Chistul din ficat,simptome, diagnostic tratament, forum

Chistele din ficat sunt formatiuni descoperite relativ frecvent de cand ecografia este foarte ieftina si accesibila.

Ce sunt chistele hepatice (chistele din ficat)?

In general, chisturile sunt cavitati cu pereţi subţiri si continut lichidian. Nu sunt canceroase si nu se pot transforma in cancer.Frecvent pacientii cauta pe site date despre chist hidatic hepatic regim alimentar,simptomele unui chist la ficat ,chist hepatic hidatic,chist ficat,tratament naturist pentru chist hidatic ficat sau despre operatia pentru chist pe ficat.

Cat de des este intlanit chistul in ficat?

Cercetarile medicale arata ca cca 5% din populatia globului poseda cel putin un chist hepatic  iar 95% dintre cei cu chiste nu au nici un simptom pe tot parcursul vietii.

De obicei o persoana are un singur chist hepatic, dar nu este exclusa existenta a mai multor chiste la acelasi om, care de obicei arata ca un ciorchine (0,6% din populatie). Exista si o situatie- bolala polichistica hepatica – in care ficatul are numeroase chiste, uneori asociate si cu chiste renale (boala polichistica hepatorenala). In boala polichistica hepatorenala rinichiul este afectat mai mult decat ficatul, ajungandu-se la insuficienta renala cronica, in timp ce functia ficatului nu este afectata.

Chistul din ficat este o tumora, mi s-a spus ca am o tumora in ficat, apoi un chist hepatic?

Orice formatiune din ficat poate fi descris ca o tumora, dar acest lucru nu insemna neaparat cancer. Deci, un chist hepatic poate fi etichetat drept tumora hepatica

Care sunt simptomele chistelor hepatice, am durere de ficat si imi este teama sa nu am un chist in ficat?

Marea majoritate a chistelor hepatice seroase (simple) nu  dau nici un simptom, problema fiind deseori descoperita la un control intamplator.

Uneori, persoanele cu chiste hepatice pot sa aiba unele simptome ca:

 • Dureri in partea superioara dreapta a abdomenului  (aceste dureri putand avea alte numeroase cauze)
  Senzatia de marire a abdomenului
 • Balonare abdominala poate fi data uneori de existenta unui chist hepatic, mai ales daca acesta este mare
 • Disconfort abdominal
 • In cazul ruperii unui chist, durerile abdominale pot fi intense, si merg catre umarul drept

Ce influenta au chistele hepatice  asupra ficatului?

Existenta unui chist hepatic, nu are nici de obicei nici o influenta asupra functiilor ficatului, persoana traieste.. cate zile are, fara nici o legatura cu chistul.

Daca sunt mai multe chiste hepatice, in functie de procentul din ficat ocupat, se poate ajunge la o proasta functionare a ficatului, , la insuficienta hepatica.

De ce apar chistele la ficat?

Nu s-a stabilit existenta unei legaturi intre anumite boli, medicamente , alimente, etc si aparitia chistelor hepatice; se considera ca chistele hepatice simple sunt congenitale (din nastere)

Cum se pune diagnosticul de chist hepatic?

Pentru diagnosticul de chist hepatic este suficienta o ecografie abdominala.

Deseori este necesara o mai buna caracterizare a acestor  chiste hepatice si o diferentiere fata de alte formatiuni chistice hepatice (mai ales in cazul in care se pune problema unei punctii hepatice sdau itnerventii chirurgicale pe ficat), iar aceasta caracterizare mai buna o face examenul CT sau RMN.

Ce fel de chiste hepatice exista?

Chistele hepatice pot avea naturi diferite

 • Chistele simple (seroase) sunt cele mai frecvente
 • Exista si tumori hepatice chistice
 • Chistele hidatice hepatice sunt date de un parazit
 • Abcesul hepatic – nu este un chist  adevarat, dar cel putin la inceput poate fi confundat cu un chist hepatic seros
 • Dilatarile cailor biliare pot fi confundate cu chistele hepatice
 • Boala Caroli –sunt dilatari multiple de cai biliare, asociate cu febra, si colangita

Cat de grav  este sa ai un chist in ficat?

De obicei chistele hepatice seroase (care – asa cum am mai spus- sunt cele mai frecvfente) nu evolueaza sau cresc lent, fara a afecta viata persoanei respective. Deci de obicei  nu este grav daca ai un singur chist pe ficat.

Chistele hepatice  se pot ci complica mai rar, cele mai frecvente complicatii ale chistelor hepatice fiind:

 • Ruperea chistului hepatic in interiorul ficatului si sangerare, sangerare care se obicei se opreste singura, dar alteori trebuie facuta operatia de hemostaza.
 • Infectarea chistului cu febra si dureri
 • Obstructia unui canal biliar prin compresia chistului pe el, in aceasta situatie aparand icter
 • Dureri abdominale
 • Ruperea chistului  in abdomen

Desi in majoritatea cazurilor evolutia unui chist hepatic este favorabila, fara complicatii, este imposibil sa-i spui unei persoane care are un chist hepatic „stati linistit ca nu se va intampla nimic”, deoarece   nu se poate prevede evolutia lui in timp (daca va stagna, va creste, se va rupe sau va regresa).

Cum se face tratamentul chistelor hepatice seroase

Nu exista medicamente cu care sa vindeci un chist seros hepatic.

Desi pare … la mintea cocosului ca daca ai o punga cu lichid in ficat sa scoti continutul cu acul,  s-a constatat ca scoaterea cu acul a lichidului dintr-un chist hepatic seros nu rezolva problema,deoarece la cateva zile dupa aceea, chistul se umple din nou cu lichid, deci problema nu poate fi rezolvata in acest fel.

In majoritatea cazurilor un pacient care are un chist hepatic simplu nu trebuie operat ci doar urmarit ecografic, initial la 6 luni pentru a se constata ritmul de crestere.

Cand se opereaza un chist din ficat?

Sunt rare situatiile in care este necesara scoaterea chirurgicala a unui chist hepatic seros

 • (pacienti care au simptome suparatoare,
 • chist foarte mare cu risc de rupere,
 • chist infectat
 • chist complicat
 • chist hidatic hepatic

In aceste cazuri operatia poate fi clasica sau – cel mai frecvent- laparoscopica, fara complicatii majore, si fara risc de recidiva. Recuperarea dupa operatie dureaza cca doua saptamani.

In unele situatii de ficat polichistic, chistele cresc mult, dand dureri mari si balonare, iar uneori este nevoie de transplant de ficat pentru a rezolva aceasta situatie.

Veti gasi pe net si retete „naturiste” de „tratament” a chistelor hepatice, dar din pacate fara nici o eficienta.

Am un chist pe ficat, mi s-a spus ca e de marime mica, nu am avut nici o problema pana acum o saptamana trebuie sa ma operez neaparat?

Asa cum am mentionat si mai sus, teoretic in situatia dvs nu ar trebui facuta operatia, dar medicul care va urmareste va poate spune mai exact care este situatia dvs medicala

Am un chist in ficat de 3cm si a inceput sa ma doara zi si noapte, este o durere continua nu chiar exagerata, dar noaptea e un chin pentru mine nu pot sa dorm nici pe o parte, am dureri pe orice parte m-asi culca. Poate fi durerea de la chist?

Este putin probabil ca durerile descrise sa fie de la chist

Am un chist pe ficat, si  am dureri de stomac si zgomot ale intestinelor indiferent ca mananc sau nu, acelasi zgomot e de chiorait este. Simptomele pot fi de la acest chist?

Nu cred ca simptomele sa fie de la chist

Am un chist mic pe ficat, am fost acum 2 zile din nou la ecograf mi s-a spus ca chistul este acolo si este tot mic, nu s-a dezvoltat. De ceam totusi dureri in zona ficatului?

Aveti mai sus un tabel cu cauzele durerilor din zona ficatului

Am un chistul in ficat, este mic ce asi putea lua pentru aceasta?

Aveti mai sus metodele de tratament pentru chistul hepatic

Am mai multe chiste pe ficat, puteti sa-mi spuneti cum va evolua, ce voi pati?

Putin mai sus scrie clar urmatoarele:

De obicei chistele hepatice seroase nu evolueaza sau cresc lent, fara a afecta viata persoanei respective. Deci nu este grav sa ai un singur chist pe ficat.

Complicatiile posibile ale chistelor hepatice sunt rare, putand sa fie:

 • Ruperea chistului in interiorul ficatului si sangerare, sangerare care se obicei se opreste singura, dar alteori trebuie facuta operatia de hemostaza.
 • Infectarea chistului
 • Obstructia unui canal biliar cu icter
 • Dureri abdominale
 • Ruperea chistului  in abdomen

Desi in majoritatea cazurilor evolutia unui chist hepatic este favorabila, fara complicatii, este imposibil sa-i spui unei persoane care are un chist hepatic „stati linisti ca nu se va intampla nimic”, deoarece   nu se poate prevede evolutia lui in timp (daca va stagna, va creste, se va rupe sau va regresa).

Am doua chiste pe ficat, sunt sofer, se pot rupa in caz de accident, si de aceea ar trebui sa ma operez sau nu?

Nu pot evalua situatia dvs pe baza textului trimis, sfatuiti-va cu un medic competent din zona dvs. Teoretic in caz de accident rutier major ficatul se poate rupe chiar daca este perfect sanatos.

Am probleme de sanatate la fel ca mai sus si nu stiu ce sa fac, unde ar trebui sa merg?Ce trebuie sa faci atunci cand ai chist la ficat, mergi direct la chirurg?

Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog bun din zona dvs, nu are rost sa  suferiti sau sa va ingrijorati fara noima, totdeauna exista o rezolvare a unei probleme medicale, trebuie doar sa gasesti medicul potrivit. Chiar daca ati observat ca in mare parte descrierile se potrivesc cu suferinta dvs, cele scrise in articol pot sa nu reprezinte situatia dvs (vad frecvent astfel de cazuri), bolile digestive au cam aceleasi simptome sau nu au deloc simptome.

Cand  trebuie sa mergi la medic, cand ai chiste hepatice, nu am nici un simptom?

De obicei boala apare inainte simptomelor, uneori chiar cu mult timp mai inainte.Deseori nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apare boala pana cand apar simptomele sau pana cand  trebuie sa te ingrijorezi si sa mergi la medic deoarece situatia difera de la bolnav la bolnav. Pe de alta parte,  bolile digestiv au cam aceleasi simptome, fie ca evolueaza … normal, fie cu complicatii, dar si numeroase boli chiar fara legatura cu aparatul digestiv, daucsimptome digestive. de aceea  o persoana neavizata poate face confuzii de diagnostic. Observ ca bolnavii care vin la consultatie sunt  ori mai speriati decat ar trebui  ori ignora gravitatea bolii lor (am vazut recent un bolnav cu ciroza alcoolica, care fusese de doua ori in coma avusese varicele esofagiene rupte de trei ori si era atat de … optimist, sau mai degraba inconstient incat continua sa bea si nu prea lua tratamentul, pentru ca … avea ficatul foarte bun, dupa parerea lui.

Pentru o evaluare corecta a situatiei dvs medicale este necesar consultul la un gastroenterolog cu experienta din zona dvs. Mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu. Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina, nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, si din pacate apreciem sanatatea ca si banii, atunci cand ducem lipsa de ele. Daca aveti un diagnostic deja stabilit iar simptomlele sau analizele nu par sa arate o evolutie rapida a bolii, cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala periodica (la 6-12 luni in majoritatea cazurilor).

Care este cel mai bun tratament si regim  pentru problemele date de chistele din ficat?

In privinta tratamentelor medicale si regimurilor alimentare, exista mai multe scheme corecte pentru aceeasi boala, dar fiecare bolnav are anumite caracteristici sau.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul curant trebuie sa aleaga schema de medicatie si regim alimentar care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema potrivita, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Daca nu ati rezolvat inca problema dvs de sanatate, si aveti drum prin Bucuresti, puiteti face o programare la cabinet sa vedem cum va putem ajuta

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent), dar care sunt folositoare celor interesati – vezi graficul alaturat cu numarul de vizitatori de pe acest site in ultimii 3 ani.

De ceva timp am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Daca  aveti nevoie  de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, si sunteti din zona de sud a tarii sau aveti drum prin Bucuresti, puteti solicita o programare la consultatie pentru dr Ditoiu  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, o puteti solicita si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In caz de nevoie puteti fi consultat chiar in ziua solicitarii fara pret suplimentar de urgenta, boala nu evoluaza dupa programul nostru.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

 

 

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programare
Adresa clinicii