Boli de ficat, denumiri, analize, diagnostic, forum

Buna seara,imi cer scuze ca deranj dar de vreo 6 luni de zile ma confrunt cu niste probleme de sanatate ce ma macina foarte rau mai mult psihic,pe scurt prin luna iunie am inceput sa ma simt cam rau…ce inseamna rau avea o stare parca ma stragea cineva de coaste,am mers sa mi fac analizele si surpriza toate analizele bune mai putin transaminazele tgo 72 limita 45 si tgp 45 limita 30,am mers la medicul de familie si la sugestia acestuia am facut imediat analizele de hepatita care au iesit negative,mi a recomandat sa iau niste esentiale forte si sa fac o ecografie interna ceea ce am si facut,la ecografie a iesit totul bine verdict ficat usor stetozat tratament 30 de zile cu la gosa dar nu am putit sa le iau decat 7 zile pt ca ma steam rau de ele ..stari de voma si ameteala,am renuntat sa le mai iau si mi am revenit,intre timp mi au aparut niste intepatiri sub coasta dreapta ai un junghi in spate tot in dreapta care ma supara de atunci pana in prezent,urina o am galbena de luni de zile ai mai nou am amar in gura mai tot timpul.Sunt disperat am cazut in depresie ma tem de o boala grava a ficatului.Ce mi puteti recomanda sa fac si de ce boala sa ma tem?Mentionez ca am facut si endoscopie si totul a iesit ok,mici erozouni la duoden.

Aveti alaturi un tabel cu cauzele cresterii transaminazelor.Eu nu am dreptul sa va recomand nimic,regulile medicale prevad ca recomandarile sa le faca medicul curant, care are toate datele pacientului lui.

Ce se intimpla cand analizele hepatice sant mari? Eu am transaminazele ce va mai mari si nu stiu de ce..

Cand analizele pentru ficat sunt mari, inseamna ca o parte din celulele ficatului sunt bolnave sau distruse de.. ceva – alcool, virusuri, ceaiuri, sistemul imunitar, etc

De ce apare trombocitopenia in ciroza?

In ciroza hepatica se mareste splina, deoarece iesirea sangelui din splina catre ficat este blocata. Incetinirea circulatiei sangelui in splina face ca trombocitele sa fie distruse aici, si astfel scad in sange, aparand trombocitopenia.

Daca iti scoti fierea, poti sa mai ai .. fiere?

Daca iti scoti fierea – adica colecistul- desigur  ca nu mai ai colecist, dar ai fiere- fierea fiind lichidul galben si amar secretat de ficat permanent, fie ca ai sau nu fiereș acest lichid se inmagazineaza in colecist – daca ai colecist.

Ce inseamna colecist cu peretii ingrosati, fiere cu peretii ingrosati?

Insemna ca… colecistul are peretii ingrosati, mai grosi, din diferite mtice, de obicei infectie sau inflamatie

Am citit undeva ca nu este bine sa te tratezi de ficat la boli infectioase. de ce daca ai hepatita?

Ati retinut corect.Medicul de boli infectioase nu este medic de .. boli de ficat, deci este normal ca de hepatita (care este o boala de ficat) se te tratezi la un medic de boli de ficat, care poate sesiza mai usor modificarile care pot duce la ciroza, decat un medic care nu este obisnuit cu ciroza hepatica.Este adevarat ca uneori hepatita poate fi de cauza infectioasa, dar la boli infectioase se trateaza doar hepatita acuta transmisibila, scopul fiind mai ales izolarea bolnavului. Nu orice boala infectioase se trateaza la boli infectioase, ci nuami cele transmisibile.. Apendicita  de exemplu sau colecistita, sau amigdalita este de cauza infectioasa, si nu te tratezi la boli infectioase mai intai, apoi cand merge prost ajungi la chirurgi, ci mergi direct la chirurg, care poate rezolva problema indiferent de evolutia bolii. Nici in cazul altor infectii  – infectie urinara, puroi la ochi, abces dentar, peritonita, abces cerebral, etc, nu te tratezi la boli infectioase.

Respect pt dl dr .pt ca sunteti specializat pe mai multe ramuri va rog sa-mi spuneti de ce eu am facut ficat gras in decursul a 5 luni ,in luna mai la ecografie era normal ,in luna octombrie m-a gasit cu ficat gras ,mentionez ca nu beau ,nu fumez ,am 64 de kg la 1,68 de cm ,am colesterolul 270 de cativa ani ,unde sa merg pt a-mi prescrie o dieta ? Va multumesc !.

Aveti aici cauzele ficatului gras= steatozei hepatice

Am hepatita cu virus C am fost tratat la boli infectioase 4 luni, acum nu imi mai dau nimic, ce fac, astept sa fac ciroza?

Daca v-ati fi tratat la un medic gastroenterolog si hepatolog, el v-ar fi spus si ce sa faceti ca sa nu avanseze boala de ficat -regim tratament.

Deci, cred ca cel mai bine ar fi sa va adresati unui medic gastroenterolog sau hepatolog, care sa va monitorizeze si trateze boala de ficat.

Ce trebuie sa faci atunci cand ai o boala de ficat sau fiere?

Daca aveti probleme hepatice de genul celor mentionate in articol, nu trebuie sa  fiti disperat, dar nici sa  neglijati problema . Pentru ca situatia sa fie sub control, trebuie doar sa fiti diagnosticat, urmarit si tratat de un gastroenterolog sau hepatolog bun.

Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista, iar cu bani nu poti cumpara sanatate (ci poate doar o ingrijire medicala mai buna).

Sunt  dr Ditoiu Alecse Valerian  de la spitalul Fundeni si daca aveti probleme similare celor din articolul de mai sus, sunteti ingrijorat de situatie   si doriti o evaluare cu o a doua opinie medicala, puteti face o programare  pentru consultatie in privat aici sau prin mail la programaredrditoiu@yahoo.com – rog mentionati un numar de telefon de contact, sau prin tasta de jos stanga a telefonului dvs mobil

 

 

6 comentarii la „Boli de ficat, denumiri, analize, diagnostic, forum

  1. Respect pt dl dr .pt ca sunteti specializat pe mai multe ramuri va rog sa-mi spuneti de ce eu am facut ficat gras in decursul a 5 luni ,in luna mai la ecografie era normal ,in luna octombrie m-a gasit cu ficat gras ,mentionez ca nu beau ,nu fumez ,am 64 de kg la 1,68 de cm ,am colesterolul 270 de cativa ani ,unde sa merg pt a-mi prescrie o dieta ? Va multumesc !.

  2. Buna seara,imi cer scuze ca deranj dar de vreo 6 luni de zile ma confrunt cu niste probleme de sanatate ce ma macina foarte rau mai mult psihic,pe scurt prin luna iunie am inceput sa ma simt cam rau…ce inseamna rau avea o stare parca ma stragea cineva de coaste,am mers sa mi fac analizele si surpriza toate analizele bune mai putin transaminazele tgo 72 limita 45 si tgp 45 limita 30,am mers la medicul de familie si la sugestia acestuia am facut imediat analizele de hepatita care au iesit negative,mi a recomandat sa iau niste esentiale forte si sa fac o ecografie interna ceea ce am si facut,la ecografie a iesit totul bine verdict ficat usor stetozat tratament 30 de zile cu la gosa dar nu am putit sa le iau decat 7 zile pt ca ma steam rau de ele ..stari de voma si ameteala,am renuntat sa le mai iau si mi am revenit,intre timp mi au aparut niste intepatiri sub coasta dreapta ai un junghi in spate tot in dreapta care ma supara de atunci pana in prezent,urina o am galbena de luni de zile ai mai nou am amar in gura mai tot timpul.Sunt disperat am cazut in depresie ma tem de o boala grava a ficatului.Ce mi puteti recomanda sa fac si de ce boala sa ma tem?Mentionez ca am facut si endoscopie si totul a iesit ok,mici erozouni la dupden.

  3. Există boli simple cu transaminaze mari și boli grave cu transaminaze normale. Am avut bolnavi. cu transaminaze peste 1.000 care sau normalizată în două săptămâni și bolnavi cu transaminaze 20 care au murit în două săptămâni,de exemplu în ciroza hepatică transaminazele sunt chiar normale deși boala este gravă așa că nu vă pot răspunde la întrebare Cu stimă

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0758 751 841 Programare-apasa
Programare
Adresa clinicii