Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Oboseala permanennta si bolile de ficat

Foarte multe persoane vin la consultatie cu oboseala de lunga durata. Ele ajung de obicei la mine, deoarece considera ca oboseala vine la de ficat.

Exista aceasta situatie, bolile de ficat pot sa dea oboseala, aveti date aici despre oboseala data de bolile de ficat, dar in articolul urmator voi vorbi despre un sindrom mai putin cunoscut de oboseala.

Sindromul de oboseala cronica (Chronic fatigue syndrome (CFS)

Sindromul de oboseala cronica este descris de mai mult timp si se pare ca afecteaza 20% din populatie.

Cum se pune diagnosticul?

Acest sindrom se suspicioneaza atunci cand pacientul  indeplineste urmatoarele:

  • Are oboseala ce tine de mai mult de 6 luni- deci oboseala este de lunga durata
  • Oboseala nu este explicata de efortul fizic excesiv
  • Simptomul de oboseala nu dispare dupa odihna
  • Nu exista alte boli care se explice oboseala persistenta

Care sunt cauzele sindromului oboselii cronice?

Cauza sindromului oboselii permanente nu este cunoscuta, cel mai frecvent fiind luate in discutie urmatoarele posibilitati:

  • Infectii diferite cu virusuri, Chlamidii,  (pneumonie infectioasa sau alte infectii ale tractului aerian superior, diaree infectioasa, mononucleoza infectioasa: de altfel in urma cu ceva timp acest sindrom se numea encefalomielita sau sindromul de oboseala post-virala
  • Factori psihologici (afectiune „pe sistem nervos”)
  • Dereglari ale sistemului imunitar
  • Dereglari hormonale
  • Dereglari ale neurotrasmitatorilor cerebrali

Simptome asociate oboselii cronice

Cercetarile au aratat ca acest sindrom de oboseala cronica asociaza frecvent cu  urmatoarele simptome:
  • Dureri articulare generalizate
  • Somn neodihnitor
  • Tulburari de memorie sau concentrare, depresie, irascibilitate, panica
  • Tulburari digestive variate – colon iritabil
  • Dureri de cap
  • Dureri toracice
  • Adenopatii cervicale sau axilare (ganglioni mariti)
  • Dureri de gat frecvente si repetate
  • Tuse cronica
  • Transpiratii nocturne
  • Tulburari de vedere

Sunt foarte multe simptome insotitoare, care evident ingrijoreaza bolnavul, care se teme ca are o boala foarte grava, de obicei cancer sau ciroza.

Simptomele apar la persoane care anterior erau sanatoase si active. Ele au oboseala musculara importanta, hipersensibilitate la lumina, zgomote sau  mirosuri, scaderea tolerantei la statul in picioare (ortostatism)

Ele sunt mai frecvente la femei decat la barbati, apar la persoane de varsta medie, de obicei supraponderale, deprimate sau anxioase.

Boli asociate cu oboseala permanentaDe ce obosesti

Oboseala permanenta, oarecum asemanatoare cu cea de mai sus  poate sa apara insa si in una din urmatorele boli:

  • Boli de ficat mai mult sau mai putin avansate- ficatul nu produce si nu stocheaza suficienta energie
  • Cancer cu orice localizare- cancerul consuma o parte din rezervele de energie ale organismului
  • Oxigenarea insuficienta a tesuturilor care impiedica producerea de energie, poate sa apara in
    • Anemie medie sau severa indiferent de cauza – hemoglobina redusa nu transporta suficient oxigen la tesuturi
    • Boli de plaman– nu permit captare suficienta de oxigen din aer
    • Boli de inima – inima nu pompeaza suficient sange oxigenat la tesuturi
    • Intoxicatii cu blocarea eliberarii oxigenului din hemoglobina
  • Pancreatita cronica- nu se digera si absorb suficiente principii alimentare
  • Boli de rinichi avansate- nu se elimina reziduurile din organism, care dau o stare de intoxicatie cronica
  • Infectii microbiene (tuberculoza) virale (SIDA) sau fungice diferite
  • Febra de lunga durata, indiferent de cauza (temperatura creste prin consumarea unei parti din caloriile organismului)
  • Boli endocrine – tiroidiene sau suprarenale
  • Fibromialgia sau alte boli musculare sau neurologice
  • Boli inflamatorii cronice indiferente de localizare (pulmonare, cardiace, digestive, osoase, articulare musuclare sau genitale)
  • Boli autoimune
  • Sindrom anxios

Ce analize trebuie sa faci cand esti obosit permanent?

Explorarile confirma  deseori existenta unei dintre bolile mentionate, dat nu sunt rare situatiile in care oboseala nu este explicata de o boala.

Nu exista analize sau teste care sa ajute la precizarea cauzei sindromului de oboseala cronica, el apare foarte rar datorita unei boli, fiind de obicei legata mediul familial, profesional, social, lipsa de odihna, munca in exces sau fara satisfactii dar si stresul obisnuit. Aceste situatii trebuie analizate, evident fara a exclude si existenta unei boli care sa dea oboseala cronica
Deoarece nu exista o analiza care sa puna diagnosticul, in cazul prezentei simptomelor mentionate trebuie sa excludem celelalte situatii care se pot insoti de oboseala cronica.

Cat dureaza recuperarea in oboseala cronica

Depinde foarte mult de fiecare caz in parte

Oboseala la efort vine de la ficat?

De obicie oboseala la efort vine e la lipsa de oxigen, care tine mai mult de iminia, plaman, sange si de antreenamentul fiecaruia

Ce vitamine se recomanda pt oboseala?

Oboseala are o cauza, care trebuie depistata si tratata. VItaminele ajuta doar daca oboseala este data de lipsa lor, cazuri foarte rare.

Am stari de oboseala si ameteala de la ce poate fi?

Sunt zeci de cauze care pot da oboseala si ameteala

Vitaminele ajuta pentru oboseala si stres sau  oboseala si concentrare?

De obicei nu ajuta

Ce suplimente sunt pentru oboseala si in stare de somnolenta remedii

Supliment este ceva in plus, adica ar trebuie in primul rand un tratament de baza, la care poti adauga ceva suplimentar. Tratamentul de baza se face dupa depistarea cauzei

Cat poti sa astepti de cand ai oboseala pana ajungi la medic?

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare sau cand apar simptomele deoarece situatia difera de la bolnav la bolnav.

In principiu majoritatea cazurilor nu reprezinta o urgenta medicala, nu trebuie sa mergi in aceeasi zi la medic, dar nici nu trebuie sa amani prea mult. Riscul cel mai mare este ca boala  care are o evolutie blanda o perioada de timp, sa fie depistata in stadiu avansat, greu reversibil. Asta face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect. Dupa aprecierea corecta a diagnosticului si gravitatii bolii, urmarirea de catre medic este mai..laxa, in functie de pacient. fiecare caz se evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Care este cel mai bun tratament si regim pentru oboseala, iau vitamaine, tin regim, iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare. De ce este necesar un regim alimentar personalizat?

Prima problema este ca diagnosticul sa fie corect. Apoi, daca diagnosticul este corect, in o boala de fiere exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi  recomandate, mai multe scheme corecte..

Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sau un regim alimentar general corect, sa i se potriveasca mai bine, iar altul mai putin bine.

Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie). Tot el trebuie sa va stabileasca o lista de alimente care trebuie evitate ai alta cu alimentele premise in situatia dvs, deci un regim alimentar personalizat – aveti un exemplu general alaturi , fara legatura cu tema de fata, este doar un exemplu.Regim alimentar anemie

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent  in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi cu media generala 10, sef de promotie pe tara. 

Desi am fost sef de promotie, nu am ramas in invatamant sau cercetare  ca alte cateva sute de colegi de promotie clasati cu sute de locuri in urma mea, deoarece tata fusese jandarm in garda Palatului Peles, deci  reactionar…, iar eu nu aveam activitate politica, asa ca  am plecat la tara dupa stagiatura. Acest lucru nu a contat prea mult deoarece de la tara am plecat dupa 3 ani la primul concurs organizat  in Bucuresti, 200 de candidati pe doua locuri, iar ulterior am intrat in invatament tot prin concurs.

Acum am peste 37 de ani de practica medicala, stagiatura ,medicina de familie la tara,  3 ani de rezidentiat in medicina interna, 3 ani de rezidentiat in gastroenterologie, 5 ani primariat in medicina interna,5 ani primariat in gastroenterologie. In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva, asistent universitar 11 ani prin concurs, doctorat, apoi sef de lucrari 18 ani, toate prin concurs.

Am cca 30  de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni unde am intrat prin concurs si am ingrijit peste 100.000 de cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani  de  activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medici rezidenti si specialisti

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

Unde lucrez acum?

Din luna iunie 2019 am hotarat sa renunt sa lucrez in sistemul de stat si am trecut in cel privat,  am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, bilire, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala, dar aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni  fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu). Este evident ca in privat nu sunt cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, tocmai de aceea m-am decis sa lucrez in privat in conditii …. normale.Lucrand numai in privat, consultul se poate face in una-trei zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de aspteptare, si in privat era cam tot asa).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si  aveti nevoie experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru stabilirea diagnosticului, tratamentului si regimului alimentar, puteti solicita o programare la consultatie  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841. Puteti sa va programati si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

 

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: