Hepatita cronica | Ciroza hepatica | Boli de ficat si fiere

 
Autor: Dr Ditoiu, Spitalul Fundeni

Sunt persoane care folosesc expresia “nervi la stomac”.

Notiunea populara “nervi la stomac” defineste de fapt  o tulburare functionala gastrica, numita – la fel de popular- “gastrita pe sistem nervos” sau “gastrita pe fond nervos”.

Partea ciudata este ca am auzit pacienti care cred ca “le-au crescut nervi in stomac” si de aceea au unele simptome.

Ce sunt nervii?

Sistemul nervos este format din celule nervoase (neuroni) localizati in creier si maduva spinarii  si prelungirile acestora (nervi)

Aceste prelungiri nervoase ajung peste tot in corp – piele, muschi de sub piele, vase de sange, os, organele interne, etc ,etc). Fiecare organ sau sistem este inervat ( deservit) de o structura nervoasa, de un nerv. O schita sugestiva este alaturata.

Rolurile nervilor sunt in principal doua:

 • de a transmite la structurile pe care le inerveaza comanda de la creier sau maduva spinarii (comanda de miscare, secretie de substante, etc) – nervii motori
 • de a transmite de la organul inervat catre creier sau maduva spinarii informatii culese de receptori despre starea  organului sau sistemului respectiv  = nervii senzitivi (culeg senzatii)

A nu se face confuzia intre termenul medical “inervare” = deservirea unui organ sau sistem de catre o structura nervoasa, si termenul popular “inervare”, care de fapt inseamna enervare, iritare, suparare.

Ce inseamna “nervi la stomac”?

Nu toate persoanele reactioneaza la fel in aceesi situatie. De exemplu intr-o situatie stresanta o persoana transpira, alta tremura, alta devine palida, sau i se racesc extremitatile, sau se inroseste, etc (Dr Ditoiu).

In afara de aceste reactii vizibile, exista si unele reactii ale organelor interne la stres.

In conditii de stres, unele persoane fac hiperaciditate gastrica, care poate da dureri in capul pieptului.

Aceasta este oarecum similara cu expresia a avea” nervi la stomac” , poate insemna a avea stomacul suparat, iritat.

Desi simptomele sugereaza existenta unui ulcer sau gastrita, daca se face o endoscopie digestiva superioara, aceasta este normala.

Situatia este similara cu cea numita “colon iritabil”, unde exista simptomele unei boli de colon, dar colonoscopia este normala.

Cum se pune diagnosticul de “nervi la stomac”?

Diagnosticul acestei entitati se pune pe baza simptomelor aparute in conditii de stres, endoscopia digestiva superioara fiind normala (Dr Ditoiu).

Cum se trateaza nervii la stomac?

Tratamentul acestei probleme se face cu sedative, care linistind sistemul nervos, scade hiperaciditatea gastrica si deci si simptomele si. Se pot administra si medicamente care scad secretia gastrica acida (Dr Ditoiu).

Ce regim se tine cand ai nervi la stomac?

Regimul alimentar poate fi util in cazul aparitiei simptomelor, el fiind similar regimului de gastrita sau ulcer.

Forum – nervi la stomac

Ce pot sa fac ca de ceva timp imi suna urechile de numa nu mai suport ma ia cu nervi asi vrea sa va rog sa imi spuneti din ce cauza ca am si o nara inchisa care nu mai circula aieru pe o nara asa cum trebe este dela sinuzita sau sunetu asta din urechi este un fel de stres

Trebuie sa faceti un lucru normal: sa mergeti sa va vada in primul rand medicul dvs de familie, care va va orienta  unde sa va indreptati

Daca ai nervi la stomac,cat timp trebuie sa ei medicamente antiacide?

Daca aveti simptome de hiperaciditate ocazional, in perioadele de stres, doar in aceste perioade trebuie luate medicamente care scad aciditatea gastrica

 

Bookmark and Share Autor Dr Ditoiu, Fundeni
Share
 

9 Comments

 1. Pingback: Helicobacter Pilory si endoscopia digestiva superiaora | Endoscopie digestiva superioara Bucuresti

 2. marius November 30, 2014 at 11:56 pm

  Buna seara.va rog sa ma ajutati deoarece sunt disperat.Am slab it 10 kg intr-o Luna si cred Ca am nervi La stomac.Am fost la psihiatrie si mi-a dat Zulin 30 mg? Este OK?

   
 3. Pingback: helicobacter pylori

 4. micu stefan robert April 6, 2014 at 10:20 pm

  va ro g mult am prietena cu depresie recidiva si are ulcer pe sistem nervos i-am adim tratament cu lamotrin 50 mg cimbalta 30 mg bromazepam 3 mg si nexium 40 mg nu se amelioreaza durerea ce pot face curespect asistent med robert micu

   
 5. emanuel March 12, 2014 at 6:23 pm

  buna,,,am si eu o problema de care nu mai pot scapa..de vreo 9 luni a inceput sa mi se zbata ceva in mine,in stomac si de ceva vreme mi se zbate si mai tare se misca si pAtul., abea mai pot bea apa si manca,mi se pare ca ma sufoc nu mai am aer….am fost la 2 doctori diferiti pana acu si mi-au zis ca nauvazut asa ceva niki odata mi-au dat tratamrnte diferite,niki un efect…nush ce sa mai fac, Va rog Ajutatima

   
 6. Alina July 26, 2013 at 9:28 am

  Am si eu o intrebare, de ceva timp tot ma confrunt cu niste dureri de stomac, de abdomen ( diaree, greata, dureri de burta, stomac ) mi-am facut colonoscopie acum un an si mi-a iesit bine. Mi-am facut acum o luna endoscopie si mi-a iesit doar o gastrita. Dar acum de vreo 2 saptamani am inceput sa am diaeree si dureri abdominale, pe urma mi-a trecut diareea si a aparut durerea in stomac, si cand ma intind simt un fel de puls deasupra ombligului. Tin sa mentionez ca am trecut printr-o perioada foarte stresanta si sunt o persoana care se streaseaza foarte repede. Si acum nustiu cum sa scap de durerea de stomac, iau Helidis, motillium, normix, espumisan. Oare ce ar trebui sa mai fac? multumesc.

   
  • Anonymous March 3, 2015 at 9:17 am

   durerea asta am si eu si am facut dote draciele nu mai stiu la ce doctor sa merg

    
 7. tiberiu January 10, 2013 at 11:04 pm

  buna asi vrea sa va rog sa imi spuneti ce pot sa fac ca deceva timp imi suna urechile de numa nu mai suport ma ia cu nervi asi vrea sa va rog sa imi spuneti din ce cauza ca am si o nara inchisa care nu mai circula aieru pe o nara asa cum trebe este dela sinuzita sau sunetu asta din urechi este un fel de stres… va multumesc..

   

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 
 

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

Theme by HermesThemes

Reproducerea materialelor interzisa © 2008-2015 Gastroenterologie si endoscopie digestiva. All Rights Reserved

Hepatita cronica, ciroza hepatica, boli de ficat. Copyright.Continutul acestei pagini se afla sub protectia drepturilor de autor (conform Legii nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe). Reproducerea totala sau partiala, este interzisa! copyright