Dr Ditoiu Alecse Valerian, medic gastroenterolog
Ce este steatoza hepatica sau ficatul gras?
Steatoza hepatica numita popular si ficat gras, reprezinta incarcarea ficatului cu grasime.
Poti sa ai ficat gras chiar daca esti .. slab?
Daca aveti steatoza hepatica, exista sigur o cauza chiar daca nu este evidenta in cazul dvs si chiar daca sunteti o persoana slaba sau foarte slaba, deoarece nu numai obezitatea poate duce la steatoza hepatica ci si alte boli sau situatii.
Cauzele cele mai frecvente de steatoza (factori de risc) sunt:
- Consumul de alcool – conteaza cantitatea de alcool consumat, dar la fel de importanta (cel putin) este rezistenta sau sensibilitatea ficatului dvs la alcool
- Greutatea mai mare decat cea normala – obezitatea
- Diabetul zaharat
- Prediabetul (toleranta scazuta la glucoza)
- Sindromul metabolic (asociere dintre obezitate + grasimi crescute in sange + diabet zaharat tratat fara insulina + hipertensiune arteriala)
- Scaderea rapida in greutate – atunci cand slabesti, grasimea trece din locul unde este depusa (pe burta, coapse, fese, etc) in sange, deci cresc grasimile in sange, si apoi ajunge la ficat, care trebuie sa o metabolizeze; daca slabesti rapid, ficatul nu poate metaboliza toata grasimea care akjunge la el, iar aceasta se depoziteaza in ficat, ducand la ficat gras
- Consumul unor medicamente ca anticonceptionalele – aveti pe site subiectul
Ce simptome ai in caz de ficatul gras ?
De obicei afectiunea NU da simptome, sau da unele simptome necaracteristice :oboseala, lipsa chefului de viata, scadere in greutate (in fazele avansate catre ciroza).
De aceea nu trebuie sa asteptati aparitia simptomelor pentru a lua unele masuri impotriva steatozei hepatice, deoarece uneori poate fi cam tarziu
Cum se pune diagnosticul de steatoza hepatica? Trebuie neaparat biopsie?
Sunt mai multe elemente care permit medicului hepatolog sa puna diagnosticul de steatoza hepatica :
- Prezenta unuia dintre factorii de risc (mentionati anterior- obezitate.. etc)
- Examinarea bolnavului ficatul este marit si moale la palpare
- Ecografia hepatica – care arata aspect caracteristic
- Biopsia hepatica (este rareori necesara)
- Steatotestul (NASH test) sau Fibromax
- Analize de sange
- AST
- ALT; raportul AST/ALT<1
- Fosfataza alcalina
- GGT marit moderat
- feritina serica crescuta
- Uneori este necesar examenul CT sau RMN
PENTRU DIAGNOSTICUL DE STEATOZA HEPATICA NU ESTE SUFICIENTA DOAR UNA SAU DOUA DINTRE EXPLORARILE MENTIONATE, CI MAI MULTE.
Cum poate sa apara ciroza hepatica la un bolnav cu steatoza hepatica?
Steatoza hepatica poate fi urmata de complicatii, nu foarte simple, cea mai periculoasa fiind evolutia catre ciroza hepatica.
Se considera ca cca 12% dintre persoanae cu steatoza hepatica pot evolua catre ciroza hepatica intr-o perioada medie de 7 ani , aceasta la randul ei avand risc de aparitie a cancerului de ficat. Evolutia steatozei hepatice catre ciroza este mai accelerata daca pacientul are steatoza si consuma alcool sau medicamente.
Practic, grasimea din ficat este localizata in afara celulelor hepatice – bilutele albe din poza vecina. Capsula care inconjoara tesutul hepatic este practic inextensibila, iar cresterea continutului hepatic prin grasime il face sa se „inghesuie”, si apare sufocarea celulelor ficatului care mor. Orice moarte a celulelor ficaului, indiferent de cauza (alcool, virusuri, steatoza, infectii, etc) se vindeca cu formare de tesut fibros nefunctional, ca un fel de benzi- ca in poza alaturata – iar cand cantitatea de tesut fibros este mare, situatia se numeste ciroza hepatica.
Cat trebuie sa astepti de cand ai steatoza hepatica, cand apar simptomele cand trebuie mergi la medic?
Daca aveti probleme hepatice de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Sigur ca poti merge si la alt fel de specialist, dar….. cu Toyota defecta preferi probabil sa mergi la service Toyota. Este bine sa mergi la medic chiar cand ai numai banuiala ca i o problema de ficat, asa cum nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca ave bani, nu avem piese de schimb.
Nu se poate spune care este durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. Sunt multe boli la care modificarile simptomelor sau ale analizelor nu sunt de speriat chiar daca sunt de mai lunga durata, dar asocierea cu alte simptome sau analize modificate, impun o evaluare medicala rapida , fara a astepta aparitia in serie a altor simptome sau modificari de analize, si sunt simptome care au aparut de curand dar au semnificatie grava sau foarte grava. Am vazut in ultima perioada mai multi pacienti care aveau simptome aparute de doua-trei saptamani, si unul avea cancer de pancreas, altul cancer hepatic iar altul ciroza hepatica.. Fiecare caz se evolueaza in felul lui, si vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare.
Bolnavul cu o problema la ficat se poate vindeca? Ati avut astfel de cazuri?
In functie de fiecare pacient o boala de pancreas poate evolua teoretic bine sau nu, am bolnavi cu astfel de boli pe care ii vad doar din cand in cand, merg bine daca respecta anumite recomandari medicale.
Care este cel mai bun tratament si regim pentru ficat? Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare. De ce este necesar un regim alimentar personalizat?
Prima problema este ca diagnosticul sa fie corect. Apoi, daca diagnosticul este corect, in orice boala de ficat exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi recomandate, mai multe scheme corecte..
A doua problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sau un regim alimentar general corect, sa i se potriveasca mai bine, iar altul mai putin bine.
Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie). tot el trebuie sa va stabileasca o lista de alimente care trebuie evitate ai alta cu alimentele premise in situatia dvs – aveti un exemplu general alaturi , fara legatura cu tema de fata, este doar un exemplu.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, sunt absolvent in 1982 al Universitati de medicina din Iasi cu media generala zece, sef de promotie pe tara .
Dupa stagiatura, 3 ani la tara, rezidentiat si primariat in medicina interna si gastroenterologie si doctorat, in prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva. In total am peste 37 de ani de practica medicala.
Am experienta de cca 30 de ani la Spitalul Fundeni unde am ingrijit peste 100.000 de bolnavi, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Am experienta didactica de cca 30 de ani ca sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina medicii rezidenti si specialisti .De peste 10 ani imi folosesc experienta medicala redactand mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in numeroase articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)
Unde lucrez acum?
Din luna iunie 2019 am hotarat sa renunt sa lucrez in sistemul de stat si am trecut in cel privat, am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.
Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, bilire, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala, dar aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu).
Este evident ca in privat nu sunt cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, tocmai de aceea m-am decis sa lucrez in privat in conditii …. normale.
Acum lucrand numai in privat, consultul se poate face in una-trei zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de asteptare, si in privat era cam tot asa) sau chiar in ziua solicitarii in caz de nevoie, fara plata suplimentara. Uneori boala nu are rabdare sa astepte sa ne facem timp si pentru a o baga in seama.
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si aveti nevoie experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru stabilirea diagnosticului, tratamentului si regimului alimentar, puteti solicita o programare la consultatie la numarul de telefon de pe site 0758 751 841. Puteti solicita programarea si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus.
Buna seara,
Domnule Doctor cum trebuie sa procedez pentru o ecografie abdominala la dumneavoastră ?
NU fac ecografii abdominale
Cu stima
Buna seara ma numesc marian si asi vrea va rog sa am spuneti si mie eu in anul 2014 am depistat hepatita b si delta si de atunci pana in prezent iau medicamente si tot nu mi-a trecut doar o mentine ce credeti ca mai e sanse de vindecare va rog sa am spunti si mie
Si mai am o intrebare daca am hepatita b si delta pot sa fac sport cand am facut in 2016 ma simtam foarte bn dupa ce terminam va rog sa am spunti si mie doctorul de aicea din franta mi-a zis ca pot acuma e nu stiu ce sa mai zic ca am vb cu alti oameni si mi-a zis uni ca nu e bun sportu ptr ficat
Teoretic oricand sunt sanse de vindecare
Cu stima
Conform legii, indicatiile sau contraindicatiile pentru un bolnav nu se stabilesc in discutii pe net, implica responsabilitate medicala, de aceea le face doar medicul care raspunde de cazul medical respectiv, medicul curant. Datorita riscului imens de eroare medicala, evaluarea medicala pe net este interzisa prin lege in Romania, art 31 din Codul deontologic medical
Cu stima
Buna ziua,domnul doctor!!! Sunt purtator virus inactiv hepatita B{DE 10 ANI A FOST DESCOPERITA }.Nu ma deranjeaza nimic ,este un pericol? Am 63 de ani! Va multumesc!!
Aveti pe site mai multe articole pe aceasta tema, datele fiind TEORETICE, iar evolutia unui anumit pacient putand sa se incadreze sau nu in datele toeretice, este o evolutie specifica fiecaruia
Cu stima
Buna seara! Am 25 de ani , in urma cu 7 luni am avut o operatie de colecistectomie clasica. Totul a decurs bine pana acum, au inceput iar varsaturile la aproape orice mananc. Am si steatoza hepatica diagnostic pus de medicul care m-a operat dar nu am mai cerut si o a doua parere. E adevarat ca am mai gustat din alimentele interzise dar nu sa exagerez ,sa ma satur. Vreau sa stiu daca trebuie sa reiau regimul?
Indicațiile de regim și tratament specifice unui anumit bolnav le da medicul curant așa este corect peste tot în lume,Date generale despre problemele menționate găsiți pe site Cu stimă