Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Ce este boala celiaca – intoleranta la gluten, simptome, diagnostic, complicatii

Dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specialist gastroenterolog

Ce este boala celiaca?

Boala celiaca numita si intoleranta la gluten, sprue sau celiachie este o afectiune autoimuna cu manifestari digestive datorata producerii unor anticorpi impotriva unor proteine din gluten, gliadina din grau si prolaminele  din orz.

Intoleranta la gluten are trei modalitati de manifestare-  alergia la gluten (care are mecanism imun), intoleranta la gluten cu mecanism autoimun  si sensibilitatea la gluten (in care manifestarile sint impredictibile)

Desi in epoca internetului vad multe persoane care vin la consult crezand ca au intoleranta la gluten – dupa informatiile luate de pe net -, boala nu este extrem de frecventa estimandu-se ca una-doua persoane din trei sute o au.

Glutenul contine o proteina numita gliadina care este digerata de o enzima numita transglutaminaza. In urma acestei digestii rezulta o proteina care seamana ca structura cu unele elemente ale peretelui intestinului subtire, impotriva careia sistemul imun fabrica anticorpi, care ataca astfel mucoasa intestinului subtire (reactie incrucisata), ducand la inflamatia apoi atrofia acesteia

Când o persoana cu boala celiaca mananca alimente sau foloseste produse care conțin gluten, sistemul lor imunitar raspunde prin deteriorarea sau distrugerea uns structuri din mucoasa intestinului subtire (vilozitati), care în mod normal, permit nutrientilor din alimente sa fie absorbiti prin pereții intestinului subtire si apoi sa treaca in sange. Fără vilozitati sanatoase apar simptomele bolii celiace persoana devine subnutrita, indiferent de cât de multe alimente mananca deoarece nu le absoarbe.  Uneori, boala este declansata sau devine activa pentru prima dată, după o intervenție chirurgicală, sarcina, nastere, infecție virală, sau stresul emotional sever.

Cine are risc sa aiba boala celiaca?

Desi teoretic oricine poate avea boala celiaca, mostenirea genetica este extrem de importanta.

Astfel, au risc sa aiba intoleranta la gluten persoanele care au rude de gradul I cu aceasta boala, dar si alte boli cu determinism genetic se asociaza mai frecvent cu enteropatia glutenica

  • Diabetul zaharat care necesita insulina =insulino-dependent
  • Sindromul Sjögren
  • Sindromul Down
  • Deficienta selectiva de de imunoglobulina A
  • Tiroidita autoimuna asociata cu hipotiroidie.
  • Ciroza biliara primitiva
  • Colita miroscopica
  • Psoriazis
  • Vitiligo
  • Hepatita autoimuna
  • Colangita sclerozanta primitiva

Glutenul este o proteina care se gaseste in grau, orz si secara, si datorita folosirii pe scara larga de faina in diverse preparate, substanta nu se gaseste numai in paine si fainoase – cum ar fi de crezut. Intoleranta la gluten a fost prima data suspicionata de un medic in urma cu cca 2000 de ani.

Simptomele bolii celiace

Din cauza zecilor de simptome care pot sa apara in aceasta boala, ea este considerata un mare impostor, din aceasta cauza fiind si destul de dificil de diagnosticat

Datorita faptului ca exista forme usoare de boala, se considera ca peste 80% din cazurile de intoleranta la gluten nu sunt nici macar banuite, jumatate dintre cei cu boala nu au chiar nici un simptom, si doar 3% dintre cazurile de intoleranta la gluten sunt diagnosticate.

Manifestarile intolerantei la gluten pot sa apara chiar din copilarie, la varsta adulta cele mai frecvente simptome fiind:

  • Oboseala permanenta nelegata de efort
  • Diaree cronica,scaunele fiind mai decolorate si grasoase (nu se absorb grasiile din scaun), greu de tratat, dar exista si forme de boala cu constipatie
  • Anemie datorita lipsei de absorbtie a fierului, vitaminei B12 sau acidului folic, elemente  folosite in sinteza sangelui
  • Modificari ale smaltului dentar prin lipsa de absorbtie a substantelor necesare sintezei acestuia
  • Daca debutul este in copilarie, copii pot ramane mici de statura
  • Flatulenta, balonare
  • Halena
  • Simptome ca in boala de reflux gastroesofagian
  • Dureri de burta repetate
  • Afte bucale care se vindeca greu si reapar repede
  • Datorita leziunilor mucoasei intestinale se poate asocia si o intoleranta la lactoza
  • Depresie, iritabilitate, tulburari de memorie, pierderea interesului pentru activitatea profesionala sau casnica, manifestari tip schizofrenie
  • Modificari la nivelul pielii (dermatita herpetiforma) dureri articulare, spasme ale musculaturii
  • Osteoporoza aparuta la varste tinere
  • Probleme ginecologice= avorturi spontane repetate sau infertilitate, nastere prematura sau dezvoltare insuficienta intrauterina a fatului, tulburari ale ciclului menstrual chiar lipsa menstruatiei
  • Deficit de seleniu,zinc, cupru, calciu si vitamina D care nu se absorb normal in boala celiaca
  • Tulburari de coagulare cu sangerari anormale prin lipsa absorbtiei vitaminei K
  • Functionarea defectuoasa a splinei poate predispune persoana cu intoleranta la gluten la infectii repetate
  • Suferinta ficatului manifestata prin modificari ale analizelor specifice
  • Scadere in greutate -dar, cca 50% dintre cei cu boala celiaca au greutate normala sau mai mare decat ar trebuie

Datorita acestor simptome extrem de  diverse si asocierii cu numeroase alte boli, pacientii cu boala celiaca se pot plimba timp indelungat pe la diferite specialitati pana sa se ajunga la un diagnostic – dermatologie, endocrinologie, ginecologie, reumatologie, hematologie, boli infectioase sau chiar … bioenergie, am avut astfel de cazuri de-a lungul carierei mele medicale.

De ce simptomele bolii celiace sunt atât de variate?

Durata de timp cat copilul a fost alăptat, vârsta la care acesta a început să mănânce alimente care conțin gluten, precum și cantitatea de gluten pe care o  conțin alimente , sunt trei factori care joaca rol in modalitatea de aparitie si momentul in care apar simptomele in boala celiaca. Unele studii au arătat, de exemplu, că cu cat un copil a fost alăptat mai mult, cu atat simptomele de boala celiaca apar mai frecvent.

Simptomele bolii celiace variază de asemenea în funcție de vârsta persoanei și gradul de deteriorare a intestinului subtire. Mulți adulți au boala timp de un deceniu sau mai mult înainte de a fi diagnosticate. Cu cat o persoana este mai mult timp nediagnosticata si deci netratata, cu atat este mai mare sansa de a dezvolta complicatii pe termen lung.

Cum se pune diagnosticul bolii celiace

Diagnosticul de intoleranta la gluten se poate suspiciona cand exista simptome ca cele de mai sus, si se confirma prin explorari de laborator si endoscopice

  • Determinarea anticorpilor anti-transglutaminază, anti-endomisium, anti-gliadină sau anti-peptide gliadinice deamidate)
  • Examenul histopatologic al biopsiei intestinale sau duodenale efectuata cu ocazia endoscopiei digestive superioare sau enteroscopiei

Pentru ca acest teste sa fie relevante, este necesar ca persoana testata sa consume gluten zilnic cel putin sase saptamani inainte de testare, altfel este posibil ca analizele sa fie normale.

Mentionez ca evista persoane cu boala fara simptome caracteristice, care au doar unele modificari cauzate de intoleranta la gluten- anemie aparent prin lipsa de fier sau alte substante, lipsa de calciu, boli de tiroida sau piele, etc.

Exista o clasificare histologica a bolii celiace  Marsh,
−Marsh 0: aspect normal
– Marsh 1: enterita limfocitara (acumulare de limfocite in mucoasa intestinului)
−Marsh 2: la stadiul 1 se adauga hiperplazie criptelor intestinale
– Marsh 3: modificarile din stadiul II si in plus atrofia vilozitatilor intestinale care poate fi
A Partiala
B Subtotala
C Totala
Este evident ca formele de grad mai mare sunt mai grave

Cum se trateaza boala celiaca?

Deoarece boala celiaca este dat de alimentatia cu gluten, tratamentul ei este regimul alimentar strict fara gluten . Trebuiesc eliminate toate alimentele care ar putea sa contina gluten (grau, secara, orz si ovaz) cerealele interzise fiind inlocuite cu orez, porumb, cartofi, sau produse mai putin cunoscute ca arorutul, meiul, fonio, maniocul, meiul, sorgul, tefful sau hrisca. Se poate manca fara restrictie salate, legume, fructe, peste, carne, oua, preparate in mod obisnuit la gatit se poate folosi faina de prez, cartofi sau porumb sau amidonul de porumb.

Boala celiaca refractara

Unele persoane cu boala celiaca pot sa nu aiba nici o îmbunătățire la dieta fara gluten fiind deseori etichetati ca boala refractara , respectiv boala care nu evolueaza favorabil in 6-12 luni de dieta fara gluten stric respectata

Motivul cel mai comun pentru răspuns slab la dieta este faptul că cantități mici de gluten sunt încă consumate nefiind identificate in alimente. Surse ascunse de gluten sunt in aditivii alimentari, cum ar fi amidonul alimentar modificat, conservanți, stabilizatori, rujul de buze, medicamente cu gluten și preparate derivate din grâu. Multe preparate cu porumb sau produse pe bază de orez sunt produse în fabrici care proceseaza si produse de grâu, care pot fi astfel contaminate cu gluten .

Rareori afectarea mucoasei intestinale va continua, în ciuda unei diete stricte fara gluten. Persoanele in aceasta situatie sunt considerata cu  boala celiaca refractara, au afectat grav intestinul, care nu se poate vindeca. Unele persoane etichetate cu boala refractara au de fapt alte intolerante – de exemplu la lactoza – colita microscopica, insuficienta pancreatica, modificari ale florei intestinale , limfom intestinal, care trebuie depistate si tratate. In cazul formelor de boala celiaca intr-adevar refractare se poat da prednison (0.5–1 mg/kg/zi), budesonid (9 mg/zi), sau prednison si azatioprina (2 mg/kg/zi).

Tratamentul chirurgical nu este indicat decat in formele de boala celiaca cu perforatie, hemoragie masiva, obstructie sau cancer.

In afara de dieta fara gluten in boala celiaca mai pot fi necesare
  • Tratamentul tulburarilor proceselor de digestie.
  • Tratamentul modificarii florei intestinale microbiene
  • Suplinirea deficientelor nutritinale cauzate de boala
  • Corticoizi in formele refractare

Cat timp trebuie sa tii regim in intoleranta la gluten?

Regimul in boala celiaca trebuie tinut permanent, toata viata. Dupa inceperea regimului simptomele diminua relativ rapid, dar vindecarea totala a leziunilor intestinale poate dura intre sase luni si doi ani. Daca mananci accidental gluten pot sa reapara simtomele, dar nu este obligatoriu, ele dispar de obicei rapid, dar repetarea acestei.. greseli, paote face ca boala sa devina refractara si simptomele sa persiste in ciuda regimului fara gluten

Cu ce se confunda boala celiaca?

Boala celiaca se poate confunda cu bolile care au simptome asemanatoare.

Am avut cazuri de boala celiaca care erau cercetate de mai mult timp pemtru alte diagnostice ca

Ce complicatii au persoanele cu intoleranta la gluten?

Intoleranta la gluten se poate asocia cu numeroase complicatii digestive sau non-digestive

  • Boli hematologice cum este limfomul
  • Ataxie cerebeloasa
  • Diferite forme de neuropatie
  • Epilepsie
  • Migrene
  • Malabsorbtie sau malnutritie
  • Anemie de cauze complexe
  • Intoleranta la lactoza
  • Cancer de intestin subtire
  • Cancer de esofag
  • Melanom (cancer de piele)

Boala celiaca forum

Buna. Am fost de 2 luni diagnosticata cu boala celiaca- De 2 luni urmez cu sfintenie dieta fara gluten, dar inca nu pot spune ca mi-am revenit de tot. Diaree nu mai am, dar scaune dese 2-3 ori pe zi si semiformate. Gradul de afectare al intestinului e MArsh 3a. Am citit multe articole despre celiachie si peste tot statea scris ca in decurs de 2-3 sapt. simptomele dispar. Credeti ca am sprue refractar? Sau in ce conditii apare sprue refractar? Sprue refractar are vreo legatura cu gradul de afectare al mucoasei intestinale? va multumesc

Ce trebuie sa faci cand crezi ca ai o problema cu glutenul?Cand  trebuie sa mergi la medic?

Specialitatea medicala careia trebuie sa va adresati in caz de  boala celiaca este gastroenterologie

Daca aveti probleme  de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema.

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apare boala pana cand apar simptomele sau pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. Problema cea mai importanta este ca aceleasi simptome dau numeroase boli digestive sau chiar fare legatura cu aparatul digestiv, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Acest risc face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect in fiecare caz  in parte, deoarece fiecare evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru boala celiaca?

In privinta tratamentelor medicale, nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament corecte in fiecare boala, chiar mai multe scheme corecte pentru aceeasi boala. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Este evident ca in boala cleiaca trebuie evitat glutenul, dar medicul curant trebuie sa aleaga si o schema de tratament care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

De ceva timp am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Daca  aveti nevoie  de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie pentru dr Ditoiu  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

 

 

 

3 comentarii la „Ce este boala celiaca – intoleranta la gluten, simptome, diagnostic, complicatii

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: