Ce trebuie sa faceti daca ati fost descoperit cu AgHBs

Sunt dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specializat in gastroenterologie si hepatologie, lucrez la spitalul Fundeni, si in articolul urmator va voi prezenta cateva date teoretice si practice despre riscurile infectiei cu virusul hepatitei B, situatie pe care o intalnesc relativ frecvent la bolnavii pe care ii consult.

Ai fost descoperit cu AgHbs, ce faci?

Daca la o analiza de sange vi s-a descoperit virusul hepatitei B, trebuie sa mergeti la un medic gastroenterolog sau hepatolog obisnuit sa urmareasca astfel de cazuri. Nu cred ca este cea mai buna optiune sa va cautati singur boala si tratamentul, deoarece uneori pierderea de timp este dificil de recuperat.. Daca vi se strica  .. masina de spalat, puteti sa incercati sa o reparati si singur, sau cu vecinul care este mecanic, dar cea mai mare sansa de a o repara o are  … specialistul in reparatii de masini de spalat.

Evaluarea unei persoane care are virusul hepatitei B nu este intamplatoare sau . .dupa ureche, ea este standardizata (vedeti alaturat o schema folosita in SUA).

In mod normal atunci cand o persoana vine la consult pentru ca si-a descoperit AgHBs , medicul hepatolog are urmatoarele obiective:

 • Sa stabileasca daca virusul se inmulteste sau nu
 • Sa stabileasca daca ficatul este sanatos sau nu
 • Sa stabileasca daca este nevoie de tratament antiviral sau nu
 • Sa excluda alte cauze de imbolnavire a ficatului
 • Sa vada daca persoana respectiva a transmis virusul in familie sau are risc de transmitere in familie

La o astfel de persoana, conform protocolului medicul gastroenterolog sau hepatolog (care trebuie sa monitorizeze astfel de cazuri) trebuie sa procedeze in felul urmator:

 • Face o anamneza corespunzatoare
 • Face o examinare medicala completa
 • Recomanda teste pentru a evalua daca virusul se inmulteste sau nu
 • Recomanda teste pentru a vedea daca nu sunt asociate si alte virusuri – C sau D
 • Recomanda teste pentru a vedea care este starea ficatului
 • Determina markerii tumorali hepatici (virusul hepatitei B poate da cancer de ficat)
 • Recomanda un regim alimentar corespunzator

Cum evolueaza o infectie cu virusul hepatitie B, neaparat faci ciroza hepatica?

Asa cum nu toti  oamenii sau .. cainii sunt la fel de rai sau buni, nici virusurile hepatitei B nu sunt la fel, fapt care explica de ce unii bolnavi infectati cu cest virus merg bine iar altii evolueaza rapid catre ciroza sau cancer de ficat. De aceea aceste persoane infectate trebuiesc urmarite periodic de un medic de boli de ficat  (care poate depista precoce orice anormalitate in evolutia bolii, nu viremie te omoara ci boala de ficat), si care poate face recomandari personal;izate fiecaruia pentru a diminua progresia bolii de ficat si a proteja membrii de familie de virusul B. Medicul hepatolog sau gastroenterolog trebuie sa  stabileasca o schema de urmarire a pacientului respectiv; acesta schema de monitorizare nefiind identica pentru toate persoanele cu virusul B, ea este individuala, se adapteaza  fiecarui caz.

Ce trebuie sa faci cand ai virusul hepatitei B

Daca aveti probleme  de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile.

Daca nu-ti repari singur masina sau aragazul dupa sfaturi date pe net ci apelezi la un specialist,este normal sa faci la fel si cu organismul tau care este mai important decat o masina, mai ales ca ….  nu avem piese de schimb.

Dupa peste 35 de ani de experienta va pot spune ca pentru orice problema medicala exista o rezolvare corespunzatoare, trebuie doar sa va gasiti timp si sa cautati un specialist competent pentru consult.Este adevarat ca de obicei orice mecanic poate sa se uite la masina defecta, dar deseori este nevoie ca mecanicul chiar sa fie specializat in marca masinii respective.

Daca aveti nevoie de un o evaluare la dr Ditoiu puteti suna pentru o programare  la numerele de telefon de pe site 0758 751 841, o puteti solicita prin mail la programaredrditoiu@yahoo.com sau  programareurgenta@yahoo.ro – rog mentionati si un numar de telefon de contact- sau direct prinn butonul de jos stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta clinicii

 

 

 

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0758 751 841 Programare-apasa
Programare
Adresa clinicii