Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Ce este gastroenterologia, ce face un gastroenterolog la consult

Ce este gastroenterologia?

Gastroenterologia este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenirea, diagnosticul și tratamentul bolilor sistemului digestiv.

Cum  se pune diagnosticul in gastroenterologie?

Bolile tractului digestive pot fi diagnosticate in mai multe etape care in succesiune sunt consultul-recomandarea explorarilor paraclinice-recomandarea regimului alimentar si medicatiei-recontrol dupa tratament

Cum se pune diagnosticul in gastroenteorologie

  • Evaluare clinica sau consultul pe care il face medicul gastroenterolog cuprinde
    • Anamneza = discutia cu bolnavul referitoare la suferinta sa, este extrem de importanta, si orienteaza medicul catre diagnostic
    • Examinarea bolnavului este la fel de importanta, deoarece poate descoperi modificari care pun diagnosticul, la fel de importanta fiind si lipsa unor modificari ale unor organe la examinarea medicala
  • Evaluarea prin analize de laborator de sange, urina si fecale
  • Investigati imagistice
    • Radiologice
    • Ecografice
    • Endoscopice
    • CT sau RMN
  • Biopsii de esofag, stomac intestin subtire, colon, ficat, pancreas, polipi, tumori, etc
  • Alte explorari- ph metrie esofagiana, fibroscan, fibrotest, fibromax, alte teste de evaluare a fibrozei hepatice, etc

Dupa cum remarcati in schema de mai sus, evaluarea clinica este cel mai important element de diagnostic, asa cum .. examinarea unei masini defecte este cea ma importanta metoda de a-i gasi defectul.

Ce iti face un gastroenterolog la consultatie?

Daca vreti analize, mergeti la un laborator de analize, daca vreti o ecografie sau CT sau RMN, mergeti la un laborator de specialitate.

Daca doriti un diagnostic, mergeti la un medic clinician. Din experienta mea, majoritatea pacientilor vin la consultatie cu explorari suficiente pentru diagnostic, dar fara diagnositc, sau cu tratament deja facut dar fara eficienta. Uneori este nevoie de unele explorari suplimentare, care nu au fost recomandate anterior.

Ce analize trebuie sa faci pentru diagnosticul unei boli?

Orice meserie are regulile ei, care au aparut de-a lungul timpului, prin practicarea acelei meserii. Aceste reguli au ca scop evitarea greselilor si obtinerea unor rezultate bune in timp util.

Regulile diagnosticului medical au acelasi scop.

Medicul invata in facultate cate sunt simptomele si semnele bolilor.

Din discutia cu bolnavul el afla aceste simptome, iar la examinare observa niste semne care sugereaza o boala. Asociind simptomele bolnavului si semne gasite la examinare, medicul are un diagnostic cu o certitudine de cca 70%. Pentru a creste certitudinea de diagnostic, medicul solicita investigatii specifice -analize de laborator, explorari imagistice, etc. Aceasta este logica lantului de diagnostic medical anamneza-examaminarea bolnavului-investigatii de laborator, de aceea medicul trebuie sa examinzele bolnavul inainte de a solicita investigatiile trebuincioase. Medicul care are datele de anamneza si examinare a bolnavului are 70% din diagnostic, inainte de a vedea rezultatele investigatiilor. Medicul care are numai rezultatele investigatiilor,are 15-30% certitudine de diagnostic.

Nici un medic nu trece de un concurs clinic, daca nu face anamneze si nu examineaza bolnavul, daca nu face aceste lucruri este eliminat din concurs. La un concurs medical cu caz clinic, anamneza si examinarea bolnavului ocupa 75% din timp, iar solicitarea explorarilor ocupa 25% din timp.

De altfel lucrurile de intampla la fel si in cazul unui defect la masina. Duceti o masina cu o problema tehnica la un service si lasati-o acolo fara sa spuneti nimic mecanicului. Mecanicul nu poate examina toatele sistemele masinii ca sa vada ce are, ii este mult mai usor sa caute un defect, daca daca dvs, ca nemeserias, ii spuneti ce ati auzit anormal.

Ce persoane merg la gastroenterolog?

Probabil va ganditi ca este o intrebare… idioata, pentru ca la gastroenterolog merg persoanele cu probleme digestive.

Intrebarea nu este chiar idioata, deoarece la gastroenterolog ar trebui sa mearga nu numai bolnavii care au simptome, si si altii

  • Persoane care au boli deja cunoscute, cronice, si merg la gastroenterolog chiar daca nu au simptome pentru a vedeaboli de stomac
    • Care este stadiul bolii in acel moment
    • Daca boala a evoluat, este stationara, a regresat sau s-a vindecat
    • Daca au aparut complicatii
    • Daca nu este nevoie de schimbarea tratamentului (daca stadiul bolii se modifica, poate fi necesara schimbarea tratamentului- adaugarea de medicamente, inlocuirea medicamentelor au altele mai puternice sau mai slabe, eliminarea unora dintre medicamente, etc)
    • Daca nu este nevoie de schimbarea regimului alimentar (daca boala merge bine regimul este mai lax, daca boala merge prost, poate fi nevoie de un regim mai restrictiv)
    • Daca nu s-au adaugat alte boli
    • Daca nu au aparut alte tratamente mai noi pentru boala lor
  • Persoane care au simptome ce par sa tina de gastroenterologie, dar diagnosticul nu este clar
  • Persoane care au un diagnostic si tratament stabilite, dar boala nu merge bine si vor o a doua opinie medicale
  • Persoane care au boli ce nu tin de gastroenterologie, dar al caror tratament poate influenta tractul digestiv, ficatul etc, si sunt numeroase astfel de situatii
  • Persoane sanatoase dar care au factori de risc pentru aparitia unei boli gastroenterologice
    • Lucreaza in mediul toxic
    • Au obiceiuri mai .. nesanatoare- alcool, fumat, stres,regim de munca sau viata haotic, toate putand avea repercursiuni asupra aparatului digestiv
    • Au rude cu boli gastroenterologice- ulcer, gastrita, ciroza, cancer, etc
    • Sunt contacti cu o persoana cu un virus de hepatita (de exemplu) sau alt microb
    • Au fost plecati din tara si au risc sa fi luat o boala de acolo
  • Persoane care doresc sa isi faca un control fara sa intre in nici una dintre categoriile e mai sus, controlul fiind motivat diferit
    • Au depasit o anumita varsta (si-a schimbat „prefixul”) si asta ii pune pe ganduri referitor la starea lor de sanatate
    • Au devenit parinti, si simt ca au o responsabilitate
    • Sunt gravide, si vor sa isi faca un control
    • Au aflat ca un prieten are o anumita problema gastroenterologice si s-au speriat
    • Au auzit la Tv, net, etc ca… o vedeta a murit sau este bolnava grav si s-au speriat
    • Persoane care tin la sanatatea lor, si isi fac periodic cate un control medical, inclusiv gastroenterologic (am pacienti chiar tineri care isi fac un contorl gastroenterologic sau hepatologic anual, fara sa aiba simptome)
  • Persoane care au diagnostic, au tratament, nu au modificari suparatoare sau au simptome stationare, dar vor o a doua opinie medicala.

Dupa cum vedeti in schema alaturata la un medic merg in mod obisnuit persoane care au simptome  cu sau fara sa aiba un diagnostic lamurit.

In practica obisnuita insa lucrurile difera mult de la un specialist la altul (majoritatea pacientilor care vin la mine de exemplu vor o a doua opinie medicala sau vin la control, doar cca un sfert dintre ei vin la mine fara sa fi fost la alt coleg mai inainte).

Care sunt bolile si simptomele pe care le trateaza medicul gastroenterolog?

Bolile digestive

Bolile si simptomele pe care le vad la consultatii sunt foarte  numeroase , alaturat aveti o schema orientativa, dar o lista oarecum completa aveti aici

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate cu media generala 10, sef de promotie pe tara

In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in gastroenterologie in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Am cca 30 de ani de activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind tinerii studenti, rezidenti, medici specialisti si primari din toata tara.

Lucrand mai multe decenii in sistemul sanitar de stat, am constat ca multi bolnavi nu au suficiente informatii despre bolile lor, datorita lipsei de timp a medicilor lor curanti.

De aceea am realizat mai multe siteuri medicale cu mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro.

Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Astfel, aveti acces gratuit la materiale medicale teoretice sau rezultand din experienta mea medicala indelungata la cel mai inalt nivel.

Acum imi folosesc vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Va urez sanatate maxina

Daca totusi aveti probleme hepatologice si doriti o evaluare la dr Ditoiu cu o a doua opinie medicala in vederea stabilirii diagnosticului, tratamentului si regimului alimentar personalizat,puteti face o programare  pentru consultatie aici sau prin tasta de jos stanga a telefonului dvs mobil

2 comentarii la „Ce este gastroenterologia, ce face un gastroenterolog la consult

  1. Domnule Doctor,consultati si copii? Am un nepot de 9 ani si vreau a doua opinie de la dumneavoastra.
    A fost diagnosticat cu steatoza hepatica,are 50 kg,tgp 134.

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: