Bilirubina crescuta?

Bilirubina marita, mare sau foarte mare sunt probleme de care se intereseaza multi dintre vizitatorii acestui site.

Ce este bilirubina?

Bilirubina se produce la nivelul ficatului.

Ea reprezinta produsul de degradare a hemoglobinei care se afla in globulele rosii din sange, al hemului din sange sau a reziduurilor de hemoglobina din maduva osului.

Inainte de a fi metabolizata de ficat, bilirubina circula in sange sub forma neconjugata (numita si indirecta), iar dupa ce este metabolizata de ficat circula in sange ca bilirubina conjugata (sau directa).

O parte din bilirubina conjugata este eliminata prin filtrare la nivelul rinichilor (ca urobilinogen), iar alta prin bila ajunge in materiile fecale dandu-le culoarea moronie dupa oxidare si transformare in stercobilinogen

Prin sumarea celor doua forme de bilirubina rezulta bilirubina totala.

Cand creste bilirubina?

Bilirubina creste in foarte multe situatii, nu toate reprezentand o problema de sanatate grava.

Cele mai frecvente cauze de crestere a bilirubinei sunt:

1. Distrugerea accentuata a globulelor rosii (hemoliza) – cresterea bilirubinei se asociaza cu anemie

2. Boli ale ficatului care perturba metabolismul bilirubinei la acest nivel ; in aceasta situatie cresterea bilirubinei se asociaza cu modificari ale AST,ALT, fosfatazei alcaline, GGT.

Cele mai frecvente probleme hepatice care se pot insoti de cresterea bilirubinei sunt:

3. Consum de medicamente

  • Medicamente care cresc bilirubina prin impiedicarea eliminarii ei -acid aminosalicilic, hormoni androgeni, diazepam, carbamazepina, penicilina, hormoni estrogeni – inclusiv din anticonceptionale-, saruri de aur, antideprin, meprobamat, acid nicotinic, sulfamide, eritromicina, etc
  • Medicamente care cresc bilirubina prin afectarea ficatului -paracetamol, alopurinol antideprin, hormoni androgeni si estrogeni, aspitina, azatioprina, carbamazepina, clorambucil, cloramfenicol, antidiabetice, ibuprofen, indometacin, saruri de fier, izoniazida, metotrexat, nitrofurantoin, anticonceptionale, papaverina, penicilina, fenobarbital, fenilbutazona, tetraciclina, fenitoina, etc, etc

4. Consum de alcool, alte substante toxice

5. Boli ale cailor biliare , cu impiedicarea eliminarii bilirubinei in intestin;   cresterea bilirubinei in aceasta situatie se insoteste de scaun decolorat (vezi poza) si urini colorate spre portocaliu (vezi poza)

  1. icter mecanic – pietre, tumori, paraziti, cheaguri de sange
  2. colangita, colecistita

4. Ictere congenitale, se datoresc unor tulburari mostenite in metabolismul bilirubinei (“erori inascute de metabolism”), cele mai frecvente fiind

  • a. Sindromul Gilbert

    • se intalneste la 5% din populatie
    • creste bilirubina neconjugata datorita defectului din nastere a unei enzime (glucoroniltransferaza)
    • se insoteste de icter moderat
    • nu prezinta gravitate
    • nu necesita tratament
  • b. Sindromul Dubin Johnson
  • creste bilirubina conjugata
  •  cauza este la nivelul celulelor ficatului
  • nu prezinta gravitate
  • nu necesita tratament

Analize pentru depistarea cauzei cresterii bilirubinei

Pentru depistarea cauzei cresterii bilirubinei pot fi necesare unele explorari.

Coreland modalitatea de crestere a bilirubinei, ci simptomele pacientului si datele obtinute la examinare, medicul poate recomanda unele din urmatoarele analize:

1. Analize de sange: BIlirubina fractionata (totala si directa), AST, ALT, GGT, Colesterolul, Fosfataza alcalina, Hemograma, Reticulocite
2. Biopsie hepatica – in unele situatii
3. Endoscopie digestiva superioara – in ciroza hepatica
4. Colangiografie endoscopica retrograda – in icterele mecanice
5. ColangioRMN – in icterele mecanice
6. Ecografie abdominala – in orice cauza de crestere a bilirubinei
7. Examen CT abdominal sau RMN -in unele situatii

Ce sa faci ca sa iti scada bilirubina?

Ca sa iti scada bilirubina trebuie sa procedezi ca in cazul oricarei boli, astfel:

  1. Te prezinti la medic (de familie, boli interne, gastroenterologie sau hepatologie)
  2. Medicul faca o anamneza (istoric) al bolilor anterioare si a celei actuale
  3. Medicul te examineaza
  4. Pe baza datelor obtinute prin anamneza si examenul obiectiv, medicul emite un diagnostic probabil, pe baza caruia iti recomanda unele analize (dintre cele mentionate sau altele)
  5. Pe baza rezultatelor analizelor, medicul pune un diagnostic
  6. Pe baza diagnosticului medicul iti recomanda
  • Regim alimentar
  • Regim de munca si viata
  • Tratament cu medicamente
  • Altfel de tratament (chirurgical, endoscopic, radiologic)
  • Indrumarea catre alt medic, daca lucrurile nu au putut fi lamurite pana atunci

7. Dupa o perioada de regim si tratament, trebuie sa mergi la control la medic, pentru a evalua rezultatele tratamentului si a lua masurile ce se impun:

  • Pastrarea sau modificarea regimului alimentar si de viata
  • Pastrarea sau modificarea tratamentului
  • Intreruperea tratamentului si regimului
  • Indrumarea catre alt specialist, deoarece
  • Diagnosticul nu a fost corest
  • Diagnosticul a fost bun, dar rezultatele tratamentului nu au fost cele corespunzatoare
  • Au aparut complicatii
  • S-a supraadaugat alta afectiune
  • Medicul a rezolvat problema din punctul de vedere al specialitatii sale, dar este nevoie de facut si consult cu alta specialitate (chirurgicala, oncologica, etc)

Bilirubina – forum

1. Am bilirubina totala 1.82 mg\dl ,ce este cu valoarea asta mare, am vreo incepere de hepatita ceva,sau problema cu colecistul ,sau vreo infectie ,vreau sa precizez ca merg si foarte des la wc sa urinez si de multe ori cu usturimi,si dureri de rinichi.

Dupa cum vedeti in articol sunt numeroase cauze de crestere a bilirubinei – dvs puteti avea oricare dintre ele-, iar la alt post veti vedea alte numeroase cauze de urinare frecventa (polakiurie), usturimi la mictiune si dureri renale. Cel mai corect este sa va vada mai intai medicul dvs

Capsulele chinezesti pot creste bilirubina ?

Nu orice capsula creste bilirubina, dar exista hepatita toxica cu bilirubina crescuta dupa asa numitele “ierburi chinezesti”

Cand este mare bilirubina directa?

Birubina directa este mare atunci cand exista un obstacol in scurgerea ei (teoretic cand ai icter mecanic)

Cand este mare bilirubina indirecta?

Bilirubina indirecta este mare atunci cand exista hemoliza (teoretic)

Cand este mare bilirubina totala?

Bilirubina totala poate fi mare prin cresterea unei sau ambelor fractiuni ale ei (cea directa si ceaindirecta).

Daca ai bilirubina mare ai si dureri?

Cresterea bilurubinei nu da dureri, poate da icter, urina portocalie si mancarime de piele.

Am bil. totala de 1,3 . ce pot face sa scada in cateva zile la macar 1,2-,1,1 ?

Cand aveti o problema cu masina ce faceti ca sa meraga macar incet? Mergeti la specialist sa vada mai inati ce defect are, apoi sa il remedieze.

Aceeasi situatie este valabila si in medicina. Trebuie descoperita apoi cauza, si prin inlaturarea cauzei dispare efectul -scade bilirubina

Tanar ,23 ani,Hb.13.3 g/l ,Ht.39,4 ,transaminaze in limite normale ,Gamma gt 4,6U/L ,Bilirubina Tot.3,22mg\l
va rog sa-mi spune-ti daca e vreo problema

Este o problema

Am nevoie urgent de un sfat de la dvs. De 4 zile sunt internata la boli infectioase fiind suspect de hepatita. Mi s.a recoltat sange si a,b,c. Au iesti negativ. Insa bilir o am de 304 ,tin sa mentionez ca am probleme recent descoperite si cu colecistul si cu stomacul le am de mult. Mi s.a dat un diagnostic hepatita terestra(nici nu am auzit)..nu prezint simptomele unei hepatite . va rog spuneti.mi ce sa fac deja sunt panicata

Trebuie sa faceti ceeace trebuia facut de la inceput – sa mergati la un gastroenterolog. Rar, foarte rar hepatita este infectioasa acuta care necesita internare si izolare la boli infectioase – cam 5% din cazurile totale de hepatita

Buna am bilirubina totala de 2.2 si as vrea sa va intreb ce regim alimentar ar trebui sa indeplinesc

Buna, daca bilirubina ar fi crescut din cauza unor probleme cu alimentatia, regmul alimentar ar rezolva problema. De obicei cresterea bilirubinei nu are relatie cu alimentatia ci cu o boala

..

 

..

 

23 thoughts on “Bilirubina crescuta?

  1. avatar Cosmin says:

    Am fost la doctor si nu mi-a dat tratament .A zis ca e din nastere si poate degenera oricand.Am fost pentru admitere la mapn la spitalul militar si m-a picat pentru bil totala 1,3 maximul fiind de 1,2 ..(mi se pare putin ) si as vrea sa fac o contestatie sa repet analiza ..dar un sunt sigur ca v-a iesi .Recomandati ceva ?

    1. Evaluarea starii de sanatate a unei persoane se poate face de medic dupa corect urmatorul protocol
      1. Anamneza (discutia cu pacientul depsre problemele sale de sanatate, modalitate de aparitie, conditii de aparitiei ,evolutie, etc).
      2. Examinarea corecta si completa a pacientului
      3. COnform rezultatelor trase de medic dupa primele doua etape de examinare, acesta prescie investigatiile pe care le considera necesare.
      4. Evaluarea de catre medic a resultatelor explorarilor solicitate.
      5. Prescierea de catre medic a unei diete, regim de munca, regim e viata si tratament.
      6. Urmarirea simptomelor si analizelor pacientuli sub tratament
      7. Recomandarea mediculi de continuare, intrerupere sau schimbare a tratamentului.
      Un protocol de evaluare incompleta unei persoane (de exemplu doar pe baza povestirii lui) duce inevitabil la un diagnostic incorect.
      De aceea, acest site nu este abilitat pentru evaluari medicale pe net (diagnOstice medicale, pareri medicale, recomandari de explorari sau tratament, etc), ci doar pentru furnizarea de informatii medicale.
      Va multumim pentru intelegere

      1. avatar Cosmin says:

        Multumesc mult! Sper sa fie bine!

  2. avatar Cosmin says:

    am bil. totala de 1,3 . ce pot face sa scada in cateva zile la macar 1,2-,1,1 ?

  3. avatar zait irina says:

    tanar ,23 ani,Hb.13.3 g/l ,Ht.39,4 ,transaminaze in limite normale ,Gamma gt 4,6U/L ,Bilirubina Tot.3,22mg\l
    va rog sa-mi spune-ti daca e vreo problema!

    1. Este o problema, mergeti la gastroenterologul din zona dvs
      Cu stima

  4. avatar Andra Ivan says:

    Buna dimineata,
    Am nevoie urgent de un sfat de la dvs. De 4 zile sunt internata la boli infectioase fiind suspect de hepatita. Mi s.a recoltat sange si a,b,c. Au iesti negativ. Insa bilir o am de 304 ,tin sa mentionez ca am probleme recent descoperite si cu colecistul si cu stomacul le am de mult. Mi s.a dat un diagnostic hepatita terestra(nici nu am auzit)..nu prezint simptomele unei hepatite . va rog spuneti.mi ce sa fac deja sunt panicata…va multumesc

    1. Daca nu aveti o boala infectioasa, locul dvs nu este intr- o sectie de boli infectioase,eu nu ma pricep la boli infectioase acute. Dupa ce scapati de la boli infectioase, adresati-va unui medic obisnuit – internist preferabil sau gastroenterolog, dar care sa va consulte direct nu pe net- nu se poate evalua un caz medical pe net. Pe site gasiti cauzele bilirubinei crescute
      Sanatate

  5. avatar petra madalina says:

    Tata este in spital la fundeni cu situatie critica dupa un transplant de acum 3 luni iar acum are bilirubina scazuta nu poate manca si vomita

  6. avatar Florian says:

    Salu sunt un baiat de 29 de ani ma aflu in anglia si am facut si ieu niste analize si miau iesit dupa cum am inteles cam rele
    Adica transaminazele 60
    Si bilirubina 23 va rog spuneti si mie daca este atat de grav si daca dumneavoastra Aveti modalitate pot sa vin si in tara la dumneavoastra as vrea sa va contactez telefonic dar nu stiu cum sa procedez va rog lasati un nr de tel al dumneavoastra casa va contactez sa nr de tel este urmatorul
    00447501995464

    1. Date teoretice despre cauzele de crestere a transaminazelor si bilirubinei aveti pe site.Cand spun “teoretic” nu ma refer la o chestiune stiintifico-fantastica, ci vreau sa spun ca ceva se poate face intr-o anumita boala, dar nu stiu daca se poate face practic si in cazul dvs
      Pentru programare accesati http://www.hepatite.ro/programari-preturi/

    2. avatar Nico says:

      Buna! Si eu tot in Anglia cu bilirubina 49 si lipsa vitamina D. Ti-am luat nr de tel si o sa incerc sa te sun zilele astea, Florin!

  7. avatar geo says:

    va rog un regim alimentar ptr bilirubina sau steatoza hepatica.

    1. avatar claudiu says:

      buna am bilirubina totala de 2.2 si as vrea sa va intreb ce regim alimentar ar trebui sa indeplinesc

  8. [...] este bilirubina? Bilirubina este un reziduu normal de hemoglobina (substanta din globulele rosii care transporta oxigenul). [...]

  9. avatar denisa says:

    buna am facut analizele de sange ,bilirubina mi-a iesit o valoare de 40 din (55-105),vreau sa stiu si eu daca bilirubina este mai mica decat valoriile normale este vre-o problema?
    si TSH mi-a iesit 1,21
    astept un raspuns ,multumesc

  10. [...] la fiere pot da bilirubina marita atunca cand o piatra pelcata de la fiere blocheaza canalul de eliminare a bilei (coledoc), [...]

  11. avatar Dr AV Ditoiu says:

    1. Intrebarea mea este :de ce au iesit asa acolo ,iar aici nu.?? – nu stiu, exista si variatii normale ale analizelor in timp, poate sunt si alte valori normale, etc

    2.E posibil sa fi avut vre-o hepatita pe care s-o fi dus pe picioare?, – teoretic este posibil si asta

    3.sau oboseala … -oboseala nu modifica analizele

    Tin sa spun ca aici i-am facut si virusiiB siC si au iesit negativi!

  12. avatar nichitus ligia says:

    buna ziua
    am si eu niste nelamuriri,pe care cu ajutorul dv.poate le elucidez:fiul meu lucreaza in Sp.de vreo 6 ani.(sofer pe tir)anual li se fac analize de tot felul.In dec.2008 la analizele de singe i-au iesit niste valori la ficat cam …(GGT-gamma GT-121;-G.O.transaminasa-67;G.P transaminasa-101)(le-am copiat de pe foaia cu rezultate) Luna asta venind acasa,i-am repetat si in tara analizele,dar aici sunt in parametrii normali.Intrebarea mea este :de ce au iesit asa acolo ,iar aici nu.??E posibil sa fi avut vre-o hepatita pe care s-o fi dus pe picioare?,sau oboseala …Tin sa spun ca aici i-am facut si virusiiB siC si au iesit negativi!
    Va multumesc!

Leave a Reply