40 de ani de experienta medicalaRiscurile litiazei biliare

Ce complicatii pot sa apara dupa operatia de scoatere a fierii?

Dupa operatia de colecistectomie sunt frecvente situatiile in care apar simptome neplacute, care uneori se intind pe perioade lungi de timp (ani).

Cele mai frecvente probleme dupa scoaterea fierii sunt:

  1. Sindromul postcolecistectomie
    • poate sa apara in 5-40% din cazuri
    • se manifesta prin dureri subcostal drept, balonare, diaree, gust amar, scadere in greutate
  2. Diaree timp de mai multi ani – 20%, care se amelioreaza in timp
  3. Aderente
  4. Ranirea canalului biliar comun
  5. Cresterea transaminazelor
  6. Sangerare intraoperatorie
  7. Infectii
  8. Lezarea unui organ intraabdominal
  9. Riscul anesteziei

Operatia de fiere – forum

Ce regim trebuie sa tii dupa ce iti scoti fierea?

Aveti regimul general pe site, dar el trebuie personalizat de medicul dvs curant.

Ce tratament ar trebui sa fac pt. fiara?

Bolile de fiere sunt numeroase, fiecare avand tratamentul ei. Numai cine vede bolnavul, isi poate forma o parere despre boala si gravitatea ei, si poate sa dea tratament.

Am fiara deformata (alungita) , e lenesa , are peretii ingrosati si de la ecograf mi sa spus ca am si nisip si namol . Ce tratament mi-ati recomanda sa scap se namol si nisip?

Raspunsul este mai sus.

CE TRATAMENT IMI PRESCRIETI PENTRU FIERE/FICAT?

Prescrierea unui tratament este o responsabilitate importanta, pentru ca pot sa apara efecte secundare, s-au s-ar putea ca tratamentul sa nu fie eficient. De aceea, responsabilitatea prescrierii si urmaririi tratamentului este a unui singur medic, medicul curant.

Ce fel de efort nu poti face dupa operatia de fiere?

Depinde de fiecare caz, medicul curant stabileste capacitatea de efort si restrictiile

Am fost operata de fiere, am facut si mi-a zis ca am lichid verde de la fiere in stomac pt ca nu am varsat dupa operatie.AM SI EU O INTREBARE. daca nu versi dupa operatie poate sa apara complicatii si la colon?cat de periculos e?nu stiu nimic despre toate astea,pur si simplu medicul mi-a dat medicamente si atat nu mi-a explicat nimic

Nu trebuie neaparat sa versi dupa operatie, oricum fierea (lichidul verzui secretat de ficat) poate sa o ia in sus, pe gura, sau in jos, pe fund, nu stagneaza in duoden sau stomac luni de zile. Datorita aglomeratiei medicii nu au timp.. nici sa faca pipi uneori de aceea nu au timp de explicatii, si nici eu nu am timp – dupa cum observati din raspunsurile scurte pe care le dau-.

Am piatra la fiere si trebuie sa plec in concediu, ce sa fac?

Sunt milioane de oameni cu pietre la fiere care pleaca in concediu si vin sanatosi acasa; situatia dvs particulara  o cunoaste medicul dvs si va poate sfatui personalizat.

Se poate imbolnavi ficatul daca scoti fierea?

Se poate imbolnavi, dar nu din cauza fierii scoase, ci din alte cauza (ca la oricare alta persoana).

Cat  trebuie sa astepti de cand ai o  o problema cu fierea sau pana mergi la medic?

Daca aveti probleme  de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema. Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apar simptomele sau pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. Problema cea mai importanta este ca aceleasi simptome dau numeroase boli digestive sau chiar fara legatura cu aparatul digestiv, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Acest risc face necesara o  monitorizare la un gastroenterolog cu experienta in tratarea acestor cazuri, cu recomandarea unor masuri  corespunzatoare.

As vrea un regim si tratament personalizat pentru fiere care este cel mai bun tratament si regim?

Nu exista tratamente bune si tratamente rele, exista mai multe scheme de tratament corecte in fiecare boala. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul dvs curant gastroenterolog trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita  medicul dvs este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Tot el trebuie sa va stabileasca o lista de alimente care trebuie evitate ai alta cu alimentele premise in situatia dvs – aveti un exemplu general alaturi , fara legatura cu tema de fata, este doar un exemplu.regim pentru fiere pdf

Daca inca nu ati rezolvat problema si aveti drum prin Bucuresti, veniti  la cabinet sa vedem despre ce este vorba in cazul dvs.

Boala de fiere se poate vindeca? Ati avut astfel de cazuri?

In functie de fiecare pacient  de rezistenta organismului, tratament, regim, etc, bolie colecistului se pot vindeca sau nu, am bolnavi cu astfel de boli pe care ii vad doar din cand in cand, merg bine daca respecta anumite recomandari medicale.

Despre mine 

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

15 comentarii la „Operatia de fiere

  1. Domnule doctor, am o ruda ,barbat de 47 ani care a slabit drastic ajungand ca un schelet.S/a ingalbenit la ochi si piele.Nu acuza nici un fel de dureri.Mananca precum un lup.A fost alcoolic.S/a lasat acum 2 ani.In urma unei ecografii,i s/a descoperit la fiere ,ceva de forma unei pungi cu pietre.Seamana cu un rinichi. Astazi, o comisie de medici i/a spus sorei mele ,ca trebuie sa mearga undeva sa/l opereze.La Dragasani,nu se poate.Ce puteti sa/mi spuneti? Un sfat ,o parere? Cu respect si speranza Geta Selescu

  2. Imi pare rau dar, nu imi dau cu parerea decat atunci cand am date concrete nu texte.
    Fara sa vezi bolnavul, fara sa stii simptomele, fara analize, ….doar un medic inconstient sau care vrea sa para informat, isi da cu parerea.
    Sanatate!

  3. DIN LIPSA DE TIMP SI DIN CAUZA IMPOSIBILITATII EVALUARII CORECTE A UNUI CAZ MEDICAL FARA CONSULT, LA TOATE INTREBARILE CARE NU AU DEJA RASPUNSUL PE SITE VOI RASPUNDE SCURT EXCLUSIV IN TEXTUL DE SUS AL ARTICOLULUI FARA ALT COMENTARIU
    Multumesc pentru intelegere

  4. buna, am 25 de ani si recent am fost iagnosticata cu pietre la fiere. sunt 5 si au 1.8 cm problema mea este ca crizele le fac cam la 2 saptamani si singurul cu care imi trece este piafenul fiola. as vrea sa raman insarcinata dar nu stiu care sunt riscurile, ce ma sfatuiti sa fac pentru ca doctorul a zis ca medicamente nu pot sa iau deoarece risc sa plece pietrele si nu e bine?

  5. Buna ziua. De curand am fost diagnostificat cu polipi la fiere. Se pot raspandi in corp aceti polipi? Cat de grava este situatia?

  6. buna ziua am 32 de ani am pietre la fiere daca tin regim nu ma doare nimic va rog sa-mi spuneti ce sa fac daca ma operez va trebui sa tin o perioada mai scurta regim si apoi voi putea minca orice dar nu se imbolnaveste ficatul fara fiere?va rog din suflet sa-mi raspundeti nu stiu ce sa fac.

  7. va rog ajutatima ce sa fac dati-mi un sfat am fost la un doctor chirurg si mia spus ca trebuie sa ma operez,apoi am fost la un doctor primar gastroenterologie-hepatologie care mia spus sa tin regim si tratament dar nu scap de pietre nu stiu sa ma operez sau nu mie frica sa nu imi fie mai rau dupa operatie ce este mai bine dati-mi un raspuns

  8. Buna ziua,vreau sa stiu daca este indicat sa faci sport daca ai pietre la colecist,sau este de evitat?Multumesc

  9. Buna ziua, interesant site. Am 28 ani si am pietre multe si mici in dimensiuni la fiere, mai multi dr. mi-au spus sa ma operez. Primele crize groaznice le-am avut in timpul sarcinii, apoi dupa ce am nascut am mai avut dar acum incerc sa mananc moderat si nu alimente interzise. Va rog sa-mi spuneti daca reteta de eliminat pietre a lui Moritz are efecte pozitive si daca aceste pietre se pot bloca pe canal, daca pot s-o aplic cat timp alaptez sau daca acele medicamente pt min 6 luni sunt eficiente. Am mai ajutat -o cu redigest, va multumesc si astept raspuns

  10. Buna ziua,am si eu o intrebare am fost la un control am facut eco abdominal si mia zis ca am fierea de 13,96 cm si e incarcata 50% cu mâl,mi sa prescris un tratament si regim dar eu nu simt ca isi face efect pentru ca incepe sa ma doara in parte dreapta si durerile de cap persista ce sfat imi dati trebuie operat sau se poate pe cale medicamentoasa ?va multumesc

  11. Dl Doctor…din cauza colesterolui ridicat mi au aparut polipii pe fiere…la primul scan mi a iesit 3 polipii cel mai mare fiind de 6mm..la un interval de 6 luni am facut al doilea scan care se pare ca sunt mai multi si ca sa marit la 9mm .am renuntat la alchool si cafea…si colesterolul a revenit oarecum la normal… polipii care depasesc mai mult de 1cm trebuie interventie chirurgicala? Durerea aparea doar cind maminca aiurea sau la efort…

  12. In orice situatia, o indicatie medicala se poate da doar cand ai toate datele necesare pentru a judeca cazul medical repsctiv.Aceste date le are medicul consultant, medicul curant. Indicatiile teoretice de operatie le aveti in articolu lde mai sus, iar eu nu va pot da decat indicatii teopretice, pe baza celor scrise mai sus
    Cu stima

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: