Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Fierea lenesa, bila lenesa, colecistul lenes

Contractiile scazute ale vezicii biliare (colecist lenes, fierea lenesa) sunt frecvent intalnite, mai frecvent la femei (ca de altfel majoritatea bolilor biliare).

Ce inseamna fiere lenesa (colecist lenes sau bila lenesa)?

Fiere lenesa poze

In mod normal fierea se contracta si elimina continutul atunci cand este stimulatat de diferite substante.

Un colecist normal elimina 35-65% din continut atunci cand se contracta.

Atunci cand colecistul este lenes, el elimina mai putin de 35% din  continutul sau cand se contracta.

De ce este bila lenesa?

Colecistul lenes, ca si omul lenes, nu are nici o leziune vizibila, daca se face o examinare la microscop, doar ca nu functioneaza cum trebuie, dand simptome suparatoare, dar si anumite riscuri.

Studiind cauzele lipsei de evacuare corespunzatoare a colecistului, vedem ca de fapt nu este vorba numai de o  … lenevire a colecistului.

Lenevirea colecistului  apare atunci cand exista o tulburare a activitatii celulelor musculare (care asigura contractia) dar și a celulelor epiteliale (care invelesc pe interior colecistul) din peretele vezicii biliare, dar importanta este si functia canalului fierii.

In mod normal, atunci cand peretele veziculei biliare se contracta, canalul colecistului (canal cistic) ar trebui sa se relaxeze, pentru a permite evacuarea bilei. In cazul colecistului lenes aceasta coordonare nu exista.

Slabirea contractiei peretilor colecistului si contractia exagerata a musculaturii canalului cistic fac dificila eliminarea normala a fierii din colecist. Dar, faptul ca canalul cistic este contractat nu permite nici intrarea in colecist a bilei produsa la nivelul ficatului, aceasta trecand in duoden, iar din duoden se absoarbe in sange si ajunge iar in ficat, facandu-l sa mai elimine inca o data bila, care se concentraza astfel.

Si bila care stagneaza in colecistul lenes se concentreaza, si astfel creste riscul formarii pietrelor, care sunt de obicei formate din colesterol. In plus, cresterea concentratiei acizilor biliari in colecist face ca musculatura acestuia sa se contracte mai slab, deci agraveaza dificultatea de evacuare a colecistului

Ce persoane au colecistul lenes?

Cel mai frecvent au colecist lenes femeile, deseori dupa sarcina, persoanele mai grasute, dar si persoanele cu diabet zaharat sau leziuni ale maduvei spinarii, cei hraniti timp indelungat prin perfuzii, cu modificari ale florei microbiene intestinale sau biliare, stomac lenes, constipatie, cei care au colesterolul sanguin crescut, sunt sedentari, consuma multe dulciuri sau au in familie persoane cu boli de fiere

Cum se pune diagnosticul de fiere lenesa?

Criteriile de diagnostic ale proastei functionari a vezicii biliare sunt urmatoarele.

Bolnavul cu o proasta functionare a colecistului are episoade repetate de durere moderată sau severă in drepata sub coaste sau in capul pieptului, durata fiind ce minimum 20 de minute. Durerea este moderată (perturbă activitățile zilnice ale pacientului  dar nu necesita medicatie sau consult) sau  severă (durerea este atat de deranjanta incat necesita consult medical sau medicamente).

Un astfel de  pacient poate prezenta in plus si unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • Greață și vărsături
  •  Iradierea durerii sun omoplatul sau în umărul drept
  •  Durerea apare după masă
  • Durerea apare noaptea

Colecistul lenes poate da si alte probleme?circuitul bilei

Stagnarea bilei in colecist poate duce la inflamatia acestuia (colecistita) iar concentrarea bilei in colecist duce la aparitia noroiului biliar si apoi a calculilor.

In plus, faptul ca in colecist nu intra dcate bila ar trebui din ficat, face ca acesta sa recircule bila eliminata in intestin si astfel ficatul este suprasolicitat.

Fierea lenesa se opereaza daca te doare?

Colecistul – sau fierea-poate fi scos usor prin operatie, operatia se numeste colecistectomie.

Asa cum nu iti tai…..un picior daca te doare, nici fierea nu se scoate doar daca ai dureri, deoarece deseori aceasta operatie este urmata de simptome neplacute ce persista mai multi ani. Aceste simptome sunt cunoscute sun numele de sindrom postcolecistectomie

Ce boli de colecist dau simptome asemanatoare colecistului lenes?

Colecistul sanatos nu da nici un simptom, functia unui organ sanatos nu se simte in mod normal.

Colecistul bolnav poate da simptome. Durere de fiere

Aceste simptome apar relativ frecvent si pot fi date de proasta functionare a colecistului indiferennt de  cauze

  • Litiaza biliara
  • Tumori de colecist sau cai biliare
  • Paraziti in caile biliare (rar)
  • Sangerari in caile biliare
  • Tumori in jurul cailor biliare, mai frecvent de cap de pancreas

Ce analize se fac pentru fiere?

Un medic poate a suspiciona o boala de colecist pe baza simptomelr  mai sus mentionate si a examinarii bolnavului.

Pentru a confirma o boala de colecist, in general este suficienta ecografia abdominala, dar uneori poate fi necesar examenul CT sau RMN si analizele care sa arate o suferinta a cailor biliare sau ficatului

Poti sa ai boala de fiere cu ecografie normala sau analize normale?

Faptul ca fierea nu functioneaza normal nu se vede la ecografie, dar poate sa dea simptome. Deci poti avea probleme serioase cu colecistul iar ecografia sa fie normala

Fierea este acelasi lucru cu bila?

Ca denumire da, dar aceste denumiri sunt ei pentru colecist, si pentru lichidul galben amar secretat de ficat

Ce fac ca am probleme cu fierea?

Daca aveti probleme cu colecistul sau simptome, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema. In majoritatea cazurilor situatia nu este grava, dar, totusi, cel mai bine este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog  cu experienta pentru o evaluare corecta a situatiei, am vazut situatii in care amanarea lamuririi unei situatii medicale a facut ca tratamentul sa nu mai aiba rezultatele corespunzatoare. Este mai intelept sa mergi la mecanic nu cand a crapat motorul, ci cand vezi ca a curs putin ulei.

Acest lucru trebuie facut repede, am vazut cazuri in care amanarea lamuririi acestei situatii a facut ca problema sa se agraveze, iar tratamentul sa nu mai poata avea sanse de vindecare.

Am de mai multi ani dureri in dreapta, fierea este acolo,  mi e frica sa merg la doctor, mi e frica de diagnostic…cat poti sa astepti de cand ai simptome de fiere pana ajungi la medic?

Fierea este localizata in dreapta sub coaste, aveti o schema alaturi.

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav.

Desi bolile de fiere dau frecvent simptome suparatoare, in principiu nu reprezinta o urgenta medicala. Riscul cel mai mare este ca boala  care are o evolutie blanda o perioada de timp, sa fie depistata in stadiu avansat, greu reversibil. Asta face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect. Dupa aprecierea corecta a diagnosticului si gravitatii bolii, urmarirea de catre medic este mai..laxa, in functie de pacient. fiecare caz se evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Daca aveti probleme biliare si doriti o a doua opinie medicala, va puteti programa la dr Ditoiu aici

Care este cel mai bun tratament si regim pentru  fierea mea? Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare, daca vin la dvs ce imi faceti?

Prima problema este ca diagnosticul sa fie corect. Apoi, daca diagnosticul este corect, in bolile de fiere exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi  recomandate, mai multe scheme corecte..

Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).

Daca veniti la gastroenterolog, acesta va face anamneza, va consulta, va recomanda sau va interpreteaza explorarile necesare ,  va pune un diagnostic si va prescrie un tratament si un regim alimentar personalizat situatie dvs – aveti alaturi un tip de regim alimentar personalizat , fara legatura cu articolul de mai sus

Care sunt bolile de fiere, am ceva probleme si as vrea sa stiu

Pe site sunt numeroase articole despre colecist, principalele teme legate de bolile de fiere pot fi gasite dand click pe link-urile de mai jos.

  • Simptome in bolile fierii

Principalele simptome in bolile colecistului

Durerea de fiere = colica biliara

Gustul amar si bolile fierii

Cauzele litiazei biliare

Complicatiile litiazei biliare

Tratamentul litiazei biliare fara operatie

Litiaza biliara forum

Recuperarea dupa operatia de colecist

Regimul dupa operatia de colecist

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent  in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi primul pe tara cu media generala 10, sef de promotie. 

Acum am peste 37 de ani de practica medicala, stagiatura ,medicina de familie la tara,  3 ani de rezidentiat in medicina interna, 3 ani de rezidentiat in gastroenterologie, 5 ani primariat in medicina interna,5 ani primariat in gastroenterologie. In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva, asistent universitar 11 ani prin concurs, doctorat, apoi sef de lucrari 18 ani, toate prin concurs.

Am cca 30  de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni unde am intrat prin concurs si am ingrijit peste 100.000 de cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani  de  activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medici rezidenti si specialisti

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

Unde lucrez acum?

Din luna iunie 2019 am hotarat sa renunt sa lucrez in sistemul de stat si am trecut in cel privat,  am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend, iar in caz de graba programarea se poate face chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare. Lucrand doar in sistemul privat de sanatate, am posibilitatea sa imi adaptez programul in functie de solicitarile pacientilor

 

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: