Mi se solicita frecvent – mai ales pe facebook sfaturi pentru simptome digestive persistente
Este vorba in principal despre urmatoarele categorii de persoane
- Persoane care au simptome digestive (durere, balonare, arsuri, tulburari de tranzit, greata, balonare, etc) dar nu au fost la medic pentru aceste simptome
- Persoane cu aceleasi simptome care au fost la medic, au primit tratament dar simptomele persista
Pentru prima categorie de persoana lucrurile stau destul de simplu – trebuie sa se prezinta la medic pentru o evaluare. In mod normal, ar trebui ca prima evaluare sa o faca medicul de familie, care poate prescrie o dieta si un tratament corespunzator. Daca situaita nu se amelioreaza in acest fel, este indicat ca medicu lde familie sa trimita pacientul mai departe la medicul internist sau gastroenteorlog, in functie de situatia fiecarui pacient
De ce poate persista durerea desi ai fost la medic si ai facut deja tratament?
In mod obisnuit pacientul merge la medic pentru a avea un diagnostic corect, pentru a fi informat despre gravitatea bolii sale, despre sansa de a se ameliora simptomele, despre riscurile de agravare si despre dieta pe care trebuie sa o tina.
Exista si destule situatii in care pacientul uita ca scopul unui consult medical este prescrierea unui regim si tratament, si vrea de la medic explorari cat mai multe, ecografii, CT, RMN, endoscopii si – desigur „totate analizele de sange”. Imi spune secretara ca bolnavii intreaba la telefon „ce explorari imi face domnul doctor la consultatie?” la consultatie, medicul consulta, in cabinetele de explorari se fac .. .explorari. Postez alaturat definitia consultatiei din DEX
Dar, sa revenim la chestiunea in discutie.
Simptomele (durerea) pot persista desi medicul v-a consultat si a prescris un tratament, din mai multe motive
- Medicul nu a recomandat deloc dieta sau a recomandat un regim general ..”evitati alimentele iritante, prajelile, alcoolul si mai vedeti ce” (nu este o greseala medicala, in multe tari se considera ca dieta nu este importanta pentru vindecarea unei boli, vad destul de des pacienti din astfel de tari)
- Medicul a recomandat dieta, dar pacientul nu o respecta sau o respecta .. .partial ( este ca si cum ai fi …partial cinstit sau corect )
- Diagnosticul nu a fost corect (se intampla uneori , mai ales daca boala este la inceput si simptomele nu sunt bine definite, daca simptomele bolii sunt mai nespecifice sau ciudate, daca mijloacele de investigatie nu sunt suficiente sau nu sunt performanete, sau daca este o boala mai rara)
- Tratamentul recomandat de medic nu este corect (se intampla mai rar acest lucru daca diagnosticul este corect, dar deseori tratamentul scris in carti nu se potriveste bolnavului din fata ta, iar acest lucru il vezi si corectezi doar dupa ce capeti ceva experienta medicala- ca de altfel in oricare meserie )
- Tratamentul este corect, dar pacientul nu raspunde la aceasta varianta de tratament (pentru fiecare boala sunt mai multe scheme de tratament corecte, dar fiecare pacient poate raspunde sau nu la o schema de tratament corecta)
- Pacientul adauga la tratamentul prescris de ultimul medic si medicamente prescrise anterior sau diferite ceaiuri sau preparate „naturiste” (zeolit, cartilaj de rechin, suc de sfecla rosie, argila, ulei de masline cu suc de lamaie, seminte de kia,…. etc)
- Pacientul nu ia unele medicamente pentru ca a citit prospectul si a vazut ca sunt efecte secundare. orice medicament care are o eficienta are si efecte secundare. Cu cat eficienta unui medicament este mai mare (deci cu cat medicamentul este mai puternic) cu atat efectele secudnare pot fi mai neplacute, asa cum cu cat o masina are o viteza mai mare, cu atat este mai dificil de controlat. Daca exista intoxicatie cu apa iar oxigenul administrat in cantitate necorespunzatoare, poate avea efecte secundare, va inchipuiti de ce alte substante pot fi mai prost tolerate de organism..
- Pacientul intrerupe tratamentul imediat ce se simte mai bine si medicamentele nu au avut timp sa isi faca efectul in totalitate.
Ce trebuie sa faci daca totusi nu te simti bine in ciuda tratamentului?
Daca simptomele persista in ciuda tratamentului este bine sa procedezi in felul urmator
- Sa vezi daca chiar ai respectat indicatiile de dieta – regim alimentar
- Sa verifici daca chiar ai urmat tratamentul cu medicamentele prescrise in dozele prescrise si pe durata de timp prescrisa
- Sa vezi daca nu cumva medicul ti-a spus sa faci un control dupa primul consult (la control se evalueaza rezultatele tratamentului si eventual se fac explorari suplimentare sau se modifica chema de tratament)
- Sa mai ceri o a doua opinie medicala de la alt medic (este un lucru normal)
- Poate exista si situatia (in bolile digestive) in care organismul dvs refuza un anumit aliment pentru ca nu il poate procesa. In aceasta situatie n utrebuie sa cautati cu indarjire un medicament care sa va permita sa puteti consuma alimentul respectiv. Procedati ca atunci cand aveti o pisica sau un copil care nu mananca un anumit fel de mancare – nu il mai dati, evitati acel aliment. Organismul dvs stie sigur mai bine decat dvs sau decat medicul ce poate suporta si ce nu poate suporta, si ia masuri corecte.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, consultul de poate face mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina