Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Probleme cu fierea. simptome

Desi colecistul are un rol important in digestie, sunt frecvente cazurile in care o persoana nu are nici un simptome desi are probleme cu colecistul

Ce se intampla cand fierea nu functioneaza cum trebuie?

Atunci cand colecistul (fierea) nu functioneaza corect din diferite cauze, digestia nu mai  este corecta, iar bila nu mai are un circuit normal. Bila stocata in colecist trebuie sa fie eliminata periodic dupa evacuarea stomacului, si, amestecata cu mancarea evacuata de stomac, ajuta la digestie.

 Daca aceste doua procese nu sunt coordonate, digestia este incompleta, bila poate irita duodenul si deseori apare simptome, unele dintre ele foarte suparatoare

Daca fierea nu functioneaza cum trebuie apar simptome date de modificarea digestiei

 • balonare
 • diaree
 • scaune decolorate
 • scadere in greutate sau crestere in greutate

Daca fierea nu functioneaza cum trebuie apar simptome date de de modificarea circuitului bilei

Proasta functionare a colecistului poate face ca fierea sa nu se evacueze cand trebuie sau sa  o ia din duoden inapoi trecand in stomac, esofag si apoi cavitatea bucala dand deseori simptome neplacute

 • dureri in dreapta sub coaste
 • greata
 • gust amar
 • episoade de diaree ,uneori constipatie
 • arsuri pe piept
 • varsaturi.

Nu toti bolnavii care au probleme cu fierea, au si simptome

Multe persoane care au probleme cu colecistul (malformatii ale colecistului, dischinezie biliara, polipi in colecist sau litiaza biliara) nu au nici un simptom perioade indelungate de timp, sau chiar niciodata.

Atunci cand au simptome, deseori boala vezicii biliare trece neobservată luni sau chiar ani, daca problemele sunt  minore sau sporadice

Uneori, din momentul in care afla pacientul afla ca are o problema biliara, conștient sau subconștient pacientul incepe sa aiba jena sau dureri in dreapta sub coaste, greata, balonare . Tot de atunci pacientul isi da seama că suporta mai greu sau deloc anumite alimente  – de obicei cele bogate în grăsimi dar si unele bauturi si tind sa evite le evite, mai ales ca le provoacă disconfort, durere, greață sau vărsături.

Prin eliminarea acestor alimente, pacienții își îmbunătățesc  dieta, pot sa nu mai aiba simptome vreme indelungata si in plus, eliminand un număr de calorii au tendinta de scadere in greutate.

Cu toate acestea, la un moment  unii pacienti se obisnuiesc cu timpul cu existenta problemelor biliare si revin la un regim apropiat de normal, si deseori incep sa creasca in greutate.

Exista insa si cazuri in care simptomele care erau absente la inceput, incep sa se inteteasca, si daca apare o colica biliara severa, isi pun imediat problema scoaterii fierii (desi daca i-ar durea un … rinichi, nu si-ar pune problema scoaterii lui).

Cum se poate preveni aparitia crizelor de colecist?

Asa cum am mentionat, criza de fiere poate sa apara atunci cand bolnavul consumă alimentele care nu ii convin colecistului.

De aceea regimul important atat pentru prevenirea cat si  intr-o criză de fiere.
Pentru prevenirea aparitiei simptomelor datorate proastei functionari a colecistului, trebuie evitate alimentele care le pot declanşa

In schimb, in timpul crizei dureroase de colecist trebuie sa evitati orice aliment cu excepţia ceaiului şi apei. In criza se poate consuma ceai de muşeţel sau gălbenele, dar trebuie evitate ceaiurile care clasic sunt folosite pentru stimularea contracţiei colecisului lenes deoarece în criza de fiere colecistul este de obicei prea contractat şi ar trebui relaxat.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent  in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi cu “Magna cum laude”media generala 10 ( peste 50 de examene), fiind sef de promotie pe tara

In prezent sunt specializat in gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva.

Dupa facultate, am peste 38 de ani de practica medicala presarate cu numeroase consursuri si examene,

 • stagiatura de 3 ani in Bucuresti in diferite spitale (cu 6 examene de medicina interna, chirurgie, ginecologie, pediatrie, boli infectioase  si medicina de ambulatoriu),
 • 3 ani de medicina de familie la tara,
 • 3 ani de rezidentiat in medicina interna ( cu concurs la intrarea in rezidentiat si examen la terminarea rezidentiatului),
 • 3 ani de rezidentiat in gastroenterologie ( cu examene la intrare si iesire),
 • 5 ani primariat in medicina interna (cu examen de medic primar)
 • 5 ani primariat in gastroenterologie cu examen final de medic primar.

In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva (cu alte doua examene,  asistent universitar 11 ani cu concurs la intrare si  apoi sef de lucrari 18 ani tot prin concurs si terminand cu doctoratul ( cu examen la intrare, alte 3 examene pe parcurs si examen la iesire).

Am cca 30  de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cca 100.000 de bolnavi in 30 de ani, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani  de  activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina, medici rezidenti si specialisti.

Unde pot fi gasit acum?

Din luna iunie 2019 am hotarat ca este cazul sa renunt sa lucrez in sistemul de stat dupa aproape 40 de ani si am trecut in cel privat. M-am cam saturat de imposibilitatea organizarii activitatii, de lungile cozi de la usa cabinetului care nemultumeau (pe drept cuvant) bolnavii, de lipsurile de tot felul care impiedicau o activitate normala.

Acum imi organizez singur activitatea avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti. FIecare bolnav este programat la ora fixa, fara intarzieri, fara lipsuri, cu timp suficient sa lamuresti omul despre situatia lui medicala si sa ii dai recomdnarile trebuincioase.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet au  boli digestive, hepatice, biliare, pancreatice , etc si nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Daca  totusi aveti nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul PROGRAMARE din josul al telefonului mobil.

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro,www.hepatolog.ro www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

AICI NE GASITI

Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului  87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu

Daca veniti cu autoturismul propriu, sensul de intrare pe strada Magura Vulturului este unic, dinspre sos Pantelimon spre sos Iancului.. Cel mai bine este sa parcati se Sos Pantelimon, unde gasiti locuri de parcare.

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: