Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Evolutia hepatitei cronice

Evolutia hepatitei cronice este diferita in functie de multi factori, si evident ca nu toti bolnavii ajung la ciroza hepatica.

In rezumat

  • Hepatita insemana inflamatia ficatului, hepatita poate fi acuta sau cronica
  • Hepatita acuta dureaza maximum 6 luni si se poate vindeca,dar uneori poate ajunge hepatita cronica
  • Hepatita cronica este hepatita care evolueaza mai mult de sase luni (aceasta este diferenta intre acut si cornic) si neingrijita si tratata corect, are risc de evolutie catre ciroza hepatica si cancer de ficat

Ce este hepatita?

Hepatita este inflamatia ficatului  indiferent de cauza- virus, alcool, steatoza, modificari imune sau alte cauze.

Ce este hepatita cronica?

Orice hepatita incepe ca hepatita acuta (chiar daca deseori nu da simptome evidente). Hepatita acuta este o boala care dureaza maximum 6 luni, iar daca inflamatia ficatului este de durata mai lunga  6 luni, boala de numeste hepatita cronica.

Ce medici sunt specialisti in hepatita?

Nu exista o specialitate medicala care sa se ocupe doar de hepatita.

Hepatita fiind o boala de ficat, este urmarita, diagnosticata si tratata de medicul gastroenterolog sau hepatolog atat hepatita acuta cat si cea cronica.

O exceptie o face hepatita acuta virala (care reprezinta un foarte mic procent din totalul hepatitelor), care, atunci cand are simptome grave – icter, coma, transaminaze de peste 1000ui/ml, etc (acest lucru se intampla rar) este urmarita o scurta perioada la boli infectioase. Daca simptomele sau analizele modificate se prelungesc peste 6 luni, si aceste cazuri sunt preluate de medicul gastroenterolog sau hepatolog care fiind specializat in astfel de boli, poate depista relativ usor si din timp o evolutie nefavorabila catre ciroza sau cancer hepatic.

Care sunt cauzele principale de hepatita ?

Cele  mai frecvente cauze de hepatita intlanite in practica medicala sunt

  • Cauza alcoolica
  • Cauza virusala B,C si D (mai frecvente)
  • Cauza autoimuna (imunitatea prea mare dauneaza organismului)
  • Steatohepatita (hepatita care urmeaza steatozei hepatice) , apare de obicei la consumatorii de alcool, supraponderali, consumatori de medicamente sau alte toxice, virusiri hepatitice,  diabetici, persoane care scad sau cresc rapid in greutate
  • Hepatita medicamentoaza
  • Hepatita toxica
  • Hepatita din boli metabolice
  • Alte cauze

Cum evolueza hepatita?

Orice om bolnav are speranta sa se vindece, acest lucru lupta sa fqaca si organismul nostru  si in cazul hepatitei.

Majoritatea hepatitelor acute se vindeca si deseori persoanele respective nici macar nu stiu ca au avut hepatita.

Uneori hepatitele acute, indiferent care ar fi cauza lor pot evolua catre hepatita cronica si ciroza hepatica.

Este important de stiut urmatoarele lucruri

  • evolutia hepatitei cronice catre ciroza hepatica, ea fiind lenta- ani sau zeci de ani
  • pe parcursul evolutiei hepatitei cronice catre ciroza persoana respectiva poate sa nu aiba nici un simptom, sau simptomele sa apara doar in cazul suprasolicitarii ficatului (consum de alcool, medicamente, droguri, efort fizic, medicamente, etc)
  • pe parcursul evolutiei hepatitei cronice catre ciroza, analizele pot fi frecvent normale, sau ele pot fi modificate episodic tot in cazul suprasolicitarii ficatului
  • hepatita cronica nu evolueaza liniar in toate cazurile sunt perioade in care poate evolua lent sau deloc, si perioade in care poate evolua rapid, galopant. 
  • precizarea a stadiului de imbolnavire a ficatului (hepatita cronica sau ciroza hepatica)  se face relativ usor de catre un gastroenterolog sau hepatolog cu oarecare experienta prin examinarea medicala si analize specifice, dar uneori este nevoie de biopsie hepatica sau alte explorari mai speciale
  • In hepatita croncia virala determinarea cantitatii de virusuri din organism (viremia)  nu arata si cat de bolnav este ficatul.Am vazut numeroase persoane cu viremie mica sau nedetectabila si ciroza hepatica, si persoane cu viremie foarte mare si ficat sanatos (au avut un sportiv cu viremie peste 10.000.000.000 ui/ml si fara nici un simptom). 
  • In cazul bolnavilor cu hepatita cu virus C , care dupa tratament poate deveni nedetectabil in sange, persistenta lui in ficat sau ganglioni poate duce la reactivarea sa, iar chiar daca nu se reactiveaza, ficatul deja distrus de virus trebuie tratat
  • In cazul bolnavilor cu hepatita cu virus B, cu viremia nedetectabila, exista forma oculta de infectie care are si ea riscuri= vezi schema

Cum stii daca hepatita cronica nu a ajuns cumva la ciroza hepatica?

Deoarece exista riscul ca un bolnav cu hepatita cronica sa faca ciroza hepatica, el trebuie urmarit constant de un medic gastroenteorlog compentent, care pe baza celor gasite la examinare si a investigatiilor poate depista acest moent. Aveti alatutrat o schema cu principalele diferente intre hepatita cronica si ciroza hepatica

Ce trebuie sa faci ca sa previi evolutia hepatitei catre ciroza?

Prevenirea evolutiei hepatitei cronice catre ciroza se face in principiu inlaturand cauza hepatitei cronice.

Exista mai multe metode de tratament in hepatitele cronice virale, eu le-am prezentat pe site la fiecare forma de hepatita.

Generic se poate spune ca tratamentul hepatitei cronice consta in:

  1. Regim alimentar – esential fara ALCOOL SI ABUZ DE MEDICAMENTE. Regimul alimentar nu vindeca hepatita dar protejeaza ficatul de solicitari suplimentare.El trebuie sa fie personalizat pentru fiecare pacient.
  2. Medicamente „protectoare” hepatice (eficienta lor nu este dovedita)
  3. Medicamente antivirale –  expuse la fiecare articolele despre  hepatita virala
  4. Medicamente imunomodulatoare in hepatitele autoimune – hepatitele autoimune apar datorita imunitatii crescute peste normal, deci NU este nevoie ca imunitatea sa fie crescuta (cum vor majoritatea pacientilor) ci sa fie scazuta
  5. Tratament „naturist” (nu are eficienta dovedita stiintific).Vad uneori pacienti cu hepatita care spun ca ei nu iau nici un medicament pentru ca se trateaza cu plante naturist si merg bine.Asa cum am mentionat deja, o parte dintre bolnavii cu hepatita cronice merg bine de la sine, asa este structura apararii organismului lor, iar multi nici nu au nevoie de tratament multe perioade din evolutia bolii lor. Este important insa de depistat  momentul in care boala incepe sa evolueze, atunci trebuiesc luate masurile corespunzatoare, lucru valabil si in cazul tratamentelor cu medicamente clasice si in cel naturist.

Recomandarile noastre in hepatita cronica

Regimul in hepatita B

Regimul alimentar in hepatita C

Hepatita C forum

Hepatita cronica – FORUM

1. Daca am facut viremia acum 2 ani si incep acum tratamentu pentru hepatita C, nu ar fi trebuit repetata viremia, pentru ca intre timp poate a crescut, iar scaderea din urma tratamentului, s-ar putea sa nu ajunga la o valoare care sa ma faca considerat responder?

In mod normal ar fi trebuit repetata viremia

2. Sotul meu a facut un set de analize dupa doua saptamani de la inceperea tratamentului  pentru hepatita C si i-a iesit sideremia=206,7(inainte de tratament avea o valoare normala).Ce semnifica aceasta situatie si ce trebuie facut?

In hepatita cu virus C frecvent sideremia este crescuta, dar nu din cauza tratamentului ci a altor mecanisme, partial cunoscute. Cred ca sideremia era mare si inainte de inceperea tratamentului. Fierul crescut in sange (si in ficat) la pacientii cu hepatita virala C, poate sa scada efectul tratamentului antiviral, si sa creasca riscul de aparitie a cancerului hepatic. Ca metoda de scadere a sideremiei se paote incerca flebotomia (sangerarea)

3. Daca am Ac anti HBe pozitiv 0.01 (reactivitate Elisa), Anti HCV negativ, AgHBs pozitiv 541.08 reactivitate, AgHBe negativ, AntiHDV negativ, ADN-VHB 3117 Ul/ml in ce faza a hepatitei sunt?

Cititi mai sus cum se pune diagnosticul de hepatita, si veti deduce in ce faza sunteti, dar cel mai bine va poate lamuri medicul dvs curant hepatolog.

4. Este obligatoriu ca hepatita cronica, virala, autoimuna, alcoolica, toxica, se evolueze catre ciroza? Cum aflu daca m am vindecat de hepatita?Ati avut bolnavi cu hepatita cronica care nu au facut ciroza?

In medicina nimic nu este obligatoriu, de aceea sunt copii care fac ciroza, betivi care nu au nimic la ficat, cancere care se vindeca de la sine, si altele care dau deces galopant. Hepatita cronica se poate vindeca, nu este obligatoriu  ca o hepatita sa evolueze catre ciroza hepatica,dar exista acest risc. Majoritatea bolnavilor cu hepatita pe care i-am ingrijit (si sunt cateva zeci de mii) nu au facut ciroza hepatica, si probabil nu o vor face.Evolutia catre ciroza a unui bolnav cu hepatita tine atat de medicul hepatolog care il ingrijeste (dieta, medicatie, regim de viata, etc) dar si de ce face bolnavul cu recomandarile medicale- le respecta sau nu.

5. Se poate pune diagnosticul de hepatita prin analize de urina?

Nu

Unde trebuie sa mergi cand ai hepatita cronica? Care este cel mai bun medic pentru hepatita cronica?

In caz de hepatita cronica (boala de mai mult de sase luni, cu transaminaze normale sau moderat crescute si simptome moderate sau absente), este bine sa va adresati unui medic cu experienta in specialitatea de gastroenterologie sau hepatologie in functie de medicii pe care ii aveti in zona dvs geografica.

Daca aveti hepatita acuta virala cu icter si transaminaze foarte mari -500-1000, este bine sa mergeti la un medic de boli infectioase.

Cand  trebuie sa mergi la medic cand ai probleme cu ficatul?

Daca aveti probleme  de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema.

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apare boala pana cand apar simptomele, mai ales ca in majoritatea cazurilor hepatita cronica evolueaza fara simptome deosebite, situatia difera de la bolnav la bolnav.

Problema cea mai importanta este ca imbolnavirea ficatului da simptome doar in stadii foarte avansate de boala, uneori chiar in stadiul de ciroza hepatica. Acest risc face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect si monitorizare in fiecare caz  in parte, deoarece fiecare evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Daca aveti probleme hepatice, pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala care sa arata daca aveti motive de ingrijorare sau nu , deci mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista..

Aici va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la dr Ditoiu

Care este cel mai bun tratament si regim pentru ficat?

Pentru a recomanda un tratament in orice boala este necesara in primul rand stabilirea diagnosticului, gasirea cauzei bolii.

In privinta tratamentelor medicale, nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament corecte in fiecare boala, chiar mai multe scheme corecte pentru aceeasi boala. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul dvs  curant trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita si un regim alimentar personalizat unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta sa medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Chiar si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, el fiind diferit la diferiti pacienti (vad la consultatie pacienti care au tinut regim de pe net, fara o ameliorare semnificativa a simptomelor).

Aveti alaturat un model de regim alimentar personalizat pe care il recomand pacientilor pe care ii consult, este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.Regim pentru hepatita C

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent  in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi cu media generala 10, sef de promotie pe tara,in prezent specializat in gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva.

Am peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu stagiatura de 3 ani in Bucuresti in diferite spitale, apoi 3 ani de medicina de familie la tara,  au urmat 3 ani de rezidentiat in medicina interna, apoi  3 ani de rezidentiat in gastroenterologie, dupa 5 ani primariat in medicina interna apoi  dupa alti 5 ani primariat in gastroenterologie. In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva,  asistent universitar 11 ani prin concurs, apoi sef de lucrari 18 ani tot prin concurs si terminand cu doctoratul.

Am cca 30  de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani  de  activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medici rezidenti si specialisti

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

Unde lucrez acum

Din luna iunie 2019 an hotarat sa nu mai lucrez in sistemul de stat si am trecut in cel privat,  am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti. O parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni vor fi probabil preluati de alti medici sau spitale, iar o parte vor continua sa fie urmariti de mine in continuare in privat, fiecare pacient va face cum va crede de cuvinta. Este evident ca in psrivat nu sunt cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare di nspital, tocmai de aceea m-am decis sa lucrez in privat in conditii …. normale

Va urez sanatate maxima

Daca  totusi aveti nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: