Cancerul de pancreas, simptome, diagnostic, tratament

Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog – hepatolog

Pancreatic cancer (engl)

Postez acest articol considerand ca el poate fi util pentru informarea pacientilor care se afla in aceasta situatie, dar mentionez ca informatiile nu se aplica automat tuturor pacientilor, lucru valabil in orice situatie medicala. Daca aveti dubii referitoare la aplicarea acestor date la situatia dvs medicala, cel mai bine este sa va sfatuiti cu un gastroenterolog bun din zona dvs,sau ,daca aveti drum prin Bucuresti  sau sunteti din zona, puteti apela la noi pentru o evaluare exacta a situatiei dvs medicale.

Ce este pancreasul?

Pancreasul este un organ ce apartine de sistemul digestiv si cel endocrin, avand ambele functii: elaborarea de fermenti digestivi, bicarbonat  si hormoni reglatori ai glicemiei.

Unde este localizat pancreasul?

Pancreasul este localizat sub stomac, cam deasupra ombilicului, transversal, avand un cap, un corp si o coada.

Pancreasul – rol in organism

Pancreasul are doua roluri principale:

 • Secretie de enzime necesare digestiei intestinale
 1. Lipaza, necesara pentru digestia lipidelor (grasimilor) impreuna cu bila secretata de ficat – vezi schema; grasimile (trigliceridele) sunt digerate in monogliceride si acizi frasi care pot fi folosit de organism; in lipsa acestei enzime, scaunul este grasos, nu se absorb vitaminele liposolubile (solubile in grasimi), iar pacientul are diaree.
 2. Amilaza, necesara pentru digestia glucidelor (carbohidratilor) inceputa in cavitatea bucala; in lipsa amilazei pancreatice pacientu lare diaree prin lipsa digestiei carbohidratilor
 3. Proteazele (tripsina si chemotripsina)a, necesara pentru digestia proteinelor din alimente inceputa din stomac, dar si pentru distrugerea bacteriilor si parazitilor intestinali; in lipsa enzimei, proteinele nu se digera complet, apar substante toxice care pot da intoleranta alimentara, aleggii, si creste riscul aparitiei infectiilor intestinale. Proteazele pancreatice sunt secretate inactive in pancreas sub forma de chemotripsinogen si tripsinogen  (daca ar fi active, ar digera pancreasul), ele fiind ulterior activate sub influenta altor substante  (enterokinaza)- vezi schema
 4. Alte enzime secretate de pancres sunt ribonucleaza, deoxiribonucleaza, gelatinaza si elastaza.
 • Secretie de bicarbonat si apa, necesare neutralizarii aciditatii sucului gastric.
 • Secretie de substante care regleaza glicemia (insulina si glucagonul).

Pancreasul doare? Simptome in bolile de pancreas

Bolile pancreasului sunt deseori asimptomatice (nu dau simptome) in stadiile de inceput, dar ulterior intalnim si pacienti cu boli de pancreas care pot avea urmatoarele simptome:

 1. Durere transversala deasupra ombilicului; in amjoritatea bolilor pancreasului, si mai ales in cancer durerea este foarte puternica.
 2. Diaree persistenta in timp
 3. Scadere in greutate -este boala care da cele mai mari si rapide scaderi in greutate-
 4. Icter
 5. Scaun albicios, decolorat
 6. Urina colorata spre portocaliu
 7. Marirea veziculei biliare
 8. Greata, varsaturi, scaderea poftei de mancare
 9. Depresie
 10. Uneori febra

Cancerul de pancreas este o boala mai rar intalnita in Romania, cu evolutie buna doar daca este diagnosticata si tratata in stadii precoce. Totusi, supravietuirea dupa 5 ani de la diagnostic este foarte rara, si din pacate, diagnosticul se pune tarziu, cand deja boala este avansata, iat tratamentul putin eficient.

Cancerul pancreatic – risc de aparitie

Teoretic oricine poate face orice boala, dar sunt anumiti factori ca cresc riscul de aparitie a unui cancer de pancreas:

 • Varsta de peste 55 de ani; peste 90% din cancerule de pancreas apar la varste mai mari de 55 de sani, iar 70% din cazuri apar la peste 65 de ani
 • Sexul masculin
 • Fumatul – in 30% din cazuri, cancerul de pancreas este legat de fumat
 • Consumul exagerat de alcool
 • Obezitatea
 • Diabetul zaharat, boli cronice de ficat, operatii pe tubul digestiv
 • Alimentatia anormala,  saraca in vegetale si bogata in carne rosie si grasimi
 • Pancreatita cronica – in 5% din cazurile de cancer de pancreas, cauza poate fi pancreatita cronica
 • Infectia cu Helicobacter Pylori
 • Gingivita sau boala periodontala
 • Cei care au in familie persoane cu cancer de pancres, au risc mai mare sa faca aceeasi boala
 • Expunere cronica la produse petroliere, insecticide
 • Factori genetici – defecte ale unor gene ( BRCA2 , PRSS1 ), canceru lde colon ereditar nono-polipozic (HNPCC, sindorm  Lynch,  Peutz-Jeghers )

Forme histologice de cancer pancreatic

In 75% din cazuri tumora apare in capul pancreasului (de obicei dand si icter), in 15% in corpul organului iar restul   in coada pancreasului.

Din totalul cazurilor de cancer de pancreas, peste 80% provin din celulele canalelor pancreatice (adenocarcinom),  iar restul sunt alte tipuri – carcinom cu celule gigante, scuamos, adenocarcinom microglandular , carcinom mucinos , chistadenocarcinom, carcinom cistit papilar, chistadenocarcinom papilar, sau acinar.

Cancerul de pancreas – simptome

Simptomele imbolnavirii pancreasului mentionate anterior, le putem intalni si in cancerul de pancreas, in fazele mai avansate.  Datorita liposei simptomelor in primele stadii de boala, cancerul de pancreas este diagnosticat peste tot in lune destul de tarziu, in momentul diagnosticului peste jumatate dintre pacienti avand metastaze la distanta, iar un sfert metastaze in ganglionii din vecinatatea pacnreasului.

In unele forme de cancer de pancreas (cele de cap) pacientul are icter, mancarime de piele, scaune albicioase si urina portocalie, dar in cancerul celorlalte segmente ale pancreasului , aceste simptome lipsesc.

Explorari in cancerul de pancreas

Pentru diagnosticul de cancer de pancreas, recomandam unele dintre urmatoarele explorari:

 • Ecografia abdominala
 • Examenul CT abdominal – vezi poza
 • Examenul RMN abdominal
 • Colangiografia endoscopica retrograda
 • Ecoendoscopia cu biopsie
 • Explorarea laparoscopica
 • Unele analize de sange
  • VSH crescut
  • Bilirubina totala si directa crescute
  • Fosfataza alcalina, ALT , AST, GGT crescute
 • Markeri tumorali – CA 19-9

Noduli la pancreas = cancer de pancreas? Ce trebuie sa faci?

In majoritatea cazurilor nodulii din pancreas sunt cancerosi, dar ei pot fi intalniti si in pancreatita cronica, chiste si pseudocchiste pancreatice, calcificari, tumori endocrine, etc.

In cazul existentei unor noduli pancreatici, medicul gastroenterolog poate preciza natura lor prin explorarile mentionate pe aceata pagina

Cancerul pancreatic, evolutie, complicatii

Evolutia cancerului de pancreas

In functie de marimea tumorii, extensia la organele vecine sau ganglioni, cancerul de pancreas este stadializat in 4 stadii, ultimul fiind cel mai avnasat si cu cele mai mici sanse de surpavietuire.

Evolutia este in general foarte rapida, din experienta mea 25% dintre pacienti supravietuind la un an de la diagnostic, majoritatea murind in primele 5-6 luni de la diagnostic.La 5 ani de la diagnostic supravietuiesc sub 5% din cazuri

In mod obisnuit, apar urmatoarele complicatii:

 • Metastaze in ganglionii vecini sau cei mai indepartati
 • Metastaze pulmonare
 • Metastaze hepatice – vezi poza
 • Metastaze in cavitatea peritoneala cu ascita
 • Metastaze nodulare subcutanate
 • Invadarea tumorala a organelor vecine (duoden, stomac, colon) cu ocluzie intestinala
 • Durere prin invadarea plexurilor nervoase abdominale (este una dintre cele mai dureroase boli abdominale)
 • Icter prin invadarea cailor biliare sau metastaze hepatice
 • Denutritie prin probleme in alimentatie si pierderi de substante prin diaree necontrolabila

Cancerul de pancreas, stadii:

Clasificarea in stadii a cancerului de pancreas trebuie sa spuna:

 • Cat de mare si extinsa este tumora (Tumora, T0-4, in T4 cancerul cuprinde si organele din jur, fiind neoperabil)
 • Daca exista metastaze in ganglioni si in care din ei (Node = ganglion, N0-fara metastaze in ganglioni, N1- cu metastaze in ganglioni)
 • Daca exista metastaze in restul corpului (Metastaze, M0 – fara metastaze, M1 cu metastaze in alte zone decat ganglionii)

In functie de aceste date, stadiile cancerului de pancreas pot fi:

FARA METASTAZE IN GANGLIONI SAU ALT ORGAN

Stadiul IA: T1, N0, M0
Stadiul IB: T2, N0, M0
Stadiul IIA: T3, N0, M0
CU METASTAZE IN GANGLIONI

Stadiul IIB: T1, T2, or T3; N1; M0
Stadiul III: T4, N1, M0

CU METASTAZE IN ALR ORGAN DECAT PANCREASUL

Stadiul IV: oricare T sau  N, M1

Tratamentul cancerului pancreatic

Tratamentuil cancerului de pancreas se poate face prin mai multe metode.

Tratamentul chirurgical al cancerului de pancreas

In principiu tratamentul cancerului de pancreas este chirurgical, tipul de operatie depinzand de localizarea tumorii, de stadiul ei, de prezenta sau absenta metastazelor si de starea pacientului.

Cand se poate opera un bolnav cu cancer de pancreas?

Un bolnav cu cancer de pancreas se poate opera cu scoaterea tumorii chiar daca exista extensia tumorii in duoden sau artera gastroduodenala, dar nu se poate rezeca daca exista invazia stomacului, colonului, vaselor vecine pe mai mult de jumatate din conturul lor,sau daca exista metastaze peritoneale sau hepatice.

La operatie se incearca scoaterea totala sau partiala a pancreasului, daca starea pacientului permite  si sunt absente metastazele. Uneori nu se poate scoate tumora si atunci daca bolnavul are icter se poate rezolva icterul taind canalul biliar obstruat de tumora si implantandu-l in duoden sau alt segment al tubului digestiv.Icterul dispare progresiv, bolnavul se simte mai bine, dar tumora progreseaza daca nu se asociaza si alta metoda de tratament

Alte metode de tratament in cancerul de pancreas

In tratamentul canceruluji de pancreas se pot folosi si citostaticele sau iradierea.

In cazul asocierii diabetului zaharat, este necesar si tratamentul acestuia, si in plus un supliment de enzime pancreatice, care sa ajute la digestie sa si sa reduca scaderea in greutate accelerata.

In cazurile inoperabile cu icter, se plasa endoscopic  un tub (stent) pe caile biliare obstrutate de tumora, cu disparitia icterului – aveti aici in film cu manevra aceasta. In timp stentul se poate obstrua, fiind necesara schimbarea lui tot endoscopic- aici aveti un film cu extragerea stentului din caile biliare

Tot in aceste cazuri, se poate plasa sub CT un tub in caile biliare, rezolvanduse astfel icterul.

Cat se traieste cu cancer de pancreas?

Se traieste destul de putin cu cancer de pancreas

Datorita faptului ca simptomele apar destul de tarziu in cancerul de pancreas, iar in momentul primei prezentari la medic jumatate dintre pacienti au metastaze la distanta, la un an de la diagnostic  supravietuiesc doar 25% dintre pacienti, iar dupa 5 ani de la diagnostic mai traiesc doar 5% dintre pacientii tratati.

Cancerul de pancreas – regim alimentar

Regimul alimentar este extrem de important, deoarece pacientii au nevoie de multe calorii, care sunt consumate in cursul acestei boli, dar pe de lata parte, tolereaza destul de greu alimentele, datorita lipsei de enzime digestive produse de pancreas.

Noi recomandam pacientilor cu cancer de pancreas sa evite:

 • Prajelile
 • Dulciurile concentrate
 • Bauturile alcolice de orice fel
 • Bauturile gazoase
 • Cafeaua
 • Grasimile animale

Se poate consuma:

 • Carne de pasare sau vita fiarta sau fripta
 • Oua fierte moi
 • Paine si fainoase
 • Branza si branzeturi, lapte si lactate
 • Budinci
 • Sote-uri de legume
 • Cereale cu lapte
 • Fructe uscate sau compoturi nu foarte dulci
 • Supe si ciorbe de legume
 • Apa plata

Cancer de pancreas – FORUM

CARE ESTE DURATA DE VIATA A UNUI PACIENT DIAGNOSTICAT CU NEOPLASM CAP PANCREAS CARE NU ESTE REZECABIL?

Cateva luni in general.

Pancerasul doare cand ai cancer?

Da.

Am exact simptomele descrise mai sus, am sigur cancer la pancreas? Am nevoie urgent de un medic gastroenterolog bun

Nu stiu daca aveti sigur cancer la pancreas, aceleasi simptome putand sa fie date si de alte boli.

Tatal meu in varsta de 66 ani, are tumora de 7,2 cm la coada de pancreas, ce a cuprins si putin din stomac, splina si rinichi stang. Doctorul i-a propus operatia. Ce credeti dvs. ce sanse are? Trebuie sa taie din toate organele?

Nu pot da verdicte referitoare la evolutia unei boli bazat pe doua fraze de pe net, risc sa gresesc grav.

De obicei nu se taie din toate organele ci din tumora.

Acum cateva zile la luat pe tata salvare si la dus la urgenta acolo ia zis ca are un ulcer perforat si la operat si a doua zi ia zis ca are pcreatita acuta si in cateva zile o sal opereze pentu pacretita ce sanse are sasi renina cat de grav este

Nu-mi pot da seama, medicul curant stie mai multe date decat mine referitoare la cazul tatalui dvs, consultati-va cu el cu incredere.

Mama mea a fost diagnosticata cu cancer la capul pancreasului in iunie 2010,( metastaza + alti 3 linfonoduri metastazice)si diabet (cate 24 unitati de insulina pe zi).inainte de operatie i-au fost implantate stenduri de 2 ori ( au cazut de fiecare data), apoi in oct 2010 operata timp de 9 ore dupa care timp de 6 luni a avut 3 drenaje,1 intercostal , 2 subcostale . De cateva zile i sa spus ca nu trebuie sa faca chemio sau radio terapie . operatia a fost facuta in italia , unde locuim , dar as vrea sa stiu cine ne paote spune daca este posibil ca starea ei sa se fi deteriorat de asa maniera , desi fizic se prezinta bine, incat sa nu se mai poata face nimic?

Evident cei mai in masura sa va sfatuiasca in cunostinta de cauza, sunt medicii curanti; teoretic este posibil ca ei sa fi considerat cazul depasit, si fara raspuns la orice fel de tratament, dar, este doar  o supozitie fara cunoasterea cazului in profunzime.

Daca ai pancreatita si ti se scoate pancreasul, boala (pancreatita) poate sa mai recidiveze?

Sa inteleg ca intrebati daca mai poti face pancreatita atunci cand nu mai ai pancreas?

…. nu am auzit de asa posibilitate .., este ca si cum o femeie ar face adenom de prostata.., mai greu

Daca langa o tumora de pancreas exista o adenopatie, asta inseamna metastaza?

Este posibil sa fie metastaza, biopsia ganglionului va arata despre ce este vorba

Este normal sa nu se prescrie tratament cu citostatice intr-o tumora de pancreas doar pentru ca nu ai rezultat histopatologic?

Daca nu ai rezultat histopatologic inseamna ca practic nu ai diagnostic, deci nu stii ce tratezi cu ce sa tratezi si cum sa tratezi. Este ca si cum ai demonta o masina sa o repari fara sa ai habar deloc ce defect are, si ai schimba … carburatorul fara sa stii daca el este defect;  in cazul tumorii exista in plus riscul efectelor secundare serioase ale citostaticelor

Se poate scoate ascita formata daca ai cancer de cap de pancreas?

Da, se poate scoate.

Ce trebuie sa faci cand iti este teama ca ai un cancer digestiv?

Daca aveti un cancer digestiv sau teama de a avea acest tip de cancer, nu trebuie sa fiti nici disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema. Din experienta mea va pot spune ca in majoritatea cazurilor boala poate fi stabilizata si mentinuta sub control, trebuie doar sa  fiti monitorizat si ingrijit de un gastroenterolog  cu experienta, obisnuit cu astfel de situatii, pentru o evaluare a problemei.Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

MENTIUNE

Scopul siteului nu este de diagnostic si tratament pe net ci de a furniza informatii medicale usor de inteles pentru pacienti, dar si de a ne promova activitatea noastra medicala

37 de comentarii la „Cancerul de pancreas, simptome, diagnostic, tratament

 1. Sotul meu a fost diagnosticat cu pancreatita acuta edematoasa.tumoare situata in loja pancreasului cu diametrul de 3,2cm.Va rog rog sa-mi spuneti se sanse are.Multumesc mult.

 2. tatal meu a fost operat pe data de 5 oct 2011 de icter mecanic prin neoplasmcefalo-pancretic, inca mai are o drena de la operatie, in buletinul de analiza al biopsiei scrie: piesa de duodenopancreatectomie cefalica prezentand faormatiune tumorala pancreatica(diametrul maxim 4.5cm) cu aspect histopatologic de carcinom pancreatic ductal bine/ moderat diferentiat, G1/G2, cu pattern glandular si ductal – like cu stroma desmplastica bogata
  proliferarea tumorala evolueaza perineural si perivascular , expansiv in tesut pancreatic de vecinatate si cu interesarea peretelui duodenal(tunica musculara) st p T3
  TRANSA PANCREATICA CU ASPECT HISTOLOGIC CONSERVAT….ni s-a spus ca este cancer, dar in ce faza??ce avem de facut?multumesc!

 3. Buna ziua,

  am o prietena care a fost operata in octombrie 2011 de tumora neuroendocrina pancreatica. Rezultatul histopatoligic a indicat o tumora neuroendocrina pancreatica fara metastaze.(G1, pT3N1MxL1V0R0, stadiu II B).
  As dori sa stiu daca acest diagnostic necesita chimioterapie sau nu si care este durata de viata a unui bolnav cu astfel de diagnostic?

  multumesc

  Cu respect,

  Florina Petca

 4. fratele meu a ajuns la spitalul cantacuzino la prof patrascu unde a fost diagnosticat cu tumora de pancreas.a ajuns cu bilirubina 19 si era in icter.in citeva zile l-a operat si l-a scos din icter dar de tomora nu s-a putut atinge,avind dimensiunea de 3,7 cu4,5 asezata in spatele pancreasului ,la jumatatea lui -linga manunchiul de vase,vena porta…nu a putut recolta nici examenul histopatologic deoarece era foarte riscant-putea ramine pe masa de operatie.ne-a recomandat tratament chimioterapic cu gemcitabina.ne-am luat in evidenta la oncologie si am facut 7 sedinte cu gemcitabina la o saptamina dupa care inca2 la 3 saptamani.nu am precizat ca are si diabet tip 2 depistat odata cu tumora.dupa vreo 5 sedinte ne-a trimes oncologul la reevaluare lachirurg pt a ne trimite un dosar pt tarceva la cnas.am facut tomograful care ne spune ca a mai scazut tumora la dim de 3,9 la2,7-si adenopatieretrocefalica 9mm.asta inseamna metastaza?am depus dosarul de tarceva la cnas si l-a respins din cauza examenului histopatologic.dar daca nu se poate recolta asta inseamna ca-i refuza dreptul la viata?precizez ca are 46 ani,si medicii oncologi spun ca in veci nu o sa avem examenul histopatologic.asta inseamna ca nu o sa-i aprobe dosarul niciodata?asteptam sa-l vedem cum se stinge?ce ma sfatuiti sa fac sa-l ajut?:mentionez ca sunt asistenta medicala la spitalul municipal din orasul meu

 5. Buna ziua am o cunostinat in varsat de 36 de ani, sex feminin. Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti daca mai are vreo sansa. Orice detaliu imi este de folos.(INTERVENTIE CHIRURGICALA, TRATAMENT…)
  Rezultatele analizei sunca cam asa:
  – voluminoasa formatiune tumorala cefalica pancreatica invaziva in radacina mezenterului si in hilul hepatic.
  – invazie tumorala directa a venei porte cu extensie in ambele ramuri portale.
  – invazia venei mezentrice superioare. Leziunea mansineaza artera mezenterica superioara.
  – multiple formatiuni tumorale spontan hipodense cu wash-out, diseminate in ambii lobi hepatici cu diametre maxime aporx pana la 3 cm.
  – multiple adenopatii retrocurale diafragmatice drepte, lombo-aortice bilaterale, retropancreatice, interaortico-cave si mezentrice superioare.
  – splina, rinichi, glande suprarenale, colecist, cai biliare intrahepatice si extrahepatice, uter anexe si vezica urinara de aspect CT normal.
  – plaman, pleura si mediastin de aspect CT normal.
  – artere pulmonare permeabile, fara tromboze.
  – Pe sectiunile efectuate nu s au constatat leziuni osteocondensate sau osteolitice.
  – concluzii : Tumora pancreatica maligna. Stadializare CT : T4 N1 M1
  Va multumesc!!

 6. Eu am o bunica de 81 de ani in prezent, operata acum doi ani si doua luni de „neoplasm cap de pancreas ” care s-a simtit bine doi ani iar acum doua luni a inceput sa verse se simte tare rau si nu stiu cum va evolua boala.? multumesc!

 7. Buna ziua,
  Tatal meu a fost diagnosticat in urma cu 4 luni cu cancerul pancreatic la nivelul capului pancreasului. Din pacate tumoarea s-a extins si la corp. In acest moment abdomenul lui este plin de lichid. Exita posibilitatea de a scoate acest lichid? Multumesc

 8. Stimate domnule DOCTOR,
  Va rog sa imi spuneti parerea dvs,am mare nevoie.Sotului meu i s-a depistat o tumoarepe capul pancreasului acum 2 luni care intre timp a crescut ,are ulcer duodenal vechi de 2 ani,polipi intestinali…esofagul este in stare jalnica,stomacul la fel,i-au facut punctie pentru ca s-a acumulat lichid in pleura stinga,are un stent in inima stinga …si parca nu era destul…iar acum citeva zile a facut icter.Astazi la spital i-au implantat un stent pe canalul biliar deoarece tumoarea impiedica sucul biliar in calea sa spre duoden. Au spus ca peste 2 saptamini vor extrage acest stent….la ce sa ma astept si daca aceste decizii coincid cu ceea ce dvs .a-ti fi facut in situatia data.
  Mentionez ca toate acestea s-au petrecut in Austria .
  Cu stima si multumiri anticipate.

 9. As dori sa stiu si eu ce inseamna acest rezultat la o ecografie : Pancreas3,2 cm la nivelul capului hiperecogen? Va multumesc.

 10. va rog din suflet sa imi spuneti daca starea aceasta de icter inseamna hepatita si mai ales daca se ia,am grija de mama mea care a fost depistata cu cancer de cap de pancreas si acum pot spune ca e mai bine referitor la acea culoare galbena facuta de la icter,sa mai decolorat ,vizibil ,ptr ca o tinem acasa ca nu ii mai poate face mare lucru in spital,asa ne_au spus doctorii,dar interesant este ca mama mea nu acuza nici o durere decat are o stare letargica continua avand si diabet,si este un schelet acum ,totul debutand de o luna,mama mea nu sa vaitat niciodata de nimic decat acest diabet care il are de 27 de ani,important e sa imi spuneti daca icterul acesta se ia sa stiu ce am de facut,mai lucrez si ca bucatar.

 11. Buna ziua.
  Stimate domnule doctor,
  cu putin timp in urma,sotia mea a primit urmatorul diagnostic formatiune expansiva pancreatica cu caractere de malignitate T4N0M1.Adenom suprarenalian stang.Fibrom uterin.eu unul am inteles ca e f grav .la fel si sotia,doar ca ea nu vrea sa accepte.prima biopsie a iesit negativa.dr a zis ca e gresita si acum asteptam rezultatul la a 2a biopsie.credeti ca e posibil ca o alta investigatie gen CT sau RMN sa zica altceva? cu cat pot gresi doctorii la un asa diagnostic? ce sperante de viitor avem? ce solutii? cat viitor?
  p.s. sotia nu stie ca am trimis asta
  va multumesc anticipat

 12. Este foarte, foarte, foarte putin probabil sa fie un diagnpostic gresit- nu pot preciza procentul de eroare, deoarece stiu pe ce se bazeaza diagnosticul respectiv.
  Nu por sa va spun sperantele de viitor, deoarece imi lipsesc zeci de elemente pe care sa judec cazul respectiv – varsta pacientului, alte boli, simptome, evolutia simptomelor, analiz, et, etc,
  Aceeasi problema cu solutiile – nu stiu aproape nimic despre cazul respectiv

 13. buna dimineata!am facut un control de rutina si mi s-a spus ca am noduli la pancreas.sufar de mai multe boli.totusi,aceasta veste m-a pus pe ganduri.ce ar trebui sa fac?dna dr mi-a spus ca deocamdata,nimic.v-as ruga sa -mi spuneti o parere.va multumesc.

 14. buna ziua ma numesc andreea si am si eu o intrebare socrul meu a fost depistat cu cancer de pancreas stadiu 4 fara metastaze si are marimea de 30 mm este situat pe capul pancreasului si a acoperit o vena…a facut 4 luni de chimioterapie si ii sa propus sa fie operat …as vrea sa vad ce sanse sunt la aceasta operatie si riscurile…precizez este in spania….nu stim ce sa facem :(…as dori si eu o parere va multumesc …are si diabet insulino dependent face de 3 ori pe zi… are probleme cu inima si tensiunea

 15. MULT STIMATE DOMNULE DOCTOR….va rog sa nu va suparati,dar revin in discutia cu dumneavoastra si sper sa o acceptati.am spus cu putin timp in urma ca sotia mea a facut prima biopsie pt cancer de pancreas cu metastaza la ficat T4N0M1 si a iesit negativa.acum avem rezultatul si la cea de a 2a biopsie.tot negativa.ambele sunt preluate de acelasi spital .AM INTELES CA E POSIBIL CA PRIMA PUNCTIE SA FIE GRESITA DAR CHIAR SI A 2A? CUM E POSIBIL? abia acum se gandeste echipa de medici sa refaca CT ul.dupa parerea dvs trebuie inceputa chimioterapia fara un rezultat al biopsiei? ce pasi urmeaza?
  VA MULTUMESC

 16. Va multumesc din suflet pentru raspuns.e adevarat ca nu cunoasteti in profunzime diagnosticul sotiei.e adevarat ca a fost pus doar in baza unui CT.eu insa am inteles mesajul dvs.nu vom incepe nici o chimioterpie fara un rezultat de biopsie.dar ce ne facem daca si a 3a iese tot negativa? Ultimul marcher tumoral a fost de 5000 acum 6 zile.totusi chiar cu tumoare corp si coada pancreas cu caracter de malignitate T4N0M1 nu se poate lua biopsia exact de la pancreas? Poate laparoscopic….VA MULTUMESC

 17. Uneori celule tumorale se gasesc in centrul rumorii, iar la margine sunt celule moarte, care pot sa nu para tumorale. Pe de alta parte intr-o tumora pot exista si zone de celule netumorale- celule normale, tesut conjunctiv, celule moarte, etc.
  In functie de zona in care intra acul de biopie, rezultatele pot fi diferite.

 18. BUNA ZIUA.
  STIMATE DOMNULE DOCTOR,va multumesc pentru raspunsul amabil si concret.
  din cate am inteles ,e foarte posibil ca si la urmatoarea biopsie sa nu se ajunga mai spre centrul tumorii care ar fi cea vie ca sa spunem asa si sa nu se poata trece de celulele moarte din exterior care nu pot da rezultate concludente.CE URMEAZA DACA SE VA INTAMPLA ASTA? SOTIA INCA NU A INCEPUT NICI UN TRATAMENT SI E DIAGNOSTICATA DE 6 SAPTAMANI DEJA.echipa de medici care vor efectua cea de a 3a biopsie sotiei mele vor proceda exact la fel.adica sub control radiologic.cum pot sa ii determin sa incerce totusi o laparoscopie?
  VA MULTUMESC

 19. multumesc din suflet pentru ca aveti dorinta si rabdarea de a raspunde cat si pentru raspunsurile profesioniste.am sa intreb echipa medicala de ce nu se incearca o laparoscopie,poate totusi sunt mai multe sanse de a gasi celule vii .

 20. Sa traiti. O situatie:
  Adenocarcinom la nivel de proces ucinat – nerezecabil, pacient (tatal) icteric, proaspat operat (deviatie bilio/digestiva), ciroza hepatica macronodulara.

  Intrebare: este utila/recomandata o internare in vederea unui tratament a ficatului (e.g., albumina)?
  Recomandarea chirurgului nu prevede asa ceva.

  Multumiri

 21. Buna ziua,
  Ce recomandati la urmatoarele concluzii dupa CT:
  -T corp pancreas invaziva in antrum-ul gastric
  -Ascita
  -Adenopatii lombo-aortice si frenice inferioare
  -Dilatatii de CBIH, coledociene si Wirsung
  -Tulburari de perfuzie hepatica in segmentele mediale

 22. Formtiune ovoida, hipodensa, bine delimitata, de 39x30x39mm, situata in RP, dorsal de capul pancreasului, cranial de emergenta AMS iar cranial este coafata de lobul stang al ficatului. Formatiunea are densitati parafluide, priza de contrast slaba si pare sa disloce capul pancreasului si artera hepatica.
  Ficat, VB, pancreas, splina, SR, rinichi, VU aspect TDM normal.
  Ansele permeabile pt substanta de contrast orala fara modificari parietale.
  In fereastra de os, nu sunt modificari de structura osoasa.
  Daca va rog sa.mi spuneti cam ce vrea sa insemne acest lucru merge spre cancer sau chist?

 23. tata a fost diagnosticat cu tumora de cap de pancreas de 38 mm , cu metastaze pe ficat in urma cu 4 luni, neoperabil. Dupa 6 sedinte de chimioterapie( cu gemcitabina) + tratamente naturiste, ceaiuri, sucuri , regim alimentar, starea s-a inrautatit,Merge greu, vorbeste greu, varsa, a slabit 14 kg si este foarte galben. A fost internat la oncologie si a primit tratament cu perfuzii cu arginina si altele, dar fara nici o imbunatatire a starii generale. In acest stadiu , se mai poate face ceva, cu ce sa-l ajutam ? Va rugam dl dr. Ditoiu, putem sa venim la dvs ptr un consult, o minune , se mai poate face ceva ptr tata ?

 24. Buna ziua domnule doctor! Am o mare neclaritate si va rog sa ma lamuriti cu niste chestiuni. Mama mea anul trecut a avut cancer de stomac cu metastaze la ficat si pancreas.A fost dusa la urgenta deoarece era toata galbena si in urma unui CT s-a descoperit cancerul.Inainte cu 4 zile de a face icterul mecanic mama mea din graba a mancat ficat prajit dar nu a mai spalat ficatul inainte de a-l praji. VA ROG SA IMI RASPUNDETI LA URMATOARELE INTREBARI
  1 Spuneti-mi va rog este posibil ca un microb sa mareasca asa rapid tumora si in 4 zile sa declanseze metastazele?
  2 Ce se intampla atunci cand o bacterie ajunge in tumora?
  3Daca o bacterie ajunge in tumora ce simptome are persoana?
  Va multumesc anticipat!

 25. Buna ziua daca atinge artera mezanterica citostaticele ajuta in tu cap pancreas,sau in Viena exista vreun tratament .Multumesc

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programare
Adresa clinicii