Ce este hemangiomul hepatic?
Hemangioamele sunt tumori necanceroase care pot sa apara in orice organ din corp.
Dezvoltarea explorarilor imagistice (ecografie, CT, RMN) a facut sa se descopere foarte frecvent diferite tumori in ficat, una dintre ele fiind hemangiomul hepatic.
Hemangioamele hepatice sunt un fel de ghemuri de vase de sange localizate in ficat.
Dimensiunile lor pot varia de la cativa cm la cateva zeci de cm. Hemangioamele hepatice (numite intre bolnavi si “pata“ sau “vas de sange“ sau “nodul in ficat“,sunt tumori benigne (necanceroase), care de obicei sunt descoperite intamplator. Aceasta se face cu ocazia unei ecografii sau tomografii efectuate de control sau pentru o simptomatologie care impune efectuarea explorarii respective.
Statisticile spun ca cca 7% din populatia sanatoasa are hemangioame hepatice
Femeile au de sase ori mai frecvent hemangioame hepatice decat barbatii, probabil datorita hormonilor specifici sexului femeiesc care par ca stimuleaza cresterea lor.
Cel mai frecvent hemangioamele hepatice se gasesc la persoanele in varsta de 30-50 ani.
De ce poti sa faci un hemangiom in ficat?
Cauzele care duc la aparitia hemagioamelor nu sunt cunoscute de obicei.
Hemangioamele hepatice sunt descoperite cel mai frecvent la persoanele urmatoare:
- Varsta 30-50 ani
- Femei
- Sarcina- deoarece hormonii estrogeni par sa accelereze cresterea hemangioamelor. Femeile care au avut sarcini au risc mai mare sa faca un hemangiom hepatic, iar acesta exista inaintea sarcinii, el poate creste in timpul sarcinii din aceleasi motive
- Tratamentele cu hormoni sexuali – femeile care fac tratament hormonal pentru prevenirea efectelor neplacute ale menopauzei, au mai frecvent hemangioame hepatice decat cele care nu fac aceste tratamente
- Tratamente cu hormoni steroizi
Exista mai multe boli in care hemangioamele hepatice sunt prezente:
- Sindromul Klippel-Trenaunay-Weber
- Sindromul Kasabach-Merritt
- Boala Osler-Rendu-Weber
- Boala Von Hippel-Lindau
- Lupusul eritematos sistemic.
Simptomele hemangiomului hepatic
Hemangioamele de obicei nu dau nici un simptom.
In functie de marime se considera ca hemangioamele dau simptome astfel
- hemangioamele de pana la 4cm nu dau simptome
- hemangioamele de 5-10cm dau simptome in jumatate din cazuri
- hemangioamele de peste 10cm dau simptome la cca 90% dintre pacienti
Hemangioamele foarte mari (de peste 10cm) pot da uneori urmatoarele simptome
- o jena in dreapta sub coaste in unele cazuri,
- uneori senzatie de satietate dupa mese frugale
- balonare
- fenomene de insuficienta cardiaca,
- icter (daca hemangiomul face compresie pe caile biliare),
- sangerare in caile biliare sau febra de cauza necunoscuta.
Mentionez ca unele simptome par sa apara dupa ce s-a pus intamplator diagnosticul de hemangiom hepatic, probabil datorita canalizarii atentiei persoanei respective catre zona ficatului afectat.
Multe persoane sunt speriate de descoperirea acestei tumori din ficat, si cauta tratament naturist pentru hemangiomul hepatic sau plante care vindeca hemangiomul hepatic
Cum se pune diagnosticul de hemangiom hepatic?
De obicei diagnosticul de hemangiom hepatic se pune pe baza ecografiei, dar se pot folosi si alte metode (ecografia cu contrast, examentul CT PET scan sau RMN, angiografia).
De regula un hemangiom hepatic asimptomatic de marime mica sau medie, se urmareste ecografic la 6-12 luni, iar daca se banuieste aparitia unei complicatii, se evalueaza CT.
De ce este important sa stii ca ai un hemangiom hepatic?
Existenta hemangioamelor hepatice trebuie sa fie cunoscuta de catre medic si desigur de pacient.
Aceasta deoarece sunt necesare anumite precautii in unele situatii (ca de exemplu in caz de biopsie, acesta putand sa sangereze serios daca este biopsiat accidental).
Existenta unui hemangiom hepatic poate contraindica biopsia hepatica, deoarece nu este sigur ca nu mai exista si altele mai mici, care nu au fost vazute la explorarile efectuate.
In plus sunt situatii in care un hemangiom hepatic se poate complica, rareori, atunci cand este foarte mare >10cm sau cavernos.
Cele mai frecvente complicatii sunt:
- Cresterea in dimensiuni (posibila in timpul sarcinii sau daca sa iau anticonceptionale)
- Ruperea in interiorul ficatului
- Ruperea in caile biliare cu hemobilie
- Ruperea in peritoneu cu hemoperitoneu
- Compresie pe stomac sau caile biliare
- Trombozare – inchegarea sangelui in hemangiom
- Insuficienta cardiaca
Simptomele ce pot anunta existenta unei COMPLICATII sunt:
- Dureri abdominale
- Febra cu frisoane
- Icter
- Scaune negre sau cu sange (la rupere in caile biliare)
- Greata si varsaturi (cand este mare si face compresie pe stomac)
- Soc cu transpiratii si scaderea tensiunii arteriale
Nu exista o ordine fixa in aparitia simptomelor, deci nu se poate spune ca trebuie sa ai durere sau transpiratii ca sa stii ca a aparut complicatia hemangiomului. Existenta hemangiomului nu da marirea ganglionilor (adenopatie)
Evolutia, complicatiile si tratamentul hemangiomului hepatic
Care este regimul alimentar si de viata al bolnavului cu hemangiom hepatic
Teoretic bolnavul cu hemangiom hepatic nu trebuie sa tina nici un fel de regim alimentar.
Totusi eu cred ca acesti pacienti trebuie sa-si protejeze ficatul de toxice (alcool, substante toxice profesionale, medicamente luate in exces si fara indicatie).
De aceea la consultatie eu recomand pacientilor mei un anumit regim alimentar personalizat situatiei lor medicale, care sa scada riscul de suprasolicitare a ficatului, aveti un exemplu general (nu este valabil in boala de mai sus) de regim alimentar alaturi.
Ca regim de viata, in hemangionamele mari, care au risc de ruptura in caz de lovire recomandam protectia zonei ficatului din acest motiv, cu evitarea meseriilor sau sporturilor cu risc de lovire.
Ce trebuie sa faci cand ai un hemangiom la ficat, trebuie sa mergi la medic doar cand ai dureri de burta?Am o problema cu ficatul, un nodul, si nu prea stiu ce este, am citit ce ati scris mai sus, dar parca nu se potriveste cu ce am eu, ce sa fac, sa merg la un doctor gastroenterolog?
Am incercat sa prezint aceasta problema in articolul de mai sus, datele sunt informative, generale, dar fiecare bolnav are caracteristicile bolii lui, diferite de alt altor bolnavi.
Scopul articolului nu este sa va puneti singur diagnosticul sau sa va pun eu diagnosticul pe net, ci sa va informati referitor la boala, analize, simptome,etc.
Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema. Cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile.
Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.
Cand trebuie sa mergi la medic cand ai hemangiom hepatic?
Boala apare de obicei cu mult timp inaintea aparitiei simptomelor de aceea nu se poate spune care este perioada de asteptare pana cand trebuie sa te ingrijorezi si sa mergi la medic. Exista si boli fara simptome semnificative cel putin la inceput. Aceste lucruri sunt valabile si in cazul hemangiomului hepatic
Dupa aparitia simptomelor, acestea pot sa se mentina o perioada apoi sa dispara (in bolile simple, majoritatea) sau sa evolueze, atunci aparand si modificari ale analizelor de laborator, ecografiei etc.
Daca simptomele dvs persista, se accentueaza sau apar alte simptome, este un indicator ca trebuie sa mergeti la medic pentru o evaluare.
Aceasta este situatia … normala, dar sunt si bolnavi cu simptome care au aparut de curand dar cu evolutie grava sau foarte grava. Am vazut in ultima perioada mai multi pacienti care nu aveau simptome si unul avea ciroza hepatica iar altul cancer hepatic.. Fiecare caz se evolueaza in felul lui, si vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare.
Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba, decat sa o faceti prea tarziu .Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna. Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista..
As vrea un regim si tratament personalizat pentru hemangiom, am balonare si dureri in dreapta sub coastesi as dori cel mai bun tratament. Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare
In primul rand in orice boala este obligatoriu ca diagnosticul sa fie corect.
Apoi, daca diagnosticul este corect, in orice boala – inclusiv in cazul acesta- exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi recomandate, mai multe scheme corecte..
Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.
Medicul dvs curant este acela care dupa evaluarea medicala trebuie sa aleaga schema de tratament si regimul alimentar personalizat,care vi se potrivesc cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).
Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi primul pe tara cu media generala 10, sef de promotie.
Acum am peste 39 de ani de practica medicala, stagiatura ,medicina de familie la tara, 3 ani de rezidentiat in medicina interna, 3 ani de rezidentiat in gastroenterologie, 5 ani primariat in medicina interna,5 ani primariat in gastroenterologie. In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva, asistent universitar 11 ani prin concurs, doctorat, apoi sef de lucrari 18 ani, toate prin concurs.
Am cca 30 de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni unde am intrat prin concurs in 1990 si am ingrijit peste 100.000 de cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale
Am tot cca 30 de ani de activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medici rezidenti si specialisti.
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)
Unde lucrez acum?
Din luna iunie 2019 m-am ca saturat de munca haotica si extrem de solicitanta din spitalul Fundeni si am hotarat sa renunt sa lucrez in sistemul de stat si am trecut in cel privat. Munca de 30 de ani in spital mi-a dat posibilitatea sa vad tot felul de boli, unele chiar rare, unele grave sau foarte grave, am urmarit pacientii zeci de ani, lucru pe care nu il poti face in sistemul de sanatate privat. As fi putut sa lucrez in ambele locuri simultan, dar la spital programul fiind imprevizibil, incurca activitatea din privat care este strict programata si programul este strict respectat.
Acum imi folosesc aceasta experienta oferind consultati ide gastroenterologie si hepatologie intr-un cabinet de consultatii in clinica Sante Bucuresti, sediul central din str Magura Vulturului 87.
Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, biliare, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala. O parte din pacienti provin din cei peste 100.000 pe care i-am tratat si urmarit la spitalul Fundeni si unii au nevoie de urmarire in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu). Dar vad si multi pacienti noi care de obicei au mai fost si la alti medici si au probleme de sanatate nerezolvate, unii dintre ei au fost in diferite spitale, dar datorita aglomeratiei de acolo nu s-au lamurit ce trebuie sa faca mai departe, sau prefera sa fie urmariti in ambulatoriu evitand astfel aglomeratia din spital.
Este evident ca in privat nu sunt cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, tocmai de aceea m-am decis sa lucrez in privat in conditii …. normale.
Lucrand numai in privat, consultul se poate face in 1-10 zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de asteptare, si in privat era cam tot asa).
Va urez maxima si sa nu aveti nevoie de medic!
Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si aveti nevoie experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru stabilirea diagnosticului, tratamentului si regimului alimentar, puteti solicita o programare la consultatie la numarul de telefon de pe site 0758 751 841. Puteti sa va programati si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Bună ziua! La ciroza decompensată și diabet se pot consuma citrice, ceapă usturoi? Mă mai intereseaza dacă se poate folosi năutul. Si din categoria lactate, dacă se poate consuma cașcaval? Stiu că sare deloc! Varză, conopida stiu ca baloneaza, dar se poate folosi broccoli ? Mulțumesc!
Pe site aveți un regim general pentru ciroză hepatică Regimul dumneavoastră pentru ciroză trebuie să fie special și se recomandă de medicul curant care știe toate datele bolii dumneavoastră și organismului dumneavoastră
Buna ziua foarte interesant articolul deoarece copilul meu in varsta ded14 ani este operat de chist hidatic hepatic rupt cu paraziti tenia doresc mai multe informații deoarece mai are și alte costuri tot pe ficat chiar și o programare cu ,consultata va mulțumesc .