Ce dauneaza ficatului?

Ce dauneaza ficatului, este o intrebare care se pune frecvent, iar in ultima perioada, probabil odata cu apropierea de sarbatorile de iarna utilizatorii siteurilor mele cauta ce alimente sunt interzise pentru ficat, daca bananele sunt bune pentru ficat, ce alimente nu sunt recomadnate pentru ficat bolnav, alimente care vindeca ficatul, daca vinetele afecteaza ficatul, daca usturoiul este  daunator ficatului, cum se face detoxifierea ficatului de alcool, ce fructe si legume sunt bune pentru regenerarea ficatului si multe altele.

Bolile ficatului pot fi acute, cu durata scurta si evolutie rapida catre vindecare sau uneori deces, si boli cronice, cu evolutie lunga catre ciroza si cancer de ficat, uneori cu agravari acute.

Voi posta mai jos cele mai frecvente cauze de situatii care dauneaza ficatului

Virusurile hepatitei si ficatul

 Din punct de vedere al duratei evolutiei si modalitatii de ingrijire, exista doua forme de hepatita cu virus

 • Hepatita virala acuta, este infectia ce dureaza maximum 6 luni si – atunci cand sunt simptome serioase, Ce dauneaza ficatuluirar, este ingrijita de medicul de boli infectioase, deoarece problemele sunt cauzate de infectie.
 • Hepatita virala cronica,este boala care dureaza mai mult de sase luni, deci urmeaza infectiei acute, si este ingrijita de medicul gastroenterolog sau hepatolog, deoarece problemele sunt cauzate de distrugerea ficatului ce poate evolua catre ciroza sau cancer de ficat, boli specifice gastroenterologiei.

Desi exista numeroase  virusuri care imbolnavesc ficatul, eu ma voi referi la cele mai frecvente

 • Hepatita cu virus  A – boala transmisibila acuta, numita si boala mainilor murdare, se transmite prin alimente contaminate. Virusul A afecteaza ficatul pentru o scurta perioada, majoritatea bolnavilor se vindeca complet si nu vor avea probleme dupa aceea – nu exista hepatita cronica sau ciroza cu virus A. Exista vaccin pentru aceasta boala.
 • Hepatita cu virus B- boala transmisibila prin sange-vedeti aici cum se transmite . Hepatita acuta de multe ori nu are nici un simptom, iar bolnavul este diagnosticat direct cu hepatita cronica cu virus B (vad zilnic bolnavi cu virus B fara sa fi avut in viata o problema cu ficatul). Fara o ingrijire corespunzatoare hepatita cronica cu virus B poate evolua catre ciroza hepatica (20% dintre cei cu hepatita cronica B fac ciroza) sau cancer de ficat. Tratamentul impotriva virusului poate duce la eliminarea acestuia sau il poate tine sun control. Disparitia virusului  sau scaderea viremiei sub limita de detectie scade mult riscul de evolutie catre ciroza sau cancer de ficat, dar nu il inlatura total, deoarece virusul poate persista in ficat ( se numeste hepatita oculta), iar acest lucru nu poate fi depistat prin alalize de sange. De aceea, pacientii care nu mai au virusul in sange trebuie urmariti periodic de medicul gastroenterolog sau hepatolog, intervalele dintre controale fiind diferit  in functie de situatia imbolnavirii ficatului – virusul poate persista in ficat . Evolutia catre ciroza este mai frecventa atunci cand nu se ia nici o masura de protejare a ficatului (iar ficatul nu se protejeaza cu medicamente, exista si hepatita medicamentoasa). Exista vaccin pentru aceasta infectie, iar copii sunt vaccinati la nastere.Nu toti bolnavii care au avut hepatita acuta B fac hepatita cronica, procentul in care apare hepatita cronica este diferit in functie de varsta la care ai avut hepatita acuta
  • Daca infectia acuta apare la sugar,peste 90% dintre sugarii infectați vor face o infecție cronică cu virus  B
  • Daca infectia acuta a[are la copii de 1-5 ani, cca 50% dintre copiii infectați vor faceo hepatita cronica B
  • Daca hepatita acuta cu virus B apare la adulti, doar 5-10% dintre cei infectati vor face apoi hepatita cronica cu virus B, iar 90% se vor vindeca complet
 • Hepatita cu virus C- este o boala transmisibila prin sange ca si hepatita B – vedeti cum se transmite hepatita C. Ca si in cazul hepatitei B, boala acuta poate sa nu aiba nici un simptom, omul nu stie ca a facut hepatita acuta cu virus C, iar diagnosticul se pune direct in stadiul de hepatita cronica (nici ea nu prea are simptome) sau ciroza hepatica sau cancer de ficat (de data aceata simptomele fiind prezente in majoritatea cazurilor). Cam 25% dintre bolnavii care au hepatita acuta cu virus C evolueaza catre ciroza hepatica sau cancer de ficat. Tratamentul impotriva virusului este foarte eficient, disparitia virusului scade mult riscul de evolutie catre ciroza sau cancer de ficat, dar nu il inlatura total, deoarece virusul poate persista in facit, celuele sanguine sau ganglioni, iar aici nu poate fi depistat. De aceea pacientii care nu mai au virusul trebui urmariti periodic de medicul gastroenterolog sau hepatolog, intervalele dintre controale fiind diferit  in functie de situatia imbolnavirii ficatului. Se pare ca cca 33% dintre pacientii cu virus C au si virusul B in ficat, iar acest lucru nu se poate depista prin analize de sange obisnuite

Flora intestinala si ficatul Flora intestinala

S-a constatat ca o anumita componenta a florei intestinale poate face posibil  ca o cantitate mai mare de calorii sa fie absorbita in intestin. Caloriile neconsumate prin efort fizic  fac sa creasca productia de trigliceride la nivelul ficatului  deci cantitatea de grasimi din ficat.

Modificarea florei intestinale poate faca  sa scada arderea caloriilor,sa modifice metabolizarea intestinala a bilei si indirect stocarea de acizi grasi in ficat.

De asemena flora intestinala modificata poate duce la cresterea rezistentei tesuturilor la insulina, care afecteaza metabolismul glucidelor dar duce si la sinteza unor substante care dau o stare proinflamatorie care favorizeaza aparitia steatohepatitei non-alcoolice (metabolice) adica a ficatului gras si crste astfel riscul de ciroza hepatica si cancer de ficat

Slabirea si ficatul

Desi scaderea in greutate poate scadea grasimile din ficat si poate astfel ameliora steatoza hepatica, o scadere brusca in greutate doar prin dieta (fara arderea caloriilor prin efort fizic) face sa creasca grasimile in ficat, eici fiind locul lor de metabolizate in caz de scadere i ngreutate.

Asa se face ca desi ai slabit semnificativ, steatoza hepatica creste in aceasta perioada.

10 dec 2019 articol in curs de redactare

Ingrasarea si ficatul

Imunitatea crescuta imbolnaveste  ficatul

 • Hepatita autoimuna
 • Ciroza biliara primitiva
 • Colangita scleroasa primitiva

Alcoolul si ficatul

Parazitii si bolile de ficat

Bolile de inima si ficatul

Alimentatia si bolile de ficat 

Medicamentele si ficatul

Bolile genetice ale ficatului

 • Hemocromatoza
 • Hiperoxaluria si oxaloza
 • Boala Wilson
 • Deficitul de alpha-1 antitripsina
 • Glicogenozele

Cancerul si tumorile necanceroase ale ficatului

 • Cancerul de ficat
 • Cancerul de cai biliare
 • Adenomul hepatic
 • Hiperplazia nodulara focala

 

Articol in curs de redactare

 

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programare
Adresa clinicii
%d blogeri au apreciat: