Despre dr Ditoiu, programari, contact

Ce este boala celiaca – intoleranta la gluten, simptome, diagnostic, complicatii

Dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specialist gastroenterolog

Ce este boala celiaca?

Boala celiaca numita si intoleranta la gluten, sprue sau celiachie este o afectiune autoimuna cu manifestari digestive datorata producerii unor anticorpi impotriva unor proteine din gluten, gliadina din grau si prolaminele  din orz.

Intoleranta la gluten are trei modalitati de manifestare-  alergia la gluten (care are mecanism imun), intoleranta la gluten cu mecanism autoimun  si sensibilitatea la gluten (in care manifestarile sint impredictibile)

Desi in epoca internetului vad multe persoane care vin la consult crezand ca au intoleranta la gluten – dupa informatiile luate de pe net -, boala nu este extrem de frecventa estimandu-se ca una-doua persoane din trei sute o au.

Glutenul contine o proteina numita gliadina care este digerata de o enzima numita transglutaminaza. In urma acestei digestii rezulta o proteina care seamana ca structura cu unele elemente ale peretelui intestinului subtire, impotriva careia sistemul imun fabrica anticorpi, care ataca astfel mucoasa intestinului subtire (reactie incrucisata), ducand la inflamatia apoi atrofia acesteia

Când o persoana cu boala celiaca mananca alimente sau foloseste produse care conțin gluten, sistemul lor imunitar raspunde prin deteriorarea sau distrugerea uns structuri din mucoasa intestinului subtire (vilozitati), care în mod normal, permit nutrientilor din alimente sa fie absorbiti prin pereții intestinului subtire si apoi sa treaca in sange. Fără vilozitati sanatoase apar simptomele bolii celiace persoana devine subnutrita, indiferent de cât de multe alimente mananca deoarece nu le absoarbe.  Uneori, boala este declansata sau devine activa pentru prima dată, după o intervenție chirurgicală, sarcina, nastere, infecție virală, sau stresul emotional sever.

Cine are risc sa aiba boala celiaca?

Desi teoretic oricine poate avea boala celiaca, mostenirea genetica este extrem de importanta.

Astfel, au risc sa aiba intoleranta la gluten persoanele care au rude de gradul I cu aceasta boala, dar si alte boli cu determinism genetic se asociaza mai frecvent cu enteropatia glutenica

  • Diabetul zaharat care necesita insulina =insulino-dependent
  • Sindromul Sjögren
  • Sindromul Down
  • Deficienta selectiva de de imunoglobulina A
  • Tiroidita autoimuna asociata cu hipotiroidie.
  • Ciroza biliara primitiva
  • Colita miroscopica
  • Psoriazis
  • Vitiligo
  • Hepatita autoimuna
  • Colangita sclerozanta primitiva

Glutenul este o proteina care se gaseste in grau, orz si secara, si datorita folosirii pe scara larga de faina in diverse preparate, substanta nu se gaseste numai in paine si fainoase – cum ar fi de crezut. Intoleranta la gluten a fost prima data suspicionata de un medic in urma cu cca 2000 de ani.

Simptomele bolii celiace

Din cauza zecilor de simptome care pot sa apara in aceasta boala, ea este considerata un mare impostor, din aceasta cauza fiind si destul de dificil de diagnosticat

Datorita faptului ca exista forme usoare de boala, se considera ca peste 80% din cazurile de intoleranta la gluten nu sunt nici macar banuite, jumatate dintre cei cu boala nu au chiar nici un simptom, si doar 3% dintre cazurile de intoleranta la gluten sunt diagnosticate.

Manifestarile intolerantei la gluten pot sa apara chiar din copilarie, la varsta adulta cele mai frecvente simptome fiind:

  • Oboseala permanenta nelegata de efort
  • Diaree cronica,scaunele fiind mai decolorate si grasoase (nu se absorb grasiile din scaun), greu de tratat, dar exista si forme de boala cu constipatie
  • Anemie datorita lipsei de absorbtie a fierului, vitaminei B12 sau acidului folic, elemente  folosite in sinteza sangelui
  • Modificari ale smaltului dentar prin lipsa de absorbtie a substantelor necesare sintezei acestuia
  • Daca debutul este in copilarie, copii pot ramane mici de statura
  • Flatulenta, balonare
  • Halena
  • Simptome ca in boala de reflux gastroesofagian
  • Dureri de burta repetate
  • Afte bucale care se vindeca greu si reapar repede
  • Datorita leziunilor mucoasei intestinale se poate asocia si o intoleranta la lactoza
  • Depresie, iritabilitate, tulburari de memorie, pierderea interesului pentru activitatea profesionala sau casnica, manifestari tip schizofrenie
  • Modificari la nivelul pielii (dermatita herpetiforma) dureri articulare, spasme ale musculaturii
  • Osteoporoza aparuta la varste tinere
  • Probleme ginecologice= avorturi spontane repetate sau infertilitate, nastere prematura sau dezvoltare insuficienta intrauterina a fatului, tulburari ale ciclului menstrual chiar lipsa menstruatiei
  • Deficit de seleniu,zinc, cupru, calciu si vitamina D care nu se absorb normal in boala celiaca
  • Tulburari de coagulare cu sangerari anormale prin lipsa absorbtiei vitaminei K
  • Functionarea defectuoasa a splinei poate predispune persoana cu intoleranta la gluten la infectii repetate
  • Suferinta ficatului manifestata prin modificari ale analizelor specifice
  • Scadere in greutate -dar, cca 50% dintre cei cu boala celiaca au greutate normala sau mai mare decat ar trebuie

Datorita acestor simptome extrem de  diverse si asocierii cu numeroase alte boli, pacientii cu boala celiaca se pot plimba timp indelungat pe la diferite specialitati pana sa se ajunga la un diagnostic – dermatologie, endocrinologie, ginecologie, reumatologie, hematologie, boli infectioase sau chiar … bioenergie, am avut astfel de cazuri de-a lungul carierei mele medicale.

De ce simptomele bolii celiace sunt atât de variate?

Durata de timp cat copilul a fost alăptat, vârsta la care acesta a început să mănânce alimente care conțin gluten, precum și cantitatea de gluten pe care o  conțin alimente , sunt trei factori care joaca rol in modalitatea de aparitie si momentul in care apar simptomele in boala celiaca. Unele studii au arătat, de exemplu, că cu cat un copil a fost alăptat mai mult, cu atat simptomele de boala celiaca apar mai frecvent.

Simptomele bolii celiace variază de asemenea în funcție de vârsta persoanei și gradul de deteriorare a intestinului subtire. Mulți adulți au boala timp de un deceniu sau mai mult înainte de a fi diagnosticate. Cu cat o persoana este mai mult timp nediagnosticata si deci netratata, cu atat este mai mare sansa de a dezvolta complicatii pe termen lung.

Cum se pune diagnosticul bolii celiace

Diagnosticul de intoleranta la gluten se poate suspiciona cand exista simptome ca cele de mai sus, si se confirma prin explorari de laborator si endoscopice

  • Determinarea anticorpilor anti-transglutaminază, anti-endomisium, anti-gliadină sau anti-peptide gliadinice deamidate)
  • Examenul histopatologic al biopsiei intestinale sau duodenale efectuata cu ocazia endoscopiei digestive superioare sau enteroscopiei

Pentru ca acest teste sa fie relevante, este necesar ca persoana testata sa consume gluten zilnic cel putin sase saptamani inainte de testare, altfel este posibil ca analizele sa fie normale.

Mentionez ca evista persoane cu boala fara simptome caracteristice, care au doar unele modificari cauzate de intoleranta la gluten- anemie aparent prin lipsa de fier sau alte substante, lipsa de calciu, boli de tiroida sau piele, etc.

Exista o clasificare histologica a bolii celiace  Marsh,
−Marsh 0: aspect normal
– Marsh 1: enterita limfocitara (acumulare de limfocite in mucoasa intestinului)
−Marsh 2: la stadiul 1 se adauga hiperplazie criptelor intestinale
– Marsh 3: modificarile din stadiul II si in plus atrofia vilozitatilor intestinale care poate fi
A Partiala
B Subtotala
C Totala
Este evident ca formele de grad mai mare sunt mai grave

Cum se trateaza boala celiaca?

Deoarece boala celiaca este dat de alimentatia cu gluten, tratamentul ei este regimul alimentar strict fara gluten . Trebuiesc eliminate toate alimentele care ar putea sa contina gluten (grau, secara, orz si ovaz) cerealele interzise fiind inlocuite cu orez, porumb, cartofi, sau produse mai putin cunoscute ca arorutul, meiul, fonio, maniocul, meiul, sorgul, tefful sau hrisca. Se poate manca fara restrictie salate, legume, fructe, peste, carne, oua, preparate in mod obisnuit la gatit se poate folosi faina de prez, cartofi sau porumb sau amidonul de porumb.

Boala celiaca refractara

Unele persoane cu boala celiaca pot sa nu aiba nici o îmbunătățire la dieta fara gluten fiind deseori etichetati ca boala refractara , respectiv boala care nu evolueaza favorabil in 6-12 luni de dieta fara gluten stric respectata

Motivul cel mai comun pentru răspuns slab la dieta este faptul că cantități mici de gluten sunt încă consumate nefiind identificate in alimente. Surse ascunse de gluten sunt in aditivii alimentari, cum ar fi amidonul alimentar modificat, conservanți, stabilizatori, rujul de buze, medicamente cu gluten și preparate derivate din grâu. Multe preparate cu porumb sau produse pe bază de orez sunt produse în fabrici care proceseaza si produse de grâu, care pot fi astfel contaminate cu gluten .

Rareori afectarea mucoasei intestinale va continua, în ciuda unei diete stricte fara gluten. Persoanele in aceasta situatie sunt considerata cu  boala celiaca refractara, au afectat grav intestinul, care nu se poate vindeca. Unele persoane etichetate cu boala refractara au de fapt alte intolerante – de exemplu la lactoza – colita microscopica, insuficienta pancreatica, modificari ale florei intestinale , limfom intestinal, care trebuie depistate si tratate. In cazul formelor de boala celiaca intr-adevar refractare se poat da prednison (0.5–1 mg/kg/zi), budesonid (9 mg/zi), sau prednison si azatioprina (2 mg/kg/zi).

Tratamentul chirurgical nu este indicat decat in formele de boala celiaca cu perforatie, hemoragie masiva, obstructie sau cancer.

In afara de dieta fara gluten in boala celiaca mai pot fi necesare
  • Tratamentul tulburarilor proceselor de digestie.
  • Tratamentul modificarii florei intestinale microbiene
  • Suplinirea deficientelor nutritinale cauzate de boala
  • Corticoizi in formele refractare

Cat timp trebuie sa tii regim in intoleranta la gluten?

Regimul in boala celiaca trebuie tinut permanent, toata viata. Dupa inceperea regimului simptomele diminua relativ rapid, dar vindecarea totala a leziunilor intestinale poate dura intre sase luni si doi ani. Daca mananci accidental gluten pot sa reapara simtomele, dar nu este obligatoriu, ele dispar de obicei rapid, dar repetarea acestei.. greseli, paote face ca boala sa devina refractara si simptomele sa persiste in ciuda regimului fara gluten

Cu ce se confunda boala celiaca?

Boala celiaca se poate confunda cu bolile care au simptome asemanatoare.

Am avut cazuri de boala celiaca care erau cercetate de mai mult timp pemtru alte diagnostice ca

Ce complicatii au persoanele cu intoleranta la gluten?

Intoleranta la gluten se poate asocia cu numeroase complicatii digestive sau non-digestive

  • Boli hematologice cum este limfomul
  • Ataxie cerebeloasa
  • Diferite forme de neuropatie
  • Epilepsie
  • Migrene
  • Malabsorbtie sau malnutritie
  • Anemie de cauze complexe
  • Intoleranta la lactoza
  • Cancer de intestin subtire
  • Cancer de esofag
  • Melanom (cancer de piele)

Boala celiaca forum

Buna. Am fost de 2 luni diagnosticata cu boala celiaca- De 2 luni urmez cu sfintenie dieta fara gluten, dar inca nu pot spune ca mi-am revenit de tot. Diaree nu mai am, dar scaune dese 2-3 ori pe zi si semiformate. Gradul de afectare al intestinului e MArsh 3a. Am citit multe articole despre celiachie si peste tot statea scris ca in decurs de 2-3 sapt. simptomele dispar. Credeti ca am sprue refractar? Sau in ce conditii apare sprue refractar? Sprue refractar are vreo legatura cu gradul de afectare al mucoasei intestinale? va multumesc

Ce trebuie sa faci cand crezi ca ai o problema cu glutenul?

Daca aveti suspiciunea de boala celiaca, si nu aveti unde sa mergeti pentru o evaluare medicala, va puteti programa telefonic la noi pentru consult la 0758 751 841 orar de programari luni – vineri 08:00 – 20:00, sau puteti solicita o programare non-stop la programaredrditoiu@yahoo.com sau programareurgenta@yahoo.ro – rog precizati si numarul dvs de telefon – sau pe formularul de mai jos

Calendar is loading...
Powered by Booking Calendar
- Zile de consultatii

 

Dr Ditoiu Spital Fundeni -gastroenterolog-hepatolog

Sunt Dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina Din 1990 lucrez la Institutul clinic Fundeni Clinicade medicina interna avand peste 30 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara, medic specialist, medic primar si terminand cu doctoratul Sunt cadru universitar prin concurs, actualmente sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale . De 20 de ani sunt Secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului SCURT TRASEU PROFESIONAL: In 1982 – am absolvit Facultatea de medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi, sef de promotie (media generala 10 – 50 de examene + diploma) poate vi se pare o lauda, dar a fost o munca imensa sase ani, si au fost 2500 de absolventi in promotia mea click → Diploma absolvire 1, Foaie matricola 2 In 1982 imediat dupa absolvire, am luat repartitie in Bucuresti pentru stagiatura In perioada 1982 -1985- medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina In perioada 1985-1988 nu a fost nici un concurs in tara, de aceea am fost medic de medicina generala la dispensarul rural, com Dorobantu Jud Calarasi In 1988 a fost primul concurs dupa patru ani, si am devenit prin concurs cercetator stiintific in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti Tot in 1988 am promovat al doilea concurs de medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti In perioada 1988 – 1991 – am fost medic rezident la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti In 1991 am devenit medic specialist de boli interne Spitalul Fundeni In 1991 am promovat alr concurs de asistent universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti , Facultatea de medicina – Clinica de medicina Interna din Institutul Clinic Fundeni, condusa de profesorul Lucian Buligescu In perioadele 1992 – 1995 si 1997-1998 am fost si medicul personalului din Institutul clinic Fundeni In 1993 – am urmat specializarea in endoscopie digestiva superioara, colonoscopie cu profesorul Alexandru Oproiu, cu supraspecializari ulterioare in Olanda (1993) Franta (1996 si 1998) si Romania In 1996 am devenit medic primar boli interne In 1996 am promovat examenul de medic specialist gastroenterologie – a doua specialitate In anul 2000 am devenit medic primar gastroenterologie Tot in anul 2000 am devenit doctor in stiinte medicale – gastroenterologie, conducatorul doctoratului fiind profesorul Lucian Buligescu, cel mai mare hepatolog din Romania in acel moment. In anul 2001 am promovat alt concurs de sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti Clinica Medicala Fundeni In peste 30 de ani de practica medicala am efectuat cca 150. 000 de consultatii medicale 65.000 endoscopii digestive superioare 20.000 de colonoscopii peste 1000 de biopsii hepatice

3 thoughts on “Ce este boala celiaca – intoleranta la gluten, simptome, diagnostic, complicatii

  1. Buna ziua! fiti dragut..la hepatita b cronica am voie usturoi.. Maninc usturoi de numa opresc. cu respect.

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programare telefonica
Adresa harta