Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Hepatita ascunsa poate evolua spre ciroza hepatica

Hepatita ascunsa poate evolua catre ciroza hepatica spun studiile stiintifice.

Termenul ne-medical de “hepatita ascunsa” poate semnifica existenta unei hepatite descoperita doar prin analize de laborator, fara ca pacientul sa aiba vre-un simptom – lucru frecvent in practica medicala curenta – detalii in articol.

Ce este hepatita ascunsa?

Termenul de hepatita ascunsa, numita si hepatita fara simptome, hepatita asimptomatica, hepatita fara icter, hepatita anicterica, etc nu exista in literatura stiintifica medicala romaneasca sau straina, dar este uneori folosit popular pentru a denumi o forma de hepatita care nu se manifesta cu toate simptomele caracteristice acestei boli, iar uneori nu are nici un fel de simptom. Din aceasta cauza pacientul nu merge la medic, si nu face analize.

Deoarece in majoritatea cazurilor hepatita acuta se vindeca de la sine, prin distrugerea virusului de catre organism, si nu raman analize de ficat modificate ci doar markerii virali, multi se mira cand li se spune de catre medic ca au avut hepatita dar s-a vindecat…

Cauzele hepatitei fara simptome

Este evident ca pentru a banui ca un pacient a avut o hepatita nediagnosticata si netratata, un medic trebuie sa aiba anumite indicii. Cel mai frecvent se porneste la cautarea consecintelor unei hepatite ascunse pornind de la urmatoarele elemente:

  • Descoperirea la consultul medical a unui ficat mai mare
  • Descoperirea la ecografie a unor modificari hepatice sau splenice
  • Descoperirea la un control fortuit a unor modificari ale analizelor hepatice (AST ALT GGT, fosfataza alcalina)
  • Descoperirea unor modificari la punctia biopsie hepatica sau fibroscan efectuate fortuit
  • Descoperirea unor markeri virali de hepatita – structuri (proteine) ale virusului care raman mult timp in sange (antigene virale), sau de proteine produse de organism in lupta lui impotriva virusului (anticorpii anti… unele proteine virale).

Cele mai frecvente cauze de hepatita ascunsa care pot da sechele hepatice in timp sunt:

  • Infectie cu virusul hepatitei B (vezi alaturi care sunt factorii de risc pentru a face o hepatita B oculta
  • Infectie cu virus  C sau D
  • Intoxicatii diferite (alcool, toxice profesionale, droguri, medicamente, ciuperci, etc)
  • Alte boli care pot afecta si ficatul (icterul mecanic, infectii, probleme autoimune, etc)

Simptomele hepatitei ascunse

Hepatita ascunsa nu da nici un simptom ( de aceea se si numeste ascunsa).

In unele cazuri simptomele sunt minore fiind confundate cu probleme gastro-intestinale obisnuite (greata, diaree, lipsa poftei de mancare pentru o scurta perioada, eventual o scurta perioada de icter minor) sau viroza respiratorie.

Hepatita ascunsa nu ramane …. ascunsa tot timpul

SImptome boli ficat

In unele cazuri hepatita ascunsa poate evolua daca ramane nediagnosticata si netratata datorita lipsei simptomelor- si deci lipsei diagnosticului. Uneori este diagnosticata cand ficatul este normal, alteori cand s-a instalat deja hepatita cronica iar uneori in stadiul de ciroza hepatica sau cxhiar cancer de ficat

Cum poate evolua o hepatita ascunsa?

Cele mai posibile evolutii ale hepatitei ascunse sunt urmatoarele:

  • Hepatita ascunsa poate sa nu aiba nici o urmare simptomatica sau functionala (cu alte cuvinte ficatrul este sanatos si bolnavul nu are simpotme)
  • Daca virusul a fost cauza hepatite,  in organism poate persista doar markerii de imunitate impotriva virusului B sau C dar fara AgHBs sau ADN sau ARN viral (adica cu viremie nedetectabila), deci practic sa se vindece singura prin resursele proprii ale organismului; indiferent de cauza, vindecarea poate fi completa ad integrum), sau cu sechele (ficatul nu mai functioneaza la capacitate maxima)
  • Hepatita ascunsa  poate sa stea o perioada mai lunga sau mai scurta in stadiul de purtator inactiv de virus hepatitic , cu evolutia obisnuita acestei forme de infectie
  • In hepatita ascunsa virusul C poate persista in organism sub forma oculta.
  • In hepatita cu virus B cu viremie nedetectabila, virusul poate sa ramana de asemenea in ficat
  • Hepatita ascunsa  se poate croniciza – hepatita cronica
  • Hepatita ascunsa care ajunge la hepatita cronica poate evolua catre ciroza hepatica
  • In oricare din stadiu sau situatii, poate sa apara cancerul de ficat indus de virus
  • Si hepatita de alte cauze- alcoolica, toxica, medicamenteoasa, imuna, etc- poate sa evolueze cam la fel

Daca aveti probleme hepatice si doriti o a doua opinie medicala, va puteti programa la dr Ditoiu aici

ATENTIONARE

Despre hepatita ascunsa cu virus B

Date stiintifice recente arata ca in cazul infectiei cu virus B exista riscuri chiar in forma de „hepatita oculta cu virus B” este definita prin urmatoarele criterii:

  • prezenta ADN VHB in sange in cantitate minima <200ui/l sau
  • prezenta ADN viral in ficat (detectabil la punctia biopsie hepatica sub forma de cccADN); acest ADN viral se poate integra in ADN-ul celule ficatului, iar modificarea acestei structuri poate duce la aparitia de celeule hepatice anormale, unele atat de anormale incat nu mai raspund la comenzile organismului si se inmultesc fara control,
  • AgHBs este absent iar transaminazele sunt  normale

Din schema alturata reiese ca poti avea virus B in ficat, chiar daca ai viremia nedetectabila si ai anticorpi antiHBs si antiHBc. Disparitia infectiei cu virus B dovedita prin analize de sange, nu inseamna si disparitia virusului din ficat, adica lipsa oricarui risc pentru o boala de ficat, tocmai de aceea este bine ca bolnavul cu hepatita cronica cu virus B sau C sa fie urmarit de un medic de boli de ficat, nu de boli infectioase.  Deci orice persoana care a avut o infectie cu virusul hepatitei B, chiar considerat vindecata infectia cu sau fara tratament, trebuie urmarita hepatologic sau gastroenterologic periodic, datorita persistentei posibile a virusului in ficat cu riscurile reaparitiei HEPATITEI CRONICE SAU A CANCERULUI DE FICAT.

Aveti aici sursa informatiei de mai sus

Despre hepatita ascunsa cu virus C

Studiile din ultimii 10-15 ani arata ca infectia cu virusul C poate sa nu se vindece total, deci situatia unei persoane care a avut virusul C nu este stabila pe tot parcursul vietii, chiar daca in urma tratamentului sau fara tratament viremia este nedetectabila.Hepatita C nu se vindeca total

Lipsa virusului din sange nu garanteaza si lipsa lui din organism, virusul putand persista in ficat sau alte zone- celulele monocitare sin sange sau ganglionii limfatici, zone unde a fost descoperit. .Acest lucru explica de ce persoane care au avut virusul C și au VIREMIE nedectabila, fac totuși ciroză sau cancer de ficat.

Cat de sanatos este purtatorul …. sanatos de virus de hepatita?

Persoanele care poarta un virus de hepatita dar au ficatui neafectat,  nu sunt chiar … complet sanatoase, aceasta stare presupunand si existenta anumitor riscuri:

  • pot transmite virusul pe caile obisnuite
  • pe parcursul vietii  in anumite situatii virusul B sau C poate sa-si reia inmultirea cu cresterea viremiei sau aparitia hepatitei cronice. Desi initial hepatita nu a dat nici un fel de simptom, pe parcursul vietii, este posibil ca prin persistenta (ramanerea) in organism a virusului inactiv, acesta sa se reactiveze, sa inceapa sa se inmulteasca, putand astfel sa apara hepatita cronica, la zeci de ani de la hepatita „ascunsa” initiala.

Aceste situatii cu risc de reluare a replicarii virale sunt mai frecvent intalnite la urmatoarele persoane:

  • utilizatorii de droguri pe cale intravenoasa
  • cancer cu diferite localizari
  • boli hematologice maligne
  • tratamente citostatice sau cu imunodepresoare, etc

In privinta persoanelor cu hepatita ascunsa de alte etiologii (toxica, alte cauze) ficatul poate ramane cu oarecare sensibilitate, functiile sale nefiind recuperate 100%, iar in cazul aparitiei altor agresiuni sau suprasolicitari hepatice ficatul sa dea semne de „oboseala” sau chiar evolua catre hepatita cronica sau ciroza hepatica.

Ce trebuie sa faci pentru a evita evolutia hepatitei catre ciroza?

Sigur ca o boala fara simptome face ca pacientul sa nu apeleze la medic, deci sa nu fie diagnosticat la timp. In cazul hepatitei ascunse, pentru a evita evolutia ei – dar si a altor boli fara simptome- normal ar fi ca fiecare persoana sa faca periodic un control medical si analize uzuale, chiar daca nu are nici un simptom. In functie de varsta persoanei, acest consult poate fi anual sau la doi ani, si cel mai intelept este sa cautati un specialist competent pentru o evaluare corecta a situatiei. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut prima picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb.

Recomandarile noastre in hepatita cronica

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti. Multi au plecat din tara din pacate, dar vad ca sunt medici buni la locurile lor de munca

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend, iar in caz de graba incercam sa facem programarea chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare  in limita locurilor disponibile.

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: