Simptomele bolilor de ficat nu sunt totdeuna foarte zgomotoase.
Lipsa simptomelor in bolile de ficat chiar foarte grave se explica prin existenta rezervelor functionale hepatice foarte mari. Cu alte cuvinte avem ficat mai mult decat ne trebuie, iar ne-functionarea unei parti din el nu da simptome, pentru ca restul ficatului preia functiile zonei distruse. Tot din aceasta cauza, deseori analizele care arata functia ficatului bolnav nu sunt ingrijorator de modificate
Cele mai importante simptome in bolile de ficat
Oboseala din bolile de ficat
Ficatul obosit este o explicatie destul de des intalnita la persoanele care sunt mai tot timpul obosite.
Desi bolile de ficat dau oboseala, aceasta se intampla in fazele avansate de boala, in ciroza hepatica, sau in hepatita acuta. Dar majoritatea bolilor de ficat nu sunt nici acute nici ciroza, si majoritatea bolnavilor hepatici au o forma medie de boala sinu au nici un fel de simptome.. Nu rar bolnavul de ficat este diagnosticat direct cu ciroza hepatica fara sa fi avut nici un simptom pana atunci.
Oboseala inexplicabila permanenta reprezinta mai rar simptom de boala, fiind in majoritatea cazurilor cauzata de stres, suprasolicitare, lipsa de odihna, surmenaj, etc.
Oboseala din bolile hepatice apare cand o buna parte din ficat este bolnava.
Ea se datoreaza faptului ca rezervele hepatice de energie (glicogen), vitamine, fier, etc si functia de detoxifiere hepatica nu sunt suficiente pentru o activitate normala. Aceasta oboseala este mai degraba psihica, si nu are legatura cu efortul depus.
Dupa cum vedeti in imaginea alaturata, exista numeroasa alte cazuri de oboseala, multe dintre ele fara legatura cu o boala. Exista chiar un sindrom de oboseala cronica permanenta, care se poate confunda cu o boala de ficat
Somnolenta permanenta
Vad si persoane care declara ca sunt mai mereu somnolente.
Ca si definitie, somnolenta diurna excesiva este incapacitatea de a sta treaz si activ în timpul zilei cu atipire involuntara sau episoade de somn aparute aproape zilnic pe o durata de cel putin 3 luni.
Consecintele somnolentei diurne excesive pot fi
- apatia
- lipsa de energie
- scaderea capacitatii de memorare si a puterii de concentrare
- accidente felurite (de la scaparea din mana a obiectelor pana la accidente de munca sau rutiere)
- irascibilitate
- scaderea performantelor de munca fizica sau intelectuala
Sunt si persoane care sunt somnolente numai ziua.
Somnolenta diurna nejustificata, permanenta, poate sa apara in cazul bolilor de ficat si se datoreaza unui grad de intoxicare a organismului cu produsii ne-metabolizati de ficat.
Ea apare in stadii avansate ale bolii hepatice, putand avea si alte cauze
- neurologice (boala Parkinson, dementa, scleroza multipla)
- boli infectioase de lunga durata ca boala Lyme, hipotiroidia
- diabetul zaharat
- anemia cronica de diferite cauze
- boli renale cronice
- boli psihice (depresie, distimie, anxietate, bolil bipolare)
- administrarea diferitelor medicamente
- uneori chiar munca excesiva nocturna cu scurtarea perioadelor de odihna necesara refacerii organismului poate da oboseala cronica
Scaderea poftei de mancare
Scaderea poftei de mancare in bolile de ficat apare datorita participarii ineficienta a ficatului la procesele de digestie. Scaderea accentuata a poftei de mancare poate sa se asocieze cu scaderea in greutate si anemie, iar lipsa de proteine si glucide din alimentatie poate agrava tulburarile date de lipsa de sinteza a proteinelo si lipsa de stocare a glucidelor de ficat .
Alte simptome in bolile ficatului
Bolnavii de ficat pot sa aiba – in afara de simptomele generale de mai sus- si alte simptome, deseori acestea aparand in stadii avansate de boala
- Icter . De obicei icterul se confunda de catre pacienti cu hepatita acuta, care de obicei este o boala transmisibila. Deseori acest simptom este dat si de alte boli – litiaza biliara, tumori de pancreas sau ficat, hemolize, etc) -vezi aici. Icterul din bolile de ficat este dat de imposibilitate ficatului de a capta, metaboliza sau elimina reziduurile rezultate din degradarea hemoglobinei.
- Urina colorata catre portocaliu. Colorarea portocalie a urinii este data de trecerea unei cantitati de bilirubina din ficat in sange si apoi in rinichi pentru eliminare.Trebuie sa se stie ca urina de dimineata este colorata in mod normal mai inchis decat celelalte de pe parcursul zilei
- Scaunele pot fi decolorate, cu aspect de chit, pentru ca bilirubina nu se mai elimina prin materiile fecale si deci nu le mai coloreaza. Astfel ea se elimina prin urina sau piele
- Mancarime de piele (prurit) pentru ca bilirubina se elimina prin piele
- Sangerare la nivelul gingiilor la periaj, pentru ca ficatul nu mai sintetizeaza factorii care contribuie la coagularea sangelui
- Caderea parului de pe piept (la barbati). Apare pentru ca ficatul nu mai metabolizeaza hormonii feminini (pe care ii are orice barbat).Cantitatea mare a acestora da unele caracteristici feminine barbatului respectiv
- Diminuarea apetitului sexual sau a potentei- prin acelasi mecanism ca mai sus
- Cresterea sanilor la barbati- prin acelasi mecanism ca anterior
- Marirea abdomenului prin aparitia lichidului (ascitei), sau balonare gazoasa datorita digestiei incomplete a alimentelor prin lipsa bilei
- Umflarea picioarelor (edeme)
- Simptome de depresie
- Inrosirea palmelor vezi poza
Unele dintre aceste simptome sunt specifice bolilor de ficat, altele putand sa apara si in alte boli. De aceea este bine ca evaluarea unui bolnav cu astfel de simptome sa fie facuta de catre medic, care se poate orienta de la inceput care explorarile necesare pentru stabilirea unui diagnostic corect.
Oboseala si ficatul forum
Obosesc des si parca imi cam cade parul, sa fie ciroza hepatica?
Sunt atat de multe cauze de oboseala si de cadere a parului in afara cirozei….
Sunt barbat de 45 ani si am sanii ceva mai mari de cativa ani. Poate fi de la ficat?
Doar cresterea sanilor singura, nu sugereaza diagnosticul de ciroza hepatica
In ultima perioada mi-a scazut mult apetitul sexual, nu stiu sa am probleme cu ficatul. Poate fi totusi de la ficat chiar daca nu am alte simptome?
Si scaderea apetitului sexual are multe cauze, i nafara de ciroza
Mi se umfla picioarele si mi este teama sa nu am ciroza pentru ca ma si balonez.Cum aflu daca nu am si lichid in burta, mai beau cate ceva din cand in cand.
Daca faceti o ecografie se poate vedea daca aveti lichid in burta. In ciroza cand se umfla picioarele de obicie in burta este mult lichid, vizibil cu ochiul liber
Am probleme de sanatate la fel ca mai sus si nu stiu ce sa fac, unde ar trebui sa merg, mergi direct la gastroenterolog?
Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu stiu daca trebuie mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog din zona dvs.
Poate v-ar ajuta mai mult sa va vada un medic specialist de boli interne, doarece simptomele pot fi date de foarte multe boli. Chiar daca ati observat ca in mare parte descrierile se potrivesc cu suferinta dvs, cele scrise in articol pot sa nu reprezinte situatia dvs. Vad frecvent astfel de cazuri, bolile digestive avand cam aceleasi simptome sau nu au deloc simptome.
Cand trebuie sa mergi la medic, cand ai probleme hepatice, nu am nici un simptom dar imi este frica de ciroza?
Boala apare totdeuna inaintea simptomelor, uneori chiar cu mult timp mai inainte.
Deseori nu se poate spune care este perioada scursa de cand apare boala pana cand apar simptomele sau pana cand trebuie sa te ingrijorezi si sa mergi la medic deoarece situatia difera de la bolnav la bolnav.
Pe de alta parte, bolile digestiv au cam aceleasi simptome, fie ca evolueaza … normal, fie cu complicatii, dar si numeroase boli chiar fara legatura cu aparatul digestiv, dau simptome digestive. De aceea o persoana neavizata poate face confuzii de diagnostic.
De aceea cred ca pentru o evaluare corecta a situatiei dvs medicale este necesar consultul la un gastroenterolog cu experienta din zona dvs. Mai bine platiti o consultatie degeaba, decat sa o faceti prea tarziu.
Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina, nu o lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, si din pacate apreciem sanatatea ca si banii, atunci cand ducem lipsa de ele.
Care este cel mai bun tratament si regim pentru problemele date de o boala hepatica?
In privinta tratamentelor medicale si regimurilor alimentare, exista mai multe scheme corecte pentru aceeasi boala. Deoarece fiecare bolnav are anumite caracteristici sau.. sensibilitati, o schema de tratament corecta poate sa i se potriveasca bine, iar alta mai putin bine.
Medicul curant trebuie sa aleaga schema de medicatie si regim alimentar care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa.
Pentru a recomanda aceasta schema potrivita, medicul este ajutat ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, din studiile clinice, si experienta medicala. Trebuiesc luate in calcul toate caracteristicile bolnavului pe care il consulti.
Nu numai tratamentul trebuie sa fie personalizat ci si regimul alimentar, mai ales in bolie digestive, care sunt cauzate cel putin partial si de obiceiurile alimentare.
Bolnavii cu aceeasi boala de ficat pot sa aiba nevoie de regimuri alimentare diferite. Eu vad uneori bolnavi care au o schema de tratament buna in mare parte, dar nu se simt bine deoarece medicul lor, din graba sau din alte motive nu le-a prescris un regim alimentar personalizat. Aveti un exemplu general de regim alimentar alaturi , fara legatura cu tema de fata, este doar un exemplu.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti. Multi au plecat din tara din pacate, dar vad ca sunt medici buni la locurile lor de munca
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.
Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.
Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)
Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.
Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv in weekend, iar in caz de graba incercam sa facem programarea chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare in limita locurilor disponibile.
Va multumim pt aceste informatii strinse cu munca si dedicatie profesenioala de la un om cu suflet pt oameni.Sa ne traiti multi ani inainte cu multa sanatate. va iubim !!!
(profesionala) scuzati greseala fara intentie