Bauturile nealcoolice dulci („sucurile)”,riscul de steatoza hepatica si ciroza

Dr Ditoiu Alecse Valerian, medic gastroenterolog spitalul Fundeni

Ce este steatoza hepatica?

Steatoza hepatica reprezinta incarcarea ficatului cu grasime, mai mult decat normalul.

Ficatului este organul specializat in detoxifierea substantelor care nu ii convin organismului, dar, desi acesta este rolul lui vital, nu ii este .. prea bine atunci cand are o substanta straina in interior (virusuri, medicamente, toxice sau grasime)  si incearca sa o elimine. Insa, ca in orice situatie, si capacitatea de munca a ficatului este limitata fiziologic, nu poate munci saracul oricat si oricand, chiar daca este un organ foarte .. harnic si rezistent,fiind … proiectat cu o capacitate de munca de 10 ori mai mare decat ar trebuie (cu alte cuvinte, un om poate supravietui daca ii functioneaza doar cca 10% din ficat)

Atunci cand iti intra .. ceva sub unghie, in ochi, in ureche, etc, tesutul din zona respectiva se inflameaza cu scopul de a elimina corpul strain. In ficat se intampla exact acelasi lucru atunci cand grasimea este stocata in ficat, tesutul hepatic se inflameaza si apare hepatita, situatia numindu-se steatohepatita (atentie, hepatita nu este numai inflamatia ficatului data de virusuri, ci orice inflamatie a ficatului de orice cauza – virusuri, alcool, medicamente, toxice, grasime, imunitate modificata, etc).

Deci, cand grasimea din ficat nu poate fi metabolizata rapid, cauzeaza inflamatia ficatului deci apare hepatita.

Cine are risc sa faca  steatoza hepatica?

Cauzele cele mai frecvente de steatoza hepatica sunt consumul de alcool = steatoza alcoolica, obezitatea, diabetul zaharat, consumul unor medicamente -steatoza non – alcoolica. Studiile clinice efectuata au aratat ca cca 3% din populatia globului are steatoza hepatica, adica cam acelasi procent cu infectie cu virusul hepatitei B sau C, si desi pare un fleac, si steatoza hepatica ca si infectia cu virusurile hepatitelor poate sa evolueze catre steatohepatita, iar aceasta catre ciroza hepatica. In mod normal, mai putin de 5% din greutatea ficatului este grasime, dar la pacientii cu ficat gras grasimea din ficat poate reprezenta 50-80% din greutatea organului, iar acest lucru poate fi periculos. Dintre persoanele cu steatoza hepatica, 30-40% au risc de a face fibroza hepatica, cea mai avansata fibroza fiind de fapt ciroza hepatica, boala care apare la 20-30% dintre persoanele cu steatoza hepatica. In plus, la aceste persoane exista risc de cancer de ficat.

Interesant este faptul ca vad frecvent persoane extrem de speriate de consecintele infectiei cu unul dintre virusurile hepatitei si riscul de ciroza hepatica, dar mult mai rar vad pe cineva su steatoza hepatica cuprins de panica din aceeasi cauza.

Steatoza hepatica de cauza necunoscuta?

In ultimii ani a fost remarcata cresterea numarului persoanelor cu steatoza hepatica, chiar daca nu aveau nici unul dintre factorii de risc mai sus mentionati, si aparent nici o alta cauza cunoscuta, aceasta forma de steatoza hepatica numindu-se criptogenetica (de origine necunoscuta).

Studiind obiceiurile alimentare ale acestor persoane s-a constat ca multe dintre ele consumau bauturi nealcoolice dulci .

Principala sursa de zahar din alimentatie la nivel mondial o reprezinta bauturile racoritoare dulci, care constin cantitati mari de fructoza care creste concentratia glucozei din sange, si riscul de obezitate, diabet zaharat, tulburari ale metabolismului lipidic si ficat gras. Dar bauturile racoritoare contin ca si colorant caramel care creste rezistenta organismului la insulina, avand drept consecinta diabetul zaharat si steatoza hepatica .

Alimentatia dezechilibrata care poate genera ficat gras contine in special glucide si mai putin lipide – se considera ca un consum mare de zaharuri  are un risc mai mare de ficat gras decat consumul mare de grasimi

Dietele bogate fructoza similara celei din bauturile racoritoare au fost folosite experimental pentru a induce steatoza hepatica la sobolani si rate. Imagini pentru coca cola liver steatosis risk

Cunoscandu-se faptul ca persoanele care consuma mai mult de un pahar de bautura racoritaore zilnic au risc mult mai mare de obezitate si  diabet zaharat, au fost facute mai multe studii cu scopul de a evalua asocierea dintre consumul de băuturi răcoritoare și prezența de ficat gras prin compararea  cu pacientii cu factori de risc de steatoza dar care nu consumau bauturi non-alcoolice dulci. S-a constat ca persoanele care consumau bauturi racoritoare dulci fara alti factori de risc pentru steatoza hepatica,  au mult mai frecvent steatoza hepatica decat ne-consumatorii de bauturi racoritoare dulci. In plus, cu cat se consuma cantitati mai mari de bauturi dulci, cu atat steatoza hepatica este mai severa.

Partea proasta este ca persoanele care o cantitate mare de bauturi racoritoare au tendinta si la un stil de viata sedentar si un consum de calorii mai mare. Imagine similară

Unul dintre studii  efectuat pe persoane cu consum regulat de Coca-cola a aratat ca atat Coca-cola .. normala dar si Coca-cola diet  dau un risc mult mai mare de steatoza hepatica, fara relatie cu cantitatea de zahar din bauturile respective, riscul fiind dat de aspartam, caramel si alti aditivi alimentari. 

Urmarind dieta unui lot de femei slabe care au consumat in exces zaharoza si fructoza timp de patru zile, s-a remarcat cresterea productiei de grasimi in ficat de doua-trei ori fata de normal.

Un alt studiu a aratat ca dupa doua zile de dieta in care 30% din calorii era furnizat de fructoza din bauturile dulci consumate la masa , a scazut capacitatea organismului de a raspunde la insulina si a crescut concentratia grasimilor in sange dupa masa, avand ca si consecinta si cresterea transaminazelor. Coplesirea ficatului cu fructoza si alte substante din bauturile racoritoare dulci il pune in imposibilitatea de a le metaboliza eficient si la timp, crescand sinteza in ficat a grasimilor si a acidului uric. Fructoza  provenind in special din sirop de porumb este utilizata pe scara larga nu numai in bauturile racoritoare, dar si in produse de patiserie, bomboane, conserve de fructe, gemuri, jeleuri dar si in unele produse lactate.

Cum este epuizat ficatul de consumul de sucuri dulci?

Fructoza din sucurile dulci este absorbita rapid din intestin in sange, iar sangele ajunge in ficat unde fructoza este metabolizata in acizi grasi si lipoproteine cu densitate foarte joasa, rezultant in plus si radicali liberi de oxigen.  In cazul aspartamului, acesta ajunge in ficat dupa absorbtie din intestin ,fiind metabolizat in fenilalanina, acid aspartic si metanol. Datorita absorbtiei foarte rapide din intestin, in sange concentratia acestor substante creste in snge imediat dupa ce sunt inghitite, insulina nu poate face fata acestei solicitari si nici ficatul nu poate munci atat de rapid, sursele  de energie a celulelor ficatului sunt epuizate, iar in final unele celule pot muri.

Benzoatul de sodiu cunoscut si sub numele de E211, un conservant curent folosit in productia de sucuri, este banuit de asemenea a fi cauzator de steatoza hepatica cu risc de evolutie catre ciroza hepatica

Sursa datelor  aici si  aici

Concluzie

Una dintre explicatiile cresterii transaminazelor si aparitiei steatozei hepatice la persoanele fara riscuri evidente (situatie pe care o vad destul de des la cabinet) poate fi consumul de bauturi racoritoare dulci, fie „normale” fie light.

Dar, ca in orice situatie medicala, orice crestere a transaminazelor trebuie investigata din punctul de vedere al cauzei, si orice persoana cu steatoza hepatica este bine sa fie evaluata medica, din punctul de vedere atat al cauzei cat si al stadiului de evolutie al inflamatiei hepatice si a riscului de evolutie catre ciroza hepatica.

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programare
Adresa clinicii