Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)
Viremia in hepatita: valori normale, mari,mici

Viremia in hepatita: valori normale, mari,mici

Despre viremie

Ce este viremia?

Viremia (incarcatura virala) reprezinta cantitatea de virusuri din sange, indiferent de tipul de virus.

Cum se da rezultatul viremiei in hepatita cronica virala?

Valorile viremiei in hepatita cronica virala  se pot exprima in unitati internationale (UI) sau copii la un mililitru de sange.

Cand trebuie sa faci viremia (incarcatura virala), toti trebuie sa ne-o facem?

Determinarea incarcaturii virale pentru virusul hepatitei B trebuie facuta atunci cand ai AgHBs prezent si transaminazele sunt crescute (mai mult de doua ori valoarea superioara a normalului).

Pentru virusul hepatitei C  viremia trebuie facuta  atunci cand au fost descoperiti Ac VHC, si se pune in discutie daca este necesar sau nu tratamentul antiviral.

Viremia se mai face si pe parcursul tratamentului, sau pe parcursul evolutiei hepatitei cronice virale –  trebuiesc facute determinari ale viremiei cu o anumita periodicitate (vezi mai jos)

Ce inseamna Centaur XP Chemiluminiscenta pentru AgHBs ?

Chemiluminiscenta este o metoda de analiza care utilizeaza unele molecule care genereaza chemiluminiscenta (lumina obtinuta prin reactie chimica).

Care este valoarea .. normala a viremiei?

In mod normal viremia trebuie sa fie nedetectabila, adica o persoana normala nu trebuie sa aiba virusuri in snage.

VIREMIE MARE  – VIREMIE MICA

De ce se spune viremie nedetectabila si nu viremie zero?

Nu se spune viremie zero, deoarece nu exista inca o metoda care sa determine existenta unui singur virus, limita inferioara de detectie a majoritatii metodelor find de ceteva zeci de copii/ml. Deci viremie nedetectabila poate inseamna ca ai un numar de virusuri, dara acesta este mic, si analiza care s-a facut nu ii poate detecta.

Ce inseamna viremia (incarcatura virala) in copii /ml sau ui (unitati internationale)?

Exista mai multe forme de exprimare a viremiei: in log, in copii/ml sau in ui/ml. Practic, daca ai viremia exprimata in UI/ml si vrei sa stii cate copii ai, inmultesti cifra exprimata in UI/ml cu 5.

Cat de mica este viremia (incarcatura virala) in mod normal?

Cea mai mica incarcatura virala este cea nedetectabila. La o persoana sanatoasa, viremia trebuie sa fie nedetectabila.

Cat de mare poate fi viremia (incarcatura virala)? Ce inseamna viremie (incarcatura virala) mica? Ce inseamna viremie (incarcatura virala) medie? Ce inseamna viremie (incarcatura virala) mare?

Incarcatura virala (viremia) poate fi clasificata astfel;
Pentru virusul C:

 • Viremie mica = 200.000- 1.000.000 copii/ml
 • Viremie medie = 1.000.000 – 5.000.000 copii/ml
 • Viremie mare = 5.000.000 – 25.000.000 copii/ml
 • Viremie foarte mare = peste 25.000.000 copii/ml

Pentru virusul B:

 • Viremie mica = 100- 100.000 ui/ml
 • Viremie medie = 100.000 – 10.000.000 ui/ml
 • Viremie mare = 10.000.000 – 100.000.000 ui/ml
 • Viremie foarte mare = peste 1.000.000.000 ui/ml

Riscuri legate de marimea viremiei

Desi nu exista o regula, este importanta marimea viremiei in hepatita B si C in estimarea riscurilor bolnavului respectiv

Ce importanta are marimea viremiei (mica, medica, mare)? Nu este tot hepatita?

Marimea viremiei este importanta pentru stabilirea indicatiei de tratament antiviral dar si pentru  evaluarea raspunsului la tratament si a riscului de evolutie a bolii de ficat, in special catre cancer hepatic.

O viremie (incarcatura virala) mica, inseamna o boala usoara, o hepatita usoara?

O viremie mica este de 200.000 – 1.000.000 copii/ml pentru virusul hepatitei C si 100-100.000 ui/ml pentru virusul B si nu poate spune daca boala este usoara sau nu, la inceput sau evoluata. Pentru evaluarea corecta a unei infectii cu virusul hepatitei  B sau C medicul gastroenterolg sau hepatolog poate considera dupa consult ca sunt necesare analize suplimentare pe care le gasiti aici

De obicei se considera incarcatura virala mare ce peste 100 de milioane ui/ml

Viremia si ciroza

Cu cat ai viremie mai mare cu atat exista risc mai mare sa faci ciroza?

Se pare ca afirmatia dvs este corecta. Mai jos redau un grafic cu relatia dintre incarcatura virala si riscul de a face ciroza in ani. Dar vad frecvent bolnavi cu viremie foarte mare si ficat sanatos, fiecare caz evoleuaza in felul lui in functie de mai multi factori

Am viremie C nedetectabila, transaminaze normale si ciroza (spune medicul meu). Nu este o greseala? Am ori nu am boala de ficat cu virus C?

Ciroza reprezinta stadiul de „vindecare” a unei boli de ficat (hepatita cronica virala C – sa spunem). In acest stadiu, virusul a fost, a imbolnavit ficatul, ficatul si-a cicatrizat leziunile prin fibroza (ciroza), iar virusul a fost eliminat de sistemul imun (cu sau fara tratament medicamentos). Deci exista posibilitatea ca un pacient sa aiba ciroza hepatica datorata virusului C cu viremie nedetectabila, si transaminaze normale, am avut numeroase astfel de cazuri.

O viremia (incarcatura virala) medie inseamna o boala grava?

O viremie mare, poate sa insemne o boala mai evoluata, dar nu este obligatoriu. In mod normal medicul gastroenterolg sau hepatolog poate aprecia dupa consult gravitatea bolii de ficat.

Am viremie mare, o viremie (incarcatura virala) foarte mare inseamna ciroza? Ce trebuie sa fac in acest caz?

O viremie foarte mare, poate sa insemne o boala mai evoluata, dar nu este obligatoriu si nu inseamna ciroza.  Exista si ciroza cu viremie nedetectabila. Deoarece aveti o infectie virala cu risc de evolutia catre hepatita cronica, ciroza hepatica sau cancer hepatic, cel mai bun lucru ar fi sa fiti urmarit de un medic gastroenteorlog sau herpatolog bun, obisnuit cu supravegherea bolnavilor de acest fel.

Am infectie cu virusul hepatitei C, cand trebuie sa fac viremia (incarcatura virala) in timpul tratamentului si de ce?

In principiu medicul gastroenterolog sau hepatolog care va urmareste poate considera dupa consult cand  este bine sa faceti  incarcatura virala (viremia). In principiu,  la toate persoanele care sunt descoperite cu Ac VHC sau Ag HBs, indiferent de valoarea transaminazelor ar trebuie facuta cel putin o viremie,deoarece nu exista o corelatie liniara intre marimea transaminazelor sau gravitatea bolii de ficat  si marimea viremiei (pot fi viremii mari cu transaminaze sau ficat normale).

In timpul tratamentului antiviral exista un protocol foarte bine stabilit de efectuare a viremiilor.

Am infectie cu virusul hepatitei B. Daca ai viremie (incarcatura virala) mare sau foarte mare, este urgent sa faci tratament? Cat de urgent trebuie sa incepi tratamentul in acest caz?

In principiu hepatita cronica (ca majoritatea bolilor cronice) nu reprezinta o urgenta medicala (fata de hepatita acuta sau bolile acute de exemplu).

Totusi, medicul gastroenterolog sau hepatolog poate considera dupa consult ca sunt necesare masuri de tratament rapide.

Viremia si ciroza

In cat timp faci ciroza daca ai viremie (incarcatura virala) nedetectabila?Viremia si ciroza

In hepatita cronica cu virus C, viremia nedectabila dupa 6 luni de tratament (sau viremie nedetectabila, care nu a necesitat tratament) este asociata cu vindecarea bolii de ficat, deci nu apare ciroza.

In hepatita cronica cu virus B, viremia nedetectabila poate deveni oricand detectabila, cu riscul de evolutie a hepatitei catre ciroza in medie cam in 10-15 ani. Evident exista cazuri cu evolutie mai rapida sau mai lenta, ca si cazuri stationare (care nu fac ciroza) sau cu vindecare fara tratament sau cu tratament, medicul gastroenterolog sau hepatolog poate aprecia mult mai corect situatia dvs medicala decat un neprofesionist medical.

Am infectie cu virusul B, este obilgatoriu sa fac ciroza, in cat timp faci ciroza daca ai viremie (incarcatura virala) detectabila?

Evolutia catre ciroza depinde de evolutia viremiei sub tratament – vezi mai sus. In cazurile nefavorabile, riscul de evolutie a hepatitei catre ciroza in medie cam in 10-15 ani. Evolutia catre ciroza nu este obligatorie, si ea nu apare la majoritatea bolnavilor, aceasta fiind legata de virus, regim, tratament, etc. Exista cazuri cu evolutie mai rapida sau mai lenta, ca si cazuri stationare (care nu fac ciroza) sau cu vindecare fara tratament sau cu tratament,dar corect este ca medicul dvs gastroenterolog sau hepatolog sa aprecieze corect situatia.

In cat timp faci ciroza daca ai viremie (incarcatura virala) mica, eu am viremie C 3000 unitati?

Evolutia catre ciroza depinde de evolutia viremiei sub tratament – vezi mai sus. . Evident exista cazuri cu evolutie mai rapida sau mai lenta, ca si cazuri stationare (care nu fac ciroza) sau cu vindecare fara tratament sau cu tratament. Evolutia este mai lenta si raspunsul la tratament mai bun daca ai incarcatura virala mica, iar dvs v-ati incadra in aceasta categorie

In cat timp faci ciroza daca ai viremie (incarcatura virala) medie?

Evolutia catre ciroza depinde de evolutia viremiei sub tratament – vezi mai sus. In cazurile nefavorabile, dintre cei care iau virusul C, 50-85% raman cu virusul si doar 5-25% fac ciroza in urmatorii 25 de ani. Evident exista cazuri cu evolutie mai rapida sau mai lenta, ca si cazuri stationare (care nu fac ciroza) sau cu vindecare fara tratament sau cu tratament.

In cat timp faci ciroza daca ai viremie (incarcatura virala) mare?

Evolutia catre ciroza depinde de evolutia viremiei sub tratament – vezi mai sus. In cazurile nefavorabile, dintre cei care iau virusul C, 50-85% raman cu virusul si doar 5-25% fac ciroza in urmatorii 25 de ani. Evident exista cazuri cu evolutie mai rapida sau mai lenta, ca si cazuri stationare (care nu fac ciroza) sau cu vindecare fara tratament sau cu tratament. Evolutia este mai rapida si raspunsul la tratament mai prost daca incarcatura virala este mare.

Ce importanta are marimea viremiei (incarcatura virala) in evolutia hepatitei catre ciroza?

Incarcatura virala mare, prezinta risc mai mare de evolutie catre ciroza.

Ce importanta are marimea viremiei (incarcatura virala) in evolutia hepatitei catre cancer de ficat?

Incarcatura virala mare, prezinta risc mai mare de evolutie catre cancer de ficat.

VIREMIE DETECTABILA si NEDETECTABILA

Am viremia mare ,  exista sanse ca viremia (incarcatura virala) sa devina nedetectabila?

Exista evident aceasta sansa, dar sansele sunt mai mici decat in cazul viremiei mici.

Am o viremie C medie ca valori  dupa clasificarea dvs de mai sus, exista sanse ca viremia (incarcatura virala) sa devina nedetectabila?

Da, dar sunt mai mici decat in cazul viremiei mici.

Daca ai viremia mica ca valori ,exista sanse ca viremia (incarcatura virala) sa devina nedetectabila?

Da, sansele sunt mai mari decat in cazul viremiilor medii sau mari.

Daca ai viremie (incarcatura virala) nedetectabila, va ramane asa permanent?

In cazul virusului C , viremia poate ramane nedetectabila permanent, dar in cazul virusului B, exista riscul reactivarii virusului oricand.De aceea este bine sa luati legatura cu un medic gastroenterolog sau hepatolog competent care sa va monitorizeze corect boala de ficat.

Viremia si transmiterea virusului

Am infectie cu virusul hepatitei B si C nedetectabila pot transmite virusul partenerului sexual?

In cazul virusului C nu poti transmite virusul daca ai viremie nedetectabila, in cazul virusului B, exista acest risc, dar este foarte mic.

Daca ai viremie (incarcatura virala) nedetectabila poti transmite virusul celor din familei?

In principiu virusul hepatitei B si C nu se transmit in familie decat eventual (rar) partenerului sexual, sau prin aparat de ras sau periuta de dinti (ipotetic) folosite in comun. In cazul virusului C nu poti transmite virusul daca ai viremie nedetectabila, in cazul virusului B, exista acest risc, dar este foarte mic.

Daca ai viremie (incarcatura virala) mica poti transmite virusul celor din familei?

In principiu virusul hepatitei B si C nu se transmit in familie decat eventual (rar) partenerului sexual, sau prin aparat de ras sau periuta de dinti (ipotetic) folosite in comun. Daca ai viremie mica, exista acest risc, dar este foarte mic. Deci virusul nu se transmite ca virusul gripal, ca sa fie nevoie de izolarea bolnavilor intr-o sectie de boli infectioase si transmisibile.

Daca ai viremie (incarcatura virala) mare poti transmite virusul celor din faamilie?

In principiu virusul hepatitei B si C nu se transmit in familie decat eventual (rar) partenerului sexual, sau prin aparat de ras sau periuta de dinti (ipotetic) folosite in comun. Daca ai viremie mare, exista acest risc, fiind ceva mai mare decat in cazul vireimici mici

Daca ai viremie (incarcatura virala) detectabila poti transmite virusul in timpul sarcinii?

Teoretic poti transmites  (viremia nedetectabila NU INSEAMNA viremie zero, deci absenta virusului, ci doar ca metoda nu poate detecta virusul), riscul fiind foarte mic.

Daca faci tratament si viremia (incarcatura virala) nu scade, de ce trebuie sa intrerupi tratamentul?

Pentru ca virusul nu este omorat de medicament

Daca faci tratament si viremia (incarcatura virala) nu scade, si trebuie sa intrerupi tratamentul, virusul nu isi reia inmultirea?

Probabil virusul se inmulteste ca si inainte de tratament, deoarece tratamentul oricum nu era eficient

Dupa cat timp de la terminarea tratamentului antiviral se vor face analizele pentru a vedea daca virusul a reaparut?

Dupa 6 luni

Daca virusul nu reapare dupa un numit interval se poate considera ca am scapat definitiv de boala? Care ar fi acest interval de timp?

La virusul C perioada este de 6 luni de la terminarea tratamentului, la virusul B nu exista aceasta situatie (se poate reactiva oricand, datorita persistentei virusului in ficat, chiar daca lipseste din sange).

Ce relatie este intre marimea transaminazelor si marimea viremiei (incarcatura virala) ?

Teoretic exista transaminaze mici sau normale cu virus mult si invers

Ce relatie este intre marimea viremiei (incarcatura virala) si AgHBs?

Teoretic cu cat ai viremie mai mare cu atat AgHBs (determinat cantitativ) este mai mare.De aceea este bine sa luati legatura cu un medic gastroenterolog sau hepatolog competent care sa va monitorizeze corect boala de ficat.

Daca ai viremie (incarcatura virala) nedetectabila, inseamna ca nu ai hepatita cronica?

Poti sa ai hepatita cronica cu viremie nedetectabila, fie ca hepatita are alta cauza, fie ca virusul a dat hepatita cronica si apoi a fost omorat de tratament, iar hepatita a ramas

Daca ai viremie (incarcatura virala) detectabila inseamna ca ai hepatita cronica?

Exista viremie detectabila FARA sa ai si hepatita cronica.De aceea este bine sa luati legatura cu un medic gastroenterolog sau hepatolog competent care sa va monitorizeze corect boala de ficat.

Daca ai viremie (incarcatura virala) mica, ai hepatita mai usoara?

Nu este o relatie liniara intre marimea viremiei si severitatea hepatitei (deci raspunsul la intrebarea dvs este negativ)

Ce relatie exista intre incarcatura virala si gravitatea bolii de ficat?

Aveti raspunsul mai sus

Daca ai viremie (incarcatura virala) mare ai hepatita mai grava?

Aveti raspunsul mai sus

Poti sa ai hepatita daca ai viremie (incarcatura virala) nedetectabila?

Poti sa ai, aveti raspunsul mai sus

Puteti sa-mi spuneti cat de bolnav sunt dupa valoarea viremiei (incarcatura virala)?

Nu pot sa va spun, gravitatea bolii nu este data doar de valoarea viremiei (exista ciroza hepatica de cauza virala cu viremie nedetectabila).De aceea este bine sa luati legatura cu un medic gastroenterolog sau hepatolog competent care sa va monitorizeze corect boala de ficat.

Puteti sa-mi spuneti cum va evolua boala mea dupa valoarea viremiei (incarcatura virala) care este 3475 ui , am virusul B si fac tratament?

Teoretic, daca valoarea viremiei scade sub tratament, exista sanse ca evolutia bolii sa fie buna, si sa scada riscul de aparitie a cirozei hepatice.

Am infectie cu virusul hepatitei B, imi puteti spune daca voi transmite virusului copilului sau sotului daca am viremia (incarcatura virala) mare?

Exista acest risc, care se poate reduce pentru sot daca se vaccineaza penttru virusul B, iar pentru copil sa iau anumite masuri la nastere (sunt postate pe site). Sper ca va urmareste un hepatolog sau gastroenterolog, aceasta urmarire este absolut necesara si benefica pentru dvs si copil mai ales

Am infectie cu virusul B, dar cu viremia nedetectabila, asta  inseamna vindecarea hepatitei si absenta riscurilor pentru mine?

Nu inseamna asta, aveti raspunsul mai sus

Care sunt cele mai bune rezultate pe care le pot obtine la viremie (incarcatura virala), in urma tratamemntului antiviral pentru hepatita C, am aceasta bolala?

Cel mai bine ar fi sa aveti viremie nedetectabila tot timpul.

Care sunt cele mai proaste rezultate pe care le pot obtine la viremie (incarcatura virala), in urma tratamentului antiviral?

Lipsa de scadere sau cresterea viremiei in ciuda tratamentului reprezinta o evlutia proasta.

Daca ai viremie (incarcatura virala) mare trebuie sa tii regim strict?

Trebuie sa tii regimul obisnuit ca pentru hepatita (este postat pe site)

Daca ai viremiei mica, (incarcatura virala) poti sa ai un regim alimentar si de viata normal?

Aveti raspunsul mai sus

Cat de mult variaza viremia intr-un an?

Viremia poate varia oricat in functie de zeci de factori, poate fi zero sau un miliard in acelasi an..

Daca ai viremie (incarcatura virala) medie poti sa consumi alcool?

Poti sa consumi, dar cu riscul de a agrava boala de ficat

Ce anume insemna acesta viremie in corelatie cu boala ? Reprezinta sau este corelata cu catitatea de virusi “liberi” care pot sa infecteze celule hepatice ? Reprezinta sau este corelata cu numarul de celule infectate.

Virusul hepatitei B se inmulteste in celulele ficatului, iar virusul hepatitei C in celeulele ficatului dar si in inele celule din sange.

Exista o relatie intre numarul de virusi din sangele periferic si cel din celule hepatice infectate (de exemplu fiecare celula hepatica infectata cu virusul C „produce” zilnic in medie  50 de virusuri (virioni), adica in total un trilion de virusuri zilnic.  Teoretic, cu cat ai mai multe virusuri cu atat boala poate fi mai serioasa.

Poate sa scada viremia B de la 44000000 la nedetectabila?

Da.

Poate sa scada viremia C de la 1234000 la nedetectabila?

Da

Exista riscul ca o viremie B sau C mare, sa nu scada deloc sub tratament?

Da

Exista riscul ca o viremie mica B sau C sa creasca chiar daca faci trastament ?

Da

Am avut contact cu cineva cu virusul B sau C, cand imi pot face analizele sa vad daca l-am luat?

Dupa cum vedeti in graficul alaturat in cazul infectiei acute pot sa apara urmatoarele modificari:

 • Viremia creste supa doua saptamani
 • Transaminazele cresc dupa 3 saptamani
 • Icterul si alte simptome apar dupa 4 saptamani
 • Anticorpii IgM apar dupa 4 saptamani si scad rapid. disparand dupa 14 saptamani

Anticorpii IgG apar dupa 5 saptamani si persista mul timp
Am vazut pe CISD forum ca se pune diagnosticul pe net, este posibil acest lucru? Dvs de ce nu faceti asa? Multumesc

Dupa parerea mea evaluarea unui pacient dupa spusele lui pe net duce in multe situatii la o concluzie eronata, iar eu nu vrea sa – mi iau responsabilitatea de a da sfaturi eronate oamelior, cu urmari unepori grave. Fiecare medic procedeaza cum crede el de cuviinta, si raspunde de consecimtele comportamenutului sau.

Caut un doctor pentru hepatita si am vazul saitul dvs. Vad ca tot timpul recomandati ca bolnavul cu hepatita cronica cu virus sa fie urmarit de medic hepatolog sau gastroenterolog, de ce sa nu fie urmarit de un medic de boli infectioase ca doar este o infectie nu? Spuneti asta petru ca dvs sunteti hepatolog si gastroenterolog poate….

Hepatita cronica virala este o boala de ficat cauzata de o infectie, cum tot infectioase sunt si apendicita, peritonita, amigdalita, infectia urinara, colecistita, sinuzita, otita sau conjunctivita, iar aceste boli sunt tratate de specialistii organelor respective – chirurg, oftalmolog, ORL-ist, nefrolog, etc nu de medicul de boli infectioase.

Acest lucru este normal, deoarece o boala infectioasa care nu necesita izolare (asa cum este dizenteria, turbarea, SIDA, gripa, etc) poate sa se complice distrugand organul pe care il afecteaza, iar medicul specialist chirurg, oftalmolog, gastroenterolog, etc stiu ncel mai bine sa trateze bolile organelor respective.Tratamentul infectiilor este standard si el poate fi aplicat de orice medic, dar complicatiile infectiilor impun ca acestea sa fie tratate de medicul de specialitatea organului imbolnavit, daca nu este nevoie de izolare in spitalul de boli infectioase. Medicul de boli infectioase trateaza infectiile acute , iar dintre cele cronice doar cateva – SIDA, tuberculoza, osteomielita, supuratiile pulmonare, etc. Pe de alta parte, este anormal sa se ocupe timpul medicilor infectionisti cu cazuri de hepatologie, iar cazurile de boli infectioase care chiar ar trebui izolate si tratate in spital, sa nu aiba loc in sectiile repsective

Bolnavul cu infectie cu virusul hepatitei B sau C nu moare de aceasta infectie ci de o boala de ficat (ciroza sau cancer de ficat), iar  medicul hepatolog  sau gastroenterolog trateaza cel mai bine bolile de ficat, doar este specialiatea lui nu?

În 2013 am fost diagnosticată cu Ciroza hepatică ,Fibromaxul fiind atunci F4 cu scor 0,87. Am urmat tratamentul cu inteferon 12 luni , insa am făcut recadere. La 6 luni după terminarea tratamentului – 04.09.2015 Viremia a iesit 2166437.Acum -29.10.2015 – am făcut analizele pentru noua terapie si surpriză. De la F4 a iesit F1-F2 cu un scor Fibrotest de 0,48, iar Viremia a iesit doar după o lună de la 2166437 ui/ml la 805378 ui/ml fără nici un tratament. Precizez că analizele au fost lucrate de Laboratoarele Bioclinica. Acum nu mai stiu ce sa cred. Am avut sau nu ciroza. Am sau nu ciroza. Credeti-ma ca imi pun sute de intrebari.Cum e posibil? Vă rog sa ma ajutati sa inteleg. Vă multumesc!

Date teoretice despre fibroza hepatica, viremie, etc aveti pe site, dar cel mai competent in a raspunde la intrbarile dvs este medicul gastroenterolog care va urmareste de peste un an, si stie situatia dvs medicala.

Am probleme cu viremia  ca mai sus si nu stiu ce sa fac, unde ar trebui sa merg?

Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog bun din zona dvs, nu are rost sa stati in incertitudine sau sa asteptati evolutia bolii, totdeauna exista o rezolvare a unei probleme medicale, trebuie doar sa gasesti medicul potrivit. Cele scrise in articol pot sa nu reprezinte situatia dvs, chiar daca ati observat ca in mare parte descrierile se potrivesc cu suferinta dvs,  cu simptomele dvs, bolile digestive au cam aceleasi simptome sau nu au deloc simptome. are trebuie personalizat situatiei dvs.

Trebuie sa astepti sa iti creasca viremia sau pana apar simptomele pana mergi la medic?

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand ai virusul in sange pana apar simptomele sau pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav.

Desi simptomele pot fi absente in majoritatea cazurilor, si in principiu  nu reprezinta o urgenta medicala, nu trebuie sa mergi in aceeasi zi la medic, nici nu trebuie sa amani prea mult. Riscul cel mai mare este ca boala  care are o evolutie blanda o perioada de timp, sa fie depistata in stadiu avansat, greu reversibil. Asta face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect. Dupa aprecierea corecta a diagnosticului si gravitatii bolii, urmarirea de catre medic este mai..laxa, in functie de pacient. fiecare caz se evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Care este cel mai bun tratament si regim in hepatita virala? Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare

Prima problema este ca diagnosticul sa fie corect si complet, stabilit de un sepcialist in astfel de probleme.

Apoi, daca diagnosticul este corect, pentru problemele legate de viremie, exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi  recomandate, mai multe scheme corecte..

Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).

Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

programare-gastroenterologie

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend, iar in caz de graba incercam sa facem programarea chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare  in limita locurilor disponibile.

 

 

129 de comentarii la „Viremia in hepatita: valori normale, mari,mici

 1. fratelui meu i-au descoperit k are hepatita b, a facut ecografie si i-a iesit k are ficatul nodular si splina marita. doamna doactor a hotarat sa-i faca viremia si dak este cazul mai apoi sa-i faca biopsie(in functie de rezultatul viremiei.c parere aveti despre faptul k are ficatul nodulaor si slpina are 15???va multumesc

 2. In virusul C hepatic initial virenemia a fost 2 milioane apoi a scazut la valoarea 354000 dupa un an cu tratament simptomatic iar apoi dupa sase luni a crescut la 827000. De Ce ???

 3. buna ziua!am 18 ani si am thalasemia majora si hcv.viremia de 209000ui/ml la inceputul tratamentului cu pegintron alfa2b si rebetol 500mg/zidupa 3luni de tratamenti viremia300ui/ml si dupa 6 luni 30 ui/ml.momentan am 9 luni de tratament si nu-l mai pot suporta deoarece mi sau accentuat problemele la inima (aritmii sinusale;cardiomiopatie secundara si cord dilatat).

  intrebarea mea ptr.dv.este:sa.l continui(fiindumi foarte rau,in special la inima) sau sa.l intrerup)specific ca am doar 35kg.

  va cer doar o simpla parere ca medic specialist.va multumesc!!!

 4. buna am hepatita cronica cu virus b cand am descoperit aveam 17 000 copii/ml ear dupa un an de interferon am stat 8 luni si am
  facut viremia si mea esit 19.521.304 copii/ml cum e mare sau mijlocie? daca mai este alt tratament si ce sanse am sa ma mantin astept raspuns mersi.

 5. De aprox. 3 luni fac tratament cu interferon pentru hepatita B.
  La inceputul tratamentului viremia a fost de aprox. 98.000 copii/ml, iar transaminazele la valori normale. Acum viremia este < 51 copii/ml, in schimb transaminazele au crescut. Oare e bine?

  Multumesc,

 6. buna ziua,acum o luna am fost la prietenul meu in grecia si a fost diagnosticat cu hepatita b acuta.am revenit in tara si am mers la un cabinet particular si am facut doar analiza aceea sa vad daca am virusul. a iesit pozitiv,apoi am mers la alt medic si mia facut analizele complete si amre explicatie nu mia dat,de fapt nu au iesit toate analizele decat tgo tgp parca si a zis k sunt val normale si k asta inseamna k am hepatita b cronica..e adevarat?mentionez k eu sunt de 6 ani cu prietenul meu si alti parteneri nu am mai avut..daca a mea e cronik,a lui de ce e acuta?banuiesc k daca o am de mult in atatia abni se croniciza si la el..va rog ajutatima sa inteleg

 7. BUNA ZIUA! IN URMA CU 5 ANI AM FOST DEPISTATA CU VIRUSUL HEPATITEI C. IN ACEASTA SAPTAMINA AM EFECTUAT NISTE ANALIZE, IAR REZULTATUL VI-L PREZINT IN URMATOARELE RANDURI:STGO = 20 U/L;STGP =12U/L;TSH 2.3700 ;PCR ARN HCV CANTITATIV = INCARCATURA VIRALA ;NEDEDECTABIL, SENSIBILITATEA METODEI:15 UI/ML (1.18 log UI/ML).
  VA ROG , DACA SE POATE, SA-MI INTERPRETATI REZULTATELE! O ZI BUNA!

 8. am hepatita cronica B, viremia : >989400000. Cat de mare este aceasta viremie? Oare de cati ani sunt infectata? Va multumesc mult.

  interval bilogic de referinta:
  >117copii/ml( 170000000

 9. matusa mea a terminat acum tratamentul pentru hepatita c i s-a spus sa faca viremia luna asta ,e relevanta sau sa astepte dupa 6 luni de la terminarea tratamentului? trebuie facuta in caz ca e detectabil sa se faca formele pentru alt tratament?.Transaminazele cu 5 puncte marite la ultima injectie interferon spun ceva in legatura cu detectabil sau nedetectabil? multumesc mult

 10. Buna ziua,

  Va rog sa-mi spuneti ce valoare a viremiei ar fi trebiut sa am dupa 12injectii cu pegasus-180yg/saptamina si ribavirinium 1g/zi daca am pornit de la o lavoare a viremiei de 1.980.000 UI/ml.

  Va multumesc foarte mult si astept un raspuns

 11. buna ziua.am fost depistata cu hepatita B.am facut viremia si mi’ai iesit 3363 copii/ml iar ADN VHB este de 986 IU/ml plasma.transaminazele sunt bune si toate analizele la sange.imi puteti spune ce inseamna asta? si cam ce trebuie facut?saptamana viitoare voi ajunge la medic

 12. „Viremia reprezinta cantitatea de virusuri existente in sangele pacientului la un anumit moment.” – ce anume insemna acesta viremie in corelatie cu boala ?
  – reprezinta sau este corelata cu catitatea de virusi „liberi” care pot sa infecteze celule hepatice ?
  – reprezinta sau este corelata cu numarul de celule infectate ?

 13. d-l doctor, testarea genotipului virusului hepatic C.se face in functie de incarcatura virala?(pt o incarcatura de 1800000unde ma incadrez?

 14. Buna ziua .Am viremia 8030116 si ceva transaminaze normale, si A0F0 , mi sa aprobat interferonul de la casa de asigurari de vreo 3 saptamani si inca nu am inceput acest tratament .Se face tratament cu interferon in conditiile in care viremia este 8030116 ? De ce nu se face ? De ce se face? Ce inseamna boala nesemnificativa? Ce inseamna boala semnificativa ? CE INSEMNA CITOLIZA? CE INSEMNA DACA AI AVUT 33804375 UI/ML SI ACUM ESTE : 8030116 ,TIMP DE UN AN VIREMIA FARA NICI UN TRARAMENT? ESTE IN CATEGORIA DE CONTROL IMUN?
  CU STIMA ,DENISA.

 15. Buna ziua .Am HEPATITA B ,viremia 8030116 si ceva transaminaze normale, si A0F0 , mi sa aprobat interferonul de la casa de asigurari de vreo 3 saptamani si inca nu am inceput acest tratament .Se face tratament cu interferon in conditiile in care viremia este 8030116 ? De ce nu se face ? De ce se face? Ce inseamna boala nesemnificativa? Ce inseamna boala semnificativa ? CE INSEMNA CITOLIZA? CE INSEMNA DACA AI AVUT 33804375 UI/ML SI ACUM ESTE : 8030116 ,TIMP DE UN AN VIREMIA FARA NICI UN TRARAMENT? ESTE IN CATEGORIA DE CONTROL IMUN?
  CU STIMA ,DENISA.

 16. Exceptionale raspunsurile, m-am lamurit cu adaosurile alimentare , ceaiueile si tot ce tine de ne-adjuvante. Deasemenea interpretarea analizelor in functie de ce alimente am consumat in ultimele 3 zile astfel incat majoritatea pot fi eronate la recoltare.
  Am antigen australia, am observat ca tinctura de propolis decongestioneaza abdomenul si ma ajuta sa dorm, desigur poate fi un placebo, care este tratamentul indicat de dv si considerati ca este bun pentru antigen australia (contez pe experienta dv. v-am vazut cv-ul – impresionant ) aveti zeci de ani de experienta si ati stat de vorba cu mii de oameni de acolo concluziile referitoare la ceaiuri , adaosuri alimentare si alte regimuri si pastilute.
  Va urez sanatate ca sunt sarbatori si sa ne mai scrieti pentru ca lucrurile pe care le scrieti dv, nu le scriu multi, de fapt niciunul.

 17. SUNT DIAGNOSTICAT CU HEPATITA CRONICA C DUPA UN AN TRATAMENT VIREMIE NEDETECTABILA IAR DUPA 6 LUNI DE LA TERMINARE VIREMIE REACTIVATA 1200000UI/ML ESTE NECESARA CONTINUAREA TRATAMENTULUI CU INTERFERON?

 18. Am hepatita B iar incarcatura virala 8.355.598U/l,ma pot interna pe sectia dumneavoasta pentru tratament .Multumesc

 19. Buna ziua.Am hepatita B si viremia de 800 de copii.Se poate face interferon?Precizez ca am poliartirita si urmez tratamet cu ARAVA de 4 ani.

 20. buna ziua.am hepatita c si viremia de; incarcatura virala 1 735 283 ui /ml si sensibilitatea 15 ui /ml.va rog sa-mi spuneti cat de mare e si cat de grav este.va multumesc mult.

 21. INFORMATII TEORETICE!

  Totusi, in viremiile de peste 1.000.000 ui/ml si A3 F3, se considera ca este necesara inceperea rapida a tratamentului, aceste cazuri intrand prioritar pentru aprobare la CNAS.

  Studiul preparatelor histologice obtinute prin biopsie hepatica, este facut (in principiu) studiind fibroza hepatica (F, fibroza reprezentand modalitatea de “vindecare” a leziunilor hepatice, cea mai avansata fibroza fiind in ciroza) si activitatea inflamatorie (A, care evalueaza reactia de aparare a ficatului la diferite injurii- virusuri, toxice, fenomene autoimune, etc).

  In Romania se considera ca este nevoie sa faci tratament daca

  -viremia este >2000UI/ml cand nu ai AbHBe si >20.000ui/ml daca ai acest antigen

  -transaminazele sunt > 2 ori decat limita superioara a normalului

  -fibroza cel putin F1si activitate inflamatorie cel putin A1 (la biposie sau Fibromax)

  In concluzie informatia pt acordarea tratamentului o gasesti pe acest sit dar si pe CNAS

  10. CRITERIILE DE ELIGIBILITATE PENTRU INCLUDEREA IN TRATAMENTUL ANTIVIRAL SI ALEGEREA SCHEMEI TERAPEUTICE LA PACIENTII CU HEPATITA CRONICA VIRALA B, C, D.

  SANATATE!

 22. Buna ziua,
  Am tot cautat pe net dar nu am gasit un raspuns clar la urmatoarea problema. Am avut contact cu sange, posibil infectat cu virus hep b si c. Intrebarea mea este, dupa cat timp pot sa fac analizele astfel incat sa fiu absolut sigur daca am contactat aceste virusuri sau nu? Exista mai multe tipuri de analize care pot depista existenta acestor virusuri mai repede decat altele ?

 23. Buna seara.am terminat de facut tratamentul cu interferon si copegus.iar la olunadupa terminarea tratamentului mia iesit viremia nedetectabila iar testul vhc pozitiv.ce inseamna asta??inca mai am hepatita??nu mam vindecat sau macar stopat boala??astept un raspuns va rog mult.0785.088.521.hepatita c

 24. Buna seara,

  Redau mai jos istoricul analizelor mele:
  1. Decembrie 2008 –
  TGO – 92 (valori normale 8.00-50.00 U/L)
  TGp – 194 (valori normale 9-72 Ul/)

  AcVHD-IgG – NEGATIV
  Anti_HBE – 40.41
  Anti_HBE_I – Nonreactive
  AcVHD-IgM – NEGATIV
  HBeAg – 1364.408
  HBeAg_I – Reactive
  AgVHD – NEGATIV
  HAVAbIgM – 0.64
  HAVAbIgM_I – Nonreactive
  HBcAb_IgM – 0.17
  HBcAb_IgM_I – Nonreactive
  HCV_3 – 0.1
  HCV_3_I – Nonreactive

  2. Ianuarie 2009
  HBV-DNA Cobas TaqMan – 110000000 UI/ml

  3. Am urmat tratamentul cu interferon, ultima injectie am facut-o in aprilie 2011. Analizele la acea data au fost:
  TGO – 33 (valori normale 17-59 U/L)
  TGP – 37 (valori normale 21-72 Ul/)
  AgHBs -2300
  AgHBs_I – Positiv
  AcHVC – 0.04
  AcHVC_I – Negativ
  AcHBs – 0.0
  cgHBs_I – Negativ

  4. La 6 luni de la terminarea tratamentului(deci in octombrie 2011):
  ADN-VHB – 1050 UI/ml

  In continuare la analizele periodice facute la 6 luni, transaminazele au fost in limite normale

  5. In octombrie 2013(la 2 ani jumate de la terminarea tratamentului cu interferon), situatia sta in felul urmator:
  TGO – 40 (valori normale 17-59 U/L)
  TGP – 59 (valori normale 21-72 Ul/)

  AcHBs 1000
  AgHBs_I – React
  AcHBe > 4.50
  AcHBe_I – React
  AgHBe – 0.33
  AgHBe_I – Negativ

  ADN viral Hepatita B – 93 UI/ml

  Fibromax:
  Scor Fibrotest: 0,20 (pe o scara de la 0 la 1)
  – nivel estimat al fibrozei: F0
  Scor Actitest: 0,25 (pe o scara de la 0 la 1)
  – nivel estimat al inflamatiei (in hep virala cronica cu virus C sau B): A0-A1
  Scor Steatotest: 0,14 (pe o scara de la 0 la 1)
  – nivel estimat al steatozei: S0
  Scor NAshtest: 0,25 (pe o scara de la 0 la 1)
  – nivel estimat al inflamatiei in boli metabolice (diabet zaharat, obezitate si dislipidemie): N0
  Scor Ashtest: 0,00
  – nivele estimat al inflamatiei in alcoolism: H0

  Intrebarile ar fi:
  1. Cu analizele de mai sus, fac parte din asa numita categorie de pacienti „sanatosi” cu hepatita B?
  2. Cunoasteti pe cineva la care viremia a devenit nedetectabila la cativa ani de la terminarea tratamentului cu interferon? Care sunt sansele ca daca devine viremia nedetectabila, sa reapara in viitor?
  3. In afara de a deveni viremia netectabila, ca sa pot numi ca m-am vindecat complet de hepatita B, ar trebui ca
  AgHBs_I sa fie Negativ si AcHBe_I sa fie Negativ, corect? Exista cazuri in care poti scapa de viremie, dar acesti indicatori sa fie inca activi?
  4. Din rezultatele Fibromax-ului ce concluzie se poate trage?

  Sanatate si zambete,

 25. Buna seara,
  Sunt barbat, in prezent am 28 de ani.
  Redau mai jos istoricul analizelor mele:
  1. Decembrie 2008 –
  TGO – 92 (valori normale 8.00-50.00 U/L)
  TGp – 194 (valori normale 9-72 Ul/)

  AcVHD-IgG – NEGATIV
  Anti_HBE – 40.41
  Anti_HBE_I – Nonreactive
  AcVHD-IgM – NEGATIV
  HBeAg – 1364.408
  HBeAg_I – Reactive
  AgVHD – NEGATIV
  HAVAbIgM – 0.64
  HAVAbIgM_I – Nonreactive
  HBcAb_IgM – 0.17
  HBcAb_IgM_I – Nonreactive
  HCV_3 – 0.1
  HCV_3_I – Nonreactive

  2. Ianuarie 2009
  HBV-DNA Cobas TaqMan – 110000000 UI/ml

  3. Am urmat tratamentul cu interferon, ultima injectie am facut-o in aprilie 2011. Analizele la acea data au fost:
  TGO – 33 (valori normale 17-59 U/L)
  TGP – 37 (valori normale 21-72 Ul/)
  AgHBs -2300
  AgHBs_I – Positiv
  AcHVC – 0.04
  AcHVC_I – Negativ
  AcHBs – 0.0
  cgHBs_I – Negativ

  4. La 6 luni de la terminarea tratamentului(deci in octombrie 2011):
  ADN-VHB – 1050 UI/ml

  In continuare la analizele periodice facute la 6 luni, transaminazele au fost in limite normale

  5. In octombrie 2013(la 2 ani jumate de la terminarea tratamentului cu interferon), situatia sta in felul urmator:
  TGO – 40 (valori normale 17-59 U/L)
  TGP – 59 (valori normale 21-72 Ul/)

  AcHBs 1000
  AgHBs_I – React
  AcHBe > 4.50
  AcHBe_I – React
  AgHBe – 0.33
  AgHBe_I – Negativ

  ADN viral Hepatita B – 93 UI/ml

  Fibromax:
  Scor Fibrotest: 0,20 (pe o scara de la 0 la 1)
  – nivel estimat al fibrozei: F0
  Scor Actitest: 0,25 (pe o scara de la 0 la 1)
  – nivel estimat al inflamatiei (in hep virala cronica cu virus C sau B): A0-A1
  Scor Steatotest: 0,14 (pe o scara de la 0 la 1)
  – nivel estimat al steatozei: S0
  Scor NAshtest: 0,25 (pe o scara de la 0 la 1)
  – nivel estimat al inflamatiei in boli metabolice (diabet zaharat, obezitate si dislipidemie): N0
  Scor Ashtest: 0,00
  – nivele estimat al inflamatiei in alcoolism: H0

  Intrebarile ar fi:
  1. Cu analizele de mai sus, fac parte din asa numita categorie de pacienti „sanatosi” cu hepatita B?
  2. Cunoasteti pe cineva la care viremia a devenit nedetectabila la cativa ani de la terminarea tratamentului cu interferon? Care sunt sansele ca daca devine viremia nedetectabila, sa reapara in viitor?
  3. In afara de a deveni viremia netectabila, ca sa pot numi ca m-am vindecat complet de hepatita B, ar trebui ca
  AgHBs_I sa fie Negativ si AcHBe_I sa fie Negativ, corect? Exista cazuri in care poti scapa de viremie, dar acesti indicatori sa fie inca activi?
  4. Din rezultatele Fibromax-ului ce concluzie se poate trage?

  Sanatate si zambete,

 26. am fost diagnosticata cu hepatita c si viremia este 19 213UI/ml (4,28 log UI/ml) cat este de grav si ce trebuie sa fac va rog sa-mi spuneti ptr ca nu stiu nimic despre aceasta boala va rog din suflet

 27. Buna ziua, a facut tratament cu interferon timp de 1 an pt virus b, dupa 6 luni de la terminarea tratamentului mi-am facut viremia si mi-a iesit nedetectabila dar Ag HBs pozitiv asta inseamna ca nu mi-a disparut virusul el inca mai este prezent eu inca mai am hepatita b?

 28. Buna ziua.
  D-le dr. Dupa 1 an de tratament cu Pegasys si Ribavirina pornind de la o viremie de 3.200.000 (hepatita C) la 3 luni a scazut la 535 UI/ml la 6 si 12 luni fiind nedetectabila. La finalizarea tratamentului mi s-a spus sa astept 6 luni pentru a vedea un rezultat final.
  La 2 luni dupa terminarea tratamentului am facut analizele uzuale moment in care am observat GGT si ALT modificate (care au fost normale pe toata durata tratamentului) si am facut o viremie. Rezultatul a fost de 930.000. Dr. curant mi-a cerut sa stau linistit pana la finalizarea celor 6 luni, ca asa este protocolul. In rezultatul scris este mentiunea ca virusul are o rata de multiplicare crescuta.
  Din cate pot eu sa inteleg nu este logic sa fie normal sa astept 6 luni ca sa ma trezesc cu cine stie de viremie din moment ce am dovada scrisa ca virusul este prezent si se multiplica.
  Mentionez ca la initierea tratamentului fibroscan a iesit cu valoarea 8.8.

  Va rog sa imi spuneti daca acest interval de asteptare este normal in conditiile date, medicul curant insistand ca este normala aceasta viremie si ca in urmatoarele 4 luni fiind posibila disparitia virusului. („sa stau linistit, sa evit depresia, ca daca o fi sa fie rau macar sa nu grabesc sfarsitul…sa fie un sfarsit lent..”)

  Am 36 de ani.

 29. Date teoretice despre problema mentionata aveti pe site.Cand spun “teoretic” nu ma refer la o chestiune stiintifico-fantastica, ci vreau sa spun ca ceva se poate face intr-o anumita boala, dar nu stiu daca se poate face practic si in cazul dvs
  Raspunsurile corecte la intrebarile referitoare la un anumit caz medical le poate da doar medicul care stie complet cazul respectiv -nu intarziati sa va prezentati la o evaluare medicala
  Sanatate

 30. buna ziua
  sotul meu are anticorpi la hepatita C pozitivi de 4-5 ani,viremia este nedetectabila tot timpul care este explicatia
  multumesc

 31. Puteti sa-mi spune-ti cum se numeste acest medicament fara interferon,pentru hepatitaC? Urmaresc pe internet,dar nu am vazut,denumirea lui…sau nu ma pricep eu sa caut Cu mult respect,multumesc.

 32. domnule doctor,
  Va rog sa mi Spune-ți daca pentru virus B+D au apărut medicamente noi ; am citit despre replicor, lonafarnib. Multumesc.

 33. Bun site multumim dle doctor
  Sunteti singurul medic care explica pe inteles medicina, si pe site si la consultatii la cabinet, si care tine cont de parerea pacientului
  Cu stima

 34. mama mea in varsta de 62de ani a fost dg cu hepatita cronica virus C (transfuzie de sange in 1984)pe data de 10 iulie2015 datele sunt:TGP 80;viremie 150 000UI/ml si F2.spuneti-mi va rog daca are sanse de stagnare a virusului in eventualitatea unui tratament cu interferon?cu aceste valori credeti ca ne va fi acordat tratamentul? va multumesc!

 35. Investigatiile mentionate se incadreaza in criteriile CNAS pentru tratamentul antiviral, cu alte cuvinte cred ca va primi tratament

 36. Cat se face tratament antiviral, este antibiotic? Dupa cata vreme scade viremia acum am (19500 ui), se poate inrauratii din cauza tratamentului? Este adevarat ca o data ce renunti la el pornesti de la inceput?daca viremia este nedetectabila dupa cateva luni se intrerupe tratamentul…..spunetimi va rog ce stiti despre ce vam intreba…Multumesc

 37. Tratamentul cu …se face pe durata indefinita, este un antiviral nu antibiotic, viremia poate scade mai repede sau mai incet in functie de multi factori, efectele secundare sunt minore, daca renunti la el viremia poate creste inclusiv daca viremia este nedetectabila dupa cateva luni si se intrerupe tratamentul
  Cu stima

 38. Daca dupa o anumita perioda de tratament ajung la viremie nedetectabila se opreste tratamentul si se face doar monitotizare la cateva luni sa cum ……toata viata trebuie sa iau acest tratament?

 39. Am fost diagnosticata in 2014 cu HCV cu o viremie de 825700 UI/ml. Dupa tratamentul cu peginterferon si ribavirina de 3 luni am ajuns la o viremie de 85.000 UI/ml ,deci nu am raspuns la tratament .Am continuat acelasi tratament pe cont propriu inca 3luni , iar viremia a crescut la 320.000 UI/ml .In aceste conditii am intrerupt tratamentul si in prezentastept tratamentul ” minune „cu o viremie de 1600.000 UI/ml . Sunt disperata !.Ce sa fac ?.Ma puteti primi la un consult ?

 40. Buna ziua. Am facut tratament cu interferon si Ribavirina timp de 48 saptamani. Dupa primele 4 luni de tratamen, viremia a fost ,,nedetectabila” La terminarea tratamentulu, deasemenea viremia a fost ,,nedetectabila” Acum, la 24 saptamani de la terminarea tratamentului au aparut din nou virusi. Viremia este destul de detectabila…Este ceva normal? Ce sa inteleg?

 41. Sora mea a fost diagnosticată la 4 luni de sarcina cu hepatita B. A făcut vremia și a ieșit nedetectabila. A facut anticorpi și a ieșit negativ,valoare 30. Peste 5 luni de la prima viremie a repetat.o și j.a ieșit 46. Problema este k urmează sa nască peste o săptămână și de o luna căutăm acel vaccin cu imunoglobulina pt copil și nu exista în nici farmacie în tara. Ce putem face? Cat de mare e riscul ca acest copil sa fie infectat având în vedere k vremia este mica ? Ajutați. Ne cu un sfat k suntem disperați.

 42. În 2013 am fost diagnosticată cu Ciroza hepatică ,Fibromaxul fiind atunci F4 cu scor 0,87. Am urmat tratamentul cu inteferon 12 luni , insa am făcut recadere. La 6 luni după terminarea tratamentului – 04.09.2015 Viremia a iesit 2166437.
  Acum -29.10.2015 – am făcut analizele pentru noua terapie si surpriză. De la F4 a iesit F1-F2 cu un scor Fibrotest de 0,48, iar Viremia a iesit doar după o lună de la 2166437 ui/ml la 805378 ui/ml fără nici un tratament. Precizez că analizele au fost lucrate de Laboratoarele Bioclinica. Acum nu mai stiu ce sa cred. Am avut sau nu ciroza. Am sau nu ciroza. Credeti-ma ca imi pun sute de intrebari.Cum e posibil? Vă rog sa ma ajutati sa inteleg. Vă multumesc!

 43. Va rog din suflet sa ma ajutati,sunt foarte speriata,sotul meu are viremia 900 si ceva,nu stiu ce ce implica ,,nu inteleg,el a avut hepatita B,urmeaza un tratament de 24 ani de ani pentru epilepsie,,,,si ia fost schimbat tratamentul i s-a administrat depakine in locul convulexului.Pana acum 2 luni analizele era bune …de cand ia depakine …viremia acum a iesit 900 si ceva…va rog din suflet sa ma ajutati.Multumesc.Gabi.

 44. am dorit mult sa va intreb mai ales ca am citit in sviu Dm si ma impresionat mult depre cunostinte eu am trecut prin interferon am facut recadere cu F4 si o viremie de 135 000 recadere 27000 acum la noile verificari pentru noul tratament analize arata ca am F2 cu un scor de 0 48 si viremie de 10076 nu ma sperie ce vreau sa va spun ca sunt sportiv de anduranta mananc sanatos si am 55ani .Ce spuneti ca un sfat VA MULTUMESC

 45. Date teoretice despre problema care va intereseaza snt postate pe site; alicarea cunostintelor medicale teoretice la un anumit pacient, o face in mod corect doar medicul consultant
  Cu stima

 46. Domnul Doctor, am Ag HBs prezent, Ag HBe absent, HVD absent, transaminazele foarte usor crescute, la Fibrosca a iesit F2 iar viremia a iesit 20286 UI/mL (4,31 log UI/mL).
  Limita de detectie inscrisa pe buletinul de analiza este: 15 UI/mL (1,18 log UI/mL)
  De asemenea mai sunt date urmatoarele informatii: Factor de conversie ADN HVB (UI/mL*3,41=ADN HVB (copii/mL).

  Cu toate rezultate am fost la medicul curant care a inceput sa-mi intocmeasca dosarul pentru interferon dar nu mi-a explicat ce inseamna valorile din buletinul de analiza.

  Astfel, nu stiu daca viremia este mare sau nu, daca gradul de fibroza F2 este mare sau mic, nu stiu daca tratamentul indicat si admis de Protocolul national este cel potrivit sau nu. Am citit ca are efecte secundare puternice.
  Va rog mult sa-mi explicati si mie lucrurile acestea.

  Cu multe multumiri.

 47. Sotul meu are 54 ani si e diagnosticat cu hepatita c din luna iunie ,viremie 696 000 ,Cum e posibil in 5 luni sa scada viremia de la 696 00 la 181 000 doar cu 2 luni un tratament naturist doza soc , apoi doar cu hepatoprotectoare si regim alimentar strict? Oare se poate sa se negativeze fara intrferon si ribavirina?

 48. Buna ziua,
  Mi-am facut in decembrie testul pentru Ac Anti-HBs si a iesit negativ si imi spunea o val de 0,05 ,dna dr mi-a spus ca nu am luat virusul de la sotul meu ,el fiind diagnosticat de 10 ani cu acest virus B, am facut vaccinul engerix b si am repetat acum analizele si imi apare rezultatul :REACTIV 609.71 mlU/ml.sotul a vb cu dr si mi-a zis sa stau linistita ca nu am nimic…..eu am citit pe net ca reactiv in seamna ca am luat virusul B…va rog sa ma ajutati …va multumesc mult.Gabi

 49. Date teoretice despre problema dvs aveti aici
  Legea interzice consultul medical pe net
  Art.31. din codul deontologic medical nu permite evaluarea medicala pe net – citez mai jos articolul respectiv
  Actul medical de la distanță
  Investigația ori intervenția medicală la distanță, în oricare dintre formele și modalitățile existente, este permisă numai în situația în care pacientul este asistat nemijlocit de către medicul său, iar scopul investigației și procedurilor la care este supus pacientul este acela de a ajuta medicul să determine diagnosticul, să stabilească tratamentul sau să întreprindă orice altă măsură medicală necesară finalizării actului medical sau a intervenției medicale în cazul operaților. Excepție fac situațiile de urgență.
  Cu stima

 50. am citi undeva ca daca te tine buzunarul si urmezi tratament sa zicem cat traiesti tii boala sub control. cum altii iau pt inima, pt diabet, asa si pt hepatita. e adevarat?

 51. Am hepatita B cand am inceput tratamentul antiviral, viremia era detectabila, la 6 luni dupa tratament este nedetectabila. intrebarea mea este urmatoarea: este o problema daca o sa intrerupt cateva zile tratamentul pana mi se abroba dosarul pentru urmatoarele 6 luni?

 52. e posibil ca in doua saptamani , de la oboseala si stres sa creasca antigenul Hbs? Nu foarte mult dar a crescut. Are vreo legatura?Asemenea si transaminazele. E posibil sau nu sub tratament ?

 53. Buna seara.
  Am 49 de ani si recent, in urma unor investigatii de rutina am fost diagnostica cu Hepatita Cronica C in urma analizei AC HCV – pozitiv, viremie 94 097 UI/mL ( 4,97 log UI/mL), mentionez ca valoarea TGO- 29 si TGP-30, ecografic ficatul este in limite normale doar putin modificat dpdv parenchimatos, dar foarte putin.
  Este mare viremia ? Trebuie sa ma inscriu in programul national ptr hepatita, va rog frumos,un sfat.
  Dna dr a recomandat L-Arginina si Total Liver Protect, regim alimentar, odihna si sa repet TGO si TGP la 3 luni, intrucat nu locuiesc in tara si nu mai aveam acum timp sa merg la un medic infectionist. Mi-a spus ca acum nu intra in discutie tratament contra hepatitei cu interferon sau altceva specific….niciun tratament ptr hepatita virala C. Imi este teama ca nu cumva sa fi trebuit sa ma fi inscris de pe acum si sa incep tratamentul tintit pentru aceasta boala..nu as vrea ca mai tarziu sa regret.
  Ce ma sfatuiti ? Nu stiu nimic de aceasta boala si sunt foarte speriata..

 54. Atunci cand spun ,,teoretic”, vreau sa se sinteleaga ca pe stei postez astfel de informatii medicale, care nu se aplica automat la bolnav, acesta fiind rolul medicului .
  Nu stiu cum sa spun ca sa intelegeti…Daca s-ar aplica automat datele medicale teoretice la un anumit pacient, acesta ar trebui nu numai sa aiba toate simptomele, toate analizele modificate conform bolii respective, si sa faca si toate complicatiile .. teoretice ale problemelor respective de sanatate.
  Sanatate

 55. Multumesc pentru raspunsurile prompte , dar tot mai am nelamuriri. Astazi am depus dosarul de continuare a tratamentului analizele sunt in parametrii normali, doar antigenul a crescut cu 16 unitati fata de anul trecut.nesemnificativ, cred, transaminazele , repetate au scazut semnificativ, deci sunt f. bune.Doamna de la Casa m-a certat ca nu am anticorpi, ca dupa 5 ani jumatate trebuia sa am. I-am spus ca am inteles ca voi primi tratament pe perioada nedeterminata si mi-a spus ca e o prostie nu cheltuie statul atatia bani. Pt mine nedeterminata inseamna foarte mult. Cat de mult ? Ani, viata?, m-a dezamagit raspunsul doamnei.Cat timp iau tratamentul vad ca sta pe loc boala, daca intrerup va reizbucni sigur si atunci a fost o investitie zadarnica.
  Si uite-asa practica ne omoara.

 56. In mod normal, dna de la CNAS trebuie sa stie exact cum stau lucrurile si sa aiba dreptate.
  In oricer situatie medicale este posibil ca investitia intr-un tratament sa fie zadarnica, nu exista boala la care tratamentul sa fie eficient la toti bolnavii. Si atunci daca.. .daca ne poate omora mai sigur decat practica
  Cu stima

 57. Buna seara
  Domnule dr. va rog daca imi puteti raspunde la o intrebare ?
  Daca la o antibiograma la spermocultura/ spermograma poate fi descoperit virusul hepatitei B.
  Va multumesc

 58. Buna seara
  Va multumesc pentru raspunsul anterior si cu multe scuze va mai adresez o intrebare
  Cum poate fi interpretat urmatorul rezultat?
  Antigen HBs- ser- ELISA Rezultat 0,43 Referinta 1 : Pozitiv
  Cu stima va multumesc.

 59. Buna seara! Ma scuzati de deranj , as avea o intrebare daca ma puteti ajuta cu un raspuns va rog? As vrea sa stiu daca starile de suparere,stres, depresie, chiar si cearta puternica pot influenta la cresterea analizelor? Adica sa urce viremia sau….? Va multumesc frumos .o seara buna

 60. Buna ziua, sotul meu a fost depistat recent si cu virusul d ,( de 25 de ani este diagnosticat cu b).Ce tratament este indicat ? Care sunt sansele de vindecare sau macar stopare a evolutiei bolii?

 61. am facut analize de rutina ac HCV pozitivi ,viremie 74200 UI\ML asta inseamna ca am o hepatita acuta sau cronica? pot sa sper ca o sa elimin virusul ?tratamentul de la ce viremie se face?

 62. Buna ziua. Am viremie 110 ui/ml si fibromax 0,restul analizelor de sange normale. Am inteles ca viremia poate creste oricand, dar poate sa scada fara tratament? Care este evolutia bolii in functie de analizele prezentate?

 63. Vă mulțumesc pentru răspunsul, deci nu putem sta liniștiți chear dacă hbs ati gen negativ este chear și cu aticorpi hbs pozitiv, concluzia este ca nu ești vindecat așa Cum arata prin tabele de mai sus.o zi buna

 64. Buna ziua,

  Am facut analize pt vhb si am observat ceva,si vroiam sa va intreb daca nu cumva este o greseala de aparat:
  Am avut un Aghbs cantitativ 3040,valoare viremie 541;
  Iar cand am mai facut din nou AgHbs cantitativ 2520,valoare viremie 695
  Remarc scaderea Aghbs cantitativ,implicit n ar fi trebuit sa scada si viremia
  Sa fie o greseala a aparatului?viremia e facuta prin metoda PCR..
  Multumesc

 65. Teoretic am citit ca sunt direct proportionale, viremia a fost luata prin PCR, e posibil ca viremia defapt sa fi scazut,dar aparatul sa fi prins o valoare maxima?am citit ca poate varia viremia, dar AgHbs a scazut cu 500 fata de data trecuta,inseamna ceva cred..sau poate a gresit aparatul de viremie?

 66. Teoretic sunt direct proporționale așa cum o echipa de 10 muncitori face treaba mai repede decât o echipă de 5 muncitori. Teoretic ,practic lucrurile nu se întâmplă așa .Dacă s-ar putea deduce valoarea viremiei proporțional din valoarea a antigenului hbs nu ar mai avea rost să faci viremia, care este mult mai scumpă. Cu stimă

 67. Am făcut o viremie pentru hepatita b..
  Încărcătura virală (ul/ml) 424 UL/ML
  Încărcătura virală (copii/ml) 2468 copii/ML
  Este mică sau Marea?

 68. Buna ziua, tatal meu sufera de varice esofagiene si de ceva timp sunt sparte, are probleme la inghitire, nu mai poate manca carne sau alimente dure, deoarece nu se duc din capul pieptului, ce nu poate inghiti, vomita…Vreau sa stiu, va rog, care sunt repercursiunile acestei boli si cat de grav este ceea ce are el? Acestea vor avansa sau prin tratament si regim se pot estompa la acest nivel la care sunt ele?

 69. Buna ziua ! Întrebare ptr.d-l doctor:
  mama depistată cu hep.C acum 6 luni.Viremie 1500000.
  Acum, 20.11 2018., viremie 1150000 si log.6.06.
  Medicul gastroenterolog nu i-a prescris nimic la început. Doar protectoare și același regim cumpatat de viata. Are 74 de ani. La fibroscan toate valorile au ieșit la valoarea minima.
  Este de bine ca v-am zis eu aici sau nu, deoarece medicul de aici ne-a asigurat că nu e nevoie de tratament deocamdată.
  Multumesc anticipat!

 70. La multi ani, Domnule Doctor !
  Va supun si eu atentiei cazul meu :
  ADN VIRAL HEPATITA B (CANTITATIV)
  ADN viral hepatita B-cantitativ
  = 19.2 UI/mL
  ADN viral hepatita B-interpretare = Detectabil
  UI/mL
  Comentariu:
  = Limita de detectie a metodei de lucru in domeniul de linearitate (masurabil) este de 10 UI/mL.

  Markeri virali
  ANTICORPI ANTI Hbe ( ANTI HBe )= 0.004 -(Valori în afara limitelor admise pentru vârsta şi sexul respectiv )
  >1

  ANTICORPI ANTI HBs CANTITATIV ( ANTI HBs -CANTITATIV)
  = < 2
  UI/L <10

  ANTIGEN Hbe ( Ag HBe )
  = 0.126
  – <1
  Analizele au fost facute la Regina Maria .

  C'est grave, Monsieur le Docteur ?

  Mentionez ca restul analizelor de sange sunt in parametri normali , la fel ca si Anti HBc, Anti HCV, Anti HVD, ALT/GPT/TGP, GOT/AST/TGO, Ag HBs, astfel incat doctorita de familie nu s-ar fi gandit niciodata (dupa propria-i marturisire!) sa ma trimita sa fac analize pentru HB , daca nu as fi 'beneficiat' , absolut intamplator, de o 'oferta ' de depistare a HB, cu ocazia unor analize de sange de rutina (hemoleucograma completa ), in martie , anul trecut. Mi-a fost constatata o hepatita cronica , pe care nu stiu (de) cand si in ce imprejurari am contactat-o.
  Sunt o doamna de 62 de ani, fara probleme de sanatate pana acum si fara nicium simptom specific HB si probabil as fi trait in continuare cu acest virus , daca nu ar fi aparut acum INDOIALA. (or 'dubito, ergo cogito' si daca gandesc , trebuie sa si actionez .)
  Ce ma sfatuiti , Domnule Doctor, va rog ?! Trebuie sa urmez neaparat tratament antiviral ?
  Cu multumiri inmiite,
  Elena

 71. Domnule Doctor , sunteti UNIC in Romania prin ceea ce faceti. Am intalnit doar pe un site francez un renumit medic chirurg (https://conseildentaire.com/ ), care isi ia din timpul liber pretios pentru a raspunde intrebarilor pacientilor , dar domnia sa este la pensie (are 84 de ani) ,in timp ce Dv. sunteti factotum si la serviciu, si in timpul liber.
  Jos palaria, Domnule Doctor ! Am inteles mesajul Dv. si voi actiona in consecinta.
  Reverente !

 72. Buna ziua.Nu am virus C sau B, dar transaminaze crescute de 2 ori care scad cu protectoare hepatice, comentarii 280 și steatohepatita non alcoolice.Ce imi recomandați?

 73. Nu va pot recomanda nimic, regulile medicale prevad ca recomandari specifice unui bolnav sa dea medicul curant, care are toate datele cazului medical respectiv.Daca dvs aveti masina in service, o repara mecanicul din service nu unul de pe net..
  Pentru informare aveti pe site articol despre cauzele cresterii transaminazelor, dar bolnavii nu se ingrijesc virtual -pe net- deoarece evolutia bolii prost tratate poate fi reala.
  Cu stima

 74. Buna seara mia iesit pe mine niste pete de culoare maro deskis care se curata pielea de deasupra dar ma mananca de la ce ar putea fi .va rog daca puteti sami spuneți. Sunt pe umeri si piept

 75. Va rog frumos, cum este posibil sa am F3 la Fibromax iar ecografie (cu elastografie) sa fie ficatul foarte bine? (viremie 17000 ui/ml). Va multumesc

 76. Buna ziua.
  Va rog sa ma ajutat. In urma unor analize facute in Decembrie de AgHBs am depistat ca sotul meu are Hepatita B pozitiv (eu, sotia, am iesit negativ, in 2018 m-am vaccinat impotriva Hepatitei B datorita muncii, nu stim cum sotul a contactat boala, de peste 8 ani avem contact sexual neprotejat, iar eu nu am) am facut Virimia in Decembrie si a iesit 49UI/ml am inteles ca asta ar insemna 245 de copii. A facut si o ecografie la ficat care a iesit in limite normale, are polip colecist, ce ne recomndati? Sa mergem la hepatolog?
  Multumesc

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: