Despre dr Ditoiu, programari, contact

Hepatita B regim alimentar

Regimul alimentar este similar in hepatita B, hepatita C, hepatita alcoolica si steatoza hepatica. Mentionez totusi acest regim individualizat, deoarece multi useri ma intreaba strict despre regimul intr-una din aceste boli.

Regimul alimentar nu vindeca nici o forma de hepatita sau ciroza, dar protejeaza ficatul de toxice suplimentare, el fiind un adjuvant important in tratamentul hepatitei cu virus B.Deoarece deseori un bolnav cu hepatita B are si alte boli care pot necesita indicatii dietetice deosebite, este bine ca in aceste situatii sa va sfatuiti cu un medic gastroenterolog din zona dvs, pentru o personalizare a regimului alimentar

Regimul alimentar in hepatita B vindeca boala?

In aparitia sau evolutia unei boli de ficat, alimentatia inadecvata are un rol important. Exista boli de ficat date exclusiv de regimul alimentar: steatoza hepatica, boala alcoolica a ficatului, insuficienta hepatica dupa consumul de .. ciuperci, etc.

Asocierea regimului alimentar la tratamentul hepatitei B poate ameliora mult boala, sau poate contribui la vindecare prin protejarea ficatului de suprasolicitari .

Principii generale de regimin hepatita B:

  • Alimentatia  trebuie sa fie bogata in glucide (dulciuri/fainoase) insa fara excese si cu atentia la obezitate si diabet; remarcam ca ficatul gras accelereaza evolutia hepatitei B (dr Ditoiu)
  • Consumul de grasimi in special animale trebuie sa fie moderat din acelasi motiv
  • Proteinele pot fi in cantitate normala
  • Sarea se poate folosi  in cantitate normala in hepatita B
  • Lichidele se folosesc dupa sete
  • Renuntarea totala la alcool este o regula demna de urmat.

Alimente permise fara restrictie in hepatita B

  • Ciorbe si supe de carne de pui, vita, de legume, neprajite, de ovăz, de orez, griş, perisoare, galusti
  • Sote-uri si piureuri de legume – fasole verde, ardei gras, morcovi, dovlecei, gulii, conopidă, spanac, salată verde, sfecla, roşii, sub formă de salate sau pregătite fără ceapă ori rântaşuri şi cu unt sau ulei nefiert (dr Ditoiu)
  • Cartofi natur, piure, copţi în coajă cu puţin unt sau ulei, cu brânză de vacă ;
  • Carne fripta : pui, vită, iepure de casă, curcan, carne slabă, fara piele şi grăsime, peste slab alb rasol simplu sau impanat cu legume, perisoare sau chiftele fierte, peste slab, fiert, rasol cu legume;
  • Peşte slab (şalău, ştiucă, biban);
  • Grăsimi: unt, ulei de floarea soarelui sau de măsline neprajit
  • Ouă fierte moi doua/saptamana albus sub forma de omleta in abur sau sufleuri, omleta dietetica;
  • Sosuri fara grasime prajita, sos alb de rosii sau de zarzavat;
  • Lapte şi lactate: lapte dulce slabcu cafea, lapte bătut, iaurt slab, kefir, brânză dulce de vacă, cas, urdă, telemea desarata
  • Paste făinoase de orice fel
  • Pâine: pâine veche de o zi, biscuiţi simpli (populari), chifle, mamaliguta
  • Dulciuri şi prăjituri: pregătite cu puţine ouă şi foarte puţină grăsime, prăjituri uscate, prăjituri cu miere, aluaturi fragede, tarte cu fructe sau marmeladă, plăcintă cu mere sau brânză dulce; gemuri, dulceţuri, miere;
  • Fructe crude, coapte la cuptor, compoturi, gem, jeleuri: mere, prune, citrice, fragi, căpşuni, zmeură, pepene verde, struguri, smochine;
  • Băuturi: apă plata – preferabil, sucuri si siropuri de fructe sau legume
  • Condimente: patrunjel, marar, leustean, dafin, cimbru, chimen, telina, lamaie, sare normal daca nu este contraindicata – ciroza
  • Se recomanda 5-6 mese pe zi mai reduse cantitativ.

Alimente interzise in hepatita B:

In orice forma de boala de ficat este interzis consumul urmatoarelor alimente:

  • Alcool sub orice forma (bere, vin, ţuică, etc.)
  • Bauturi dulci indiferent de tip (pot da steatoza = incarcare grasa a ficatului ce agraveaza o boala deja existenta)
  • Ceaiuri neindicate de medic (exista hepatita produsa de ceaiuri)

Alimente  de evitat in hepatita cu virus B

Desi nu sunt toxice, urmatoarele alimente pot suprasolicita ficatul si da unele simptome digestive suparatoare (greata, balonare, dureri abdominale, diaree) si ar trebuie evitate de persoanele care au virusul hepatitei B;

  • Supe grase de porc, rata, gasca, afumaturi;
  • Ciorba de burta, fasole, afumaturi, porc
  • Legume: fasole si mazare uscata, varză, vinete, roşii în cantităţi mari şi necojite, ardei iute, ciuperci, ridichi, ceapă, usturoi, ţelină, praz, murăturile (dr Ditoiu);
  • Carne: de porc, raţă, gâscă, vânat, carnea prăjită, carnea conservată prin afumare, mezeluri, şuncă grasă, organe (creier, rinichi, ficat, plămâni);
  • Pielea de pasare
  • Peşte gras (nisetru, cegă, somn, morun, sardele, heringi), icre de peşte, raci, fructe de mare, peste afumat, conserve de peste;
  • Grăsimi: untură, slănină, kaiser si similare
  • Lapte gras,brânzeturi fermentate, smântână
  • Condimente: piper, hrean, boia, dafin, muştar, oţet;

Daca aveti infectie cu virusul hepatitei B, nu trebuie sa fiti nici disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema. Din experienta mea va pot spune ca in majoritatea cazurilor boala poate fi stabilizata si mentinuta sub control, trebuie doar sa  fiti monitorizat si ingrijit de un medic gastroenterolog  bun si cu experienta, obisnuit cu astfel de situatii, pentru o evaluare a problemei.Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Inapoi la prima pagina

Calendar is loading...
Powered by Booking Calendar
- Zile de consultatii

Dr Ditoiu Spital Fundeni -gastroenterolog-hepatolog

Sunt Dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina Din 1990 lucrez la Institutul clinic Fundeni Clinicade medicina interna avand peste 30 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara, medic specialist, medic primar si terminand cu doctoratul Sunt cadru universitar prin concurs, actualmente sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale . De 20 de ani sunt Secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului SCURT TRASEU PROFESIONAL: In 1982 – am absolvit Facultatea de medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi, sef de promotie (media generala 10 – 50 de examene + diploma) poate vi se pare o lauda, dar a fost o munca imensa sase ani, si au fost 2500 de absolventi in promotia mea click → Diploma absolvire 1, Foaie matricola 2 In 1982 imediat dupa absolvire, am luat repartitie in Bucuresti pentru stagiatura In perioada 1982 -1985- medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina In perioada 1985-1988 nu a fost nici un concurs in tara, de aceea am fost medic de medicina generala la dispensarul rural, com Dorobantu Jud Calarasi In 1988 a fost primul concurs dupa patru ani, si am devenit prin concurs cercetator stiintific in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti Tot in 1988 am promovat al doilea concurs de medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti In perioada 1988 – 1991 – am fost medic rezident la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti In 1991 am devenit medic specialist de boli interne Spitalul Fundeni In 1991 am promovat alr concurs de asistent universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti , Facultatea de medicina – Clinica de medicina Interna din Institutul Clinic Fundeni, condusa de profesorul Lucian Buligescu In perioadele 1992 – 1995 si 1997-1998 am fost si medicul personalului din Institutul clinic Fundeni In 1993 – am urmat specializarea in endoscopie digestiva superioara, colonoscopie cu profesorul Alexandru Oproiu, cu supraspecializari ulterioare in Olanda (1993) Franta (1996 si 1998) si Romania In 1996 am devenit medic primar boli interne In 1996 am promovat examenul de medic specialist gastroenterologie – a doua specialitate In anul 2000 am devenit medic primar gastroenterologie Tot in anul 2000 am devenit doctor in stiinte medicale – gastroenterologie, conducatorul doctoratului fiind profesorul Lucian Buligescu, cel mai mare hepatolog din Romania in acel moment. In anul 2001 am promovat alt concurs de sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti Clinica Medicala Fundeni In peste 30 de ani de practica medicala am efectuat cca 150. 000 de consultatii medicale 65.000 endoscopii digestive superioare 20.000 de colonoscopii peste 1000 de biopsii hepatice

5 thoughts on “Hepatita B regim alimentar

  1. cum pot sa scap de epatita b nu ma angajaja nimenia am pierdut multe cand am facut analize mia refuzat cand au vazut rezultatu pe acest caz sufer mult

  2. am hepatita b si d fac tratament cu pegasys 180 pina la inceperea tratament am luat lagosa si esrntiale sa iau si in continuare odata cu tratamentul ? ce as putea minca ca sa se repare ceea ce strica medicamentul? sau sa iau ceva naturist sau ceva ceaiuri? va multumesc

  3. Mă numesc Georgeta am vrut sa-în dau fetei mele un rinichi dar la analize m-au descoperit cu hepatita B intr-o forma mai ușoară. Eu sunt polialergica si am și tensiunie și mi sa dat tratament cu următoarele :tentersiv,lagosa prestarium si debridat și un regim sa mănânc orice în afară de Paste fainoase cartofi prăjeli sosuri sucuri și dulciuri și fără pine
    Deoarece sunt mai grasa

  4. Cafeaua face rau sau bine ficatului cu hepatita?pe internet scria ca ar avea efecte protective pt ficat datorita antioxidantilor.

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programare telefonica
Adresa harta