Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Simptomele bolilor de ficat

Simptomele bolilor de ficat nu sunt totdeuna foarte zgomotoase.

Lipsa simptomelor in bolile de ficat chiar foarte grave se explica prin existenta  rezervelor  functionale hepatice foarte mari. Cu alte cuvinte avem ficat mai mult decat ne trebuie, iar ne-functionarea unei parti din el nu da simptome, pentru ca restul ficatului preia functiile zonei distruse. Tot din aceasta cauza, deseori analizele care arata functia ficatului bolnav nu sunt ingrijorator de modificate

Cele mai importante simptome in bolile de ficat

Oboseala din bolile de ficat

Ficatul obosit este o explicatie destul de des intalnita la persoanele care sunt mai tot timpul obosite.

Desi bolile de ficat dau oboseala, aceasta se intampla in fazele avansate de boala, in ciroza hepatica, sau in hepatita acuta. Dar majoritatea bolilor de ficat nu sunt nici acute nici ciroza, si majoritatea bolnavilor hepatici au o forma medie de boala sinu au nici un fel de simptome.. Nu rar bolnavul de ficat  este diagnosticat direct cu ciroza hepatica fara sa fi avut nici un simptom pana atunci.

Oboseala inexplicabila permanenta reprezinta mai rar simptom de boala, fiind in majoritatea cazurilor cauzata de stres, suprasolicitare, lipsa de odihna, surmenaj, etc.

Oboseala din bolile hepatice apare cand o buna parte din ficat este bolnava.

Ea se datoreaza faptului ca rezervele hepatice de energie (glicogen), vitamine, fier, etc si functia de detoxifiere hepatica nu sunt suficiente pentru o activitate normala. Aceasta oboseala este mai degraba psihica, si nu are legatura cu efortul depus.

Dupa cum vedeti in imaginea alaturata, exista numeroasa alte cazuri de oboseala, multe dintre ele fara legatura cu o boala. Exista chiar un sindrom de oboseala cronica permanenta, care se poate confunda cu o boala de ficat

Somnolenta permanenta

Vad si persoane care declara ca sunt mai mereu somnolente.

Ca si definitie, somnolenta  diurna excesiva  este incapacitatea de a sta treaz si activ în timpul zilei cu atipire involuntara sau episoade de somn  aparute aproape zilnic pe o durata de cel putin 3 luni.

Consecintele somnolentei diurne excesive pot fi

 • apatia
 • lipsa de energie
 • scaderea capacitatii de memorare si a puterii de concentrare
 • accidente felurite (de la scaparea din mana a obiectelor pana la accidente de munca sau rutiere)
 • irascibilitate
 • scaderea performantelor de munca fizica sau intelectuala

Sunt si persoane care sunt somnolente numai ziua.

Somnolenta diurna nejustificata, permanenta, poate sa apara  in cazul bolilor de ficat si se datoreaza unui grad de intoxicare a organismului cu produsii ne-metabolizati de ficat.

Ea apare in stadii avansate ale bolii hepatice, putand avea si alte cauze

 • neurologice (boala Parkinson, dementa, scleroza multipla)
 • boli infectioase de lunga durata ca boala Lyme, hipotiroidia
 • diabetul zaharat
 • anemia cronica de diferite cauze
 • boli renale cronice
 • boli psihice (depresie, distimie, anxietate, bolil bipolare)
 • administrarea diferitelor medicamente
 • uneori chiar munca excesiva nocturna cu scurtarea perioadelor de odihna necesara refacerii organismului poate da oboseala cronica

Scaderea poftei de mancare

Scaderea poftei de mancare in bolile de ficat apare datorita participarii ineficienta a ficatului la procesele de digestie. Scaderea accentuata a poftei de mancare poate sa se asocieze cu scaderea in greutate si anemie, iar lipsa de proteine si glucide din alimentatie poate agrava tulburarile date de  lipsa de sinteza a proteinelo si lipsa de stocare a glucidelor de ficat .

Alte simptome in bolile ficatului

Bolnavii de ficat pot sa aiba – in afara de simptomele generale de mai sus- si alte simptome, deseori acestea aparand in stadii avansate de boala

 • Icter . De obicei icterul se confunda de catre pacienti cu hepatita acuta, care de obicei este o boala transmisibila. Deseori acest simptom este dat si de alte boli – litiaza biliara, tumori de pancreas sau ficat, hemolize, etc) -vezi aici. Icterul din bolile de ficat este dat de imposibilitate ficatului de a capta, metaboliza sau elimina reziduurile rezultate din degradarea hemoglobinei.
 • Urina colorata catre portocaliu. Colorarea portocalie a urinii este data de trecerea unei cantitati de bilirubina din ficat in sange si apoi in rinichi pentru eliminare.Trebuie sa se stie ca urina de dimineata este colorata in mod normal mai inchis decat celelalte de pe parcursul zilei
 • Scaunele pot fi decolorate, cu aspect de chit, pentru ca bilirubina nu se mai elimina prin materiile fecale si deci nu le mai coloreaza. Astfel  ea se elimina prin urina sau piele
 • Mancarime de piele (prurit) pentru ca bilirubina se elimina prin piele
 • Sangerare la nivelul gingiilor la periaj, pentru ca ficatul nu mai sintetizeaza factorii care contribuie la coagularea sangelui
 • Caderea parului de pe piept (la barbati). Apare pentru ca ficatul nu mai metabolizeaza hormonii feminini (pe care ii are orice barbat).Cantitatea mare a acestora da unele caracteristici feminine barbatului respectiv
 • Diminuarea apetitului sexual sau a potentei- prin acelasi mecanism ca mai sus
 • Cresterea sanilor la barbati- prin acelasi mecanism ca anterior
 • Marirea abdomenului prin aparitia lichidului (ascitei), sau balonare gazoasa datorita digestiei incomplete a alimentelor prin lipsa bilei
 • Umflarea picioarelor (edeme)
 • Simptome de depresie
 • Inrosirea palmelor vezi poza

Unele dintre aceste simptome sunt specifice bolilor de ficat, altele putand sa apara si in alte boli. De aceea este bine ca evaluarea unui bolnav cu astfel de simptome sa fie facuta de catre medic, care se poate orienta de la inceput care explorarile necesare pentru stabilirea unui diagnostic corect.

Oboseala si ficatul forum

Obosesc des si parca imi cam cade parul, sa fie ciroza hepatica?

Sunt atat de multe cauze de oboseala si de cadere a parului in afara cirozei….

Sunt barbat de 45 ani si am sanii ceva mai mari de cativa ani. Poate fi de la ficat?

Doar cresterea sanilor singura, nu sugereaza diagnosticul de ciroza hepatica

In ultima perioada mi-a scazut mult apetitul sexual, nu stiu sa am probleme cu ficatul. Poate fi totusi de la ficat chiar daca nu am alte simptome?

Si scaderea apetitului sexual are multe cauze, i nafara de ciroza

Mi se umfla picioarele si mi este teama sa nu am ciroza pentru ca ma si balonez.Cum aflu daca nu am si lichid in burta, mai beau cate ceva din cand in cand.

Daca faceti o ecografie se poate vedea daca aveti lichid in burta. In ciroza cand se umfla picioarele de obicie in burta este mult lichid, vizibil cu ochiul liber

Am probleme de sanatate la fel ca mai sus si nu stiu ce sa fac, unde ar trebui sa merg, mergi direct la gastroenterolog?

Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu stiu daca trebuie mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog din zona dvs.

Poate v-ar ajuta mai mult sa va vada un medic specialist de boli interne, doarece simptomele pot fi date de foarte multe boli. Chiar daca ati observat ca in mare parte descrierile se potrivesc cu suferinta dvs, cele scrise in articol pot sa nu reprezinte situatia dvs. Vad frecvent astfel de cazuri, bolile digestive avand cam aceleasi simptome sau nu au deloc simptome.

Cand  trebuie sa mergi la medic, cand ai probleme hepatice, nu am nici un simptom dar imi este frica de ciroza?

Boala apare totdeuna inaintea simptomelor, uneori chiar cu mult timp mai inainte.

Deseori nu se poate spune care este  perioada scursa de cand apare boala pana cand apar simptomele sau pana cand  trebuie sa te ingrijorezi si sa mergi la medic deoarece situatia difera de la bolnav la bolnav.

Pe de alta parte,  bolile digestiv au cam aceleasi simptome, fie ca evolueaza … normal, fie cu complicatii, dar si numeroase boli chiar fara legatura cu aparatul digestiv, dau simptome digestive. De aceea  o persoana neavizata poate face confuzii de diagnostic.

De aceea cred ca pentru o evaluare corecta a situatiei dvs medicale este necesar consultul la un gastroenterolog cu experienta din zona dvs. Mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu.

Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina, nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, si din pacate apreciem sanatatea ca si banii, atunci cand ducem lipsa de ele.

Care este cel mai bun tratament si regim  pentru problemele date de o boala hepatica?

In privinta tratamentelor medicale si regimurilor alimentare, exista mai multe scheme corecte pentru aceeasi boala. Deoarece fiecare bolnav are anumite caracteristici sau.. sensibilitati, o schema de tratament corecta poate sa i se potriveasca bine, iar alta mai putin bine.

Medicul curant trebuie sa aleaga schema de medicatie si regim alimentar care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa.

Pentru a recomanda aceasta schema potrivita, medicul este ajutat ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, din studiile clinice, si experienta medicala. Trebuiesc luate in calcul toate caracteristicile bolnavului pe care il consulti.

Nu numai tratamentul trebuie sa fie personalizat ci si regimul alimentar, mai ales in bolie digestive, care sunt cauzate cel putin partial si de obiceiurile alimentare.

Bolnavii cu aceeasi boala de ficat pot sa aiba nevoie de regimuri alimentare diferite. Eu vad uneori bolnavi care au o schema de tratament buna in mare parte, dar nu se simt bine deoarece medicul lor, din graba sau din alte motive nu le-a prescris un regim alimentar personalizat. Aveti un exemplu general de regim alimentar alaturi , fara legatura cu tema de fata, este doar un exemplu.regim pentru ficat

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent  in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi cu media generala 10, sef de promotie pe tara. 

Desi am fost sef de promotie, nu am ramas in invatamant sau cercetare  ca alte cateva sute de colegi de promotie clasati cu sute de locuri in urma mea, deoarece tata fusese jandarm in garda Palatului Peles, deci  reactionar…, iar eu nu aveam activitate politica, asa ca  am plecat la tara dupa stagiatura. Acest lucru nu a contat prea mult deoarece de la tara am plecat dupa 3 ani la primul concurs organizat  in Bucuresti, 200 de candidati pe doua locuri, iar ulterior am intrat in invatament tot prin concurs.

Acum am peste 37 de ani de practica medicala, stagiatura ,medicina de familie la tara,  3 ani de rezidentiat in medicina interna, 3 ani de rezidentiat in gastroenterologie, 5 ani primariat in medicina interna,5 ani primariat in gastroenterologie. In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva, asistent universitar 11 ani prin concurs, doctorat, apoi sef de lucrari 18 ani, toate prin concurs.

Am cca 30  de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni unde am intrat prin concurs si am ingrijit peste 100.000 de cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani  de  activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medici rezidenti si specialisti

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

Unde ma puteti gasi?

De cateva luni  am renuntat la munca haotica si dezorganizata din sistemul sanitar de stat  (spitalul Fundeni)  si imi folosesc experienta medicala acumulata avand am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Va urez maxima si sa nu aveti nevoie de medic!
Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si  aveti nevoie experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru stabilirea diagnosticului, tratamentului si regimului alimentar, puteti solicita o programare la consultatie  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841. Puteti sa va programati si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Daca va grabiti puteti solicita programare de urgenta la pretul unei consultatii normale, si puteti fi consultat deseori chiar in ziua solicitarii sau in zilele imediat urmatoare.

2 comentarii la „Simptomele bolilor de ficat

 1. Va multumim pt aceste informatii strinse cu munca si dedicatie profesenioala de la un om cu suflet pt oameni.Sa ne traiti multi ani inainte cu multa sanatate. va iubim !!!

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programari telefon
Spre clinica
%d blogeri au apreciat: