Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Ascita – lichidul in burta, sfaturi medicale

Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog Bucuresti

Ascita, cauze, mecanisme de aparitie, simptome

-Ascita- diagnostic, complicatii, tratament regim alimentar

Daca un bolnav are ascita si se scoate lichidul cu acul, bolnavul trebuie sa scoata ascita la fel toata viata?Am nevoie urgent de recomandare gastroenterolog bun.
Exista aceasta idee gresita in randul bolnavilor.
Ideea falsa se bazeaza pe faptul ca uneori se evacueaza ascita prin punctie, deoarece boala este prea avansata pentru ca lichidul sa fie eliminat prin urina. Datorita bolii avansate, ascita nu se poate elimina altfel decat cu acul.

Sunt insa numeroase cazuri in care ascita se scoate cu acul pentru analiza, sau se evacueaza deoarece este in cantitate atat de mare incat nu se poate astepta eliminarea sa prin urina. In aceste ultime situatii, scoaterea ascitei prin punctie, nu trebuie repetata neaparat, ascita eliminandu-se prin urina cu ajutorul medicamentelor.

Am inteles ca tratati boli de ficat si ascita hepatica, eu am ascita abdominala sigur o vindecati?

Ascita poate avea diferite cauze, iar tratamentul este diferit in functie de cauza, la fel si rezultatele tratamentului. Am tratat ascita care s-a remis total, alte cazuri partial iar unele deloc. In afara de cauza ascitei este important stadiul bolii (de exemplu intr-un fel se trateaza ascita la o ciroza la debut ai altfel la o ciroza veche), analizele pacientului, starea organismului, starea altor organe, modul in care este suportat tratamentul etc.

De aceea, nimeni nu poate garanta pe loc ca un bolnav cu ascita se va rezolva sigur; acest lucru se paote spune dupa evaluarea completa a cazului si a raspunsului la tratamen

Daca mi s-a marit burta, am cumva ascita sau alte boli de ficat?ascita
Diagnosticul de ascita se poate pune pe baza mai multor elemente:

 • Bolnavul observa marirea permanenta de volum a abdomenului,fara legatura cu alimentatia,de obicei fara dureri,care deseori se asociaza cu reducerea cantitatii de urina eliminatecrestere in greutate.
 • Medicul la examinare are unele metode de depistare a ascitei prin palpare sau percutie.
 • La spital, se poate scoate ascita prin punctia abdomenului, scopul acestei extrageri de lichid fiind analiza sa pentru diagnostic, sau – in unele cazuri -evacuarea sa.

Mama mea a fost operata pe cord acum 4 ani si de la interventie a luat virusul hepatic C care acum a declansat o ciroza hepatica Ascita – lichidul in abdomen (burta). In fiecare luna i se scoate lichid din abdomen cam 3-4 l, precizez ca tine regim. Credeti ca poate scapa de acest lichid care se tot strange in abdomen? Imi puteti spune daca poate veni la o consultatie la dvs pentru ca am urgent nevoie de un gastroenterolog bun?

Teoretic poate scapa de ascita, dar evaluarea exacta o face numai medicul curant

Tatal meu (63 ani) are ciroza hepatica  decompensata vascular si parenchimatos macro si micronodulara. Colecistita acuta flegmonoasa litiazica si diabet zaharat in observatie.La sedimentul urinar s-a gasit hematurie.A fost operat :Colecistendeza.Drenaj.La eco initial ficatul era normal, dupa operatie s-a descoperit ciroza fara ascita , la CT s-a descoperit lichid de ascita in cantitate medie. Ce parere aveti , ce putem face ? I-a recomandat No-spa , Essentiale si Ursofalk de 3 ori/zi. Dupa ce ii scoate firele unde ar trebui sa mergem si cui sa ne adresam?Regimul alimentar este cu sau fara proteine ?Sarea medicinala este indicata ?

Cred ca ma confundati cu medicul curant al tatalui dvs.. sunt intrebari specifice pentru el, pentru medicul care urmareste pacientul si vede efectele tratamentului si evolutia cazului medical respectiv,  si are responsabilitatea tratarii cazului respectiv. Nu este corect sa ma bag peste pacientul altui medic.

Daca doriti o a doua opinie medicala, va puteti programa completand formularul de mai jos.

Mamei mele i s-a facut o punctie pentru eliminarea ascitei (cca 5l lichid) si pierde in continuare lichid prin “punctul” de paracenteza. Ce pot sa fac? O trateaza un gastroenterolog bun, dar am nevoie urgent de un sfat de la dvs

Ar trebui facut un pansament cu compresie puternica: doua pachete de comprese sterile, un pachet se imaptureste in patru si se pune pe zona de punctie, iar celalalt pachet deasupra, apoi se pun doua benzi de leucoplast in cruce si o burtiera. Daca gasiti puteti pune pe punctul pe unde curge ascita praf de Gelaspon sau pulbere de trombina.

Regimul alimentar in ciroza cu ascita (decompensata) si varice esofagiene grad 3. cu lichid , in burta, stari de greata, ameteala si scurgere de sange din nas) este deosebit?

Regimul alimentar pentru ciroza il aveti pe aici

 Paracenteza este obligatorie la orice bolnav care are ascita?

Paracenteza nu este obligatorie, am numerosi pacienti cu ascita care nu au facut niociodata paracenteza, si am numerosi pacienti cu ciroza care nu au facut niciodata ascita.

Am pe cineva de la care nu s-a scos lichide la paracenteza, de ce?

Este posibil sa nu fi fost lichid, sa fi fost lichid prea putin, sa aiba peretele abdominal mai gros decat lungimea acului, lichidul sa fi fost prea gros ca se scurga pe ac, acul sa se fi blocat cu un cheag, etc, etc.

Care este cauza umflarii abdomenului la un pacient cu metastaze hepatice, tratamentul sau ascita?

Poate fi orice cauza din acestea

Daca ai ascita si dureri este sigur cancer?

Nu este sigur ca este cancer, pot fi si alte variante

Ascita abdominala inseamna ciroza?

Ascita inseamna lichid in abdomen, si poate fi cauzata de ciroza sau de numeroase alte boli – le aveti pe site

Ascita hepatica este mai grava decat ascita neoplazica?

Ceea ce numiti dvs ascita hepatica este de fapt ascita din bolile de ficat – ciroza dar si altele, le aveti pe site

Ce inseamna ascita carcinomatoasa?

Ascita carcinomatoasa este ascita de cauza canceroasa.

Bunica mea sufera de ascita, am internat-o in Iasi si in Piatra Neamt. In Piatra ni s-a zis ca ascita este datorata unei tumori benigne la vezica, in Iasi, ca este datorata cirozei hepatice. I s-a dat tratament dar starea ei se inrautateste, i s-au umflat si picioarele, iar apa nu este eliminata. Bolnava se ridica cu greu, din pat, asa ca un drum pana la Bucuresti ar fi destul de dificil. Insa nu mai gasesc alta solutie. Imi recomandati sa o aduc la dumneavoastra pt un consult, ba chiar o internare? Daca vedeti bolnava, ne puteti spune exact ce sa facem? Ce tratament si ce sanse are?

Doar cineva din afara profesiei medicale poate afirma ca lamureste un caz, inainte de a-l vedea si a sti despre ce este vorba. Desi exista o mare probabilitate sa lamuresc cazul raspunsurile exacte la intrebarile dv sunt:

Daca vedeti o bolnava cu ascita, ne puteti spune exact ce sa facem?

Pana ce nu vad bolnava nu va pot spune exact ce are. Dupa ce vad bolnava si fac analizele necesare, sunt sanse mari sa va spun despre ce este vorba.

Ce tratament si ce sanse are un bolnav cu ascita?

Dupa ce vad bolnavul si analizele necesare, exista posibilitatea sa va spun ce tratament este necesar si ce sanse are..

Ce faceti daca aveti ciroza hepatica?

Ciroza hepaitca este o boala serioasa, evolutia poate fi buna dar exista si forme grave sau foarte grave, am avut numerosi bolnavi din ambele categorii. Deoarece nu poti sti de la inceput in care dintre cele doua categorii te incadrezi, daca ai transaminaze mari cel mai intelept lucru este va adresati unui gastroenterolog sau hepatolog bun din zona dvs, pentru lamurirea problemei, o amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb.

Cand  trebuie sa mergi la medic cand ai ciroza?

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apare boala pana cand apar simptomele sau pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. Problema cea mai importanta este ca aceleasi simptome dau numeroase boli digestive sau chiar fara legatura cu aparatul digestiv, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Acest risc face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect in fiecare caz  in parte, deoarece fiecare evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala la un medic cu experienta din zona dvs, mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu . Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Care este cel mai bun tratament si regim  pentru ciroza?

 

In privinta tratamentelor medicale, nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament corecte in fiecare boala, chiar mai multe scheme corecte pentru aceeasi boala.

In primul rand trebuie stabilit un diagnostic corect, pentru a se putea prescrie un tratament corect.

Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Daca datele de pe site nu v-au lamurit, si doriti o programare la un consult medical, il puteti solicita aici

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, consultul de poate face mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

11 comentarii la „Ascita – lichidul in burta, sfaturi medicale

 1. buna ziua! tatal meu are 70 de ani si in luna ianuarie i s-a descoperit ascita la o ecografie. i-a fost extras lichidul,a fost internat o saptamana,iar acum cateva zile a facut o analiza AFP(alfa-fetoproteina)nivelul acesteia fiind de 329ng/ml. doctorul a zis ca are un nodul de natura canceroasa,dar se poate trata si ne-a recomandat un oncolog la care va trebiu sa mergem peste cateva zile. tata mai are si un diabet pt care face insulina si mai ia si foarte multe medicamente pentru ochi,picioare. se poate trata acest nodul? as putea veni si la dumneavoastra la un consult? va multumesc

 2. Buna ziua. Bolnavul de ciroza cu ascita va ajunge in final obligatoriu la paracenteza, in conditiile in care medicamentele dau gres, sau poate refuza pana la sfarsit si rezista fara extragerea ei?

 3. Buna ziua. Am pe cineva in familie cu ciroza hepatica (virus B) diagnosticata in anul 2000. De vreo 6 luni situatia s-a agravat, s-a acumulat mult lichid (ascita are de ceva mai mult timp insa in cantitati reduse si care se acumulau mai greu), diureticele nu mai functiuneaza nici ele prea bine. In ultimele 6 luni diureza oscileaza in jurul valorii de 1 litru/24 ore (cu diuretice zilnic). Problema e ca la ultimele 2 paracenteze (efectuate in ultimele 2 saptamani) nu a curs lichid aproape deloc. Care poate fi cauza? Mentionez ca in ultimele 2-3 luni face perfuzii cu plasma, iar la ultimele analize (facute saptamana trecuta) creatinina a iesit dublul valorii normale. Asadar, se mai poate elimina lichidul in vreun fel, mai exista vreo solutie? Va multumesc anticipat.

 4. tatal meu are ascita.din 2 in 2 saptamani i se estrage lichidul din abdomen.doctorul curant zice ca e prea tarziu.precizez ca are ciroza.suntem din galati.putem sa l aducem la d voastra la un control? eu cred ca niciodata nu e prea tarziu chiar daca am pierdut 2 luni fara sa facem mare lucru.multumesc mult si astept raspuns de la d voastra cat mai curand posibil

 5. BUNA SEARA ,DOMNUL DOCTOR. SOTUL MEU ARE METASTAZE HEPATICE INOPERABILE.[HVC]. ONCOLOGUL I-A PRESCRIS TRATAMENT CU XELODA 6 TABLETE /ZI.3 LA PRANZ SI 3 SEARA .IERI A TERMINAT PRIMA SEDINTA CARE A DURAT 14 ZILE.APOI O SAPTAMANA PAUZA.DE CAND A INCEPUT TRATAMENTUL CU XELODA,ABDOMENUL I S-A MARIT IN VOLUM,ACUZA DURERI,STARI DE BALONARE.AS VREA SA STIU DACA ABDOMENUL ESTE MARIT DIN CAUZA TRATAMENTULUI SAU A LICHIDULUI ?ASTEPT CU NERABDARE UN RASPUNS.VA MULTUMESC.

 6. Buna seara. Domnule Dr, as avea o intrebare . Sora mea de 43 d ani e internata la Institutul Teritorial Oncologic. Insa dr. curant e de parere ca nu e cancer si urmeaza sa i se introduca o proteza pancreatica sau asa ceva. Intre timp , are dureri ingrozitoare si ascita. As dori o parere cat mai sincera . Multumesc anticipat!

 7. In sfarsit, dupa ani de investigatii, operatie inutila la intestinul subtire etc. am reusit sa am diagnosticul corect: angioedem ereditar, o boala rara, geneticia, autoimuna. De cate ori ma prezentam la urgenta din cauza durerilor abdominale insuportabile pe care le da aceasta afectiune, unii „medici” observau in abdomen lichid de ascita. O singura data mi-a facut punctie si mi-a extras putin lichid pentru analize, insa s-a cerut decat minimul si nu tot ce se poate din aceasta analiza, astfel ca si-au dat cu presupusul si au pus diagnosticul de: ciroza hepatica cronica. Apoi am mers la Fundeni si nici pe sectia de gastroenterologie III nu au stiut de unde provine lichidul de ascita. Dragii mei, aveti grija pe mana carui „medic” va dati, cauza lichidului de ascita poate apare din multe alte cauze. Eu v-am spus de angioedem ereditar deoarece este o boala rara si foarte multi nu cunosc ca exista aceasta boala. Dar nu ma mira ca medicii nu cunosc aceasta afectiune, din moment ce Ministerul Sanatatii din tara in nomenclatorul bolilor rare nu a introdus aceasta boala letala, din cauza careia mor bolnavi prin asfixiere si ocluzii intestinale si pentru care statul nu suporta costul tratamentului pentru prevenirea crizelor. Va doresc multa sanatate !

 8. Buna ziua! Bunica mea sufera de ascita, am internat-o in Iasi si in Piatra Neamt. In Piatra ni s-a zis ca ascita este datorata unei tumori benigne la vezica, in Iasi, ca este datorata cirozei hepatice. I s-a dat tratament dar starea ei se inrautateste, i s-au umflat si picioarele, iar apa nu este eliminata. Bolnava se ridica cu greu, din pat, asa ca un drum pana la Bucuresti ar fi destul de dificil. Insa nu mai gasesc alta solutie. Imi recomandati sa o aduc la dumneavoastra pt un consult, ba chiar o internare? Daca vedeti bolnava, ne puteti spune exact ce sa facem? Ce tratament si ce sanse are?

 9. buna domnule doctor am un unchi caruia i sa scos ascita o data in urma cu 2 zile si ii curge in continuare pe unde ia fost introdusa injectia .este normal sa curga ?astept un raspuns de la .va multumesc frumos

 10. Buna seara, Va rog sa-mi spuneti daca mama se poate trata de ascita provenita de la o ciroza hepatica. Astfel, saptamana trecuta mama s-a operat de eventratie si totodata a fost scoasa bila deoarece avea calculi, La 3 zile de la operatie a facut ascita. Mentionez ca inainte de operatie avea ciroza uscata cu virus C din anul 2000, cand a facut si 9 luni interferon.

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: