Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

AgHBs pozitiv, prezent, negativ

AgHBs este descoperit pozitiv dupa ce ai luat virusul B . El este un antigen de suprafata al virusului hepatitei B aparand primul marker imunologic care apare in ser dupa infectia cu VHB. El apare i nsange dupa cel putin 75 de zile de la infectare, dar perioada apapritiei poate varia de la 30 la 180 de zile. Dupa ce apare pozitiv, antigenul ramane detectabil o perioada de 1-4 luni apoi se negativeaza daca infectia se vindeca.

Sunt dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specializat in gastroenterologie si hepatologie, cu 30 de ani de esperienta la spitalul Fundeni, si in articolul urmator va voi prezenta cateva date teoretice si practice despre riscurile infectiei cu virusul hepatitei B, situatie pe care o intalnesc relativ frecvent la bolnavii pe care ii consult.

AgHbs, antigenul Hbs

Antigenul Hbs este o substanta care inveleste virusul B, este un antigen de suprafata

Daca la o analiza de sange vi s-a descoperit virusul hepatitei B, trebuie sa mergeti la un medic gastroenterolog sau hepatolog obisnuit sa urmareasca astfel de cazuri. Nu cred ca este cea mai buna optiune sa va cautati singur boala si tratamentul, deoarece uneori pierderea de timp este dificil de recuperat.. Daca vi se strica  .. masina de spalat, puteti sa incercati sa o reparati si singur, sau cu vecinul care este mecanic, dar cea mai mare sansa de a o repara o are  … specialistul in reparatii de masini de spalat.

Evaluarea unei persoane care are virusul hepatitei B nu este intamplatoare sau . .dupa ureche, ea este standardizata (vedeti alaturat o schema folosita in SUA).

Ce face medicul hepatolog unui bolnav cu AgHBs prezent?

In mod normal atunci cand o persoana vine la consult pentru ca si-a descoperit AgHBs , medicul hepatolog are urmatoarele obiective:

  • Sa stabileasca daca virusul se inmulteste sau nu
  • Sa stabileasca daca ficatul este sanatos sau nu
  • Sa stabileasca daca este nevoie de tratament antiviral sau nu
  • Sa excluda alte cauze de imbolnavire a ficatului
  • Sa vada daca persoana respectiva a transmis virusul in familie sau are risc de transmitere in familie

La o astfel de persoana, conform protocolului medicul gastroenterolog sau hepatolog (care trebuie sa monitorizeze astfel de cazuri) trebuie sa procedeze in felul urmator:

  • Face o anamneza corespunzatoare
  • Face o examinare medicala completa
  • Recomanda teste pentru a evalua daca virusul se inmulteste sau nu
  • Recomanda teste pentru a vedea daca nu sunt asociate si alte virusuri – C sau D
  • Recomanda teste pentru a vedea care este starea ficatului
  • Determina markerii tumorali hepatici (virusul hepatitei B poate da cancer de ficat)
  • Recomanda un regim alimentar corespunzator

Cum evolueaza o infectie cu virusul hepatitei B, neaparat faci ciroza hepatica?

Asa cum nu toti  oamenii sau .. cainii sunt la fel de rai sau buni, nici virusurile hepatitei B nu sunt la fel, fapt care explica de ce unii bolnavi infectati cu cest virus merg bine iar altii evolueaza rapid catre ciroza sau cancer de ficat. De aceea aceste persoane infectate trebuiesc urmarite periodic de un medic de boli de ficat  (care poate depista precoce orice anormalitate in evolutia bolii, nu viremie te omoara ci boala de ficat), si care poate face recomandari personal;izate fiecaruia pentru a diminua progresia bolii de ficat si a proteja membrii de familie de virusul B. Medicul hepatolog sau gastroenterolog trebuie sa  stabileasca o schema de urmarire a pacientului respectiv; acesta schema de monitorizare nefiind identica pentru toate persoanele cu virusul B, ea este individuala, se adapteaza  fiecarui caz.

Cand  trebuie sa mergi la medic cand ai infectie cu virusul B?

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand ai luat virusul B pana cand apar simptomele, sau pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. Problema cea mai importanta este ca aceleasi simptome dau numeroase boli digestive sau chiar fare legatura cu aparatul digestiv, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Acest risc face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect in fiecare caz  in parte, deoarece fiecare evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru hepatita B?

In privinta tratamentelor medicale, nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament corecte in fiecare boala, chiar mai multe scheme corecte pentru aceeasi boala. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita si un regim alimentar personalizat unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva. In prezent exista mai multe tipuri de tratament pentru infectia cu virusul B, avand o sansa de succes diferita. Trebuie sa mentionez inca posibilitatea ca virusul B sa persiste in ficat,chiar la cei cu viremie nedetectabila, lucru care impune o urmarire periodica a lor de catre medicul gastroenterolog sau hepatolog, chiar dupa ce au scapat de virus

Chiar si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, el fiind diferit la diferiti pacienti.Aveti alaturat un model de regim alimentar personalizat pe care il recomand pacientilor pe care ii consult, este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.Regim pentru hepatita C

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent  in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi cu media generala 10, sef de promotie pe tara,in prezent specializat in gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva. Am peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu stagiatura de 3 ani in Bucuresti in diferite spitale, apoi 3 ani de medicina de familie la tara,  au urmat 3 ani de rezidentiat in medicina interna, apoi  3 ani de rezidentiat in gastroenterologie, dupa 5 ani primariat in medicina interna apoi  dupa alti 5 ani primariat in gastroenterologie. In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva,  asistent universitar 11 ani prin concurs, apoi sef de lucrari 18 ani tot prin concurs si terminand cu doctoratul.

Am cca 30  de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani  de  activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medici rezidenti si specialisti

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

De ceva timp am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Va urez sanatate maxima

Daca  totusi aveti nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

 

 

 

2 comentarii la „AgHBs pozitiv, prezent, negativ

  1. Buna ziua domnule doctor,va rog frumos sa ma lamuriti cu ceva,acum 3 ani am facut un test ag hbs la synevo, dupa ce fosta mi a spus ca i au descoperit hepatita b,insa a iesit negativ. Acum-luni 9 martie 2020 am facut iarasi teste,ma tot gandeam daca nu cumva o fi iesit gresit primul test,am mers in doua parti,in aceeasi zi,la centrul de transfuzii ploiesti si la synevo,am facut la centrul de transfuzii ag hbs, anti hvc, anti hiv,lues, toate negative,iar la synevo ag hbs, ac hbs, ac hbc, anti hbc igm,toate negative si aici. Dar totusi ma gandesc,daca am avut contacte cu fosta,ma asteptam sa am anticorpii pozitivi,daca organismul a intrat in contact cu virusul,iar la mine a iesit totul negativ. Apoi am citit pe net ca exista si hepatita oculta. Am omis sa fac si ag hbe si anti hbe, erau necesare si acestea doua sau se poate da rezultatul si cu analizele facute de mine? Va multumesc anticipat,cu respect.

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: