Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Regimul alimentar in ulcerul gastric si duodenal

gastroenterolog-bucuresti-fundeni

Sunt Dr Ditoiu Alecse Valerian, gastroenterolog Bucuresti , medic gastroenterolog si hepatolog in Clinica Sante Bucuresti, cu peste 30 de ani de activitate in spitalul Fundeni Bucuresti

In rezumat:
– Regimul alimentar in ulcerul gastric si duodenal este esential in vindecare
– Regimul se  tine 3-6 saptamani
– Primavara si toamna se recomanda inceperea regimului preventiv, inainte de aparitia simptomelor.

Ulcerul, simptome, diagnostic, tratament- click

Regimul alimentar si de viata in ulcer- click

Care este regimul alimentar in criza ulceroasa?

Regimul este foarte important, doar medicamentele fara regim, vindecand greu ulcerul, iar regimul fara medicamente vindecand mai frecvent ulcerul.

In principiu eu recomand ca regimul sa se tina  3-6 saptamani in perioadele cu simptome, fiind contraindicate alimentele iritante – prajeli, condimente, alcool, grasimi, mancaruri prea fierbinti sau reci, sau mesele prea rare si bogate (se recomanda 4-5 mese pe zi mai reduse cantitativ)

Ulcerosul trebuie sa mai sa manance. Regimul alimentar nu trebuie sa ii taie cheful de viata sau sa il duca la denutritie.

De obicei sunt bine suportate alimentele mai alcaline, bine fierte, cu putina grasime si acreala

In principiu orice bolnav isi poate descoperi – pe propria piele- regimul adecvat.

Regimul de viata in ulcerul gastric si duodenal

Alaturi de regimul alimentar si regimul de viata este important pentru a impiedica reaparitia crizelor ulceroase si vindecarea bolii.

Principalele reguli de viata ale ulcerosului sunt:

  • Renuntarea la fumat
  • Reducerea stresului sau adminsitrarea de sedative in cazul in care conditiile stresante nu pot fi inlaturate
  • Mentinerea unui regim echilibrat de viata si odihnaregim-pentru-ulcer
  • Evitarea medicamentelor care pot genera sau agrava aparitia ulcerului – antiinflamatoarele, cortizonul.
  • Unele medicamente antiulceroase scada sau cresc absorbtia altor medicamente care se administreaza concomitent
  • Tratamentul impotriva Helicobacter nu se prescrie automat, nefiind totdeauna necesar si avand numeroase efecte secundare – crampe abdominale, greturi, varsaturi, diaree, alergii, modificarea florei intestinale si vaginale, etc.

De fapt, ca in orice boala si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, nu este 

acelasi la toti bolnavii cu acceasi boala. Acest regim alimentar specific fiecarui bolnav il poate prescrie medicul curant dupa consult . Eu dau bolnavilor mei

 la consultatie recomandari clare despre dieta si o lista cu alimentele care pot fi consumate si cele care trebuie sa fie evitate- vezi poza ca exemplu

Cand  trebuie sa mergi la medic cand ai suspiciune de ulcer gastric sau duodenal?

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav.

Desi bolile digestive dau frecvent simptome suparatoare, in majoritatea cazurilor ele nu reprezinta o urgenta medicala, dar trebuie sa mergeti la medic pentru o evaluare intr-un timp rezonabil.. Riscul cel mai mare este ca boala  care are o evolutie blanda o perioada de timp, sa fie depistata in stadiu avansat, greu reversibil. Asta face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect. Dupa aprecierea corecta a diagnosticului si gravitatii bolii, urmarirea de catre medic este mai..laxa, in functie de pacient. fiecare caz se evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

As vrea un regim si tratament personalizat pentru mine, am ulcer la duoden cu dureri si varsaturi aciditate mare si as dori cel mai bun tratament. Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare

In primul rand in orice boala este obligatoriu ca diagnosticul sa fie corect.

Apoi, daca diagnosticul este corect, in orice boala – inclusiv in cazul acesta- exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi  recomandate, mai multe scheme corecte..

Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.Medicul curant este acela care dupa evaluarea medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).

Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent  in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi primul pe tara cu media generala 10, sef de promotie.programare-gastroenterologie-bucuresti

Acum am peste 39 de ani de practica medicala, stagiatura ,medicina de familie la tara,  3 ani de rezidentiat in medicina interna, 3 ani de rezidentiat in gastroenterologie, 5 ani primariat in medicina interna,5 ani primariat in gastroenterologie. In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva, asistent universitar 11 ani prin concurs, doctorat, apoi sef de lucrari 18 ani, toate prin concurs.

Am cca 30  de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni unde am intrat prin concurs in 1990 si am ingrijit peste 100.000 de cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani  de  activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medici rezidenti si specialisti.

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de webcabinet-gastroenterologie-bucuresti

 

7 comentarii la „Regimul alimentar in ulcerul gastric si duodenal

  1. am avut hemoragie digestiva cu varsatura ca zatul de cafea si mi sa spus la endoscopie ca am ulcer duodenal,poate fi alta boala su ulcer

  2. Buna șanț Corina am ulcer gastric sus și jos pereți de la stomac mis foarte duri am probleme de 25 de ani cu stomacul mă durea mai rar și mă tratam cu bicarbonat mia trecut acuma nu ani trece cu nimicanu mai știu ce să eu șanț an Belgia și aici. Medicul mi-o dat pantomed de 40 și nu are nici un efect altceva nu ani da am anceput sa beau un ou pe stomacul gol dimineața și o linguriță de miere asi dori sa ani răspundeți la mesaj daca am procedat bine sau să-mi ziceți ce pot sa fac multumesc

  3. BUNA ZIUA.AM FOST DIAGNOSTICAT CU ULCER GASTRIC.MI S-A DAT TRATAMENT MEDICAMENTOS,DAR INTREBAREA MEA E;POT LUA DIMINEATA PE STOMACUL GOL UN AMESTEC DIN DOUA LINGURITE MIERE AMESTECATA CU O LINGURITA DE SCORTISOARA LA O CANA APA CARE SE IMPARTE IN DOUA,JUMATATE DIMINEATA ,IAR CEALALTA JUMATATE,SEARA,INAINTE DE CULCARE.VA MULTUMESC

  4. Mi s.a descoperit recent un ulcer gastric, multe ulceratii si urme de helycobacter. Am tratament pt helycob. Amoxicilina, metronidazol si nexium. Mi.s.a recomandat si esentiale, silimarina pt un ficat gras. Inca am senzatii de voma, f urate, dureri in partea dreapta si acum am si ameteli. Poate de la tratament. In timpul tratamentului sunt si racita, de parca nu imi ajungea stomacul sau ce o fi.
    Daca aveti un sfat medical? Multumesc!

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: