Sunt dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specializat in gastroenterologie si hepatologie si in articolul urmator va voi prezenta cateva date teoretice si practice despre tratamentul hepatitei cronice, situatie pe care o intalnesc relativ frecvent la bolnavii pe care ii consult.
Ce este hepatita cronica?
Hepatita cronica este o inflamatie a ficatului care dureaza de mai mult de 6 luni. Hepatita (inflamatia ficatului) care dateaza de mai putin de 6 luni se numeste hepatita acuta. Daca o hepatita acuta depaseste 6 luni de evolutie, boala se numeste hepatita cronica, existand risc de evolutie spre ciroza hepatica sau cancer de ficat
Cum se pune diagnosticul de hepatita cronica?
O gluma medicala spune ca diagnosticul este foarte simplu, daca te gandesti la el, deci trebuie sa stii ca boala respectiva exista. Si chiar asa este, nu ai cum sa pui un diagnostic, daca nu stii de exsitenta acelei boli, si nu te gandesti ca bolnavul din fata ta ar putea avea acea boala.
Cine ar putea avea hepatita cronica?
De obicei hepatita cronica apare la persoanele care au un risc sa faca aceasta boala
- Consumatorii de alcool, pot face hepatita alcoolica acuta sau steatohepatita
- Obezii fac steatohepatita
- Cei care au virus de hepatita B,C, sau D fac hepatita cronica virala
- Persoane care lucreaza in mediu toxic pot sa faca hepatita toxicca
- Persoane cu diabet zaharat pot face steatohepatita
- Persoane care iau medicamente care au toxicitate hepatica pot face hepatita toxica
- Persoane care au boli autoimune pot face hepatita autoimuna
In afara de aceste cazuri, mi se intamapla destul de des sa pun diagnosticul de hepatita cronica la persoane care nu au nici unul dintre factorii mentionati mai sus, si care reprezinta cele mai frecvente cauze de hepatita cronica.
Se intampla ca o persoana care se crede sanatoasa sa aiba hepatita cronica, pentru ca a avut una dintre situatiile mai sus mentionate dar nu au stiut (nu au stiut ca au luat un virus de hepatita sau diabet pentru ca nu au avut simptome si nu au facut analize, au consumat alcool, dar au crezut ca nu atat de mult incat sa ii imbolnaveasca, etc). In aceste situatii, se cauta existenta unei hepatite cronice plecand de la simptomele bolnavului, de la modificarile gasite la examinarea medicala sau de la modificarile gasite la analizele de laborator. Existe si situatii in care, cautand chiar insistent cauza unei hepatite cronice, aceasta sa nu fie gasita- se numeste hepatita criptogenetica).
Care sunt simptomele sugestive pentru diagnosticul de hepatita cronica?
Mentionez chiar de la inceput ca hepatita cronica este o boala care poate sa nu dea nici un simptom, persoana cu hepatita se simte perfect sanatoasa. Acest lucru se intampla deoarece ficatul are rezerve functionale foarte mari, deci trebuie ca o mare parte dintre celulele ficatului sa nu mai functioneaze pentru ca sa apara simptome.
Cele mai frecvente simptome pe care le intalnesc la bolnavii cu hepatita sunt mentionate in schita alaturata.
Mentionez insa ca multe dintre aceste simptome pot fi intalnite si in alte boli, sau chiar la persoane sanatoase (ca de exemplu oboseala, balonarea, somnolenta, modificarea poftei de mancare).Faptul ca o persoana sanatoasa poate avea aceste simptome incurca mult situatia bolnavului cu hepatita cronica, deoarece boala poate evolua, iar diagnosticul se pune in stadii mai avansate, am frecvent astfel de situatii.
Care sunt modificarile gasite la examinarea unui bolnav cu hepatita cronica?
Si din acest punct de vedere lucrurile pot fi incurcate, deoarece multi bolnavi cu hepatita cronica nu au modificari la examinarea medicala (desigur, atunci cand boala este la inceput)
Atunci cand boala este mai avansata, la bolnavi cu hepatita cronica frecvent gasesc urmatoarele modificari
- Ficat marit (hepatomegalie), de obicei nedureros
- Icter (ingalbenirea pielii si mucoaselor)
- Urina colorata spre portocaliu
- Eruptii pe piele
- Mancarimi ale pielii (prurit)
Ce modificari ale analizelor se gasesc in hepatita cronica?
In multe situatii pun diagnosticul de hepatita cronica pornind de la modificare analizelor facute intamplator, in lipsa simptomelor sau semnelor de boala.
Cele mai frecvent modificate analize in hepatita cronica sunt
- Cresterea transaminazelor (dar, sunt si forme de hepatita cu transaminaze normale)
- Cresterea bilirubinei serice
- Cresterea fosfatazei alcaline serice
- Cresterea GGT
Cu toate ca par putin,e, aceste analize sunt suficiente la inceput pentru a suspiciona diagnosticul de hepatita cronica
Pentru a gasi cauza hepatitei si a stadializa boala (a vedea cat de avansata este), sunt insa necesare explorari suplimentare
- Determinari de markeri virali
- Fibrotest, fibroscam, steatotest, etc
- Uneori biopsie hepatica
- Determinari genetice (in bolile genetice hepatice)
- Dozarea unor substante care ar putea fi stocate in ficat (fier, cupru) sau a unor modificar ide enzime care pot duce la imbolnavirea ficatului (ceruluplasmina)
- Ecografia hepatica
Cand se poate recomanda tratament in hepatita cronica?
In prescrierea tratamentului hepatitei cronice noi tinem cont de mai multi factori care tin de caracteristicile bolii si ale pacientului respectiv, de bolile asociate, de posibilitatea de a urma tratament si de a face controalele necesare urmaririi acestuia.
Tratamentul hepatitei cronice (ca al oricarei alte boli) nu se face „automat”, standard, indiferent de cauza si caracteristicile pacientului.
Sunt frecvente situatiile in care tratez pacienti cu hepatita cronica de aceeasi cauza complet diferit, dar am si pacienti cu aceeasi boala, care tratati la fel, evolueaza complet diferit – unii foarte bine iar altii foarte rau.
Pentru a putea recomanda tratament unui bolnav cu hepatita cronica trebuie sa luam in calcul urmatoarele date:
- Diagnosticul de boala cronica de ficat trebuie sa fie corect (boala cronica de ficat – trebuie sa fie mai veche de 6 luni)
- Trebuiesc facute analize care sa depisteze cauza, pentru a o putea trata sau inlatura
- Cauza alcoolica
- Cauza virusala
- Cauza autoimuna
- Steatohepatita (ficat gras)
- Alta cauza (vezi cauzele de hepatita cronica)
- Trebuie stabilit EXACT stadiul de imbolnavire a ficatului – lucru care se face de obicei prin biopsie hepatica sau alta metode de evaluare (Fibroscan, Fibrotest, Fibromax, etc). O boala de ficat evolueaza in 5 stadii, primul fiind de ficat sanatos iar ultimul de ciroza hepatica (care la randul ei are mai multe stadii de evolutie, de gravitate).NU SE POATE PUNE DIAGNOSTICUL COMPLET DE HEPATITA FARA ACEST TIP DE EVALUARE, ci doar se poate presupune.
- In cazul hepatitelor de cauza virala, trebuie sa stim cantitatea de virusuri din organism (viremia), si daca virusul respectiv se inmulteste sau nu – un virus care nu se inmulteste, nu consuma substante din mediu, deci nici medicamente, si deci nu poate fi omorat cu medicamente.
- Trebuiesc stabiliti parametri de urmarirea a evolutiei bolii de ficat, ca sa putem estima apoi evolutia (buna sau rea) bolii.Cei mai folositi parametri de urmarire a hepatitei cronice sunt transaminazele, GGT , bilirubina, fosfataza alcalina, protrombina, colesterolul, fibrinogenul, hemograma, AFP, viremie, fibromaxul sau fibroscan, si uneori ecografia abdominala, si endoscopia digestiva superioara, evident alaturi de consultatia medicala
- Trebuie evaluata starea generala a organismului, bolile asociate (exista boli care nu permit unele tratamente de hepatita), medicamentele pe care bolnavul le ia ( unele medicamente nu se pot asocia, sau se asociaza dar cu unele riscuri)
Fara a avea precizate aceste elemente, NU SE POATE PRESCRIE NICI UN TRATAMENT CORECT.
Cu ce se trateaza un bolnav cu hepatita cronica?
Exista mai multe metode de tratament in hepatitele cronice, eu le-am prezentat pe site la fiecare forma de hepatita.
Teoretic se poate spune ca tratamentul hepatitei cronice consta in:
- Regim alimentar – esential fara ALCOOL SI ABUZ DE MEDICAMENTE. Regimul alimentar nu vindeca hepatita dar protejeaza ficatul de solicitari suplimentare, el trebuie sa fie personalizat (fiecare bolnav are anumite caracxteristici ale organismului si ale bolii, deci si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat)
- Medicamente „protectoare” hepatice (eficienta lor nu este dovedita)
- Medicamente antivirale – expuse la fiecare forma de hepatita virala
- Medicamente imunomodulatoare in hepatitele autoimune – hepatitele autoimune apar datorita imunitatii crescute peste normal, deci NU este nevoie ca imunitatea sa fie crescuta (cum vor majoritatea pacientilor) ci sa fie scazuta
- Medicatie antifibrozanta (scad riscul de evolutie catre ciroza hepatica)
- Medicamente care scad steatoza hepatica
- Tratament „naturist” (nu are eficienta dovedita stiintific).
Cand trebuie sa mearga la control un bolnav cu hepatita cronica?
Controalele unui bolnav cu hepatita cronica sa fac la intervale diferite, in functie de evolutia fiecarui bolnav. Am bolnavi cu hepatita cronica pe care ii vad la o luna, dar si altii pe care ii vad anual. Dar si acelasi bolnav poate avea intervale diferite de control, in functie de evolutia de moment a bolii lui (pot sa il vad la o luna dupa primul contorl, apoi… sa zicem peste 6 luni, iar la un moment dat sa fie nevoie de controale mai dese sau mai rara, anual)
Regimul alimentar in hepatita C
Hepatita cronica – FORUM
- Daca am facut viremia acum 2 ani si incep acum tratamentul pentru hepatita C, nu ar fi trebuit repetata viremia, pentru ca intre timp poate a crescut, iar scaderea din urma tratamentului, s-ar putea sa nu ajunga la o valoare care sa ma faca considerat responder?
In mod normal ar fi trebuit repetata viremia
- Sotul meu a facut un set de analize dupa doua saptamani de la inceperea tratamentului pentru hepatita C si i-a iesit sideremia=206,7(inainte de tratament avea o valoare normala).Ce semnifica aceasta situatie si ce trebuie facut?
In hepatita cu virus C frecvent sideremia este crescuta, dar nu din cauza tratamentului ci a altor mecanisme, partial cunoscute. Cred ca sideremia era mare si inainte de inceperea tratamentului. Fierul crescut in sange (si in ficat) la pacientii cu hepatita virala C, poate sa scada efectul tratamentului antiviral, si sa creasca riscul de aparitie a cancerului hepatic. Ca metoda de scadere a sideremiei se poate incerca flebotomia (sangerarea)
- Daca am Ac anti HBe pozitiv 0.01 (reactivitate Elisa), Anti HCV negativ, AgHBs pozitiv 541.08 reactivitate, AgHBe negativ, AntiHDV negativ, ADN-VHB 3117 Ul/ml in ce faza a hepatitei sunt?
Evaluaria situatiei unui bolnav se face DUPA ce ai consultat bolnavul si ai toate datele lui medicale. Apoi poti judeca corect madificarile analizelor lui.
- Este obligatoriu ca hepatita cronica, virala, autoimuna, alcoolica, toxica, se evolueze catre ciroza? Ati avut cazuri care nu au facut ciroza?
In medicina nimic nu este definitiv trasat, de aceea sunt copii care fac ciroza, betivi care nu au nimic la ficat, cancere care se vindeca de la sine, si altele care dau decez galopant. Nu este obligatoriu sa evolueze catre ciroza dar exista acest risc. Am in urmarire numerosi bolnavi cu boli cronice ce ficat care nu au facut siroza
- Se poate pune diagnosticul de hepatita prin analize de urina?
Analizele de urina se pot modifica in umele cazuri de hepatita cronica, dar nu permit stabilirea diagnosticului de hepatita croncia
Unde trebuie sa mergi la ce medic cand ai hepatita cronica?
Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog bun din zona dvs, nu are rost sa stati in incertitudine sau sa asteptati evolutia bolii, totdeauna exista o rezolvare a unei probleme medicale, trebuie doar sa gasesti medicul potrivit. Cele scrise in articol pot sa nu reprezinte situatia dvs, chiar daca ati observat ca in mare parte descrierile se potrivesc cu suferinta dvs, cu simptomele dvs, bolile digestive au cam aceleasi simptome sau nu au deloc simptome. are trebuie personalizat situatiei dvs.
Cat trebuie sa astepti de cand apar simptomele pana mergi la medic?
Nu se poate spune care este perioada de asteptare de cand ai simptome pana cand trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav.
Retineti ca de obicei hepatita cronica nu da simptome decat in fazele avansate de boala. In majoritatea cazurilor hepatita cronica nu reprezinta o urgenta medicala, nu trebuie sa mergi in aceeasi zi la medic, nici nu trebuie sa amani prea mult. Riscul cel mai mare este ca boala care are o evolutie blanda o perioada de timp, sa fie depistata in stadiu avansat, greu reversibil. Asta face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect, dar si controale pe parcursul evolutie bolii fie ca este tratata fie ca nu este tratata.
Care este cel mai bun tratament si regim in hepatita cronica? Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare
Prima problema este ca diagnosticul sa fie corect si complet, stabilit de un specialist in astfel de probleme.
Apoi, daca diagnosticul este corect, pentru problemele legate de ficat, exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi recomandate, mai multe scheme corecte in functie de cauza si bolnav. Fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.
Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).
Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..
Este evident ca aceste recomandari generale nu ajuta prea mult un bolnav.. De aceea, cred cel mai corect insa este ca medicul sa faca recomandari personalizate de regim alimentar, conform caracteristicilor pacientului pe care il consulta. Dar, ca si in cazul alimentelor contraindicate, eu dau pacientilor mei o lista extinsa de alimente indicate, in functie de fiecare caz in parte.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate primul pe tara cu media generala zece, sef de promotie din 2500 de absolventi (in 1982).
Acum sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.
Am 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala studentii la medicina, medicii rezidenti si specialisti.
Ma puteti gasi la cabinet..
Din luna iunie 2019 dupa 37 de ani de experienta in sistemul de stat la cel mai inalt nivel, am trecut exclusiv in cel privat (cu care aveam colaborare de cca 10 ani), si am o colaborare foarte buna cu Clinica Sante str Magura Vulturului 87 din Bucuresti , unde am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie.
Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, bilire, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala, dar aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu).
Este evident ca in privat am scapat de cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, lucrez in conditii …. normale.
Lucrand numai in privat, consultul se poate face rapid, in una-trei zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de aspteptare, si in privat era cam tot asa).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Daca insa aveti nevoie de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, si sunteti din zona de sud a tarii sau in trecere prin Bucuresti, puteti solicita o programare la consultatie pentru la numarul de telefon de pe site 0758 751 841. O puteti solicita si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.
Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv in weekend, iar in caz de graba programarea se poate face chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare. Lucrand doar in sistemul privat de sanatate, am posibilitatea sa imi adaptez programul in functie de solicitarile pacientilor
Ma gasiti usor pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent). Daca doriti informatii despre probleme de gastroenterologie sau hepatologie cautati pe google drditoiu si veti putea accesa bazele de date postate de mine pe net.
Ma bucur ca mai exista medici care muncesc pentru semenii lor. Este foarte important sa stii in ce faza a bolii te gasesti. Am citit articolul si voi face o programare cand reusesc sa ma mobilizez de la Roznov, judetul eamt la Bucuresti. Am fost diagnosticata cu hepatita cronica toxica si din analize TGO 226, TGP 248, Fibrinogen 450,97 , GCT 747, Colesterol total 239, Glucoza serica 129, CRP hs 26,15, Hemoglobina glicozilata 5,6. Ecograf /hepatomegalie in special lobul caudat. Sotul meu a murit de trei luni dar incerc sa ajung la dl. doctor Ditoiu.
Am intele, imi pare rau de necazul dvs
Sanatate