Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Despre scaunele cu sange

Despre scaunele cu sange

– Sangele se poate elimina prin scaun vizibil sau nu – hemoragii oculte, care se depisteaza prin analize
– Cea mai frecventa cauza de prezenta a sangelui in fecale o reprezinta hemoroizii, apoi tumorile canceroase sau necanceroase
– Diagnosticul cauzei unei sangerari prin fecale nu se poate pune pe baza simptomelor, ci doar prin rectoscopie sau colonoscopie; de aceasta probleme se ocupa medicul gastroenterolog
– Intarzierea descoperii cauzei unei sangerari prin scaun poate face dificil tratamentul eficient
– Tratamentul unei sangerari prin fecale inseamna de fapt tratamentul cauzei sangerarii; el poate fi medicamentos, endoscopic sau chirurgical, in functie de cauza

Sunt dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specializat in gastroenterologie si hepatologie, si in articolul urmator va voi prezenta cateva date despre scaunele cu sange, simptom care poate reprezenta o alarma pentru cancerul de colon sau rect.

Pierderea de sange  prin scaun daca este minora nu este totdeauna vizibila de catre pacient, dar poate fi periculoasa, intarziindu-se astfel diagnosticul si in consecinta si tratamentul cauzal.

Din experienta mea am constatat ca daca pierderea de sange este evidenta, oameni vin rapid la consult, desi sunt si situatii in care se asteapta uneori luni, considerand hemoroizii drept cauza a sangerarii (situatie care de altfel este frecventa, dar .. nu singura cauza de sangerare anala)

Cum se vede sangele in scaun?

O sangerare in tubul digestiv poate sa fie localizata oriunde, de la buze pana la anus.

Eliminarea sangelui din tubul digestiv poate fi facut pe oricare din cele doua orificii ale sale, gura sau anus.

Sangele poate sa existe in materiile fecale oxidat de acidul clorhidric din stomac (si atunci culoarea scaunului este neagra) sau proaspat, rosu, nedigerat, daca sangerarea este situatia mai jos de duoden, si deci acidul corhidric din stomac a fost neutralizat de secretiile biliare si pancreatica. sange in tubul digestiv

In articol ma voi referi numai la sangerarea de dupa duoden, in care sangele apare in scaun nedigerat.

Sangerarea eliminata  pe cale rectala (rectoragia) se poate manifesta aparent (se elimina vizibil) sau inaparent (ocult, invizibil cu ochiul liber) astfel:

  • eliminare de fecale amestecate cu sange – de obicei sangerarea este situata mai sus de orificiul anal
  • prezenta de sange pe hartia igienica la sfarsitul scaunului – de obicei sangerarea este situata la nivelul orificiului anal, cel mai frecvent fiind data de hemoroizi
  • pierdere de sange intre scaune fara fecale
  • eliminarea de sange poate fi  invizibila cu ochiul liber (hemoragie oculta), care este depistabila doar la analiza scaunului)

Prezenta sangelui in materiile fecale este un simptom extrem de important si care nu trebuie neglijat, deoarece cauzele sangerarii rectale pot fi grave, si pot necesita internare si eventual tratament.

In ce boli apare sange nedigerat in scaun

Sangele apare nedigerat in scaun de obicei atunci cand sangerarea apare din intestinul subtire, colon sau rect.

sangele poate sa apara nedigerat si daca sangerarea este dinesofag,  stomac sau duoden, dar doar atunci cand pierderea de sange este foarte mare.

Cele mai frecvente situatii in care apare in scaun sange proaspat, nedigerat, sunt mentionate in tablelul alaturat.sange i nscaun

In general am constatat ca cea mai frecventa cauza de sangerare vizibila pe la nivelul anusului o reprezinta hemoroizii, dar din nefericire pacientii considera ca SINGURA cauza de sangerare anala o reprezinta hemoroizii, si de aceea pot amana prezentarea la medic pentru depistarea cauzei, care uneori poate fi mult mai grava decat hemoroizii (dr Ditoiu).

Ce trebuie sa faci daca ai scaun cu sange?

In caz de sangerare rectala este obligatoriu diagnosticul cauzei, pentru a se putea prescrie un tratament adecvat

Indiferent in ce context apare o sangerare prin fecale, trebuie sa va prezentati pentru examinare la un medic gastroenterolog.

Singur ca nu orice sangerare rectala inseamna cancer, dar aceasta varianta trebuie exclusa de un profesionist. Am vazut cazuri in care pacientul a asteptat sa se opreasca sangerarea, iar cand s-a pus diagnosticul nu s-a mai putut face nimic curativ.

Mentionez ca o sangerare care apare in partea de sus a tubului digestiv, poate sa se elimine prin fecale negre

Fecale cu sange oxidat, digerat

dupa mai multe ore sau zile (in functie de cantitatea de sange pierduta si tipul tranzitului intestinal), progresia alimentelor prin tubul digestiv fiind lenta de obicei – vezi schema alaturata

Cum se depisteaza cauza unei sangerari eliminate prin scaun?

Oamenii am mare incredere in analize, in explorari.

Vad frecvent bolnavi care isi fac explorari cum cred ei, si dupa cum se informeaza pe net.

Nu critic acest lucru, dar nu vad de ce nu fac la fel cu masina atunci cand se defecteaza, si de merg repede la mecanic in loc sa caute sa detecteze defectul cautand pe net si cuamparand testere,, piese sau ce mai este folositor in aceasta situatie.

In mod  normal, pentru depistarea cauzei sangerarii eliminate prin scaun, este necesar (ca si in cazul masinii) sa va vada un om care este specailizat in problema respectiva.

Dupa anamneza si consult medical, medicul gastroenterolog care v-a consultat, poate considera necesare unele investigatii suplimentare (nu toate aceste investigatii sunt necesare de obicei)

  • Tuseu rectal
  • Examen genital
  • Examen de materii fecale
  • Examen de urina
  • Rectoscopia sau sigmoidoscopia sau colonoscopia sau irigografia, sau endoscopia digestiva superioara, sau explorare cu capsula endoscopica
  • Ecoendoscopie transrectala (ecografie prin rect in tumorile rectale)
  • Markeri tumorali pentru tubul digestiv
  • Biopsia leziunii depistate cu examen la microscop
  • Pentru depistarea metastazelor (in cazul tumorilor) pot fi necesare 
    • Ecografie abdominala
    • Examen computer tomografic abdominal, pulmonar, cerebral,
    • Scintigrama osoasa
  • Pentru depistarea marimii pierderilor de sange medicul gastroenterolog poate considera ca sunt necesare unele dintre urmatoarele explorari

    • Hemograma , reticulocite
    • Fier seric

 DE RETINUT

  • nu orice bolnav trebuie sa faca TOATE explorarile mentionate
  • prin „tumora” se intelege o formatiune canceroasa sau necanceroasa
  • daca ai  sangerat mai inainte dintr-o cauza pe care o stiai (de exemplu hemoroizi), iar dupa un timp resangerezi, cauza poate fi tot hemoroidala sau alta cauza, deci trebuie cautata

In functie de rezultatul fiecarei explorari, este posibil ca diagnosticul sa fie pus mai usor sau mai greu, cu o explorare, mai multe, sau deloc (sunt situatii, peste tot in lume, unde nu se poate pune un diagnostic, indiferent de explorarile utilizate).

Sangerarea prin materiile fecale – tratament

Nu se recomanda autotratarea sangerarii prin fecale fara depistarea cauzei; intarzierea depistarii cauzei poate face imposibil tratamentul mai tarziu!!!

Tratamentul il recomanda medicul doar dupa stabilirea diagnosticului, si se face in principiu prin urmatoarele metode:

  • Oprirea sangerarii locale (cand este posibil)-de obicei pe cale endoscopica
  • Tratament cu medicamente in functie de cauza
  • Administrarea  de sange – daca sangerarea a fosr mare si greu suportata
  • Tratamente endoscopice (polipectomie, ligatura hemoroizilor, sclerozarea hemoroizilor, etc)
  • Tratament chirurgical– in cazul in care tratamentul cu medicamente nu a dat rezultate, sau sursa sangerarii este o leziune ce trebuie scoasa chirurgical.

Vedeti aici recomandarile noastre in caz de tulburari de scaun sau tranzit

Ce trebuie sa faci cand ai scaune cu sange?

Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Sigur ca poti merge si la alt fel de specialist, dar….. cu Toyota defecta preferi probabil sa mergi la service Toyota. Este bine sa mergi la medic chiar cand ai numai banuiala ca ai o sangerare, asa cum nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca ave bani, nu avem piese de schimb. Cu bani, nu poti cumpara doar doua lucruri – sanatate si timp.

Cat poti sa astepti de cand ai sangerat prin fecale pana ajungi la medic?

Nu exista o  perioada standard de asteptare de cand sangerezi pana  cand apar si alte  simptome, existand si situatii in care sangerarea este singurul simptom. In principiu majoritatea cazurilor nu reprezinta o urgenta medicala, nu trebuie sa mergi in aceeasi zi la medic, dar nici nu trebuie sa amani prea mult. Riscul cel mai mare este ca boala  care are o evolutie blanda o perioada de timp, sa fie depistata in stadiu avansat, greu reversibil. Asta face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect).

Daca aveti astfel de probleme si doriti o a doua opinie medicala, va puteti programa la dr Ditoiu aici

Care este cel mai bun tratament si regim pentru sangerarea prin fecale? Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare. De ce este necesar un regim alimentar personalizat?

Prima problema este ca diagnosticul sa exista si sa fie corect. Apoi, daca diagnosticul este corect, in orice boala exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi  recomandate, mai multe scheme corecte, bune..

Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sau un regim alimentar general corect, sa i se potriveasca mai bine, iar altul mai putin bine.

Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala si stabilirea diagnosticului trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie). tot el trebuie sa va stabileasca o lista de alimente care trebuie evitate ai alta cu alimentele premise in situatia dvs – aveti un exemplu general alaturi , fara legatura cu tema de fata, este doar un exempluregim colon

Daca datele de pe site nu v-au lamurit, si doriti o programare la un consult medical, il puteti solicita aici

Despre mine   

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, consultul de poate face mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

3 comentarii la „Despre scaunele cu sange

  1. Aparitia sangelui in scaun prevestete intotdeauna o boala destul de grava, precum hemoorizi sau fisuri anale. Am avut si eu o astfel de boala si m-am tratat Va doresc multa sanatate.

  2. Buna ziua,am 38 de ani,si ma confrunt cu tulburari gastrointestinale de aproape 3 ani cu durere usoara sub coaste(in special in stanga),odata cu dereglarea gastrointestinala au aparut si sangerari in scaun,am facut in perioada respectiva colonoscopie totala si nu sa gasit nimic,in urma unei constipatii severe au aparut din nou sangerarile in scaun si mica jena in rect cu usturime usoara,sunt foarte speriat va rog sa a-mi dati un raspuns.Multumesc!

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: