Hepatita C poate sa nu aiba simptome?

Hepatita C poate sa nu aiba simptome?

Sunt dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specializat in gastroenterologie si hepatologie si in articolul urmator va voi prezenta cateva date teoretice si practice despre riscurile infectiei cu virusul hepatitei C fara simptome, situatie pe care o intalnesc relativ frecvent la bolnavii pe care ii consult.

Deoarece in multe cazuri hepatita B sau C nu au simptome, in Romania exista aproximativ un milion si jumatate de oameni cu virusul hepatitei B sau al hepatitei C, majoritatea fara sa stie acest lucru. Acest fapt face ca uneori un bolnav fara nici un fel de simptom sa fie diagnosticat direct cu ciroza hepatica sau cancer de ficat.

Ce este hepatita C?

Hepatita C este o boala infectioasa cauzata de virusul hepatic C, care apare prin contactul cu sange, preparate de sange sau secretiile persoanelor infectate.

Infectia hepatica cu virus C este destul de raspandita in Romania, dar nu este obligatoriu ca toata lumea sa isi caute acest virus, facand o determinare de Ac VHC. Sunt unele situatii in care aceasta deterrminare trebuie facuta.

Cum se ia virusul hepatitei C?

Virusul hepatitei C se poate lua foarte usor existand numeroase situatii in care va puteti contamina

Teoretic, trebuie sa va controlati sa vedeti daca aveti virusul hepatitei c, daca sunteti in una dintre urmatoarele situatii:

 • Ati facut transfuzii de sange inainte de 1992
 • Aveti transaminazele marite de cauza necunoscuta
 • Faceti hemodializa
 • Aveti hemofilie
 • Partenerul de viata (sotul sau sotia) are virusul hepatitei C
 • Aveti virusul HIV (cele doua virusuri se asociaza destul de frecvent)
 • Aveti mama cu virus hepatitic C
 • Ati venit in contact cu sangele unei persoane care are virusul hepatitei C
 • Ati facut un transplant de tesuturi sau organe inainte de 1992
 • Folositi droguri iv sau intranazal
 • Aveti tatuaje sau piercinguri puse intr-un cabinet
 • Ati facut acupunctura cu mai multi ani inainte
 • Lucrati in sistemul medical
 • Inainte de incarcerare
 • Aveti hepatita cronica de cauza neprecizata
 • Exista situatia de a dona un organ
 • Ati avut mai mult de 5 parteneri sexuali sau ati facut sex cu prostituate

Cum evolueaza infectia cu virusul hepatitei C?

Un numar mic de pacienti infectati cu virusul hepatiei C vor face hepatita acuta, marea majoritate nu vor sti ca au luat virusul, deoarece hepatita acuta se poate manifesta cu stare de astenie, de oboseala sau  somnolenta  puse de obicei pe seama suprasolicitarii sau lipsei de odihna. Da aceea, infectia acuta cu virusul hepatitei C trece de cele mai multe ori neobservata, simptomele foarte usoare fiind ignorate atat de pacient, cat si de medic. Daca infectia acuta se insoteste si de icter (reaori), atunci pacientul observa caare o problema si merge la medic, boala  fiind diagnosticata.  Nici infectia cronica cu virus C nu este prea zgomotoasa, pacientii, acuzand uneori doar stare de oboseala , dificultati in desfasurarea activitatii zilnice, rareori dureri sau  disconfort  in partea dreapta a abdomenului sub coaste, in zona in care se afla ficatul.

Practic se poate spune ca infectia cu virusul hepatitei C poate evolua in mai multe faze, sesizabile sau nu de catre pacient, cu sau fara simptome (tocmai datorita lipsei simptomelor se spune ca hepatita C este o boala muta, de fapt la fel este si hepatita B si steatoza hepatica, toate putand sa aiba aceeasi evolutie). Statisticile arata ca doar 20% dintre persoanele cu hepatita cronica cu virus C ajung la ciroza, si dintre toti pacientii cu infectie cu virus C (hepatita acuta+hepatita cronica+ ciroza hepatica) doar 1% mor din cauza virusului sau complicatiilor legate de virusul C

Evolutia teoretica a unei infectii cu virus C de hepatita este urmatoarea:

 1. Infectia acuta cu virus C, este prima faza a infectiei, poate sa se manifeste ca hepatita acuta (cu icter, stare generala proasta si transaminaze crescute de ordinul 1000ui) sau poate sa se manifeste cu simptome minore, chiar nesesizabile de catre bolnav, sau chiar fara nici un fel de simptom. Daca hepatita acuta cu virus C se manifesta prin icter, bolnavul poate ajunge la boli infectioase. Se considera ca cca 80% dintre bolnavii cu hepatita acuta cu virus C pot ajunge sa faca hepatita cronica, iar 20% se vindeca
 2. Infectia cronica cu virus C – sau hepatita cronica este o problema gastroenterologica sau hepatologica (nu mai tine de boli infectioase transmisibile) fiind definita ca o infectie cu durata mai mare de 6 luni. Hepatita cronica C de obicei de obicei nu are simptome sau simptomele sunt nespecifice (oboseala, lipsa poftei de mancare), transaminazele sunt normale sau usor crescute. Daca se face o biopsie hepatica in aceasta faza a bolii, structura ficatului este modificata, acest lucru se vede indirect si la analize similare  biopsiei (fibrotest, fibroscan, fibromax, etc). Hepatita cronica cu virus C trebuie sa fie urmarita si tratata de catre medicul gastroenterolog sau hepatolog, este o boala de ficat care nu are de ce sa aglomereze sectiile sau serviciile de boli infectioase transmisibile, nu necesita izolare. Evolutia hepatitei cronice cu virus C este de obicei indelungata, de zeci de ani, se considera ca sub 20% dintre bolnavii cu hepatita cronica cu viris C ajung sa faca ciroza hepatica
 3. Ciroza hepatica cu virus C, este etapa urmatoare in evolutia infectie cronice cu virusul C al hepatitei ,apare la zeci de ani de la infectia acuta (care a avut sau nu simptome, care a fost sau nu cunoscuta de catre bolnav). Ciroza poate sa aiba simptome usoare (oboseala, pete rosii pe piele, eventual icter, eventual marirea abdomenului, jena in dreapta sub coaste, etc), poate sa se complice cu ascita (lichid in burta), varice la esofag, infectii, encefalopatie hepatica, dar sunt si cazuri destule fara nici un simptom, chiar daca bolnavul are ascita
 4. Cancerul de ficat, poate sa apara ca o complicatie a cirozei cu virus C dar chiar si in cazurile de infectie cu virus C care nu au ajuns in stadiul de ciroza hepatita. Se considera ca cca 4-5% dintre bolnavii cu ciroza hepatica fac cancer hepatic.

Deseori diagnosticul de hepatita croncia cu virus C se pune intamplator, atunci cand cu ocazia unor analize se gasesc transaminazele marite – dar ,atentie, exista si hepatita C cu transaminaze normale, majoritatea cazurilor.

Deci, un bolnav cu hepatita acuta C cu icter trebuie sa mearga la boli infectioase, iar daca are ghinionul ca boala sa devina cronica, trebuie sa fie urmarit de hepatolog sau gastroenterolog, specialistul obisnuit cu astfel de situatii, deoarece problema lui nu este in special virusul, si ficatul – ciroza sau cancerul hepatic

Cum se pune diagnosticul hepatitei C

Deoarece – asa cum am mentionat deja- frecvent infectie cu virusul hepatitei C nu da simptome,  diagnosticul boolii se pune facand analizele necesare pentru stabilirea stadiului bolii.. Atentie, mentionez ca analizele de sange obisnuite, precum cele efectuate la examinarea fizica anuala, nu depisteaza hepatita C, de aceea este important sa efectuati la o clinica o analiza speciala pentru depistarea hepatitei C.

Ce analize se fac in hepatita C

Importanta pentru diagnosticul hepatitei C este determinarea  Ac VHC – markerul existentei virusului C in organism

In hepatita virala C, in afara de markerii virali se mai utilizeaza pentru evaluare urmatoarele investigatii: 

 • Transaminazele, ALT si AST, sunt crescute de 1-5 ori peste limita normala; Alaninaminotransferaza (ALT) este de obicei mai crescuta decat aspartat aminotransferaza (AST) in hepatita cronica, raportul lor apropiindu-se de normal la evolutia catre ciroza hepatica
 • Fosfataza alcalina si gamma glutamil transpeptidaza (GGT) sunt de obicei normale; daca sunt crescute poate fi un indicator de colestaza (creste si colesterolul si eventual bilirubina) sau de ciroza.
 • Lacticodehidrogenaza (LDH) si creatinfosfokinaza (CPK) sunt de obicei normale
 • Fierul seric si feritina serica pot fi usor crescute
 • Trombocitele, leucocitele, albumina serica si protrombina sunt normale, scaderea lor fiind un semn de ciroza
 • Cresterea gamaglubulinelor serice, a imunoglobulinelor  nu este prezenta in hepatita cronica, dar sunt prezente in ciroza hepatica.

Dac Ac VHC sunt prezenti, este necesara efectuarea testului VHC RNA, care detecteaza in mod direct prezenta particulelor virusului hepatic C din sange, analiza numindu-se si viremie.  Viremia reprezinta cantitatea de virusuri existente in sangele pacientului la un anumit moment. Valorile viremiei se pot exprima in unitati internationale (UI) sau copii la un mililitru de sange. Viremia nu este singurul indicator de tratament intr-o infectie cu virusul hepatitei  C,este nevoie si de analize suplimentare care sa arata daca virusul a imbolnavit ficatul – biopsia hepatica, fibrotst, fibromax, etc. Trebuie sa stiti ca ,  chiar daca ai viremia mare, este posibil ca tratamentul sa nu fie necesar, fie pentru ca ficatul este sanatos (poti avea viremie mare si ficatul perfect sanatos), fie ca ficatul este deja prea bolnav, iar tratamentul antiviral nu prea mai poate inbunatati situatia

Cu ce se face tratamentul hepatitei C

Cel mai important lucru in cazul infectiei cu virusul hepatitei C este descoperirea din timp a bolii care duce la inceperea tratamentului si oprirea din evolutie a bolii. prin eliminarea virusului din sange.

In Romania in prezent tratamentul prin CNAS se face cu viekirax-exviera, zepatier sau Harvoni pentru pacientii care au fibroza 1,2,3 sau 4, el dureaza de obicei doua – trei luni, uneori sase luni, se face cu tablete, iar din o suta de bolnavi tratati, cel putin 95 scapa de virus- din experienta mea va pot spune ca toti pacientii tratatati de mine au scapat de virus.

Ce trebuie sa faci cand ai hepatita C?  Daca ai distrus virusul esti perfect sanatos, poti avea viata normala?

Distrugerea virusului nu insemana si vindecarea automata a ficatului, mai ales daca fibroza data de virusu este avansata. De aceea, este necesara evaluarea atenta a bolnavului cu virus C chiar cu viremie nedetectabila, si recomandarea de masuri specifice fiecarui caz in parte. Vindecarea virusologica – adica viremie nedetectabila- nu insemna si vindecare histologica- adica ficat sanatos. Nu se poate spune care este perioada de asteptare de cand apare un simptom pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. Sunt multi bolnavi la care modificarile simptomelor sau ale analizelor nu sunt de speriat chiar daca sunt de mai lunga durata, dar asocierea cu alte simptome sau analize modificate, impun o evaluare medicala rapida , fara a astepta aparitia in serie a altor simptome sau modificari de analize, si sunt bolnavi cu  simptome care au aparut de curand dar cu evolutie grava sau foarte grava. Am vazut in ultima perioada mai multi pacienti care nu aveau simptome deosebite si unul avea ciroza hepatica iar altul cancer hepatic.. Fiecare caz se evolueaza in felul lui, si vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare.Daca nu va incadrati in cele scrise mai sus, si credeti ca problema dvs de sanatate merita lamurita,este normal sa mergeti la un medic gastroenterolog sau hepatolog bun pentru a evalua complet situatia dvs dupa consult medical, asa este normal.

Daca nu-ti repari singur masina sau aragazul dupa sfaturi date pe net ci apelezi la un specialist,este normal sa faci la fel si cu organismul tau care este mai important decat o masina, mai ales ca ….  nu avem piese de schimb.Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu lasi sa crape motorul cautand solutii pe net luni la rand, ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru ficat?

In privinta tratamentelor medicale, nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament recomandate in fiecare boala, mai multe scheme corecte.. Problema este ca fiecare bolnav are animte caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

De ceva timp am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Daca aveti simptome persistente  si doriti o evaluare cu o a doua opinie medicala la dr Ditoiu   puteti face o programare  pentru consultatie aici sau prin tasta de jos stanga a telefonului dvs mobil

 

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 35 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

De cca 30  de ani lucrez la Spitalul Fundeni avand si activitate didactica, fiind sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale .

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

De ceva timp am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Daca credeti ca aveti nevoie  de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie pentru dr Ditoiu  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, o puteti solicita prin butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

 

 

7 comentarii la „Hepatita C poate sa nu aiba simptome?

 1. Buna seara,

  Care ar putea fi schema de tratament totusi, in conditiile in care, tara aceasta ne ofera DOAR posibilitatea de a ne „procura” singuri sansa la viata?!
  Daca nu cunoastem genetotipul HCV cum procedam? Ce anume sa cautam din variantele „generice”?
  E suficienta o doza de 3 luni de HARVONI, de exemplu? (indifernet de stadiu F2/3 sau de genetip?)

  Cred ca o indicatie abilitata din partea dumneavoastra ar insemna un „castig” extraordinar pentru viata! Stiu ca programul national monitorizat si conditiile acestuia nu depind de dumuneavoastra la modul singular, insa va rugam din tot sufletul sa ne intelegeti temerile in a administra „in blind” asemnea compozitii chimice in conditiile in care (in cauza) HCV nu e singura afectiune activa care necesita tratament (mai exista un tratament ce contine amiodarona zilnic, permanet; amiodarona pe care inteleg ca trebuie sa o inlocuim cu alt medicament echivalent compatibil ?).

  Va multumim foarte mult .

 2. Studiile arata ca in Romania cca 99% dintre bolnavi au genotip 1B, deci genotiparea nu are rost.
  Diferentele intre eficienta diferitelor combinatii mentionate de dvs sunt mici, fiind in jur de 95%.
  Este posibil ca pe masura ce medicamentele aceste vor fi folosite durata tratamentului sa se modifice, probabil pri nscaderea duratei de tratament
  Cu stima

 3. Dle. Dr. Ditoiu,

  As dori sa fac o precizare pt Marta Antochi, precizare legata de experienta mea de fost pacient HCV tratat cu succes cu medicamente generice: da, mi-am procurat singur medicamentele generice (pentru ca dupa statul roman ar fi trebuit sa astept pana mi se inrautatea starea ficatului), dar schema de tratament a fost stabilita de catre doctorul meu, deci nu am urmat tratamentul cum zic altii, „dupa ureche”.

  @dr. Ditoiu: la fel ca si dvs., si doctorul meu a fost la inceput rezervat cu privire la aceste generice, insa practica a aratat ca ele functioneaza bine.

 4. Buna ziua, am Anti-HCV este <0,02 exista un risc de a avea virusul in organism?
  Mi s-a spus sa merg la boli infectioase dar imi este teama, a fost cineva acolo tot cu hepatita si a luat nu stiu ce microb ca acolo este plin de microbi, e spital de boli infectioase. MUltumesc

 5. Buna ziua,am lipsa de fier ,de 3 luni iau tratament,,am repetat analizele in urma cu 3 zile, fierul a crescut de la 33 la 53 am si colesterol chiar daca am facut tratament de la 297 acum este 302 ,problema care ma sperie este ,,,feritina ,,,care este 378,3 inca nu am consultat un medic cu rezultatul la analize ,specific ca sunt de cativa ani in Grecia ,,dar am citit pe net ce inseamna feritina crescuta si nu mai am liniste…ce imi puteti spune,,,,,,va multumesc.

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programare
Adresa clinicii