Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Imunitatea organismului, cresterea si scaderea sa, bolile autoimune digestive

Dr Ditoiu Alecse Valerian, specialist gastroenterologie, hepatologie, Bucuresti

Imunitatea este rareori intr-adevar scazuta (SIDA, ciroza, cancere, tratament cu citostatice sau cortizonice, unele boli genetice), iar atunci poate da probleme, dar NU la toti bolnavii.

Chiar si in aceste situatii cresterea imunitatii -daca este necesara – se face foarte greu, putand fi urmata de numeroase efecte secundare – boli autoimune – detalii pe site.

Apararea organismului uman

Organismul uman are tendinta sa nu permita intrarea substantelor sau organismelor straine, acest lucru fiind realizat prin mai multe mecanisme

 • Integritatea pielii si a mucoaselor. Rezulta ca daca pielea sau mucoasele (ale tubului digestiv si  plamanilor in special) sunt permeabile, exista riscul ca unele substante sa treaca prin ele .
 • Febra – care are rol de a nu lasa microbii sa se inmulteasca
 • Unele substante chimice care distrug microbii (acidul clorhidric din stomac, acidul lactic din vagin, lizozimul din saliva, inteferonul sin sange, etc)
 • Inflamatia in care rol important in au leucocitele (capteaza si distrug substantele straine care patrund in tesuturile organismului uman)
 • Imunitatea specifica si neslecifica

Ce rol are imunitatea in apararea organismului?

Imunitatea reprezinta una din modalitatile prin care organismul se apara impotriva unor substante straine care patrund in organism. Aceste substante pot fi microbi (imunitate antiinfectioasa), dar si alte structuri -substante tumorale, celule anormale, substante care pot da manifestari alergice, etc.

In mod normal organismul se apara impotriva structurilor straine de tip proteina prin formarea unor substante care se numesc anticorpi, sau cu ajutorul unor celule care se numesc limfocite.

Imunitatea este de doua feluri, specifica – indreptata strict impotriva unui singur micron ,cu  anticorpi specifici, si nespecifica, indreptata impotriva oricarei substante straine organismului, dar avand eficienta mai redusa,

Organismul isi recunoaste propriile proteine, si nu le ataca. Sunt insa situatii in care organismul ataca propriile structuri proteice, fie pentru ca nu le mai recunoaste, sau pentru ca proteinele sale sunt modificate (de exemplu printr-un factor declansator, din cei enumerati mai jos); atunci, organismul formeaza anticorpi impotriva acestor proteine proprii, incercand sa le distruga, fenomen care poate da nastere unei boli autoimune.

Cresterea imunitatii se poate face cu orice?

Exista reclame care ne indeamna sa ne crestem imunitatea cu forta dubla, tripla, cresterea imunitatii in 10 pasi sau cu 15 alimente, prin 6 metode naturale, cu produse naturale sau naturiste,etc, etc.

Pracic, daca te iei dupa internet, poti sa-ti cresti imunitatea … aproape cu orice- spicuiesc de pe internet diferite metode de crestere a imunitatii

 • imunitatea creste cu  propolis
 • imunitatea creste cu  miere
 • imunitatea creste cu  citrice sau alte fructe
 • imunitatea creste cu  cirese, visine, capsuni, zmeura, struguri negri, rodii, afine, sfecla rosie, morcovi, varza rosie (este la mintea cocosului ca imunitatea creste cu ceva rosu..)
 • imunitatea creste cu  terci de grau
 • imunitatea creste cu  malai
 • imunitatea creste cu  cimbrisor
 • imunitatea creste cu  ienupar
 • imunitatea creste cu  usturoi
 • imunitatea creste cu  telina
 • imunitatea creste cu  patrunjel
 • imunitatea creste cu  sfecla
 • imunitatea creste cu  castraveti sau lei nerafinat…
 • alimentatia .. de buna calitate cu alimente organice si proaspete, creste imunitate
 • alimentatia de proasta calitate cu aliemnte procesati si conervate .. scade imunitatea
 • imunitatea creste cu aloe vera, astragalus membranaceus ,echinacea ,ginseng, cătina, radacina de lemn-dulce, dar si probioticele.
 • si vitaminele A, B6, C, E si D, dar si chimicale ca zincul, seleniul, cuprul, fierul cresc imunitatea, dar , desigur si substantele vegetale secundare (precum beta-carotenul sau licopina, argintul coloidal si .. oxigenul

Vedeti ce simplu este si ca iti poti creste imunitatea cu… orice? Cautati pe net oricare dintre substantele de mai sus, si veti vedea ca sunt …  indicate ca sa iti cresti imunitatea. Evident ca de fapt lucrurile nu sunt chiar asa de simple… De exemplu, cea mai cunoscuta boala cu imunitate scazuta, SIDA, se trateaza eficient doar de cativa ani (pana acum cativa ani, daca aveai SIDA erai practic condamnat la moarte), iar tratamentul se face permanent cu mai multe medicamente concomitent,

Este bine sa-ti cresti imunitatea de zece ori sau doar de trei ori?

Nu stiu daca este bine totdeauna ca in viata sa ai .. cat mai mult.

In medicina a avea mult, nu este  un avantaj, un avantaj in medicina este a fi NORMAL.

Incercati sa raspundeti la urmatoarele intrebari folosind logica simpla, inginereasca, fara cunostinte medicale

 • Este bine sa iti cresti acidul clorhidric din stomac (acidul clorhidric ne apara de microbi si ajuta la digestie, deci acid mai mult inseamna microbi mai putini in tubul digestiv si o digestie mai buna)?
 • Este bine sa iti creasca .. pielea (piele este mijlocul cel mai important de aparare in calea microbilor, de ci o piele mai groasa, inseama teoretic o bariera mai buna de aparare)?
 • Cum este mai bine sa iti cresti tensiunea arteriala peste normal, (o tensiune arteriala mai mare face sa  ajunga mai mult sange in circulatia periferice, deci o mai buna hranire a tesuturilor, iar o presiune de filtrare renala mai mare face sa se elimine mai multe toxine)?
 • Este bine sa iti creasca .. par mai mult (parul are rol de reglare a temperaturii corpului, de protectie, de senzor, si de eliminare a unor substante toxice, deci mai mult par inseamna teoretic o reglare mai buna a temperaturii, o sensibilitate mai buna si o eliminare mai mare de toxice)?
 • Este bine sa transpiri mai mult , ca sa elimini mai multe toxine (prin transpiratie se elimina multe substante toxice, transpiratia fiind un mijloc alternativ de eliminare a toxicelor atunci cand ficatul sau rinichii nu functioneaza cum trebuie)?
 • Este bine sa iti cresti glicemia sau colesterolul (glucoza si colesterolul dau multe calorii deci ai mai multa energie), sau hemoglobina (mai multa hemoglobina inseamna teoretic mai mult oxigen transportat, deci o mai buna oxigenare a creierului sau a circulatiei periferice ), sau leucocitele (leucocitele sunt reponsabile de apararea antiinfectioasa, deci, teoretic mai multe leucocite inseamna o aparare antiinfectioasa mai buna), sau trombocitele (opresc sangerarea deci daca ai mai multe trombocite, sangerezi mai putin) ?
 • Este bine  sa ai tranzitul intestinal accelerat la maximum ca sa elimini mai multe toxine (prin scaun se elimina multe toxine atat di nalimentatie, dar si unele toxine din sange sunt scretate in tubul digestiv si eliminate)?
 • Este bine sa urinezi mult ca sa elimine multe toxine?
 • Este bine sa iti bata inima rapid, dublu, ca sai ai mai mult sange in circulatie (cresterea debitului cardiac, creste teoretic cantitatea de sange – si deci de oxigen si nutrienti-care ajunge la organe si tesuturi)?

In functie de  raspunsul la aceste intrebari poti fi atras sa iti creasca imunitate la dublu decat normalul..

DAR, orice modificare a unui parametru biologic al organismului uman este anormala, iar organismul reactioneaza promt si incearca sa aduca acest parametru la valoarea normala, care ii convine cel mai mult.

Desi oameni se cred inteligenti si cred ca organismul lor este cam…. tampitel si trebuie ajutat (vedeti si reclamele gen „cum iti ajuti ficatul”  sau  „faceti .. si fierea ta se va bucura”  sau  ” ce faci pentru oasele tale”  sau  „cum iti protejezi, prostata” sau   „cum sai ai colon sanatos”, este clar stabilit ca organimul uman (animal) reactioneaza instinctiv asa cum trebuie, cel putin in prima etapa a unei agresiuni.

Asa cum o masina trebuie sa functioneze cu parametrii stabiliti de fabrica, adica .. normali,si  un organism pentru a functiona normal are nevoie de parametri normali, deci si de imunitate  .. normala, nici mai mica, dar nici mai mare.

Daca un parametru al organismului se modifica- glicemia, tensiunea arteriala, frecventa cardiaca, concentratia sodiului sau potasiului in sange, acidul clorhidric din stomac, et, etc, organismul reactioneaza prompt pentru a-l aduce la normal

De ce apar fenomenele autoimune?

Dupa cum am mentionat mai sus, bolile sau fenomenele autoimune apar atunci cand apararea imuna a organismului este exagerata si produce anticorpi sau limfocite impotriva unor structuri ale propriului organism (autoanticorpi), ei distrugand structurile impotriva carora au fost elaborati (celule pancreatice, celule tiroidiene, mucoasa gastrica, structuri articulare, etc, etc). Acest raspuns imun aberant poate sa apara din diferite motive:

 • Unele substante ale organismului isi modifica structura, datorita unor agresiuni (de exemplu radiatii, fumat, etc), si sunt percepute de catre sistemul imun ca straine organismului
 • Unele substante straine organismului sunt asemanatoare cu cele din organism, iar organismul elaborand anticorpi sau limfocite B impotriva substantelor straine, acestia ataca si structurile similare ale organismului.
 • Sistemul imun al organismului o ia razna, elaborand substante care ataca aberant propriile structuri ale organismului

Fenomenul se numeste autoimunitate, iar anticorpii pordusi impotriva propriilor structuri se numesc autoanticorpi,si desi imunitatea este crescuta, ea este nu numai nefolositoare, dar chiar periculoasa, ducand la aparitia unor boli

Bolile autoimuneExista boli datorate imunitatii crescute?

Dupa cum vedeti in figura alaturata, imunitatea poate creste datorita stresului, modificarilor unor hormoni, contactului cu unlele substante chimice, care ajung in organims pe care alimentara sau alte cai.

Imunitatea exagerata este destul de des intalnita in medicina, mult mai des decat imunitatea scazuta, iar cresterea exagerata a iminitatii poate duce la aparitia bolilor autoimune.

Bolile autoimune sunt generate de reactia imuna a organismului impotriva propriilor structuri (proteine).

In cca 80% din cazuri aceste boli apar la femei.

Exista peste 80 de boli autoimune – deci datorate imunitatii mai mari decat in mod normal, unele afectand totate structurile organismului, altele doar unele dintre acestea.Cele mai frecvente boli autoimune sunt

 • lupusul eritematos sistemic
 • tiroidita autoimuna
 • uveita autoimuna
 • sdr sjogren
 • pancreatita autoimuna
 • miastenia gravis
 • scleroza multipla;
 • anemia pernicioasa
 • diabetul zaharat care necesita insulina
 • miastenia
 • arterite autoimune
 • glomerulonefrite autoimune
 • fibroze pulmonare autoimune
 • trombocitopenia autoimuna
 • sindromul antifosfolipidic
 • anemii autoimune
 • numeroase boli de piele autoimune – dermatomiozita, sclerodermia
 • Boli digestive autoimune

Daca ar fi sa comparam neplacerile date de o imunitate … sa zicem scazuta – infectii mai frecvente, de obicei banale si  trecatoare- cu cele date de imunitate mai mare decat normalul – eruptii pe piele, caderea parului, imbolnavirea rinichilor sau ficatului mergand pana la transplant renal sau hepatic, expextoratie cu sange si sufocare, umflarea articulatiilor cu imposibilitatea folosirii lor, gangrene, diaree cu sange, et,c etc,, este evident ca neplacerile date de imunitatea mai mare decat   ..normalul, sunt mai mari decat cele date de imunitatea crescuta

In toate aceste boli cu imunitate crescuta, tratamentul esential este de scadere a imunitatii prin diferite metode- citostatice, cortizonice, iradiere, scoaterea splinei etc, etc

Exista si boli digestive autoimune?Boli autoimune digestive

Exista si boli digestive autoimune, si se pare ca aparitia acestora este legata cresterea permeabilitatii mucoasei tubului digestiv, care lasa sa treac in sange unele substante anormale, impotriva carora organismul fabrica anticorpi, care ataca si propriile structuri. Cele mai frecvente situatii in care aceasta permeabilitate a mucoasei intestinale este crescuta sunt

 • Modificarea florei intestinale datorita unor infectii micorbiene, virale sau fungice intestinale
 • Unele medicamente printre care antiinflamatoarele, antibioticele si citostaticele
 • Boala Crohn
 • Rectocolita ulcerohemoragica
 • Boala celiaca
 • Alcoolismul cronic
 • Alergiile alimentare
 • Efortul fizic excesiv
 • Iradierea
 • Alimentatia bogata in grasimi
 • Constipatia

Cele mai frecvente boli autoimune intalnite in gastroenterologie sunt

 • gastrita autoimuna
 • bolile inflamatorii intestinale
 • ciroza biliara primitiva
 • colangita sclerozanta
 • boala celiaca
 • pancreatita autoimuna

Cum este bine sa ai imunitatea?

Judecand lucrurile dupa cele mai sus prezentate, rezulta ca pentru ca un organism sa supravietuiasca in conditii normale, este nevoie de o imunitate NORMALA.
Cresterea imunitatii (
daca este reala, deoarece majoritatea preparatelor care au aceasta pretentie, nu si un efect corespunzator), poate duce logic la aparitia fenomenelor de autoimunitate, cu efecte negative uneori catastrofale.

Si mai grava este administrarea preparatelor care “cresc imunitatea” in… bolile autoimune, in care ar trebuie administrate preparate pentru scaderea imunitatii! Bolile respective se agraveaza, uneori ireversibil (am cunoscut astfel de cazuri).

Si atunci, nu ar trebui sa va puneti intrebarile urmatoare:

 • Chiar aveti imunitatea scazuta?
 • Este nevoie sa-ti cresti imunitatea?

Atunci cand hotarasti acest lucru, trebuie macar sa stii cum este imunitatea ta! Poate este chiar mai crescuta decat normal, si este nevoie nu de stimularea ei ci de inhibitie.

Cand scade imunitatea?

Dupa cum am mentionat, in bolile autoimune, imunitatea este crescuta aberant, si scopul principal al tratamentului este scaderea imunitatii, pentru ameliorarea bolii.

Exista si situatii de imunitate realmente scazuta (imunodeficienta), rar, in urmatoarele situatii:

 • SIDA (sindromul imunodeficientei dobandite), imunitatea fiind deficienta datorita unui virus, HIV (Human immunodeficiency virus= virusul imunodeficientei umane).
 • Tratamente imunodepresoare (cortizonice, citostatice, iradiere)
 • Imunitatea scade odata cu inaintarea in varsta, dar nu atat de mult incat sa fie nevoie sa fie crescuta la toate persoanele in varsta
 • Infectii severe -sistemul imun lupta cu microbii respectivi, si lasa ..celelalte  linii de aparare  libere
 • Boli cu imunitate scazuta
 • leucemii
 • limfoame
 • cancer
 • ciroza
 • sindrom nefrotic, etc

Ce trebuie sa faci pentru a mentine o imunitate normala? Boli autoimune

Aveti alaturi o schita cu principalele boli autoimune si factoriicare le pot declansa.

In afara de factori ideclansatori, un rol important il are mostenirea genetica a fiecaruia, dar, din pacare (sau uneori din fericire) aceasta nu o putem schimba.

Si atunci ce putem face?

Pentru a nu avea probleme cu imunitatea, ar trebui evitati factori icare pot declansa o boala autoimuna

 • Nu fumati
 • Faceti miscare in mod regulat
 • Mentineti-va o greutate normala
 • Mancati fructe, legume, cereale integrale si grasimi nesaturate
 • Nu consumati alcool in exces
 • Incercati sa aveti un somn odihnitor
 • Paziti-va de infectii, igiena corporala normala,
 • Daca sunteti o persoana cu imunitate scazuta prin bolile mentionate mai sus, faceti-va controalele medicale regulat si urmati sfaturile medicului dvs

Concluzii despre imunitate

Daca ne-am creste  imunitatea, am putea sa facem o boala autoimuna

Peparatele care se mediatizeaza ca ar creste imunitatea- vitamine, minerale, naturiste, imuno — help, topimmun ,etc, au efect prea putin important in aceasta privinta, si asta – din punctul meu de verere – este foarte bine, pentru ca bolile autoimune se trateaza greu si uneori toata viata.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent  in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi primul pe tara cu media generala 10, sef de promotie. 

Acum am peste 37 de ani de practica medicala, stagiatura ,medicina de familie la tara,  3 ani de rezidentiat in medicina interna, 3 ani de rezidentiat in gastroenterologie, 5 ani primariat in medicina interna,5 ani primariat in gastroenterologie. In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva, asistent universitar 11 ani prin concurs, doctorat, apoi sef de lucrari 18 ani, toate prin concurs.

Am cca 30  de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni unde am intrat prin concurs si am ingrijit peste 100.000 de cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani  de  activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medici rezidenti si specialisti

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

Unde ma puteti gasi?

De cateva luni  am renuntat la munca haotica si dezorganizata din sistemul sanitar de stat  (spitalul Fundeni)  si imi folosesc experienta medicala acumulata avand am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Va urez maxima si sa nu aveti nevoie de medic!
Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si  aveti nevoie experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru stabilirea diagnosticului, tratamentului si regimului alimentar, puteti solicita o programare la consultatie  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841. Puteti sa va programati si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Daca va grabiti puteti solicita programare de urgenta la pretul unei consultatii normale, si puteti fi consultat deseori chiar in ziua solicitarii sau in zilele imediat urmatoare.

 

4 comentarii la „Imunitatea organismului, cresterea si scaderea sa, bolile autoimune digestive

 1. Sotul meu a fost diagnosticat cu ciroza hepatica enolica C10 Child Pugh el nu vrea sa tina regim si bea in continuare. Ce sanse la viata mai are?

 2. In orice boala, pentru a-si forma o parere corecta un medic are nevoie de urmatoarele elemente de diagnostic
  1. Anamneza bolii
  2. Examinarea bolnavului
  3.Analize si alte explorari
  4. Urmarirea evolutiei sub tratament
  Pe baza acestora sansele de a-ti forma o parere corecta sunt mari si riscul de eroare mic.
  Despre sotul dvs stiu cam .. 10% din ce ar trebuie, deci nu va pot spune nimic corect, dar, intrebati-l pe medicul lui curant care stit toata situatia medicala
  Cu stima

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: