Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Icterul este contagios?

Icterul, oboseala si tulburarile digestive pot fi manifestari ale diferitelor boli de ficat, dar nu numai.

Ce este icterul?

Cresterea bilirubinei totale peste 2mg/dl, se poate insoti de icter, respectiv colorarea in galben a pielii si mucoaselor (cel mai vizibil la ochi si palmei).

Daca bilirubina creste peste normal, dar sub valoarea de 2mg/dl, nu apare si icterul.

De ce faci icter?

Exista mai multe cauze de crestere a bilirubinei care poate sa se asocieze cu icter (vezi subiectul de site), care in principiu pot fi clasificate in

  • Icter hemolitic numit si icter prehepatic – aparut prin distrugerea
    globulelor rosii
  • Icter din bolile de ficat– numit si icter hepatocelular, apare in bolile de ficat datorita proastei functionari a celulelor hepatice
  • Icter mecanic sau obstructiv numit si icter posthepatic -aparut prin obstructia canalelor de scurgere a bilei din ficat

Alte explorari utile in diferentierea cauzelor de crestere a bilirubinei:

  • Ecografia abdominala ajuta mult in stabilirea diagnosticului cauzal al icterelor:
  • In icterul hemolitic se gaseste splina marita
  • In icterul din bolile de ficat, ecografia poate fi normala (daca nu este ciroza sau cancer)
  • In icterul mecanic, ecografia arata dilatarea canalelor biliare si eventual colecist marit
  • Examenul tomografic (CT)
  • Examenul RMN sau colangio RMN
  • Colangiografia endoscopica retrograda

CUM SE DIFERENTIAZA INTRE ELE DIFERITLE FORME DE ICTER?

Diferentierea icterelor se face pe baza simptomelor si analizelor  (vezi tabelul de mai jos)

Analiza modificata

Icter hemolitic

Icter din boli de ficat

Icter mecanic

Bilirubina totala

Normal / Crescut
Crescut
Crescut

Bilirubina conjugata

Normal
Normal / Scazut
Crescut

Bilirubina neconjugata

Crescut
Normal / Crescut
Normal

Urobilinogen

Crescut
Normal / Crescut
Scazut/ Negativ

Culoarea urinii

Normal
Inchisa
Inchisa

Culoarea materiilor fecale

Normal
Normal
Albicioase

Fosfataza alcalina

Normal
Normal
Crescut

ALT si AST

Normal
Crescut
Normal

Icterul tratament

Icterul se trateaza diferit in functie de cauza:

  • icterul hemolitici de obicei cu prednison
  • Icterul hepatocelular in functie de cauza cu medicamente
  • icterul mecanic de obicei se opereaza sau se trateaza prin colangiografie endoscopica retrograda (ERCP)

Icterul scurt dictionar explicativ

Icterul este contagios

Icterul nu este contagios, este expresia color a cresterii bilirubinei; daca icterul este dat de hepatita, poate fi contagios

Icterul hepatic, icterul hepatoceluler

Este icterul care apare datorita unei tulburari a functiei hepatocitelor (celulelor ficatului)

Icterul prehepatic

Este icterul care apare datorita distrugerii exagerate a globulelor rosii (icter hemolitic); nu are nici o legatura cu ficatul sau o boala de fica.

Icterul obstructiv

Este icterul care apare datorita impiedicarii scurgerii bilei din ifcat prin canalele biliare ( de mai numeste icter mecanis, de obicei este dat de litiaza san cancer)

Icterul tratament

Tratamentul icterului este in functie de cauza sa.

Icterul benign

Este icterul care nu este cauzat de cancer.

Icterul malign

Este icterul cauzat de cancer hepatic sau de ai biliare

FORUM: icter

Daca ai icter insemana ca ai neaparat hepatita?

Exista multe alte situatii de icter fara sa fie hepatita.

Cineva a baut mult si a facut icter, a facut hepatita?

Probabil a facut o hepatita alcoolica

Exista ciroza cu icter?

Exista

Poti sa ai hepatita fara sa ai icter?

Exista hepatite anicterice (fara icter)

Poti sa ai icter fara hepatita?

Cititi mai sus, scrie

La orice operatie de fiere se pune dren?

Nu.

Daca la o operatie nu se pune dren, poti face steatohepatita nonalcoolica?

Nu.

Icterul da oboseala si tulburari digestive?

 De obicei icterul se asociaza cu tulburari digestive, dar frecvent exista tulburari digestive la persoana fara icter

Icterul  se poate vindeca? Ati avut astfel de cazuri?

In functie de fiecare pacient o boala biliara se poate vindeca sau nu, am bolnavi cu astfel de boli pe care ii vad doar din cand in cand, merg bine daca respecta anumite recomandari medicale. Litiaza biliara dispare rareori de la sine sau chiar cu tratament

Cat poti sa astepti de cand ai icter pana ajungi la medic?

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare sau cand apar simptomele dar in majoritatea cazurilor aparitia icterului este o problema serioasa care necesita consult de gastroenterologie rapid, desi situatia difera de la bolnav la bolnav. Riscul cel mai mare este ca boala  care are o evolutie blanda o perioada de timp, sa fie depistata in stadiu avansat, greu reversibil. Asta face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect..

Care este cel mai bun tratament si regim pentru icter? Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare. De ce este necesar un regim alimentar personalizat?

Prima problema este ca diagnosticul sa fie corect. Apoi, daca diagnosticul este corect, in o boala de fiere exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi  recomandate, mai multe scheme corecte..

A doua problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sau un regim alimentar general corect, sa i se potriveasca mai bine, iar altul mai putin bine.

Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie). tot el trebuie sa va stabileasca o lista de alimente care trebuie evitate ai alta cu alimentele premise in situatia dvs – aveti un exemplu general alaturi , fara legatura cu tema de fata, este doar un exemplu.regim pentru fiere pdf

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, sunt absolvent in 1982  al Universitati de medicina din Iasi cu media generala zece, sef de promotie pe tara .

Dupa stagiatura, 3 ani la tara, rezidentiat si primariat in medicina interna si gastroenterologie si doctorat, in prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva. In total am peste 37 de ani de practica medicala.

Am experienta de cca 30  de ani la Spitalul Fundeni unde am ingrijit peste 100.000 de bolnavi, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Am experienta didactica de cca 30 de ani ca sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina medicii rezidenti si specialisti .De peste 10 ani imi folosesc experienta medicala redactand mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in numeroase articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

Unde ma puteti gasi?

De cateva luni  am renuntat la munca haotica si dezorganizata din sistemul sanitar de stat  (spitalul Fundeni)  si imi folosesc experienta medicala acumulata avand am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend, iar in caz de graba incercam sa facem programarea chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare  in limita locurilor disponibile.

9 comentarii la „Icterul este contagios?

  1. Am o mare neliniste in suflet. va rog sa ma ajutati. Am facut analize si toate mi-au iesit bune, in afara de bilirubina care este 1.8 si colesterol, si la eco un colecist cutat. Ar putea fi vorba de vreo afectiune hepatica ? Nu am nici o simptoma. Sunt doar stresata, pe fondul discutiei cu un doctor internist la care am fost si care sustine ca ficatul meu nu este in regula si ca virusul hepatic poate sa nu apara la analize. va rog sa ma ajutati cu un sfat.Va multumesc din suflet

  2. Ar putea fi vorba de vreo afectiune hepatica ?
    Teoretic da, practic, nu pot judeca situatia doar pe baza afirmatiei dvs.
    Sfatul meu este sa va adresati unui medic gastroenterolog din zona dvs, sa evalueze complet situatia.
    Uitati-va si pe sau

  3. Buna ziua domnule doctor. Am o intrebare scurta. Mama mea, cand a fost operata de icter mecanic acum 25 de ani, dupa operatie nu i s-a pus nici un dren (sonda de drenaj).
    Este obligatoriu la acest fel de operatii sa fie dren dupa operatie?
    Multumesc.

  4. Am uitat sa precizez ca fierea (vezica biliara)i-a fost scoasa, fiind plina de pietre mici.
    Ulterior mama pana astazi nu s-a simtit bine si astazi a ajuns sa aiba diagnostic de steatohepatita nonalcoolica.
    Putea fi acel dren lipsa o cauza in deteriorarea ficatului?

  5. o rugaminte pentru domnul doctor: tatal meu are ciroza alcoolica depistata la o operatie de colecist. Dupa operatie ni s-a spus ca ciroza s-a decompensat. Au trecut trei ani in care la interval de 7-8 luni face analize si eco. Transaminazele au valori mari, de ordinul 200/300 unele, nu mai bea decat ocazional, regim alimentar nu prea. La ultima eco i-au depistat niste formatiuni, un fel de noduli pe ficat. Medicul ne-a spus ca asa se manifesta boala.Am uitat sa mentionez, are si virusul C. Va rog sa-mi spuneti, chiar si in aceste conditii, grave, mai sunt sanse sa-i prelungim viata?
    Sunt disperata ca nu stiu cum sa-l ajut.
    Va multumesc

  6. Buna ziua Domnule Doctor.
    Mama mea in virsta de 68 an a fost internata cu diagnosticul ICTER MECANIC.
    s-a intervnit chirurgical si sa constat Tumora Maligna de Cale Biliara Principala.
    Doctorul chirurg a spus ca nu s-a putut face nimic.
    A fost externata dar starea de sanatate se diminuaeaza pe timp ce trece.
    Rezultatul biopsie spune: Ganglion limfatic cu metastaze masive de adenocarcinom mucinos bine diferentiat.
    S-a sugerat sa incepem tratament chimioterapic dar dupa cum v-am spus nu se simte deloc bine si de ceva timp are picioarele umflate.
    Ce sfat imi puteti da?
    Multumesc.

  7. Multumesc pt raspuns
    am biletul de iesire din spital si cel de biopsie in format electronic dar nu se pot uploada pe forum.
    poate ar ajuta….zic si eu

  8. Am o nelămurire, soțul meu are icter este în spital are și o infecție urinara dar i se administrează ampicila de 1000 nospa și cam atât se simte super slăbit ce acasă nu era,, nu nea spus nimeni ce ar putea manca și ce nu , pentru a-l ajuta mai repede la o detoxifiere mai ok zic eu , ori nu suntem in locul potrivit ori nu știu care e treaba , și o infecție urinara ni sa spus ce ne sfătuiți, mulțumesc

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: