Despre dr Ditoiu, programari, contact

Cancerul de colon – regim alimentar

Regimul alimentar in cancerul de colon nu este extrem de restrictiv, si trebuie sa fie personalizat de catre medicul curant pentru fiecare pacient, si in functie de faza in care se afla; sunt situatii cand, la acelasi pacient unele alimente pot fi permise, iar alteori contraindicate sau neindicate.

Regimul in cancerul de colon

Dieta in cancerul de colon  in caz de  diaree severa episodica presupune cateva zile regim bogat in lichide (pentru a le inlocui pe cele pierdute prin diaree) la inceput cu 5-6 mese zilnic constand in:

  • apa plata (apa minerala baloneaza si irita colonul)
  • ceaiuri de menta neindulcite si reci sau caldute
  • supe de legume cu un galbenus de ou
  • supe cu orez si morcovi
  • sunca de pui slaba, tocata si fiarta in supe
  • branza telemea cu cheag
  • paine prajita
  • biscuiti simpli
  • banane bine coapte
  • mere coapte fara a se adauga zahar
  • sarea poate fi in cantitate normala – daca nu exista si alte BOLI CARE IMPUN REGIM FARA SARE (boli cardiace, hipertensiune, boli de rinichi, etc); in caz de dairee, in functie de rezultatele analizelor, se poate chiar indica un regim cu mai multa sare, care se pierde pri nscaune.

Regimul alimentar in cazurile fara diaree si cu o toleranta digestiva buna poate fi mult mai lax, in principiu format din:

  • Supe şi ciorbe: (de preferinţă câte o jumătate de porţie de supe de zarzavaturi îngroşate cu făinoase ca: griş, orez, fulgi de ovăz, tăiţei, găluşte de griş;
  • Pâine: pâine albă  veche de o zi.
  • Carne:
    • Carne slabă de vacă sau viţel, preparată rasol. Rasol de găină sau de pui.
    • Perişoare sau chifteluţe fierte la aburi sau în sosuri dietetice.
    • Grătar preparat cu carne mai întâi fiartă şi friptă la cuptor fără coajă.
    • Mâncăruri de carne preparate dietetic: musaca, chiftele marinate, ardei umpluţi.
  • Peşte :peşte alb slab, rasol sau perişoare de peşte fierte la aburi.
  • Ouă sub forma de
    • zdrenţe de albuş în supă,
    • omletă dietetică numai din albuş
    • albus cu zahăr,
    • cremă de albuş cu lapte,
    • bezele.
    • gălbenuşul e permis numai o dată sau de două ori pe săptămână în preparate.
  • Brânzeturi:
    • brânză de vaci,
    • telemea desărată (indicată numai la bolnavii fără edeme sau ascită),
    • urdă,
    • caş slab nesărat şi nefermentat
  • Făinoase:
    • orez
    • griş
    • macaroane
    • tăiţei
    • fidea, foarte bine fiarta şi limpezita în apă fierbinte, preparata mai ales sub formă de budinci sau albuş bătut.
  • Mămăligă moale, bine fiartă
  • Zarzavat şi legume:
    • Pireuri, sosuri, budinci de zarzavaturi, preparate cu albuş bătut spumă.
    • Cartofii se vor da de preferinţă fierţi în coajă.
    • Măncăruri din zarzavaturi ca dovlecei, morcovi, , fasole verde, preparate cu sosuri dietetice.
    • Toate legumele vor fi bine fierte şi în cantităţi moderate, de preferinţă servite cu garnitură lângă rasol sau friptură
  • Salate diverse din:
    • sfeclă coaptă la cuptor şi mărunţită,
    • salată verde bine mărunţită,
    • morcovi raşi mărunt pe răzătoare,
    • roşii bine coapte, fără coji şi sâmburi.
  • Sosuri:
    • preparate dietetic
    • fără grăsime prăjită
    • cu zeamă de zarzavat
    • cu lapte,
    • cu verdeţuri
    • cu suc de roşii.

Sarea este permisa în cantitate moderată, daca nu exista alte contraindicatii mentionate anterior

Urmatoarele alimente sunt mai greu tolerate de unii pacienti, deci contraindicate sau administrate cu prudenta

  • bauturile gazoase chiar si apa gazoasa
  • condimentele, ceapa, usturoiul, ridichile
  • prajelile
  • dulciurile concentrate -dulceata, gem, marmelada, rahat, miere, halva, ciocolata, etc
  • rantasurile
  • afumaturile
  • conservele
  • tocaturile grase (ciorbele de perisoare de pasare in general sunt tolerate)
  • fructele si legumele crude si uneori si cele fierte
  • legumele uscate – fasole, mazare, linte
  • fructe uscate- nuci alune, fistic, semintele uleioase-, prunele, perele
  • painea proaspata din faina integrala
  • mancarurile tip fast food
  • bauturile alcoolice
  • salatele cu otet, de rosii
  • maionezele
  • vinetele
  • icrele
  • ciocolata, cacao
  • tutunul
  • untura

Largirea regimului alimentar poate fi facuta, nu sunt reguli stricte, fiecare pacient putand sa testeze ce ii convine si ce nu.

Forum – cancerul de colon

Inainte de colonoscopie  cu o saptamana asa cum este in germania ce alimente recomanadati alacaline care nu fermeneteaza? aici trebuie regim ca alfel

Am facut mii de colonoscopii, fac colonoscopii cu pregatirea de pe acest site, ci peste 90% dintre pacienti sunt bine pregatiti, cu regimul tinut doar in ziua precedneta. Nu stiu cum este in Germania cu colonoscopia..

Dr Ditoiu Spital Fundeni -gastroenterolog-hepatolog

Sunt Dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina Din 1990 lucrez la Institutul clinic Fundeni Clinicade medicina interna avand peste 30 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara, medic specialist, medic primar si terminand cu doctoratul Sunt cadru universitar prin concurs, actualmente sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale . De 20 de ani sunt Secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului SCURT TRASEU PROFESIONAL: In 1982 – am absolvit Facultatea de medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi, sef de promotie (media generala 10 – 50 de examene + diploma) poate vi se pare o lauda, dar a fost o munca imensa sase ani, si au fost 2500 de absolventi in promotia mea click → Diploma absolvire 1, Foaie matricola 2 In 1982 imediat dupa absolvire, am luat repartitie in Bucuresti pentru stagiatura In perioada 1982 -1985- medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina In perioada 1985-1988 nu a fost nici un concurs in tara, de aceea am fost medic de medicina generala la dispensarul rural, com Dorobantu Jud Calarasi In 1988 a fost primul concurs dupa patru ani, si am devenit prin concurs cercetator stiintific in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti Tot in 1988 am promovat al doilea concurs de medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti In perioada 1988 – 1991 – am fost medic rezident la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti In 1991 am devenit medic specialist de boli interne Spitalul Fundeni In 1991 am promovat alr concurs de asistent universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti , Facultatea de medicina – Clinica de medicina Interna din Institutul Clinic Fundeni, condusa de profesorul Lucian Buligescu In perioadele 1992 – 1995 si 1997-1998 am fost si medicul personalului din Institutul clinic Fundeni In 1993 – am urmat specializarea in endoscopie digestiva superioara, colonoscopie cu profesorul Alexandru Oproiu, cu supraspecializari ulterioare in Olanda (1993) Franta (1996 si 1998) si Romania In 1996 am devenit medic primar boli interne In 1996 am promovat examenul de medic specialist gastroenterologie – a doua specialitate In anul 2000 am devenit medic primar gastroenterologie Tot in anul 2000 am devenit doctor in stiinte medicale – gastroenterologie, conducatorul doctoratului fiind profesorul Lucian Buligescu, cel mai mare hepatolog din Romania in acel moment. In anul 2001 am promovat alt concurs de sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti Clinica Medicala Fundeni In peste 30 de ani de practica medicala am efectuat cca 150. 000 de consultatii medicale 65.000 endoscopii digestive superioare 20.000 de colonoscopii peste 1000 de biopsii hepatice

2 thoughts on “Cancerul de colon – regim alimentar

  1. buna ziua,d le dr.ma numesc doinita b am 37 de ani in urma k 2 ani am fost diagnosticata rc.u.h.anl trecut am avut operatie,acum mi a aparut un puseu as vrea sa mi spune ti unde va gasesc.va rg sa mi dati raspuns

  2. ma doare sub coasta in partea dreapta o durere care nu imi trece cu nici un antiinflamatotiu ,ma diagnosticat cu colic biliar ,dar durerea nu a incetat de la tratament ,astept raspuns

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programare telefonica
Adresa harta