Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Medicamente fara efecte secundare

Medicamentele fara  efecte secundare practic nu exista.

Orice medicament are efecte mai multe sau mai putine asupra organismului, de aceea le si administram.

Ce inseamna efect secundar al unui medicament?

Daca efectele unui medicament sunt utile bolnavului respectiv, ele se numesc efecte pozitive, daca nu sunt utile se numesc efecte secundare.

De exemplu, daca administram un medicament unui bolnav  si urmarim scaderea tensiunii arteriale, acest efect este bun daca bolnavul respectiv are si tensiunea arteriala mare, dar nu este convenabil, daca bolnavul respectiv are tensiunea arteriala mica.

Deci acelasi efect medicamentos, poate fi considerat util sau daunator. Toate medicamentele au un efect principal, care reprezinta motivul pentru care a fost sintetizat, si alte efecte, considerate secundare.

Nu exista medicament fara efecte secundare, si in principiu, cu cat un medicament are un efect principal mai puternic, cu atat are si efecte secundare mai puternice.

Atunci cand un medic prescrie un medicament unui pacient, ia in calcul aceste efecte secundare, si face un raport risc/beneficiu, si prescrie medicamentul atunci cand considera ca beneficiul pacientului este mai mare decat riscurile.

Am fost de curand la stomatolog pentru o interventie si daca as fi crezut ca voi face toate complicatiile pe care mi le-a spus, as fi plecat urgent de acolo. Am facut interventia si nu am avut nici o complicatie.

Acest lucru se intampla si in cazul medicamentelor- de obicei nu apar efecte secundare, acestea fiind de obicei rare sau foarte rare

Se considera de exemplu ca algocalminul da efecte secundare serioase si se elibereaza doar cu reteta, iar paracetamolul se elibereaza fara reteta. In peste 37 de ani de cariera medicala nu am vazut nici un efect secundar la algocalmin, si am avut zeci de cazuri de complicatii la paracetamol, unele foarte grave.

Cat de frecvente sunt efectele secundare ale medicamentelor?

De obicei efectele secundare ale medicamentelor sunt rare, de 1-2 cazuri la 100, sau 1000 sau 10.000 de bolnavi, deci si riscul de a face un efect secundar este foarte rar, dar, desigur neplacut.

Formal exista o ierarhizare a efectelor secundare ale medicamentelor astfel

 • Efecte secundare foarte frecvente, daca apar la 10% dintre bolnavii tratati
 • Efecte secundare obisnuite (frecvente) daca apar la un bolnav din o suta
 • Efecte secundare neobisnuite (putin frecvente) daca apar la un bolnav dintr-o mie tratati
 • Efecte secundare rare daca apar la un caz la o mie pana la 10.000 de utilizatori
 • Efecte secundare foarte rare, daca apar la un caz la mai mult de 10.000 de utilizatori

De ce apar efectele secundare ale medicamentelor?

Sunt situatii in care un efect secundar apare la o doza foarte mica de medicament administrat(de exemplu la o tableta sau chiar mai putin) dar in majoritatea cazurilor aparitia unui efect secundar la un medicament tine de mai multi factori

 • sensibilitatea genetica a bolnavului (unii bolnavi metabolizeaza mai repede un medicament altii mai lent)
 • sexul – femeile sunt mai sensibile la efecte secundare ale medicamentelor datorita unor factori genetici si hormonali
 • doza de medicament – cu cat doza administrata este mai mare, cu atat efectele secundare sunt mai probabile
 • modul de eliberare a medicamentelor- medicamentele retard, cu eliberare prelungita, au efecte secundare pe termen mai  lung decat cele cu eliberare rapida, care se elimina si mai rapid
 • tratamentul prelungit – cu cat un tratament este mai indelungat, cu atat riscul de efecte secundare este mai mare
 • consumul de alcool si fumatul cresc riscul de toxicitate medicamentoasa
 • lucrul in mediu toxic creste riscul de toxicitate medicamentoasa
 • calea de administrare (un medicament administrat pe gura are risc mai mare de efecte secundare digestive decat unul administrat injectabil, dar ,atentie, exista si medicamente injectabile care au efect pe tubul digestiv)
 • modul de administrare a medicamentele in raport cu mesele (cu stomacul plin sau gol)
 • asocierea de medicamente creste riscul de efecte secundare
 • motilitatea tubului digestiv – un intestin lenes face ca medicamentele sa stagneze mai mult timp si deci absorbtia lor sa fie mai mare
 • concentratia albuminei din sange – multe medicamente se leaga de albumina, de unde sunt eliberate mai lent, iar scaderea albuminei – ca in ciroza hepatica- creste riscul efectelor secundare
 • greutatea corporala
 • starea de hidratare sau deshidratare
 • starea psihica – stresul accentueaza toxicitatea medicamentelor
 • bioritmul – perioada din zi in care sunt adminsitrate medicamentele
 • existenta altei boli creste riscul de efecte secundare (daca ai o boala de … stomac si iei medicamente iritante gastric sau care cresc riscul de sangerare, ai riscuri mai mari de efecte secundare)
 • boli ale cailor de eliminare a medicamentelor (boli de ficat, rinichi sau inima – daca inima nu pompeaza sange suficient in ficat sau rinichi, aceste organe nu detoxifica corespunzator sangele)
 • varsta bolnavului – copii si varstnicii au riscuri mai mari de efecte secundare

Efectele secundare ale medicamentelor, forum

Am luat ceva pentru stomac si am o erputie pe piele, poate fi de la ele, in cat timp apar reactiile adverse la medicamente?

Eruptia poate sa fie de la medicamente sau nu. Nici timpul care trece de la administrarea medicamentelor pana la aparitia efectelor secundare nu este standard, el difera in functie de multi factori – sensibilitatea dvs, doza de medicament, modul de administrare (oral sau injectabil), asocierile medicamentoase, daca a fost administrat dupa sau inainte de masa, daca ati mai luat sau nu medicamentul respectiv (uneori efectul secudnar apare la a doua administrare a medicamentului nu la prima), durata tranzitului digestiv, etc

In cat timp dispar reactiile adverse la medicamente?

Timpul de disparitie a efectelor secundare ale medicamnetelor este diferit in functie de multi factori, care sunt cam aceeasi cu factorii  de mai sus

Ce trebuie sa faci cand ai reactii adverse le medicamente?

In primul rand trebuie sa intrerupeti consumul medicamentului respectiv, sa beti cat mai multa apa (creste filtrarea sangelui prin rinichi) sau luati eventual un purgativ, si , desigur sa mergeti la medic

Despre mine 

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Am cca 30 de ani de experianta la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro.

Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima!
Daca totusi aveti probleme gastroenterologice sau hepatologice si  aveti nevoie experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate,  daca aveti drum prin Bucuresti, puteti solicita o programare la consultatie  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct de pe butonul de jos-dreapta al telefonului mobil.

 

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programari telefon
Spre clinica
%d blogeri au apreciat: