Fibroza si ciroza hepatica – fibroscanul si biopsia hepatica

Fibroza si ciroza hepatica – fibroscanul si biopsia hepatica

Sunt dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specializat in gastroenterologie si hepatologie, lucrez la spitalul Fundeni, si in articolul urmator va voi prezenta cateva date teoretice si practice despre evaluarea fibrozei hepatice, situatie importanta in precizarea riscului de aparitie a cirozei hepatice

Ce este fibroza hepatica, este tot una cu fibromatoza hepatica?

Atunci cand te tai la mana, vindecarea se face cu formarea unei cicatrici  albicioase, si mai .. altfel decat restul tesutului vecin, mai tare. Aceea este o banda de fibroza cicatriceala

Fibroza hepatica reprezinta vindecarea unei distrugeri localizate a ficatului (datorita virusurilor, alcoolului, infectiilor, steatozei, etc ,etc), aceasta vindecare fiind ca si mentionata mai sus, prin fibroza. Asa cum cicatricea de la piele este mai tare decat pielea, si cicatricea de fibroza de la ficat este mai tare decat restul ficatulu isanatos, si nu functioneaza ca tesutul saantos. In plus, asa cum o cicatrice de la mana sau de la fata, poate sa-ti deformeze regiunea respectiva, si o fibroza din ficat poate deforma ficatul ,iar deformarea poate tractiona de asele de sange sau caile biliare si poate  impiedica buna functionare a ficatului.

Nu exista fibromatoza hepatica, este un termen folosit gresit in locul celui de fibroza hepatica

Ce este fibroscanul?

Este un aparat introdus relativ recent in explorarea ficatului, in scopul de a evalua starea sa fara sa mai faci biopsie hepatica. Poate fi considerat o alternativa la biopsia hepatica.

http://www.bonner-onkologen.de/assets/images/autogen/a_Fibrosan.jpgCum functioneaza aparatul Fibroscan?

Asa cum am netionat mai sus, evolutia unei hepatite catre vindecare se face cu scaderea elasticitatii tesutului hepatic  (intarirea ficatului=, prin formare de benzi de fibroza .. Fibroscanul utilizeaza ultrasunetele (ca si ecograful) masurand elasticitatea tesutului hepatic (ficatului), apreciind astfel indirect existenta si marimea fibrozei pri naprecierea duritatii ficatului.

Aparatul este simplu de folosit, testul putand fi efectuat si de o asistenta medicala instruita in prealabil pentru o scurta perioada de timp, deoarece rolul examinatorului este foarte mic.

Indicatiile fibroscan

Exista mai multe situatii in care se poate utiliza FibroScanul.

 • Hepatita acuta virala (valorile fiind de 1-3 ori mai mari decat normalul)- metoda este putin folosita in hepatitele acute virale-
 • Hepatita cronica virala (mai ales C) din diabet sau alcoolica
 • Bolile de ficat cu icter prelungit (colestaza)
 • Hemocromatoza
 • Hepatitele cronice toxice sau medicamentoase
 • Urmarirea ficatului dupa transplant
 • Ciroza hepatica

Fibroscan valori normalefibroscan-valori

In mod normal valorile trebuie sa se incadreze intre 5.5±1.6kPa.

Varsta nu in fluenteaza valorile, dar valorile sunt mai mari la barbati 5.8±1.5 , comparativ cu femeile 5.2±1.6kPa.

La persoanele grase , cu BMI > 30kg/m2 , valorile normale sunt 6.3±1.9 pentru barbati si 5.4±1.5kPa pentru femei (dr Ditoiu).

Fibroscanul  in hepatita si ciroza?

Fibroza in hepatita cronica este evaluata la biopsie in 4 grade F1-F4 (F1 = cea mai mica fibroza)

Corespondenta aproximativa intre gradele de fibroza hepatica si rezultatele FibroScan este urmatoarea:

 • F1 < 7kPa -se poate confunda cu ficatul normal
 • F2>7,1kPa
 • F3> 9,5kPa
 • F4 (ciroza)> 12,5kPa

Cat de corect este rezultatul fibroscan?

In principiu rezultatul este corect in cca 95% dintre pacientii examinati, iar concordanta dintre rezultatul FibroScan si biopsie este de cca 90% . In 10% din cazuri Fibroscan poate avea valoare diferita de biopsie, datorita faptului cafibroza fin dicat nu este raspundita uniform iar fibroscan poate da si valori eronate.

Deosebirile dintre fibroscan si biopsia hepatica

Exista diferente semnificative din multe puncte de vedere:

 1. Biopsia hepatica este o metoda invaziva.
 2. Biopsia hepatica permite examinarea directa a ficatului, care este cea mai corecta metoda de examinare.
 3. Biopsia hepatica poate scoate o portiune de ficat mica, ce poate fi mai bolnava sau mai putin bolnava decat restul ficatului; in multe boli de ficat, sunt zona mai bolnave si zona mai sanatooase
 4. Biopsia din ficat permite explorarea nu numai a fibrozei ci si a inflamatiei si altor modificari ale ficatului (depuneri de fier, cupru, alte celule, cancer, etc)
 5. FibroScanul vede o portiune de ficat mai mare decat biopsia hepatica, deci mai reprezentativa.
 6. In 10% din cazuri FibroScanul poate da diagnostic eronat, din diferite motive ce tin de bolnav , boala sau examinator.
 7. FibroScanul face greu diferenta intre fibroza de grad mic, in schimb vede bine ciroza
 8. FibroScanul poate da erori la obezi

Alte explorari care evalueaza ficatul in afara de biopsie si Fibroscan

Exista si altele metode de evaluare hepatica:

Fibrotest
Fibromax
SHASTA Index
Hepascor
Actitest
Fibrometer

FORUM fibroscan:

In timpul tratamentului cu interferon se fac perfuzii cu arginina si aspatofort? Modifica ele explorarea fibroscan?

Se pot face dar nu au nici o indicatie si nici o eficienta

Exista o legatura intre fibroscan si transaminaze (am transaminaze mari si fibroscan mic)

Nu exista nici o legatura

Ce legatura este intre fibroscan si viremie (am fibroscan 5 si viremie nedetectabila)?

 Nu este nici o legatura.

Ce trebuie sa faci cand ai fibroza hepatica? Am 60 de ani sint bolnava cu hep C si am f de 10 ani interferon.Virusul nu mia disparut si acum ma simt f obosit in iulie am facut testu de elastografie( fibroscan) si ma depistat cu F 2 iarIQR este 2,8kPa,liver stiffness este 8,4 kPa..analizele imi sint GPT 43,GOT 43 ,iar GGT 39 .Este rau sau nu prea daca totusi transamilazele sint in granita? Imi este frica si ce as putea face spre binele meu ca nici n-am fumat si nnici n-am baut in viata mea .

In mod normal ar trebui facuta o evaluare corecta a situatie dvs, lucru care nu se poate face pe net.

Adresati-va unui hepatolog din zona dvs, sau puteti veni la mine daca sunteti din Bucuresti sau apropiere

Am virusul B si mi+e teama de ciroza, poate chia am ciroza . Credeti ca pot veni la dvs, unde ma pot programa? Mutumesc

Puteti veni la consult sa vedem cum stau lucrurile si ce este de facut in continuare.

Va puteti programa telefonic la 0758 751 841 orar de programari luni – vineri 08:00 – 20:00, sau puteti solicita o programare non-stop la programaredrditoiu@yahoo.com sau programareurgenta@yahoo.ro – rog precizati si numarul dvs de telefon, sau direct de pe butonul PROGRAMARE in tanga jos al telefonului dvs mobil

Ce trebuie sa faci cand ai fibroza hepatica, mori rapid?

Daca aveti o fibroza hepatica, nu trebuie sa fiti nici disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema. Se poate muri de fibroza hepatica, daca se ajunge la ciroza avansata, dar acest lucru trebuie evitat prin masuri medicale corecte. Din experienta mea va pot spune ca in majoritatea cazurilor boala poate fi stabilizata si mentinuta sub control, trebuie doar sa va adresati unui medic gastroenterolog  cu experienta, obisnuit cu astfel de sitiatii, pentru o evaluare a problemei.Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu lasi sa crape motorul cautand solutii pe net luni la rand, ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Inapoi la prima pagina

52 de comentarii la „Fibroza si ciroza hepatica – fibroscanul si biopsia hepatica

 1. STIMATE DL DOCTOR DITOIU,va raog frumos ,in limita timpului didponibil,puteti sa-mi spuneti care sunt metodele de diagn.ale colagiocarcinomului,posibil tratament medical sau chirurgical? Sunt sanse de supravietuire ? Care este prognosticul’? MULTUMESC MULT!

 2. Rog ajutor in interpretarea rezultatului fibroscan. Cazul meu : virus hep C, femeie, 75kg, 33 ani, toate analizele sange normale ( ALT, bilirubina, fosfataza , etc), fibrotest = A0F0, dar fibroscan = 9.9 kPa la timisoara. Dr gastro mi-a pus diagnostic la fibroza A1F2 . Avand in vedere rezultatul mare 9.9 la fibroscan, e ok o asimilare cu F2 sau mai degraba ar fi F3? De ce e asa mare diferenta intre fibroscan si fibrotest ? Multumesc mult !

 3. Buna ziua dle doctor,

  Am o intrebare catre dvs akum 6 ani am facut vaccin impotriva hepatitei A si B si de atunci am ramas cu o transaminaza marita la 130 valoare.toate analizele celelalte sunt in valori normale iar hetatita A B sau C nu este prezenta. Cum as putea sa scad aceasta transaminaza.
  Astept raspunsul dvs

  Dr Ditoiu
  Daca depistati si inlaturati cauza cresterii transaminazleor, acestea vor ajunge la normal..

 4. in urma testului cu fribroscan mi s-a spus ca rezultat: KPa 10.6; F3- METAVIR, cu indicatie de interferon; ce prognostic am?
  multumesc anticipat ptr raspuns

 5. Buna ziua,am o intrebare.Tatal meu in varsta de 62 de ani are hepatita cu virus C.Ni s-a recomandat testul Fibroscan la spitalul fundeni,pentru intocmirea dosarului in vederea tratamentului cu Interferon.Unde anume se poate efectua la Spitalul Fundeni cu bilet de trimitere acest test?

 6. Buna ziua,am o intrebare.Tatal meu in varsta de 62 de ani are hepatita cu virus C.Ni s-a recomandat testul Fibroscan la spitalul fundeni,pentru intocmirea dosarului in vederea tratamentului cu Interferon.Unde anume se poate efectua la Spitalul Fundeni cu bilet de trimitere de la medicul gastroenterolog acest test?

 7. Veniti la Spitalul Fundeni Clinica medicala etaj V,cu bilet de internare de la medicul de familie (sau specialist) catre Spitalul Fundeni Clinica medicala si talon de pensie

 8. Va rog sa-mi interpretati si mie niste analize.
  Alfa2 Macroglobulina 1.72
  Haptoglobina 0.84
  Apolipoproteina A1 1.38
  Bilirubina 5.13
  Gamma GT 38
  ALAT/TGP 77
  ASAT/TGO 38
  Glicemia a jeun 4.55
  Trigliceride 0.97
  Colesterol total 7.47
  Viremia 25 299 087 Ui/mL
  Fibro test scor 0.11 F0, steato test scor 0.36 S0-S1, Acti test score 0.39 A1-A2, Ash test score 0.00 H0, Nash test score 0.25.
  O zi buna!

 9. O crestere de la 4,4 kPa la 6,4 kPa, in interval de 2,5 ani, in conditiile in care sunt in tratament antiviral pentru HVB, trebuie sa ma ingrijoreze sau poate fi o diferenta datorita faptului ca testarile s-au facut la aparatate si medici diferiti?

 10. In iunie 2009 am fost la dumneavoastra la spitalul Fundeni pentru o biopsie la ficat. Sunt diagnosticat de dumneavoastra (in urma analizelor si a biopsiei) cu hepatita B. Ati intocmit fisele necesare pentru dosarul de tratament de la CNAS (tratament cu Adefovirum Dipivoxilum) Nu am primit nici pana azi acest tratament, de la CNAS Valcea. Acolo imi spun ca dosarele se aproba in functie de data inregistrari actelor pentru obtinerea tratamentului(in cazul meu noiembri 2009)dar oare conteaza ca eu am si diabet tip I din 2007(varsta mea este 29 ani), boala de diabet este cunoscuta de CNAS Valcea cu acte doveditoare. Intrebarea mea este Ce mai pot face pentru obtinerea acestui tratament de hepatita B.Va multumesc pentru tot ajutorul acordat.

 11. va rog mult sa-mi raspundeti si mie la urmatoarea intrebare: O crestere de la 4,4 kPa la 6,4 kPa, in interval de 2,5 ani, in conditiile in care sunt in tratament antiviral pentru HVB, trebuie sa ma ingrijoreze sau poate fi o diferenta datorita faptului ca testarile s-au facut la aparatate si medici diferiti?

 12. Va rog din suflet sa-mi spune-ti ce valoare este adevarata pentru doua analize de fibroscan facute la interval de 2 saptamani cu acelasi aparat dar de doctori diferiti:
  -5,5 kPa cu Succes rate 100% ,Valid 10/Invalid 0 /F0 spre F1
  -22,8 kPa cu Succes rate 74%,Valid 14 /Invalid 5 / F4
  Mentionez ca la Fibromax am obtinut un scor=0,6/F2 spre F3.
  Va multumesc!

 13. Buna ziua.
  Am o fetita de 19 ani . In 2007 a fost depistata cu Hepatita B . A facut 6 luni de trat si a scazut viremia de la 473168070 la 12907481. Apoi a urmat o perioada in care nu a facut nici un tratament pana cand a implinit 18 ani si a inceput tratamentul cu pastile . La inceput de tratament avea viremie 96.600000 dupa un an 13 si acum dupa un an si jumatate 45 . Trebuie sa ma sperie aceasta modificare ? In timpul tratamentului antiviral trebuie sa mai ia si hepatoprotectoare ? Este mereu obosita . In 2007 a facut biopsie si rezultatul a fost HAI 10 stadiul 1 al fibrozei . As vrea sa stiu daca scade puterea virusului poate disparea aceasta fibroza si ce inseamna HAI 10. Va multumesc tare mult

 14. Buna ziua, domnule Doctor Ditoiu. Puteti va rog sa-mi spuneti si mie ce inseamna ca rezultat la biopsia hepatica HEPATITA CRONICA CU VIRUS B CU HAI = 8 si scor Knodell F1? Ce reprezinta acel HAI=8?
  Mentionez ca acum ma aflu in tratament cu pegasys. Este foarte important pentru mine acest aspect si va rog din suflet daca ati putea sa-mi raspundeti, v-as fi extrem de recunoscatoare. Multumesc frumos. Doamne ajuta!!

 15. Acum am cautat si am gasit explicatia mai pe intelesul meu.Mi-a fost teama de ceva mai grav. Multumesc frumos si sa va dea Dumnezeu sanatate, domnule Doctor Ditoiu.

 16. buna ziua!Domnule Doctor,am hepatita c fibroza 3 si sunt pe tratament cu interferon.imi fac singur injectiile.Are vreo importanta daca le fac in mana,burta sau picior?exista riscul de a nu le face bine si sa nu-si faca efectul,sa se dezactiveze substanta?imi tot vin aceste ganduri in minte si am nevoie sa ma linistesc,sa scap de acest stres.va multumesc

 17. Fratele meu are HCV A3F4, face interferon(pegasys si copegus) de 12 saptamani, va rog sa-mi spuneti daca poate repeta analiza fibromax in timpul tratamentului si daca acesta influenteaza rezultatele?

 18. Buna ziua

  am urmat un tratament cu Tenofovir in urma caruia viremia a devenit nedetectabila .As vrea sa stiu daca virusul a ramas in ficat ,daca se reactiveaza (in ce conditii) si daca mai ramane rescul de cancer sau alte complicatii

  multumesc mult

 19. Buna ziua,

  Va rog frumos Domnule Doctor sa ma ajutati in interpretarea urmatorilor markeri hepatici deoarece nu reusesc sa indentific din schema care exista pe site.
  atg HBS pozitiv,atg HBE negativ,atc HBE pozitiv,atc HCV negativ ,atc HDV negativ
  atg HBS 1250 UL/ml
  Va rog frumos sa-mi spuneti unde ma aflu in acest stadiu avand in vedere ca viremia este 60ui/ml
  tgp 80 poate fi o hepatita care nu este activa?
  Va multumesc mult

 20. Buna ziua,

  Va rog frumos sa-mi spuneti ce parere aveti de tratamentul cu Tenofovir.pe acest tratament sunt rezultate de eliminare a hepatitei b ?
  alte probleme de sanatate aparute in urma efectuari cu acest tratament sunt?
  Hepatita b dupa acest tratament daca sunt rezultate ,viremie nedectabila ,lipsa antigeni poate sa mai reapara aceasta boala ?
  va multumesc mult

 21. Buna ziua
  Stimate Domnule Doctor va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns .Am urmat un tratament cu Tenofofir si in urma acestui tratament s-a obtinut viremie nederectabila si anti HBS 7ng ,iar acum mi sa cerut antigenul HBS cantitativ.acest anti HBS 7ng inseamna ca s-a dezvoltat imunitate este pozitiv ? pentru ce se mai cere antigenul HBS cantitativ?
  va multumesc mult

 22. buna seara! in urma unei ecografii am fost dioagosticata cu STEATOZA HEPATICA , acum in urma cu cateva luni .As dori sa mai fac si alte investigatii pentru linistea mea,sa nu ajung mai tarziu la alte boli mai gravi .Ce ma sfatuiti?Fibroscan de exemplu ,sau ce altceva pot face ,sunt nelinistita desi tin regim alimentar de atunci .Multumesc ,sanatate multa!

 23. Buna ziua ! Am facut un fibroscan , iar rezultatul a fost de 4.4 KPa . Mentionez ca am antigen HBs pozitiv . Ce inseamna acest rezultat ? Mai e nevoie de viremie ? Va multumesc

 24. …Buna ziua!Am fost diagnosticat cu hepatita C,in 2009!In 2010 m`i s`a intocmit dosarul pt tratamentul cu interferon si ribavirina!Pt dosar ,a trebuit sa fac un test la fibroscan…In urma testului,gradul fibrozei era F2unele zone si F 3 …altele!…Am facut si biopsia hepatica…unde mi`a iesit…F1!!!…Intrebarea mea este,…Care`i valoarea reala?:)..F1.F2.F3?…Intre timp am terminat tratamentul cu interferon!Virusul a fost nedetectabil dupa prima luna…la fel la 3 luni…si la fel la 6,adik la terminarea lui!Acum astept testul de la 6 luni dupa terminare…si sper sa iasa la fel…adica NEDETECTABIL!…Sanatate maxima tuturor!

 25. Buna seara,
  Sunt barbat, in prezent am 28 de ani.
  Redau mai jos istoricul analizelor mele:
  1. Decembrie 2008 –
  TGO – 92 (valori normale 8.00-50.00 U/L)
  TGp – 194 (valori normale 9-72 Ul/)

  AcVHD-IgG – NEGATIV
  Anti_HBE – 40.41
  Anti_HBE_I – Nonreactive
  AcVHD-IgM – NEGATIV
  HBeAg – 1364.408
  HBeAg_I – Reactive
  AgVHD – NEGATIV
  HAVAbIgM – 0.64
  HAVAbIgM_I – Nonreactive
  HBcAb_IgM – 0.17
  HBcAb_IgM_I – Nonreactive
  HCV_3 – 0.1
  HCV_3_I – Nonreactive

  2. Ianuarie 2009
  HBV-DNA Cobas TaqMan – 110000000 UI/ml

  3. Am urmat tratamentul cu interferon, ultima injectie am facut-o in aprilie 2011. Analizele la acea data au fost:
  TGO – 33 (valori normale 17-59 U/L)
  TGP – 37 (valori normale 21-72 Ul/)
  AgHBs -2300
  AgHBs_I – Positiv
  AcHVC – 0.04
  AcHVC_I – Negativ
  AcHBs – 0.0
  cgHBs_I – Negativ

  4. La 6 luni de la terminarea tratamentului(deci in octombrie 2011):
  ADN-VHB – 1050 UI/ml

  In continuare la analizele periodice facute la 6 luni, transaminazele au fost in limite normale

  5. In octombrie 2013(la 2 ani jumate de la terminarea tratamentului cu interferon), situatia sta in felul urmator:
  TGO – 40 (valori normale 17-59 U/L)
  TGP – 59 (valori normale 21-72 Ul/)

  AcHBs 1000
  AgHBs_I – React
  AcHBe > 4.50
  AcHBe_I – React
  AgHBe – 0.33
  AgHBe_I – Negativ

  ADN viral Hepatita B – 93 UI/ml

  Fibromax:
  Scor Fibrotest: 0,20 (pe o scara de la 0 la 1)
  – nivel estimat al fibrozei: F0
  Scor Actitest: 0,25 (pe o scara de la 0 la 1)
  – nivel estimat al inflamatiei (in hep virala cronica cu virus C sau B): A0-A1
  Scor Steatotest: 0,14 (pe o scara de la 0 la 1)
  – nivel estimat al steatozei: S0
  Scor NAshtest: 0,25 (pe o scara de la 0 la 1)
  – nivel estimat al inflamatiei in boli metabolice (diabet zaharat, obezitate si dislipidemie): N0
  Scor Ashtest: 0,00
  – nivele estimat al inflamatiei in alcoolism: H0

  Intrebarile ar fi:
  1. Cu analizele de mai sus, fac parte din asa numita categorie de pacienti „sanatosi” cu hepatita B?
  2. Cunoasteti pe cineva la care viremia a devenit nedetectabila la cativa ani de la terminarea tratamentului cu interferon? Care sunt sansele ca daca devine viremia nedetectabila, sa reapara in viitor?
  3. In afara de a deveni viremia netectabila, ca sa pot numi ca m-am vindecat complet de hepatita B, ar trebui ca
  AgHBs_I sa fie Negativ si AcHBe_I sa fie Negativ, corect? Exista cazuri in care poti scapa de viremie, dar acesti indicatori sa fie inca activi?
  4. Din rezultatele Fibromax-ului ce concluzie se poate trage?

  Sanatate si zambete,

 26. Buna seara,
  As dori sa stiu daca exista explicatii pentru diferenta de scor in evaluarea fibrozei prin Fibroscan si Fibromax. Voi expune pe scurt situatia.
  Din 2010 sunt diagniosticat cu hepatita B , cronica (AgHBS este prezent de mai bine de 6 luni)
  In tot acest timp transaminazele au fsot si sunt in limite normale.
  Datele viremiei sunt urmatoarele in copii/ml : 5983 (aprilie 2012),7508 (august 2012), 7607 (martie2013), 9423 (decembrie 2013).
  Evaluarea fibrozei : 10.2 KPa /F3 (aprilie 2013) , 0,09 /F0 (Fibromax-dec2013)
  La ecografia hepatica din decembrie 2013 partea stanga a ficatului avea cativa cm in plus fata de valoarea normala.
  Dat fiind rezultatele de mai sus se pot ar trebui sa mai fac o analiza?
  Va multumesc anticipat!

 27. Buna ziua domnule doctor Ditoiu,ma numesc Mariana bob si am fost diagnosticata cu hepatita 1987 cind fetita mea cea mica avea 5 luni si o alaptam ptr. ma simteam rau am mers la spitalul vr.babes unde mi sa depistat hepatita b virala, si psoriazis in stare incipienta,, in urma tratamentului nu a mai aparut virusul; unde am stat o luna si jumatate, intre timp psoriazisul sa extins destul de mult si in anul 1999 am fost internata la spitalul colentina sectia dermatologie,am urmat tratament,in timpul sederii in spital am comunicat dlui doctor ca am avut hepatita b vitrala si mi-a facut biopsie supnindu-mi ca vor sa vada starea lui si daca nu mi-a prins psoriazisul ficatul: la venirea rezultatului de biopsie am aflat ca am hepatita C,..la vremea respectiva nu existau tratamentele care sunt azi, asa ca o data cu programul national de sanatate din 2008 am fost la din nou la doctor la spitalul Matei Bals,am facut din nou analize hepatice am facut din nou biopsie) si mi sa reconfirmat hepatit c,dupa venirea analizelor am avut viremia 900000 si mi s-a facut dosar ptr. tratament cu riboviraba si pegasus: primele doua luni a fost acceptat tratamentul de organism dar la a 9 injectie organismul a avut un raspuns groaznic psoriazisul sa extins pe tot corpul ,ziceai ca sut porc cu rapan peste tot ,am revenit de urgenta la doctor si mi sa interzis sa mai fac tratament ptr. hepatita c,raminind cu ea:totodata ptr. psoriazis fac tratament injectabil cu embrel 50 mg,de 4 ori pe saptamina, ceeace doresc de la dvs. este sa imi spuneti daca la sitalul Fundeni se face fibroscan gratis ,venind cu trimitere medicala deoarece sunt pensionare pe caz de boala si eventual sa imi spuneti cit de afectat este ficatul .. va multumesc anticipat ..astept raspuns ..Mariana bob

 28. Deoarece datorita riscului mare de eroare, acest site nu ofera consult medical on-line sau interpretari de analize, endoscopii,CT, raspunsul la intrebarea dvs va fi teoretic, aplicabil sau nu la cazul relatat de dvs, dar util si in alte cazuri. Informatii mai detaliate gasiti pe site la temele despre virusul C sau hepatita C, dar problema dvs trebuie evaluata direct la un gastroenterolog din zona dvs sau din alta parte, care sa va consulte, urmareasca si sa raspunda de evolutia problemei respective. Urmarirea tratamentului unui pacient cu hepatita cronica il face medicul dvs gastroenterolog – hepatita inseamna inflamatia ficatului care poate dice la ciroza, deci trebuie urmarita de un medic de ficat nu de boli infectioase, nu infectia duce la ciroza ci inflamatia ficatului.
  Va doresc multa sanatate!

 29. Deoarece datorita riscului mare de eroare, acest site nu ofera consult medical on-line sau interpretari de analize, endoscopii,CT. Pentru a nu pierde timpul inutil rescriind pe site date care sunt deja postate, raspunsul la intrebarea dvs va fi teoretic, aplicabil sau nu la cazul relatat de dvs, dar util si in alte cazuri. Informatii mai detaliate gasiti pe site la temele despre virusul b sau hepatita B, fibroza hepatica, biopsia hepatica, dar problema dvs trebuie evaluata direct la un gastroenterolog din zona dvs sau din alta parte, care sa va consulte, urmareasca si sa raspunda de evolutia problemei respective.Urmarirea tratamentului unui pacient cu hepatita cronica il face medicul dvs gastroenterolog, aceste va decide ce este de facut in continuare.
  Va doresc multa sanatate!

 30. Deoarece datorita riscului mare de eroare, acest site nu ofera consult medical on-line sau interpretari de analize, endoscopii,CT. Realizarea site-urilor mi-a luat foarte mult timp, si pentru a nu pierde timpul inutil rescriind pe site date care sunt deja postate, raspunsul la intrebarea dvs va fi teoretic, aplicabil sau nu la cazul relatat de dvs, dar util si in alte cazuri. Informatii mai detaliate gasiti pe site la temele despre virusul b sau hepatita B, purtatorul de virus B,fibroza hepatica, biopsia hepatica, dar problema dvs trebuie evaluata direct la un gastroenterolog din zona dvs sau din alta parte, care sa va consulte, urmareasca si sa raspunda de evolutia problemei respective.Urmarirea tratamentului unui pacient cu hepatita cronica il face medicul dvs gastroenterolog, aceste va decide ce este de facut in continuare.
  Va doresc multa sanatate!

 31. Deoarece datorita riscului mare de eroare, acest site nu ofera consult medical on-line sau interpretari de analize, endoscopii,CT. Pentru a nu pierde timpul inutil rescriind pe site date care sunt deja postate, raspunsul la intrebarea dvs va fi teoretic, aplicabil sau nu la cazul relatat de dvs, dar util si in alte cazuri. Informatii mai detaliate gasiti pe site la temele despre virusul C sau hepatita C, fibroza hepatica, biopsia hepatica, viremia in hepatite, dar problema dvs trebuie evaluata direct la un gastroenterolog din zona dvs sau din alta parte, care sa va consulte, urmareasca si sa raspunda de evolutia problemei respective.Urmarirea tratamentului unui pacient cu hepatita cronica il face medicul dvs gastroenterolog, aceste va decide ce este de facut in continuare.Probabil snteti urmarita de un medic de boli infectioase, care este interesat exclusiv de infectie nu si de boala de ficat.
  Va doresc multa sanatate!

 32. Deoarece datorita riscului mare de eroare, acest site nu ofera consult medical on-line sau interpretari de analize, endoscopii,CT. Pentru a nu pierde timpul inutil rescriind pe site date care sunt deja postate, raspunsul la intrebarea dvs va fi teoretic, aplicabil sau nu la cazul relatat de dvs, dar util si in alte cazuri. Informatii mai detaliate gasiti pe site la temele despre virusul b sau hepatita B, fibroza hepatica, biopsia hepatica, dar problema dvs trebuie evaluata direct la un gastroenterolog din zona dvs sau din alta parte, care sa va consulte, urmareasca si sa raspunda de evolutia problemei respective. Urmarirea tratamentului unui pacient cu hepatita cronica il face medicul dvs gastroenterolog, aceste va decide ce este de facut in continuare. Fibroscanul nu este acceptat penteru evaluarea fibrozei in infectia cu virus B
  Va doresc multa sanatate!

 33. Deoarece datorita riscului mare de eroare, acest site nu ofera consult medical on-line sau interpretari de analize, endoscopii,CT. Pentru a nu pierde timpul inutil rescriind pe site date care sunt deja postate, raspunsul la intrebarea dvs va fi teoretic, aplicabil sau nu la cazul relatat de dvs, dar util si in alte cazuri. Informatii mai detaliate gasiti pe site la temele despre steatoza hepatica, fibroza hepatica, biopsia hepatica, dar problema dvs trebuie evaluata direct la un gastroenterolog din zona dvs sau din alta parte, care sa va consulte, urmareasca si sa raspunda de evolutia problemei respective. Urmarirea tratamentului unui pacient cu hepatita cronica il face medicul dvs gastroenterolog, aceste va decide ce este de facut in continuare.
  Va doresc multa sanatate!

 34. Deoarece datorita riscului mare de eroare, acest site nu ofera consult medical on-line sau interpretari de analize, endoscopii,CT. Pentru a nu pierde timpul inutil rescriind pe site date care sunt deja postate, raspunsul la intrebarea dvs va fi teoretic, aplicabil sau nu la cazul relatat de dvs, dar util si in alte cazuri. Informatii mai detaliate gasiti pe site la temele despre virusul b sau hepatita B, fibroza hepatica, biopsia hepatica, dar problema dvs trebuie evaluata direct la un gastroenterolog care va cunoaste situatia, aceste va decide ce este de facut in continuare.
  Va doresc multa sanatate!

 35. Buna ziua am hepatita c si anceput de ciroza nu am medic de familie pentru/ca lucrez in Italia acolo medici ma poarta pe drumuri de 2 /5anifara nici un medicament doar ma trimite sa fac analize din 3 an 3 luni dar nimic alcevace pot face an cazul mau pot sa/mi fac dosarul la C A S P VA MULTUMESC !

 36. Buna ziua.As dori sa ma lamuriti,daca se poate,in privinta urmatoarelor rezultate: fibroscan in 2014- f2(9,1kPa),Fibroscan in 2014-f2(7,7kPa) si fibromax in 2015 cu f4,ciroza.Ce sa inteleg, ca analizele au fost gresite sau hepatita c a evoluat rapid?Sa refac analizele? Care? Multumesc.

 37. BUNA SI EU SINT IN ACEIASI SITUATIE TREBUI SA FACI DOSARUL PENTRU A OBTINE MEDICAMENUL NOU PE HEPATITA C

 38. Buna!Am 60 de ani sint bolnava cu hep C si am f de 10 ani interferon.Virusul nu mia disparut si acum ma simt f
  Cam obosit in iulie am facut testu de elastografie( fibroscan) si ma depistat cu F 2 iarIQR este 2,8kPa,liver stiffness este 8,4 kPa..analizele imi sint GPT 43,GOT 43 ,iar GGT 39 .Este rau sau nu prea daca totusi transamilazele sint in granita? Imi este frica si ce as putea face spre binele meu ca nici n-am fumat si nnici n-am baut in viata mea . Va multumesc!

 39. Buna ziua domnul doctor. Eu locuiesc in Voluntari si mama din provincie (care ma ajuta cu copiii) de curand diagnosticata cu hep C trebuie sa faca un Fibroscan. Nu are bilet de internare, ca sta departe de medicul ei. Pot suna sa ma programez la Fibroscan, cu plata, va rog ? Multumesc frumos.

 40. Buna seara
  Cautand pe net prof MIhai Voiculescu Fundeni forum, v-am gasit pe dvs, am cititi ca ati colaborat mai multi ani, si am auzit de la mai multi pacienti ca vin acum la dvs.
  Am o problema cu fibroza hepatica si as dori o programare la un consult in privat – am vazut ca la spital sunteit foarte aglomerat- ma puteti ajuta?
  Multumesc

 41. Am auzit ca ati urmarit si pacienti care si-au procurat medicamentele pentru hepatita C din India sau Bangladesh, am luat si eu medicamentul din India si as dori sa ma urmariti dvs, se poate va rog?
  Multumesc

 42. Asa este, profesorul MIhai voiculescu a fost in ultimii ani presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului, iar eu sunt de peste 20 de ani secretarul general al acestei asociatii. In ultimul timp au venit la mine mai multi fosti pacienti ai profesorului Mihai VOiculescu si evident nu i-am refuzat.
  Puteti veni si dvs, aveti datele de cotact pe site
  Cu stima

 43. Domnule Doctor,
  Cu toate că luni o sa dau telefon pentru o programare la dumneavoastră, doresc totuși să vă întreb,;
  Cat de corect este rezultatul de la fibroscan pe care l-am făcut acum câteva zile la fundeni,care arată grad de fibroza de 8,7 KPa,și o rata de succes de 75% …Oricum când o sa vin la control la dvoastra vreau sa plec lămurit ptr că eu cred că sunt intro situație mult mai gravă decât o descrie alt doctor gastro

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programare
Adresa clinicii