Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Halena – respiratia urat mirositoare

Sunt dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specializat in gastroenterologie si hepatologie si in articolul urmator va voi prezenta cateva date teoretice si practice despre halena, situatie pe care o intalnesc relativ rar la bolnavii pe care ii consult.

Halitosis (engl)

Ce este halena?

Halena sau halitoza definesc mirosul urat al aerului expirat pe gura in timpul vorbirii, miros ce poate avea un impact social neplacut, fiind imediat perceput de cei din jur, si deseori neperceptibil de cel care il are. Partea cea mai proasta este ca prin neperceperea propriului miros al cavitatii bucale, persoanele respective se comporta normal, si rareori cineva le atrage atentia asupra mirosului cavitatii bucale, in schimb incearca sa scurteze cat mai mult contactul cu persoana respectiva .

De ce poate fi gura urat mirositoare, de ce apare halena?

Cele mai frecvente cauze ale respiratiei urat mirositoare  sunt urmatoarele:

 1. Cauze bucale (90% din cazuri)
  • Gingivale – inflamatii , supuratii, eroziuni, cancer
  • Dentare – proasta igiena dentara, retentie de resturi alimentare in carii, fermentarea unor supuratii sau sangerari dentare
  • Uscaciunea mucoasei bucale prin efort fizic excesiv, deshidratare, sete, respiratie predominat bucala, dar si diabet zaharat, dezechilibre hidrice si electrolitice, unele boli care dau uscaciunea mucoasei bucale (sindromul Sjogren)
  • Proteze dentare cu retentie de alimente in proteza sau sub proteza
  • Limba incarcata
 2. Boli nazale sau sinusale (8% din cazuri) – rinite cronice, purulente, sinusite cronice, retentie de corpi straini
 3. Boli amigdaliene – amigdalite cronice, cripte amigdaliene care retin resturi alimentare
 4. Boli esofagiene sau gastrice – constituie mai rar sursa a mirosului neplacut al gurii, datorita lipsei sale de comunicare cu cavitatea bucala prin existenta unui muschi (sfincterul esofagian inferior) la gura de intrare in stomac; totusi proasta functionare a acestui sfincter poate permite refluxul continutului gastric in esofag sau gura cu aparitia halenei, acelasi lucru intamplandu-se atunci cand scade aciditatea gastrica permitand inmultirea microbilor in stomac.
 5. Modificari hormonalesarcina sau tulburarile ciclului menstrual se pot asocia cu miros urat al respiratiei
 6. Piercingul buzelor sau limbii
 7. Alimente puternic mirositoare – varza, usturoi, ceapa, praz, alcool, branzeturi fermentate, peste etc pot da miros neplacut al respiratiei pe o durata de pana la 72 de ore.
 8. Alimentatia incorecta din punct de vedere al prepararii sau consistentei alimentelor, poate produce helana; cele mai bune curatitoare ale cavitatii bucale sunt alimentele mai solide care necesita sa fie mestecate (painea veche de o zi, carnea fripta, fructele mai tari – merele in special), iar cele mai favorabile halenei sunt alimentele lipicioase si seimsolide (prajituri, checuri, rahat, sosuri semisolide, ciocolata, jeleuri, gemuri, etc); de mentionat ca unele sucuri dulci si lipicioase favorizeaza halena, iar apa nu (Dr Ditoiu).
 9. Fumatul cronic
 10. Exista peste 600 de medicamente care scad secretia de saliva, usuca cavitatea bucala si pot da halena(antihistaminice, antidepresive, anxiolitice, sedative, diureticele , unele medicamente pentru tratarea tensiunii arteriale mari, antiviralele, medicamentele care scad pofta de mancare, antiaritmicele, antidiareice, antiinflamatoare, medicamentele pentru boala Parkinson, etc)
 11. Boli generale care pot da halena
  1. Ciroza hepatica in stadiul avansat poate da un miros specific (de mere putrede) – foetor hepatic
  2. Uremia, poate da respiratiei miros de urina
  3. Boli pulmonare (abcese, tuberculoza, supuratii, cancere)
  4. Diabetul zaharat dezechilibrat- poate da respiratiei miros de acetona
  5. Alte tulburari metabolice
  6. Cancer cu diferite localizari

Halena, diagnostic:

Cum poti sa-ti dai seama daca chiar ai miros neplacut al gurii? Deoarece instalarea mirosului neplacut al gurii se instaleaza de obicie lent, de obicie persoana in cauza nu il percepe. De aceea, daca aveti suspiciunea ca aveti halena puteti testa empiric existenta sa prin urmatoarele metode:

 • Cereti parerea cuiva despre mirosul respiratiei bucale a dvs
 • Frecati limba cu un tifon de doua- trei ori si mirositi tifonul dupa un minut
 • Treceti o ata dentara printre caeva masele, apoi mirositi ata dupa un minut
 • Lingeti-va dosul mainii curate, lasati saliva sa se usuce, apoi mirositi dupa un minut

Diagnosticul pozitiv de halena se poate pune prin

 • Masurarea cantitatii de hidrogen sulfurat din respiratie cu un aparat numit halimetru
 • Cromatografia gazoasa (masurarea gazelor din aerul expirat pe gura)
 • BANA test – determinarea in saliva a enzimelor generate de bacteriile care fac fermentarea alimentelor restante in gura
 • Testul beta-galactozidazei – determinarea unor enzime din cavitatea bucala

Poti sa crezi ca ai halena dar de fapt sa nu ai?

Halitofobia este teama unei persoane ca propria gura miroase urat, de obicei fara legatura cu realitatea; persoanele respective cer opinia altora- medic sau nu- dar deseori o refuza, daca nu este similara propriei opinii gresite, deci daca nu confirma existenta halenei (Dr Ditoiu). Din cauza acestei pareri gresite, unele persoane ajung la un comportament bizar:

 • sa-si reduca contactele cu alti oameni
 • sa vorbeasca cu mana la gura sau de la o departare ciudat de mare de interlocutor
 • sa aiba o igiena excesiva a cavitatii bucale
 • sa mestece tot timpul guma frumos mirositoare.

Pentru diagnosticul cauzal al halenei este deseori nevoie de:

 1. Examinare de medicina interna / de familie
 2. Examen stomatologic
 3. Examen ORL
 4. Endoscopie digestiva superioara
 5. Alte explorari, daca se ia in calcul existenta unori boli ce pot da halena respectiva

Halena, tratament:

Tratamentul se poate face astfel (Dr Ditoiu):

 1. Tratarea cauzei – cand se depisteaza –
 2. Igiena bucala , dentara si nazala corecta; periajul dintilor de doua ori/zi folosirea atei dentare, gargara cu apa dupa masa, sau utilizarea de solutii preparate in casa (fiertura de patrunjel cu cuisoare, cu care se spala gura)
 3. Consumarea unei cantitati suficiente de apa plata, pentru a avea mucoasa bucala umeda
 4. Evitarea fumatului, sau spalarea cavitatii bucale dupa fumat
 5. Evitarea consumului de alimente urat mirositoare
 6. Utilizarea unor solutii de gura pentru curatire si odorizare
 7. Utilizarea de diferite gume/ bomboane de mestecat fara zahar cu miros placut si puternic

Ce regim alimentar este bun pentru halena?

Regimul alimentar este important in prevenirea mirosului neplacut al gurii.

Cu ocazia introducerii alimentelor in gura secretia de saliva creste spaland dintii si cavitatea bucala. Cu cat masticatia aliemntelor este mai indelungata cu atat creste cantitatea de saliva iar digestia bucala a alimentelor este mai buna.  De aceea o masticatie insuficienta, „caineasaca” cu inghitirea alimentelor intregi, nu produce suficienta saliva si nu curata cavitatea bucala.

Mesele rare cu pauze lungi intre ele favorizeaza fermentarea resturilor alimentare cu aparitia mirosului neplacut. Dupa cum se poate deduce din cele scrise anterior, exista alimente care favorizeaza aparitia halenei si altele care ajuta la rezolvarea problemei.

In general se recomanda evitarea alimente lor dulci, alimentelor procesate, alimentelor lipicioase, cele puternic mirositoare, alcool, fumat. In mod normal insa, medicul curant trebuie sa prescrie un regim alimentar personalizat pentru fiecare pacient in parte

Exista si alimente care curata bine cavitatea bucala si dantura, favorizand inlaturarea mirosului neplacut al gurii, in general legumele si fructele tari, painea mai tare, apa, unele condimente

Ce trebuie sa faci cand ai halena

In caz de halena, este bine sa va adresati unui medic cu experienta in specialitatea de gastroenterologie sau hepatologie in functie de medicii pe care ii aveti in zona dvs geografica, dar uneori va poate fi util si un consult de stomatologie sau ORL

Cand  trebuie sa mergi la medic cand ai halena?

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apare boala pana cand apar simptomele sau pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. Problema cea mai importanta este ca aceleasi simptome dau numeroase boli digestive sau chiar fara legatura cu aparatul digestiv, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Acest risc face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect in fiecare caz  in parte, deoarece fiecare evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala la un medic cu experienta din zona dvs, mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina, nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Daca aveti astfel de probleme si doriti o a doua opinie medicala de la dr Ditoiu, puteti face o programare aici.

Care este cel mai bun tratament si regim  pentru halena?

In privinta tratamentelor medicale, nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament corecte in fiecare boala, chiar mai multe scheme corecte pentru aceeasi boala. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate in 1982 cu media generala zece, primul pe tara, sef de promotie.

Acum sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.A lucrat tot  cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina, medicii rezidenti si specialisti..

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

De cca un an am renuntat la sistemul sanitar de stat  si nu mai lucrez in spitalul Fundeni ,  am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Daca  aveti nevoie  de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie pentru dr Ditoiu  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, o puteti solicita si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

 

 

7 comentarii la „Halena – respiratia urat mirositoare

 1. Buna ziua , imi puteti spune si mie daca imi fac o programare la clinica ce analize treb sa fac pt halena f(aveti si halimetru la clinica ) multumesc anticipat de raspuns

 2. Dl.dr,unde pot face aceste teste ptr halitoza,am analizele facute si cu aceste teste sa vin la dvs,

  Cu stima ,

  Dumitru

 3. Excellent site you have here but I was curious about if you knew of any user discussion forums that cover the same topics discussed in this article? I’d really love to be a part of group where I can get opinions from other knowledgeable people that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Cheers!

 4. Buna ziua. Domnule doctor, imi puteti spune va rog, daca aveti si folositi acel aparat halimetru? Eu sufar de halena fetida de aproape un an si jumatate si mi s-a spus ca ar fi din cauza bolii de reflux gastroesofagian. Insa, desi am urmat multe tratamente pt problema cu stomacul, nu am scapat de halena si cred ca si problema cu stomacul s-a intensificat, deoarece am foarte des dureri de stomac si stari de greata. De aceea, as dori sa vin la consultatie la dumneavoastra pt a rezolva ambele probleme (cu stomacul si halena), si cred ca m-ar ajuta in plus daca aveti si acel halimetru. Va multumesc anticipat pentru raspuns.

 5. Am avut probleme cu respiratia neplacuta cauzata de faringita. Cu Trachisan am tratat faringita si a disparut si problema cu respiratia urata. Credeti ca ar putea reaparea ca o consecinta a faringitei din trecut, chiar daca nu voi mai avea faringita?

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: