Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Hepatita B se transmite prin saliva sau sarut?

Mi se pune des intrebarea daca hepatita B se transmite prin saliva sau sarut, daca se ia daca bei dupa cineva, daca hepatita b se transmite prin saliva, cum se transmite hepatita b prin relatii sexuale, etc.

Cum se descopera virusul hepatitei B la un pacient?

Virusul hepatitei B este o cauza frecventa de hepatita cronica, mai ales in Romania. Partea ciudata a problemei este ca pacientul care este descoperit cu aceasta boala, de obicei nu a mai avut nimic inainte, nu isi aminteste sa fi avut vreodata o problema cu ficatul (hepatita acuta, icter, sau alt simptom de boala de ficat),iar descoperirea bolii de obicei il afecteaza foarte mult.De obicei pacientii isi descopera virusul hepatitei B intamplator, pornind de la descoperirea unor transaminaze crescute, pacientul neavand nici un fel de simptome.  Dupa descoperirea transminazelor mari, de obicei bolnavul merge la un gasttroenterolog sau hepatolog care face investigatiile necesare si descopera virusul.

Unde se gaseste virusul hepatitei B in organism?

Virusul B se gaseste in organism peste tot,  in sange, diferite tesuturi si secretii; importanta cunoasterii acestui lucru este doesebita, deoarece di naceste locuri virusul se poate transmite altor persoane, cel mai probabil celor apropiate, din mediul familial sau medical.

Practic virusul hepatitei B a fost gasit in urmatoarele produse biologice:

  • sange, inclusiv cel menstrual
  • tesuturi
  • sperma
  • secretii genitale
  • laptele matern
  • saliva
  • secretii nazale
  • lacrimi

Faptul ca virusul este in  aceste secretii nu inseamna neaparat ca se transmite prin aceste secretii, deoarece in afara de virus, este necesara si o cale de intrare in organism, adica o rana genitala, bucala, etc.

Deci pentru ca cineva sa ia virusul, trebuie sa vina in contact cu el, printr-o ruptura a unui tesut, care reprezinta calea de intrare a virusului in corp

Cum patrunde virusul B in organism?

Virusul hepatitei B nu poate trece prin piele sau mucoasele sanatoase, intacte

El insa poate intra in organism daca de exemplu ai o rana care vine in contact cu saliva unui bolnav cu virus B, sau o rana genitala si ai contact sexual neprotejat cu cineva cu virus B. Infectiozitatea virusului hepatitei B este mult mai mare decat a virusului HIV (SIDA).

Inteparea unei persoane cu un ac care a fost utilizat de o persoana cu virusul hepatitei B, prezinta un risc de transmitere a virusului de 30%, pentru virusul C de 3% in timp ce inteparea cu un ac de la o persoana cu HIV prezinta un risc de transmitere de 0,3%.

Hepatita B se  poate lua in urmatoarele situatii:

  • transfuziile de sange infectat cu virusul B
  • instrumentar medical si chirurgical infectat
  • transplant de organe si tesuturi
  • cale sexuala – riscul sotului/sotiei de a lua virusul de la partener este de sub 10% (in timp de produce un fel de imunizare a partenerului); dintre miile de pacienti cu virus B pe care ii urmaresc, am doar cateva cazuri in care ambii parteneri au virusul, de obicei virusul se ia rar pe aceasta cale in familie; in schimb, riscul de a lua virusul prin contact sexual ocazional, este mult mai mare
  • piercingul – am astfel de cazuri
  • manichiura si pedichiura
  • tatuajele– am astfel de cazuri
  • acupunctura
  • transmiterea de la mama la copilul nou nascut; transmiterea virusului de catre mama la copil se poate face in timpul nasterii; fara a se lua nici o masura de precautie, riscul acestei transmiteri este de 20%, iar daca mama este AgHBe pozitiv riscul este de peste 90%; masurile de precautie scad semnificativ acest risc pana aproape de zero.
  • transmiterea intrafamiliala prin folosirea in comun de obiecte taietoare (lame sau aparate de ras, forfecute de unghii, ace, etc)
  • in 30% din situatii , la nivel mondial, nu se poate determina prin ce mod a ajuns in organism virusul B hepatitic

Virusul B nu se ia daca bei dupa cineva, prin saliva, prin sarut, sau prin folosirea in familie a acelorasi tacamuri sau obiecte de ingrijire, cu exceptia celor taietoare (lame sau aparate de ras, forfecute de unghii, ace, etc)

Ce persoane au risc mare sa ia virusul hepatitei B?

Cele mai expuse persoane sa ia virusul hepatitei B sunt:

  • Lucratorii in domeniul sanitar (medici, asistente, infirmiere, personal auxiliar)
  • Bolnavii care fac hemodializa
  • Bolnavii cu diferite afectiuni care necesita transfuzii repetate (in prezent sangele este bine verificat, deci riscul de transmitere a virusului B dar riscul nu este zero, deoarece exista persoana care nu au AgHBs dar pot acea virusul in ficat, unele celule din sange sau ganglionii ilmfatici) )
  • Bolnavii care fac transplant de tesuturi si organe
  • Persoane care fac piercing, tatuaje, manichiura, pedichiura, acupunctura (se numeste transmitere voita, „de lux”)
  • Drogatii care isi administreaza drogul injectabil
  • Prostituatele
  • Detinutii in inchisori
  • Persoanele al caror partener sexual au virusul B (riscul este mic)
  • Copii nascuti din mame cu virus B (riscul este mic)

Pentru protectia acestora, se recomanda vaccinarea impotriva virusului hepatitei B.

Cum poate evolua infectia cu virusul hepatitei B?

Dupa ce se ia virusul B, infectia poate sa aiba urmatoarea evolutie:

  • Hepatita acuta B cu simptome (in special icter) sau fara simptome (asimptomatica), sau sa faca o hepatita acuta fulminanta, cu risc de deces
  • Vindecare naturala = fara tratament
    • daca un copil mic ( < 6ani) a luat virusul, sansa lui de a-l elimina natural (fara tratament) in faza de hepatita acuta este doar de 5% daca l-a luat in timpul naterii de la mama, si 30% daca l-a luat ulterior
    • daca un copil mare sau un adult a luat virusul, sansa de a-l elimina natural este de peste 95%.
      • Din cei 5% care NU se vindeca, cca 40% vor muri de ciroza hepatica sau cancer hepatic
      • Rezulta in final ca din o suta de bolnavi care fac hepatita acuta virala, 2 vor muri din cauza acestui virus prin ciroza sau cancer de ficat.
  • Evolutie catre hepatita cronica, ce isi urmeaza cursul (stationare, evolutie catre ciroza ,cancer hepatic, etc)
  • Stationarea in faza de „purtator sanatos de virus B” (virusul persista in organism, dar fara sa se inmulteasca si sa imbolnaveasca ficatul; exista oricand riscul ca acest virus sa-si reia inmultirea, dar si sansa sa nu-si reia niciodata inmultirea); am numerosi pacienti in aceasta stare pe care ii urm aresc de multi ani, unii de peste 20 de ani.

Recomandarile noastre in hepatita cronica

Totul  despre hepatita B

Virusul B la gravida

Sarcina si alaptarea in hepatita B si C

Purtatorul de virus B si familia

Ce trebuie sa faci atunci cand ai descoperit ca ai virusul hepatitei B, poti sa faci ciroza hepatica?Cand  trebuie sa mergi la medic cand ai probleme cu ficatul?

Specialitatea medicala careia trebuie sa va adresati in caz de infectie cronica (adica mai veche de 6 luni) cu virusul B al hepatitei  este gastroenterologie sau hepatologie

Daca aveti probleme  de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema.

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apare boala pana cand apar simptomele sau pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. Problema cea mai importanta este ca imbolnavirea ficatului da simptome doar in stadii foarte avansate de boala, uneori chiar in stadiul de ciroza hepatica. Acest risc face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect si monitorizare in fiecare caz  in parte, deoarece fiecare evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista..

Care este cel mai bun tratament si regim pentru hepatita B?

In privinta tratamentelor medicale, nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament corecte in fiecare boala, chiar mai multe scheme corecte pentru aceeasi boala. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita si un regim alimentar personalizat unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva. In prezent exista mai multe tipuri de tratament pentru infectia cu virusul B, avand o sansa de succes diferita. Trebuie sa mentionez inca posibilitatea ca virusul B sa persiste in ficat,chiar la cei cu viremie nedetectabila, lucru care impune o urmarire periodica a lor de catre medicul gastroenterolog sau hepatolog, chiar dupa ce au scapat de virus

Chiar si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, el fiind diferit la diferiti pacienti (vad la consultatie pacienti care au tinut regim de pe net, fara o ameliorare seminficativa a simptomelor).

Aveti alaturat un model de regim alimentar personalizat pe care il recomand pacientilor pe care ii consult, este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.

Va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la dr Ditoiu aiciRegim pentru hepatita C

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent  in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi cu media generala 10, sef de promotie pe tara,in prezent specializat in gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva. Am peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu stagiatura de 3 ani in Bucuresti in diferite spitale, apoi 3 ani de medicina de familie la tara,  au urmat 3 ani de rezidentiat in medicina interna, apoi  3 ani de rezidentiat in gastroenterologie, dupa 5 ani primariat in medicina interna apoi  dupa alti 5 ani primariat in gastroenterologie. In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva,  asistent universitar 11 ani prin concurs, apoi sef de lucrari 18 ani tot prin concurs si terminand cu doctoratul.

Am cca 30  de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani  de  activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medici rezidenti si specialisti

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

Unde lucrez acum?

Din luna iunie 2019 dupa 37 de ani de experienta foarte utila in sistemul de stat la cel mai inalt nivel, am trecut exclusiv in cel privat (cu care aveam colaborare de cca 10 ani).

Acum am o colaborare foarte buna cu Clinica Sante str Magura Vulturului 87 din Bucuresti , unde am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie.

Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, biliare, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala, dar aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni  fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu).

Este evident ca in privat am scapat de cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, lucrez in conditii …. normale.

Lucrand numai in privat, consultul se poate face rapid, in una-trei zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de aspteptare, si in privat era cam tot asa).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Daca  insa aveti nevoie  de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, si sunteti din zona de sud a tarii sau in trecere prin Bucuresti, puteti solicita o programare la consultatie pentru  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841.  O puteti solicita si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

 

 

 

 

4 comentarii la „Hepatita B se transmite prin saliva sau sarut?

  1. Am fost diagnosticata cu hepatita cronica cu vrisu B in luna 05.2009 analizele iesind proaste, apoi la o alta doctorita mi-am facut analizele (dupa ce am tinut regim si am baut ceaiuri hepatice 2 saptamani) si au iesit analizele bune. In acel moment acea doctorita mi-a zis ca se poate sa am virusul B dar sa stacneze in mine si sa nu imbolnevesc pe nime si nici mie sa nu-mi faca rau. Acum, in luna a 10-a mi-am facut iar analizele si ecograful mi-a iesit bine dar celelalte analize nu. Doctorita mi-a zis ca trebuie sa merg la Deva (eu fiind din Petrosani si avand varsta de 20 de ani )si sa fac ceva analize mai amanuntite, sa vada daca e nevoie de punctie sau nu. As vrea sa stiu ce va urma si cat de mult m-ar costa. As mai vrea sa stiu daca se poate sa scap de tot de virusul B si daca as putea face un copil, mult mai tarziu, fara ca el sa aibe virusul B. Mi-as dori mult sa-mi raspundeti. Va multumesc anticipat.

  2. In 2009 am fost diagnosticată cu hepatită cronică cu virus B la momentul respectiv eram însărcinată până acum nu am urmat nici un tratament pentru că doctorița mi-a spus că analizele au ieșit bune și nu necesit încă tratament dar în ultima săptămână am început să mă simt rău.Aș vrea să știu ce tratament ar trebui să fac și dacă s-ar putea face puncție dacă am 90 kg

  3. AS DORI SA STIU CAT MAI ARE MAMA MEA DE TRAIT CU BOALA HEPATITA CRONICA SI MALIGNE CANCEROASE LA FICAT ZISA ULTIMA FAZA?
    MULTUMESC

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: