Ce simptome apar in caz de ciroza, ce analize sunt modificate in ciroza

Cum se pune diagnosticul de ciroza?

Diagnosticul de ciroza hepatica este simplu pentru un medic gastroenterolog cu oarecare experienta. Medicul se bazeaza pe experienta sa, pe simptomele bolnavului, pe semnele gasite de medic la examinarea acestuia  si pe investigatiile specifice acestei boli

Cele mai sugestive simptome ale unui bolnav cu ciroza hepatica sunt

 • Sangerari din gingii
 • Marirea abdomenului prin acumulare de lichid in burta (ascita)
 • Caderea parului de pe piept
 • Oboseala nejistificata
 • Balonare
 • Impotenta sexuala sau tulburari a;le ciclului menstrual
 • Uneori urina mai colorata decat normal- spre portocaliu

Semnele gasite la examinarea unui bolnav cu ciroza hepatica sunt

 • In ciroza hepatica pot sa apara  stelute pe piele , ele seamana cu panza de paianjen

 • In ciroza hepatica poate sa apara icter
 • In ciroza hepatica apare marirea splinei cu sau fara dureri in zpona splinei
 • In ciroza hepatica pot sa apara palme sunt rosii
 • In ciroza hepatica poate sa apara atrofierea testiculelor

De obicei bolnavul cu ciroza hepatica are urmatoarele analize modificate

 • Frecvent in ciroza apare anemie
 • In ciroza hepatica scad leucocitele
 • In ciroza hepatica scad trombocitele
 • In ciroza hepatica scade protrombina
 • In ciroza hepatica scad albumina din sange
 • In ciroza hepatica scade fibrinogenul
 • In ciroza hepatica scade colesterolul

Bolnavul cu ciroza hepatica are urmatoarele modificari la ecografia abdominala

 • In ciroza hepatica splina  este marita
 • In ciroza hepatica vena porta si splenica marite
 • In ciroza hepatica poate sa apara ascita
 • In ciroza apare dublu contur al colecistului

Modificari gasite la endoscopia digestiva superioara  la bolnavul cu ciroza hepatica

 • In ciroza hepatica pot sa apara varice la esofag, ele sunt din ce in ce mai mari pe masura evolutiei cirozei hepatice
 • In ciroza hepatica apar modificari ale mucoasei stomacului (numite gastropatie portala)

Mentionez ca nu totdeauna toti pacientii cu ciroza hepatitca au modificarile mentionate, chiar daca diagnosticul de ciroza hepatica este cert. Este posibil ca unele dintre modificari sa apara mai tarziu pe parcursul evolutiei bolii de ficat.

Cum te astepti sa evolueze un bolnav cu ciroza hepatica?

Un bolnav cu ciroza poate sa evolueze, bine, rau sau stationar, teoretic.

Sansele unui bolnav cu ciroza hepatica de a evolua bine sunt reale si majoritatea bolnavilor cu ciroza au o evolutie buna sau foarte buna multi ani, in functie de caracteristicile organismului si bolii lor, de regimul alimentar si tratamentul prescris, si de modul in care este urmarit si sfatuit de medicul curant gastroenterolog sau hepatolog.

Chiar si in fazele avansate de boala, pacientii pot evolua bine daca sunt corect tratati si respecta regimul alimentar.

Exista si bolnavi ale caror rezerve de functie hepatica nu le mai permit sa raspunda la tratament si pot evolua nesatisfacator.

Diagnosticul cirozei hepatice forum

Am sangerari din gingii am sigur ciroza hepatica?

Nu este sigur,exista si numeroase alte cauze de sangerare din gingii, ciroza hepatica fiind una dintre ele

Domnule doctor Ditoiu am ciroza hepatica si cand am venit la dvs ma simteam foarte rau desi urmam un tratament prescris de medic, acum ma simt foarte bine si va multumesc, dar intrebarea mea este, tratamentul pe care il urmam inainte era gresit de ma simteam asa de rau? Multumesc

Fiecare boala are mai multe variante corecte de tratament, dar nu orice varianta – repet, corecta- este potrivita fiecarui bolnav. Sunt bolnavi cu ciroza care tratati cu o anumita schema se simt foarte bine, iar altii cu aceeasi boala tratati cu acceasi schema se simt foarte prost. Aici intervine priceperea medicului, de a aplica fiecarui bolnav varianta care i se potriveste, si, uneori aceasta.. potrivire se stabileste testand mai multe scheme de tratament, . Deci, probabil tratamentul pe care il aveati inainte era corect, dar nu se potrivea organismului dvs.

A trata toti bolnavii cu o boala la fel, este ca si cum ai servi tuturor consumatorilor dintr-un restaurant acelasi fel de mancare , este evident ca unii nu vor fi multumiti, iar altii da.

Am ciroza cu lichid in burta (ascita) sunt in ultima faza?

Ciroza cu ichid in burta este o forma vansata de boala, dar am sute de pacienti in aceasta situatie, care traiesc de mai multe zeci de ani, desigur cu regim alimentar si tratametul corespunzator.

Imi cade parul de pe piept, este un semn de ciroza, poate am ciroza.

Caderea parului de pe piept apare in ciroza, dar poate avea si alte cauze.

Orice  marire a splinei insemana neaparat ca ai ciroza?Am splina marita mult

Exista si alte cauze de splina marita in afara cirozei, deci nu orice persoana cu splina marita are ciroza hepatica.

Unde trebuie sa mergi cand ai ciroza hepatica? Care este cel mai bun medic pentru ciroza hepatica

In caz de ciroza hepatica, este bine sa va adresati unui medic cu experienta in specialitatea de gastroenterologie sau hepatologie in functie de medicii pe care ii aveti in zona dvs geografica

Cand  trebuie sa mergi la medic cand ai probleme cu ficatul?

In principiu daca ai probleme de sanatate cu sau fara simptome, normal ar fi sa stii care este cauza si gravitatea lor.Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. In principiu, majoritatea bolilor digestive nu reprezinta o urgenta medicala, problema poate fi ca aceleasi simptome dau si numeroase boli  – de fiere, ficat, stomac sau colon, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Riscul cel mai mare este ca o boala sa para a avea o evolutie blanda cel putin o perioada de timp, apoi evolutia sa se agraveze, facand necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect. Dupa aprecierea corecta a diagnosticului si gravitatii bolii, urmarirea de catre medic este mai..laxa, in functie de pacient. fiecare caz se evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala la un gastroenterolog cu experienta care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru ficat?

In privinta tratamentelor medicale sau regimului alimentar indicatiile  generale ca cele de pe site, sunt … generale, nu se aplica automat tuturor pacientilor cu aceea boala. Daca diagnosticul este corect,  in fiecare boala exista mai multe scheme de tratament recomandate, mai multe scheme corecte.. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).De ceva timp am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie

in clinica Sante Bucuresti.

Daca  aveti nevoie  de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie pentru dr Ditoiu  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, o puteti solicita si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

 

 

 

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programare
Adresa clinicii