Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Sarbatorile si nefericirea pacientului cu regim alimentar

Bolile tubului digestiv (esofag, stomac, duoden, intestin subtire colon), ale pancreasului, ficatului bilei, apar sau se agraveaza de obicei din cauza alimentatiei.

Bolile digestive pot sa apara sau sa se agraveze din diferite motice care tin de alimentatie

  • fie pentru ca alimentia este necorespunzatoare ca si compozitie
  • fie pentru ca se consuma o cantitate de alimente necorespunzatoare la o masa sau pe o perioada de timp
  • fie pentru ca exista o asociere necorespunzatoare a alientelor la o masa
  • alimentele sunt preparate necorespunzator

In aceasta perioada primesc destul de des la consultatie intrebari de genul

  • Pot sa gust si eu putin miel, dar drob?
  • Cate oua pot manca de Paste?
  • In aceasta perioada pot pune putina sare la mancare?
  • Pot bea si eu o gura de vin ,putina tuica sau bere?

Intrebarile sunt foarte insistente, iar cand spun ca nu se poate manca, apar insistentele. Parca daca eu cedez la insistentele bolnavilor, boala nu se va agrava, pentru ca… daca doctorul ti-as spun ca poti manaca ceva, boala tine cont de acest lucru

RASPUNSURI

Partea proasta este ca bolile nu stiu ca exista sarbatori.

Tocmai de aceea viata medicului este grea (probleme de sanatate apar si in zilele … libere, ba se pare ca chiar sunt mai multe in aceste zile), dar si viata bolnavului este grea in aceste zile.

In perioada sarbatorilor existe tentatii firesti, sa mananci mai mult, sa manci ceea ce medicul te-a avertizat ca poate sa iti faca rau, sa mananci sarat, piperat, gras, sa bei un paharut micut de … ceva.

Partea si mai proasta este ca in perioada sarbatorilor, asistenta medicala este firesc mai slaba, pentru ca si personalul medical asteapta sarbatorile, si datorita faptului ca numarul de bolnavi care vin obisnuit in unitatile sanitare este mai redus, si personalul sanitar este mai redus numeric.

Iar faptul ca bolnavii cedeaza tentatiei culinare se vede in primele zile dupa sarbatori, cand numarul consulatiilor pentru boli digestive creste semnificativ.

Stimati pacient, va recomanda ca in perioada sarbatorilor sa respectati indicatiile medicale  mai atent decat in restul zilelor, pentru ca sigur in aceasta perioada unele restrictii vor fi depasite, si , din experienta de aproape 40 de an ide medicina stiu ca urmarile se vor vedea, iar vina va fi  – desigur – a medicului care nu a prescris un tratament  corespunzator, sau a medicamentelor care … nu mai sunt ca pe timpuri, sau nu mai au eficienta de sarbatori.

Din pacate, eu am programari full pana la inceputul lunii iunie, deci nu am locuri de programare disponibile imediat dupa sarbatori.

 

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: