Ce sunt aderentele abdominale?
Aderentele intraabdominale sunt benzi de tesut fibros care apar anormal in abdomen intre diferite organe, si pot impiedica buna lor functionare
Ce cauza au aderentele aparute dupa operatie?
In majoritatea cazurilor aderentele apar in urma interventiilor chirurgicale, riscul cel mai mare fiind in cazul operatiilor in zona de jos a abdomenului sau a celor ginecologice. Desi la inceputul formarii lor aderentele pot sa nu dea nici un fel de simptom, pe masura trecerii timpului, acestea pot fi din ce in ce mai neplacute.Cele mai importante cauze care pot duce la formarea de aderente abdominale postoperatorii, sunt:
- Taierea (incizia) organelor interne
- Manevrarea indelunga a organelor in timpul operatiei, lucru frecvent in operatiile lungi si dificile
- Resturi de sange ramas in abdomen dupa operatie -de aceea in timpul operatiei sangele scurs prin taieturile chirurgicale este aspirat permanent
- Uscarea tesuturilor si organelor in timpul operatiilor lungi
- Contactul dintre organele interne si manusile chirurgicale sau alte structuri folosite in timpul operatiei
Aderentele abdominale pot sa apara si fara legatura cu o operatie?
Pot exista aderente chiar daca nu ai nici o operatie in urmatoarele situatii:
- Apendicita perforata sau nu
- Iradiere abdominala pentru cancer
- Infectii ginecologice
- Infectii abdominale tuberculoase sau netuberculoase
Care sunt simptomele aderentelor abdominale?
Cele mai frecvente neplaceri cauzate de aderente pot fi:
- Dureri abdominale
- Tulburari ale tranzitului intestinal -de obicei constipatie dar uneori si diaree
- Probleme de fertilitate datorita tulburarii functiei trompelor uterine
- Ocluzie intestinala.Cel mai des, pacientul cu ocluzie prezinta urmatoarele simptome:
- dureri abdominale puternice, crampe
- varsaturi, uneori ca fecalele
- balonare
- bolboroseli intestinale
- lipsa scaunului sau a eliminarii gazelor
Vedeti aici recomandarile noastre in caz de tulburari de scaun sau tranzit
Cum se pune diagnosticul de aderente abdominale sau ocluzie intestinala
Aderentele NU se pot vedea la explorari (radiologice, ecografie, computer tomograf, etc), diagnosticul neputandu-se pune decat prin explorare chirurgicala.
Diagnosticul de ocluzie intestinala se poate pune prin examen radiologic sau computer tomografic
Se poate face tratamentul aderentelor abdominale?
In majoritatea cazurilor aderentele aparute dupa o operatie nu dau simptome si deci nu se trateaza
Atunci cand aderentele dau simptome acxestea sunt de obicie minime, tratamentul este medicamentos, iar in caz de ocluzie intestinala, este nevoie de tratament chirurgical de urgenta. In afara urgentei. aderentele nu rpea se opereaza deoarece ese riscul reaparitiei lor
Cum se face prevenirea aparitiei aderentelor postoperatorii
In general este dificil sa previi aparitia aderentelor, dar pot fi luate unele masuri:
- Operatiile laparoscopice au un risc mai mic de aderente, pentru ca organele sunt mai putin manipulate
- In operatiile clasice largi, se folosesc filme speciale intre organe si intre ele si linia de taietura chirurgicala a peretelui abdominal; aceste filme se resorb in 1-2 saptamani dupa operatie
Aderentele abdominale postoperatorii – forum
Care este tratamentul cu medicamente al aderentelor abdominale?
Cu ajutorul medicamentelor aderentele nu dispar daca au aparut deja, dar se pot trata simptomele date de ele (durere, balonare, greata, etc).
Ce sa faci ca sa nu mai apara ocluzia intestinala, eu am fost deja operat si mi e teama?
Trebuie sa depistezi si sa inlaturi cauza potentiala a ocluziei.
Daca am fost operat de ocluzie pot juca fotbal?
Dupa operatia de ocluzie unii mor , altii scapa cu sechele, altii se vindeca perfect , la altii recidiveaza, la altii apar complicatii..
Cum sa stiu eu in ce situatiesunteti dvs?
Puneti aceasta intrebare cui trebuie: medicului care v-a operat.
Am auzit ca daca dupa operatie stai pe spate, poti face aderente asa e ?
N-am auzit de asemenea posibilitate.
In ce fel ajuta filmele dintre organe sa nu se formeze aderente? Daca nu se folosesc aceste filme ce se intampla?
Filmele dintre organe impiedica agregarea fibrinei cu formare de aderente. Daca nu se folosesc filmele… pot sa apara aderente.
Care este riscul de aparitie a aderentelor in operatiile pe vezica biliara?
Nu am date procentuale, dar riscul este mic.
Am fost operata de colecist acum 10 zile si nu am iesit cu scaunul; pot sa am aderente? Ce sa fac?
Aderentele nu apar in trei zile ci in luni de zile; destul de des in primele zile dupa operatia pe abdomen, pacientul nu iese cu scaunul; cel mai bun lucru este sa va sfatuiti cu medicul operator, este cel care stie cel mai bine cazul dvs
Ce trebuie sa faci in caz de aderente abdominale cu simptome?Care este cel mai bun tratament si regim alimentar pentru aderente?
Primesc destul de des aceasta intrebare pe net, formulata exact asa, si nu pot raspunde la ea, deoarece cel care intreaba se asteapta sa scriu o reteta si un regim care sa rezolve problema. Acest lucru nu este posibil, asa cum nu este posibil sa raspunzi pe net la intrebarea „care este cea mai buna piesa pentru repararea masinii mele defecte?”
Raspunsul este similar in ambele situatii: descoperi cauza defectului (masinii sau a aderentelor abdominale) si o tratezi. Nu exista un tratament global pentru aderente asa cum nu exista o singura piesa cu care sa repari o masina.
Iar in privinta tratamentelor medicale, nu exista tratament bun si tratament rau, sau un tratament corect si altul incorect. De fapt toate tratamentele medicale sunt bune, dar fiecare boala si fiecare bolnav are o schema care i se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie). Si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, conform caracteristicilor pacientului respectiv – aveti alaturat un exemplu de astfel de reigm
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent de facultate cu media generala zece, primul pe tara, sef de promotie in 1982
Acum sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.
Am 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale
Am tot cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia de medic mii de studenti la medicina, medici rezidenti si specialisti.
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro,www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)
De ceva timp am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti. In prezent am renuntat la activitatea de spital si lucrez exclusiv in privat.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste..
Daca aveti nevoie de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie pentru dr Ditoiu la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, o puteti solicita si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Bună ziua,am avut o piatra imensa(11 cm)în rinichiul drept și am fost operata(operatie clasica) în luna aprilie 2021,dar am dureri mari în partea dreapta pe burta.Chiar nu știu ce calmante sa i.au ptr durerea asta.
Am luat doreta dar nu ma lasă durerea.
Un sfat va rog.?
Multumesc anticipat!
Cauzele durerilor in zona mentionata pot fi numeroase, fiecare cauza avand tratamentul ei specific
Vedeti aici https://hepatolog.ro/2020/09/29/durerea-de-burta-in-dreapta/