Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog Spitalul Fundeni Bucuresti
Cum se pune diagnosticul de hepatita cu virus C?
In hepatita cronica cu virus C diagnosticul este imposibil de pus pe baza simptomelor, pentru ca ele sunt nespecifice, se pot intalni si in alte boli, diagnosticul de hepatita cu virus C se pune pe baza unor analize biochimice, a determinarilor virusale si biopsiei hepatice sau testelor echivalente – fibrotest, fibromax, fibroscan, etc.
Analize de sange in hepatita C
Daca exista suspiciunea de hepatita cu virus C medicul gastroenterolog care v-a consultat va poate prescrie unele dintre urmatoarele analize de sange
- Transaminazele, ALT si AST, sunt crescute de 1-5 ori peste limita normala, cresterea lor fiind persistenta tip de cel putin sase lun
- Alaninaminotransferaza (ALT) este de obicei mai crecuta decat aspartat aminotransferaza (AST) in hepatita cronica, raportul lor apropiindu-se de normal la evolutia catre ciroza hepatica
- Fosfataza alcalina si gamma glutamil transpeptidaza (GGT) sunt de obicei normale; daca sunt crescute poate fi un indicator de colestaza (creste si colesterolul si eventual bilirubina) sau de ciroza.
- Lacticodehidrogenaza (LDH) si creatinfosfokinaza (CPK) sunt de obicei normale
- Fierul seric si feritina serica pot fi usor crescute
- Trombocitele, leucocitele, albumina serica si protrombina sunt normale, scaderea lor fiind un semn de ciroza
- Cresterea gamaglubulinelor serice, a imunoglobulinelor nu este prezenta in hepatita cronica, dar sunt prezente in ciroza hepatica.
Care sunt markerii pentru virusul C
In mod obisnuit medicul gastroenterolog sau hepatolog se foloseste pentru diagnosticul hepatitei C de urmatorii markeri virali
- Ac VHC = anticorpii impotriva virusului hepatitic C, semnifica faptul ca ati avut virusul C si organismul a reactionat prin producerea de anticorpi; nu insemna neaparat ca virusul mai exista in organism si si ca se inmulteste
- RNA-VHC – reprezinta detectarea acidului nucleic al virusului, depisarea sa insemana ca virusul este in corp si ca trebuie tratat.
- Uneori este necesara genotiparea virusului
Stii ca ai virusul hepatitei C, dar sigur ficatul este bolnav? Cum afli daca ficatul este bolnav sau sanatos?
Este posibil sa ai virusul hepatitei C iar ficatul sa fie sanatos sau mai mult sau mai putin bolnav
De aceea, petrru a aprecia gradul de imbolnavire a ficatului medicul gastroenterolog sau hepatolog se foloseste de unele teste specifice de esplorare a ficatului
Biopsia hepatica in hepatita C
Studiul preparatelor histologice obtinute prin biopsie hepatica, este facut (in principiu) pentru a evalua fibroza hepatica (F, fibroza reprezentand modalitatea de “vindecare” a leziunilor hepatice, cea mai avansata fibroza fiind in ciroza) si activitatea inflamatorie (A, care evalueaza reactia de aparare a ficatului la diferite injurii- virusuri, toxice, fenomene autoimune, etc) dar si existenta unor celule anormale (canceroase de exemplu sau adipoase), a depneurii unor substante in ficat (glicogea, fier, cupru) sau a altor modificari.
Biopsia hepatica in hepatita cu virus C poate arata:
- distrugerea unor celule hepatice (necroza hepatocitara)
- inflamatie = raspunsul organismului impotriva virusului; inflamatia poate fi localizata in diferite segmente structurale ale ficatului
- fibroza = reactia de reparare a organismului dupa distrugerea celulelor hepatice si inflamatie; fibroza se poate clasifica in 4 stadii (0-4) o fibroza avansata (stadiul 4) poate semnifica prezenta cirozei hepatice.
FIBROZA HEPATICA poate fi mai mult sau mai putin evoluata, astfel
- F 0=Absenta fibrozei
- F1 = Fibroza portala stelata fara septe
- F2 = Fibroza portala cu septe rare
- F3 = Fibroza portala cu septe
- F4 = Ciroza
ACTIVITATEA INFLAMATORIE a ficatului cauzata de existenta virusului in ficat, poate fi diferita
- A0 : fără activitate
- A1 : activitate minimă
- A2 : activitate importantă
- A3 : activitate severă
Alte metode de evaluare a starii ficatului in infectia cu virusul hepatitei C
Biopsia hepatica se face de mai multe decenii, fiind o explorare relativ sigura; deoarece multe persoane se tem de aceasta explorare, mai ales datorita durerii (de altfel moderate, deoarece se face anestezie), s-a cautat gasirea unei formule de calcul prin care sa se estimeze indirect gradul de fibroza si inflamatie a ficatului.
Evaluarea bolii de ficat prin analize
Existe numeroase teste noninvazive (markeri serici) de evaluare a fibrozei si inflamatiei hepatice elaborate de-a lungul anilor prin luarea in calcul a diferite analize, cu prelucrarea matematica a rezultatelor, cele mai importante fiind enumerate mai jos, iar alaturat graficul corespondentei intre cele mai importante teste noninvazive hepatice:
Una din formulele de calcul folosite curent in Romania numita fibrotest utilizeaza 6 analize de sange obisnuite, valoarea lor fiind supusa unei formule de calcul matematic, parametrii folositi in calcul fiind:
- Alfa2-Macroglobulina
- Haptoglobina
- Apolipoproteina A1
- Gama-glutamil transpeptidaza (GGT)
- Bilirubina totala
- TGP / ALAT
In afara de cele sase rezultate ale analizelor, mai sunt luate in calcul varsta si sexul pacientului.
Pentru elaborarea acestei formule, initial au fost studiati pacienti cu biopsie hepatica si analizele mentionate, si comparand cele doua tipuri de explorari, a fost elaborata o formula de calcul, care sa permita deducerea indirecta a gradului de afectare hepatica, fara a mai face biopsie hepatica.
Rezultatul explorariilor de laborator este convertit intr-un scor de la 0 la 1, graficul fiind colorat in functie de severitatea fibrozei sau activitatii inflamatorii , in paralel fiind prezentata si o estimare histologica conform scorului METAVIR (cu fibroza F0- F4, A0-3). Este evident ca modificarea unei analize se reflecta in modificarea scorului de inflamatie sau fibroza a testului, uneori acest rezultat fiind fals pozitiv (aratand o afectare hepatica mai mare decat cea reala estimata prin biopsia hepatica).
Exista dezavantaje in evaluarea fibrozei si inflamatiei ficatului prin Fibrotest/ Actitest/Fibromax
Desi pare o metoda mai putin traumatizanta (se recolteaza doar sange), evaluarea fibrozei hepatice prin analize de sange are si destul de multe dezavantaje:
- Este o analiza relativ scumpa, si nu este decontata de Casa de Asigurari de Sanatate
- Pana la 5% din cazuri nu pot fi interpretate.
- In 25% din cazuri exista discordanta (mai mic sau mai mare) intre fibrotest si biopsia hepatica; se considera ca cu cat fragmentul de biopsie este mai mare, cu atat diagnosticul este mai corect; la un fragment de biopsie sub 25mm, fibrotestul si actitestul dau rezultate mai corecte, iar la un fragment de biopsie mai mare de 25mm, biopsia da diagnostic mai sigur; de obicei fragmentele de biopsie hepatica sunt de peste 30mm
- In afara indicatiilor de explorare (hepatitele virale B,C,D, hepatita alcoolica sau toxica, steatoza hepatica) metoda nu este operanta in alte situatii, neputand sa puna diagnosticul de tumora hepatica, sau modificari histologice ale unor noduli hepatici.
- Metodele serice permit diagnosticul de ciroza dar fac mai greu diferentierea dintre diferitele stadii vecine ale hepatitei cronice (adica pot confunda o fibroza 1 cu una 2 sau invers)
- Asa cum am mentionat deja, Fibrotest poate da rezultate neconcludente fals pozitive (supraestimeaza gravitatea bolii de ficat) in caz de:
- Cresterea transaminazelor sau GGT de alte cauze decat o boala hepatica cronica – hepatita acuta virala sau de alte cauze -medicamentoasa, alcoolica, toxica
- Cresterea bilirubinei din alte cauze decat boli inflamatorii hepatice – hemoliză severa, icter mecanic, sindrom Gilbert, etc
- Modificarile analizelor care apar intr-un sindrom inflamator acut
Evaluarea fibrozei hepatice cu ultrasunete – un fel de ecografie sau RMN
Evaluarea fibrozei hepatice fara biopsie se poate face – in afara de analize- si prin alte metode:
- Fibroscan
- Elastografie in timp real
- RMN cu dublu contrast cu gadolinium
Fiecare dintre metodele mentionate (biopsie, markeri serici, elastografie sau RMN) are avantaje si dezavantaje, iar in cazurile litigioase, in final tot biopsia hepatica lamureste lucrurile
Daca cele scrise mai sus v-au ajutat, este bine, inseamna ca nu am pierdut degeaba sute de ore ca sa scriu materialele medicale postate pe net si sa raspund la intrebarile pacientilor in loc sa odihnesc sau sa ma plimb.
Ce trebuie facut cand aveti probleme cu fcatul?
Am vazut numerosi pacienti disperati din cauza unor probleme hepatice nelamurite in ciuda consultatiillor medicale facute in diferite locuri, uneori la specialisti fara nici o legatura cu hepatologia sau gastroenteroogia, disperarea lor fiind de obicei fara motiv.
Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog competent pentru o evaluare corecta a situatiei, amanarea putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta mea ca pentru orice problema medicala exista o rezolvare corespunzatoare, trebuie doar sa gasiti un specialist cu experienta in prpblema respectiva.
Inapoi la prima pagina-cv Dr Ditoiu
Buna ziua,
Ma numesc Adina, am 24 de ani si de curand am fost diagnosticata cu hepatita cronica cu virus B. Am facut urmatoarele analize:
1) TGO=12.9
2) TGP=9
3) TYMOL=5.3
4) ZnSO4=13
5) HEMOLEUCOGRAMA CU VALORI IN LIMITE NORMALE
6) VSH=10
7) FIBROSCAN CU FIBROZA MINIMA
8) GGT=15U/L
9) LDH=13.56U/L
10) BILIRUBINA TOTALA=0.59mg/dl
11) TRIGLICERIDE=84mg/dl
12) TIMP QUICK=12.1 sec.
13) INDICE DE PROTROMBINA=97%
14) INR=1.4%
15) INCARCATURA VIRALA=755UI/Ml
ELECTROFOREZA:
16) ALBUMIN=57.3%
17) ALPHA 1= 2.5%
18) ALPHA 2=11.5%
19) BETA=9.8%
20) GAMMA=18.9%
RAPORT A/G = 1.34
PROTEINA TOTALA = 8.1g/dl
21) MARKERI VIRALI:
Ag-HBs – POZITIV
Anti-HBs – NEGATIV
Anti-HBc IgM – NEGATIV
Anti-HBc totali – POZITIV
Ag HBe – NEGATIV
Anti-HBe – POZITIV
Este grav?
Exista vreo modalitate de tratare?
Daca nu am Anti-HBs pot prevenii o eventuala reinfectie prin vaccinare sau alte mijloace (injectii cu anticorpi?
Pot urma un tratament cu anticonceptionale?
Multumesc anticipat!
Gravitatea unei boli se apreciaza pe baza:
1. Simptomelor bolnavului
2. Anamnezei
3. Examinarii bolnavului
4. Analizelor
5, Altor explorarei (ecografie, enmdoscopie, CT, RMN, radiografii, etc)
Cred ca ati dedus ca eu, neavand decat unul dintre elementelke necesare NU va pot spune daca este grav sau nu.
Sanatate
Buna ziua domnule Doctor,
Sunt o persoana cu anticorpi de hepatita C, transaminaze usor marite si o viremie destul de mica, determinata in urma cu cativa ani.
Medicul meu de familie mi-a dat o trimitere Gastro catre spital – nespecificand pe trimitere un anume spital. Fiind din Bucuresti am vizitat pagina de internet a Institutului FUNDENI insa, am observat ca acolo exista mai multe clinici si departamente cum ar fi:
– Centrul de Medicina Interna
– Centrul de Gastroenterologie si Hepatologie
– Departamentul de Diagnostic Biologie Moleculara Imunologie HLA si Virusologie
Prima intrebare este: la care centru /departament ar fi mai potrivit sa ma prezint in prima faza?
A doua intrebare; de exemplu centrul de Gastroenterologie si Hepatologie colaboreaza implicit, (sau la nevoie), cu departamentul de Virusologie? intreb acest detaliu intrucat am citit ca la departamentul de Virusologie din cadrul Institutului se pot face determinari avansate cum ar fi viremia, genotiparea, etc. pe care nu le-am vazut listate la pagina de prezentare a primelor doua centre mentionate mai sus.
Sugestie pentru Institutul Fundeni: pe prima pagina de prezentare http://www.icfundeni.ro ar fi o idee buna sa se faca un link catre o pagina care sa contina un algoritm de investigatii si tratament – astfel incat chiar si un neinitiat sa se auto-indrume de la bun inceput – unde sa se prezinte in functie de problema sa, eventual urmand sa mearga in continuare si la alte departamente sau laboratoare.
Aceasta sugestie este pentru ca, nu de putine ori am vazut oameni stand la coada la cate o usa ore intregi, numai ca sa li se spuna ca au gresit usa, sectia, clinica, departamentul, etc.
Cu multumiri anticipate.
Sunt infectat cu virusul C.Am facut toate analizele, doctorul meu mi a facut dosarul acum astept tratamentul. Eu vreau sa stiu urmatorul lucru:Sunt luat in evidenta bolnavilor cu boli cronice grave? Va fi posibil sa lucrez in tara sau in strainatae ca si asistent medical?
Sunt luat in evidenta bolnavilor cu boli cronice grave?
Nu , hepatita nu este o boala grava.
Va fi posibil sa lucrez in tara sau in strainatae ca si asistent medical?
Da
Cu placere
BUNA ZIUA ,
AM 47 DE ANI , SUB TRATAMENT CU PEGASYS SI COPEGUS PT HEPATITA C SI VIREMIE NEDECTABILA . IN PREALABIL AM MAI FACUT TRATAMENT CU ALFAFREONE SI RIBAVIRINA . INEFICINT DEOARECE DUPA 11 LUNI VIREMIA A FOST 11000 .
DEOARECE AM PROBLEME CU NEUTROFILELE SUNT NEVOIT SA FAC NEUPOGEN DE 30 APROAPE SAPTAMANAL . AM FACUT DESTULE INFECTII DAR NU RENUNT .
DUPA INJECTIA CU PEGASYS CU NR 26 AM REMARCT O CRESTERE CONSIDERABILA , INEXPLICABILA A POFTEI DE MANCARE !!
MENTIONEZ CA ANALIZELE SUNT IN LIMITE NORMALE , MAI PUTIN HOMOLEUCOGRAMA .
1. CE POATE SEMNIFICA ACEASTA CRESTERE DESTUL DE EXAGERATA A POFTEI DE MANACRE , SUB INTEREFERON !?
2. CARE SUNT MEDICAMENTELE PT TRATAMENTUL HEPATITETEI C CARE SE TESTEAZA SI URMEAZA SA INLOCUIASCA PEGASYS ?
CU STIMA.
1. CE POATE SEMNIFICA ACEASTA CRESTERE DESTUL DE EXAGERATA A POFTEI DE MANACRE , SUB INTEREFERON !?
Posibil diabet, hipertiroidie, sau.. o manifectare necaracteristica.
2. CARE SUNT MEDICAMENTELE PT TRATAMENTUL HEPATITETEI C CARE SE TESTEAZA SI URMEAZA SA INLOCUIASCA PEGASYS ?
Adefovir ,telaprevir,bocepovir.
Cu placere
BUNA ZIUA ,
DOMNULE DOCTOR INDRAZNESC SA VA MAI DERANJEZ CU O INTREBARE .SUNT SUB TRATAMENNT CU INTERFERON PT HEPATITA I VIREMIE NEDECTABILA, LA INJECITA CU NR 35 . IN 2008 AM MAI FACUT 11 LUNI TRATAMENT CU ALFAFERONE SI RIBAVIRINA.
DE CURAND AM FACUT SI ANALIZE PENTRU COAGULARE. AU IESIT IN LIMITE NORMALE DAR IN LIMITE MAXIME SAU MINIME , SI ANUME :
– TIMP PROTROMBINA QUICK 12.9SEC (12.9-17.9)
– ACTIVITATE PROTROMBINICA 124.6% (64.0-124.6)
– INR 0.82 (0.82-1.22).IN PARANTEZA SUNT VALORILE NORMALE ALE LABORATORULUI .
– TROMBOCITE 130 000 ( 150 000 – 450 0000)
DIN CE AM CITIT SANGELE ESTE GROS CU PERICOL DE PRODUCERE CHEAGURI .
1. AR TREBUI SA IAU ANTICOAGULANTE ?
2. POATE INTEFERUNUL PEGASYS SA INFLUENTE ANALIZE ?
CU MULTUMIRI
Nu stiu de unde ati dedus ca sangele este gros… probabil va referiti ca aveti protrombina mare (n-are nici o legatura cu grosimea sangelui)
1. AR TREBUI SA IAU ANTICOAGULANTE ?
Eu nu v-as da daca ati fi pacientul meu
2. POATE INTEFERUNUL PEGASYS SA INFLUENTE ANALIZE ?
Nu cred
DIN LIPSA DE TIMP SI DIN CAUZA IMPOSIBILITATII EVALUARII CORECTE A UNUI CAZ MEDICAL FARA CONSULT, LA TOATE INTREBARILE CARE NU AU RASPUNSUL DEJA EXISTENT PE SITE, VOI RASPUNDE SCURT EXCLUSIV IN TEXTUL DE SUS AL ARTICOLULUI FARA ALT COMENTARIU
Multumesc pentru intelegere
BUNA ZIUA DOMNULE DOCTOR ,
IARASI SUNT NEVOIT SA APELEZ LA DVS PT CA MEREU INTREVINE CEVA . DREPT PT CARE VA MULTUMESC ANTICIPAT . SUNT SUB TRATAMENT CU PEGASYS SI COPEGUS PT HEPATITA C.
LA ULTIMA LEUCOGRAMA A MAI APARUT O DANDANA DACA POT SA I SPUN ASA . SI ANUME HEMOGLOBINA LA CARE NU AM AVUT PRB PANA ACUM . IATA ANALIZELE :
HEMATII 3300 (4500-5900)
HEMOGLOBINA 11.2 (14-17)
HEMATOCRIT 33% (40 – 52). IN PARANTEZE – VALORILE NORMALE ALE LAB.
S A INSTALAT O STARE DE OBOSEALA ACCENTUATA SI PARACA A MAI SCAZUT POFTA DE MANCARE . PANA ACUM NU AM AVUT HGB SUB 12.5 (ACUM 2 SAPTAMANI)
1.AM REDUS DOZA DE COPEGUS LA 3 PASTILE PE ZI IN LOC DE 6 . DVS CE MA SFATIUTI ?
MULTA SANATATE . CU STIMA,
Textele postate pe site sunt originale, am muncit sute de ore sa le aduc la formatul actual, si le pun la dispozitia dvs neconditionat.
Din pacate din lipsa de timp (lucrez si la spital si la Universitatea de Medicina Carol Davila Bucuresti si in privat), si din motive tehnice , nu vreau sa dau sfaturi pe net, datorita riscului de a gresi, prin necunoasterea aprofundata si directa a cazului respectiv. Deci, nu-mi solicitati va rog parerea pe net referitor la suferinta sau analizele dvs sau ale altora, pentru ca nu acesta este scopul acestui site.
Postez intrebarile dvs deoarece ele pot ajuta alti utilizatori, si din ele mai extrag si subiecte generale, utile si altor utilizatori, pe care le postez pe site la pagina la care postez intrebarea dvs..
Multumesc pentru intelegere
astazi in urma unor analize am aflat ca sunt infectat cu hepatita C.Asistenta sau doctorul (ce era ca nu mai tin minte) de la cabinetul de analize a spus ca boala e inactiva deoarece stau bine la restul analizelor (biochimie serica).Sunt putin socat, am fost si la medic pentru a fi informat.Mi-a recomandat un regim si anumite pastile.Precizez ca mi-a facut ecograf la ficat dar nu am probleme.Sunt tinar am 18 ani si nu stiu cum am putut sa iau acest virus.Cand am fost mic la varsta de 5-6 ani am avut 2 extractii de dinti iar la varsta de 12-13 ani am fost operat de apendicita.Acestea sunt singurele dati in care as fi putut lua acest virus prin sange. Credeti ca a fost o eroare de laborator? Daca intradevar sunt infectat ar trebui as ma sperii?
1.Credeti ca a fost o eroare de laborator?
Nu cred
2. Daca intradevar sunt infectat ar trebui as ma sperii?
Da
Buna ziua domnule doctor. Am un nepotel de 3 ani si 4 luni crescut in regim de cresa de la un an si trei luni, care a facut dese infectii respiratorii pina la 2 ani si 6 luni cind a fost operat de polipi, de atunci a facut mai rar. In noiembrie a facut temperatura mare brusc 39-39.5 si tuse intai seaca apoi productiva.Doctora lui a spus ca este faringita. Tusea a durat mai mult de trei saptamini.Am facut analize medicale si va rog, in urma rezultatelor anormale care am sa le citez, sa-mi spuneti parerea dumneavoastra.- Alaninaminotransferaza=37,normal 5-30; sideremie=17.7,normal 31-144; procent limfocite=24.2,normal46.0-76.0; procent monocite=21.1,normal 0.0-9; numar limfocite=1.87, normal 2.5-7.2;numar monocite=1.63,normal0.1-0.7; vsh=17,normal<15; imunoglobulina=61,in parametrii normali dar intervalul fiind de 21-291, glucoza serica=90, intervalul fiind de 60-99. Imi recomandati si alte investigatii?Analizele au fost facute imediat dupa perioada febrila cu tuse productiva. Doctorita lui mi-a spus ca modificarile au fost produse de starea lui generala,iar pentru fier dieta bogata in verde, pina in ianuarie cind repetam fierul.Este cazul sa ma linistesc cu atat?
Nu sunt pediatru, si oricum NU fac recomandari medicale pe net, ci postez doar INFORMATII medicale.
Buna seara , o sa va rog sa-mi spuneti daca se poate ca analizele de ficat respectiv GOT, GPT, GAMA GT….. sa revina la normal, mi-am repetat analizele la un laborator imi sunt normale , GOT 25, GPT 32, GAMA GT 31, la alt laborator GOT 44, GPT 54 , GAMA GT 23, nu stiu in ce parte sa mai incerc, mentionez ca sunt in asteptare de tratament cu interferon scor metavir A2F2,va multumesc
Buna ziua, as dori si eu un raspuns la niste analize, sunt destul de multe, am sa va dau doar cele la care valorile sunt mari sau mici, e vb despre sotul meu care le-a facut fiind suspect de hepatita c.
Alfa2 Macroglobulina 1.72
Haptoglobina 0.84
Apolipoproteina A1 1.38
Bilirubia 5.13
Gamma GT 38
ALAT/TGP 77
ASAT/TGO 38
Glicemie a jeune 4.55
Trigliceride 0.97
Colesterol total 7.47
Viremia 25 299 087
Astept un raspuns din partea dumneavoastra cat mai repede, sunt foarte stresata
Acum 10-11 ani am fost consumator de droguri o perioada de cateva luni …Am aflat ca un prieten are hepatita c
Aceste analize le-am facut anul trecut pentru ca am un microb la plamani Bronhoextazi ceva de genu
Vreau sa stiu daca as avea de 10 ani hepatita c s-ar vedea in aceste analize?? o sa fac si testul de hepatita dar sunt cam stresat
Si mentionez ca am transaminazele usor crescute ..Cu o luna in urma sa fac aceste analize am tinut un tratament cu antibiotice pentru candidoza bucala si luam si hepatoprotectoare ca erau ff puternice si afectau ficatul
Am avut si oreion acum cativa ani la varsta de 22 de ani acum am 27 si am fost internat la boli infectioase si ma indoiesc sa nu fi iesit in analize daca as avea hepatita c nu?? Va multumesc!!!
creatinina 1.00 mg-bi 0.6-1,4
creatinina serica 1.06 0.50-1.30
uree 30.20 19-43
magneziu 2.68 1.6-2.50
bilirubina totala 0.52 0.00-1.30
bilirubina directa 0.22 0.0-0.3
imunoglobulina A 6.90 0.70- 4.00
imunoglobulina G 11.85 5.04 -14.64
imunoglobulina M 1.03 0.24 -2.10
bilirubina indirecta 0.30 0.3 – 0.9
colesterol total 132 108-201
trigliceride 76 45-160
proteina C reactiva 9 0-6
glucoza 89 70-105
leucocite 7.30 x10 3/ul 4.00- 10.00
hemogloblina hgb 15.38 13.00 -17.00
hematocrit 10.hct 46.02 40.00 -50.00
hemoglobina mch eritrocitara media 26.02 27.00 – 32.00
limfocite 35.33 25.00-40.00
mid 8.33 3.00-9.00
granulocite 56.33 50.00- 75.00
limfocite 2.58 x10 1.30- 4.00
MID 0.61 x10v 3/ul 0.15- 0.70
granulocite 4.11 x10v 3/ul. 2.50- 7.50
numar eritrocite 5.91 x10v 6/ul 4.50-5.50
volum eritrocitar mediu 77.84 fl 76.00-96.00
hemoglobina eritrocitara medie 26.02 pg 27.00-32.00
concentratie medie HB./eritrocit 33.43 g/dl 30.00 -37.00
largimea distributiei eritrocitara 13.91 11.50-14.50 RDW
largimea distributiei eritrocitara 44.53 fl 0.01-99.90
trombocite 267.56 x10v 3/ul 150.00-450.00
volum mediu trombocitar 8.59 fl 7.40-10.40
plachetocrit 0.23 0.16- 0.47
largimea distributiei trombocitare pdwcv 41.94 0.01-99.90
largimea distributiei trombocitare pdw 13.97 fl 0.01-99.90
tgo(ast) 49 u/l 0-37
tgp(alt) 43 u/l 0-40
calciu total 9.83 8.80-11.02
Buna ziua d-le doctor. Am 60 de ani si am aflat inca din 2001 ca am hepatite C. Ca un iresponsabil nu am facut nici un tratament pana acum si am ajuns la Ciroza duba ultima analiza (Fibrotest 0.79 F4; Actitest 0,59 A2; Steatotest 0,63 S2; Nashtest 0,50 N1; Ashtest 0,04 H0; Alfa 2-macroglobuline 4,02 (1,3-3);Apolipoproteina A1 1,20 g/l (1,04-2,25);Haptogloglobina 1,20 (0,3-2);Bilirubina tot 0,54mg/100ml(0,2-1,2) sau 9,23umo1/l (3-22) directa 0,25 (>0,50)sau 4,28 umol/l (>8,50) indirecta 0,29 mg/100ml sau 4,96 umol/l; GAMA GLUTAMILTRANSFERAZA 101 u/l (10-71) STGP 67 U/L (10-50); STGO 49U/L (10-50); Glicemie 126 mg/100ml ; COLESTEROL TOTAL 214 mg/100ml.Fara varice oesofagiene. Am facut dosar pt PEGASYS 180 micrograme/0,5 ml. Intrebare: La ce capacitate functioneaza ficatul acum? Pot sa ma grabesc la inscrierea pentru transplant? Multumesc anticipat.Vasile
Stimate domnule doctor,
Am 63 de ani. In 1998 mi-am facut operatie si cred ca atunci am fost infectata cu virusul C. Doctora de familie, desi a vazut ca mi-au crescut transaminazele de la an la an, abia in 2003 mi-a spus sa-mi fac analizele speciale pentru ca s-ar putea sa am hepatita C. Am fost la Fundeni iar apoi comisia mi-a spus ca in urma analizelor nu este cazul sa iau Interferon. In ultimul timp mi-am facut transaminazele, care in ianuarie 2014 erau TGP 53 si TGO 42. In august 2014 mi-am facut si transaminazele care au fost TGO 80.3 si TGP 55.7 si viremia care mi-a iesit: Numarul de copii/ml convertit in UI/ml = 3876214. Am fost foarte stresata in ultimul timp, mi-a murit fiica in accident si am fost distrusa.
Va implor domnule doctor, pentru ca stiu de la multe persoane ca i-ati ajutat sa-mi spuneti si mie ce am de facut.
Va multumesc anticipat si va doresc din tot sufletul un an nou cat mai bun. Gabriela Al-Saadi
Deoarece datorita riscului mare de eroare, acest site nu ofera consult medical on-line sau interpretari de analize, endoscopii,CT, raspunsul la intrebarea dvs va fi teoretic, aplicabil sau nu la cazul relatat de dvs, dar util si in alte cazuri. Informatii mai detaliate gasiti pe site la temele despre virusul hepatitie C, dar problema dvs trebuie evaluata direct la un gastroenterolog din zona dvs sau dinaltaparte, care sa va consulte, urmareasca si sa raspunda de evolutia problemei respective.