Transaminaze marite, marirea transaminazelor, cresterea transaminazelor, transaminaze mari, transaminaze mici, transaminaze hepatice, transaminaze ridicate, transaminaze usor marite, tranzaminaze f mari, transaminaze valori mari, sunt formulele prin care incercati sa gasiti explicatii despre aceste analize hepatice, foarte importante pentru diagnostic.
Ce sunt transaminazele?
Transaminazele sunt enzime normale care au originea in special in ficat – dar si in alte tesuturi cum sunt muschii scheletului sau ai inimii. In mod normal, ele sunt sintetizate de celula hepatica avand rol metabolic important (de detoxifiere a diferitelor substante ce ajung in sange). In mod normal doar o mica cantitate din aceste enzime strabate membrana celulei si de aceea se gasesc in sange in cantitati mici , chiar la persoanele sanatoase.
Atunci cand celula hepatica are membrana “fisurata” (porii membranei sunt mariti), prin aceasta fisura transaminazele ies din celula si se gasesc crescute in sange. Sunt doua transaminaze: AST si ALT.Transaminazele crescute pot reprezenta efectul unei hepatite (cauza poate fi virala, dar si alcoolica, medicamentoasa, steatoza hepaticasau o boalaautoimuna), dar transaminazele pot sa creasca si in alte situatii – efort fizic, infarct miocardic, infectii, boli de fiere si cai biliare, etc)
Foarte multi pacienti cred ca daca au transaminaze crescute au hepatita si se mira de ce medicii isi bat capul cu diagnosticul, cand lor lucrurile le sunt foarte clare.
La omul sanatos, transaminazele din sange se incadreaza intre anumite limite –diferite in functie de metoda de determinare utilizata, in general sub 50ui/l.
Despre transaminazele mari
Este grav sa ai transaminazele mari?
Criteriile dupa care se evalueaza importanta si gravitatea cresterii transaminazelor sunt urmatoarele:
- cresterea transaminazelor trebiue sa fie de minimum 1,5 – doua ori mai mare decat normalul
- cresterea sa fie prezenta de cel putin doua ori interval de 3-6 luni
- daca pacientul are si simptome sau transaminazele sunt foarte mari, bilirubina crescuta, protrombina sau albumina serica scazute, cresterea transaminazelor este mai bine sa fie investigata cauzal imediat, fara o perioada de asteptare.
De ce cresc transaminazele?
In afara hepatitei, exista numeroase alte cauze de crestere a transaminazelor.
Cele mai frecvente cauze de crestere a transaminazelor sunt:
- Traumatisme musculare mari
- Infarct de miocard
- Electrocutare
- Supraincalzirea corpului de diferite cauze (solara, accidentala, profesionale, casnica, etc)
- Scaderea accidentala a temperaturii corpului
- Iradiere severa
- Tratament cu electrosocuri
- Boli infectioase
- Encefalite virale
- Amebiaza
- Hepatita cu acuta sau cronica cu virus A,B,C,D, E,G
- Ficatul gras (steatoza hepatica)
- Mononucleoza infectioasa
- HIV
- Trichineloza
- Febra tifoida
- Leptospiroza
- Miocardita bacteriana sau virala
- Soc toxico-septic
- Tifos
- Bruceloza
- Infectie cu virus citomegalic
- Chist hidatic hepatic
- Boala Kawasaki
- Febra de Lassa
- Leptospiroza
- Malarie
- Hepatita rubeolica
- Ciroza de diferite cauze
- Ciroza virusala
- Ciroza alcoolica
- Ciroza sifilitica
- Ciroza autoimuna
- Ciroza biliara primitiva sau secundara
- Hepatite de alta cauza decat cele mentionate
- hepatita autoimuna
- hepatita bruceloasa
- hepatita amebiana
- hepatita toxoplasmozica
- hepatita din Febra Q
- Schistosomiaza hepatica
- Colangita
- Colecistita
- Abces hepatic
- Periocolanagita
- Infectii/abcese ale unor organe
- Intracranian
- Cerebral
- Miocardic
- Abdominale
- Pancreatita acuta
- Colangita scleroasa primitiva
- Cancer
- Hepatice
- Gastric
- Limfoame
- Metastaze hepatice
- Rejetul ficatului transplantat
- Rectocolita ulcerohemoragica
- Dermatomiozita
- Polimiozita
- Hemocromatoza
- Porfiria eritropoietica
- Tirozinemia ereditara
- Crioglobulimenia idiopatica sau secundara
- Boala Wilson
- Distrofia musculara
- Necroza hepatica acuta sau subacuta indiferent de cauza
- Boala venoocluziva hepatica
- Infarctul cerebral
- Infarctul pulmonar
- Infarctul renal
- Convulsii epileptice
- Eclamapsia/ preeclampsia
- Hipotiroidia
- Tireotoxicoza
- Coagularea intravasculara diseminata
- Rabdomioliza
- Pelioza hepatica
- Tratament medicamentos cu
- Antiinflamatoare nesterioidiene
- Amiodarona (Cordarone)
- Lovastatin (Mevacor)
- Niacina
- Cerivastatin (Baicol)
- Acetaminofen / Paracetamol (Tilenol)
- Halotan
- Isoniazida
- Anticonceptionale
- Medicamente ce scad colesterolul
- Alte toxice
- Alcool
- Droguri
- Ciuperci
- Aflatoxine
Transaminazele pot fi si mici
Asa cum am mentionat exista si cazuri de scadere a transaminazelor sub valorile normale.
Cele mai frecvente situatii de scadere a transaminazelor sunt
- Ciroza hepatica avansata (nu este un lucru bun daca la un bolnav cu ciroza transaminazele scad progresiv! Aceasta scadere poate sa nu reprezinte o evolutie buna a bolii, ci un semn al scaderii serioase de tesut hepatic, care ajunge ajunge atat de putin incat nu mai are ce sa se distruga, si deci transaminazele nu mai au cum sa creasca.
- Sarcina
- Deficitele de vitamina B
Ce faci atunci cand ai probleme cu transaminazele?
Daca aveti probleme cu transaminazele, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema .
Pentru ca situatia sa fie lamurita, trebuie doar sa fiti diagnosticat, urmarit si tratat de un gastroenterolog sau hepatolog cu experienta.
Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic.
Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, consultul de poate face mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Pentru cei care totusi considera ca au nevoie de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.