Polipii din colon – diagnostic, complicatii

Diagnosticul de polip in colon

Poti sa te gandesti ca un pacient poate sa aiba polipi colonici daca se afla intr-una din situatiile mentionate mai sus (sangerare prin scaun, anemie, diaree sau constipatie recente care nu mai dispar, sau rude cu polipi colonici).

In aceste situatii, pentru a depista daca simptomele sunt date de existenta unor polipi colonici se pot face urmatoarele explorari:

 1. Colonoscopie / rectoscopie / rectosigmoidoscopie cu biopsie
 2. Irigografie cu bariu si insuflatie de aer (cu dublu contrast)
 3. Colonoscopie virtuala (se face cu computer tomografie sau RMN)
 4. Explorarea cu ajutorul capsulei endoscopice (preferata de unii pacienti datorita fricii de durerea din timpul colonoscopiei) nu vede bine polipii din colon (vede cam 75% dintre ei), si in plus, nu permite biopsierea lor, de aceea, nu se indica in cazul colonului.

In plus, pentru diagnosticul anemiei se face hemograma, iar inaintea colonoscopiei, se pot depista hemoragiile mici in scaun printr-un test de depistare a hemoragiilor oculte. Se poate face si test ADN in scaun, pentru depistarea modificarilor celulare de tip canceros.

Complicatiile polipilor colonici

Uneori polipii colonului se pot complica ,destul de frecvent aparitia unei complicatii sugerand ca se intampla .. ceva. la nivelul colonului::

 1. Obstructia intestinului cu ocluzie intestinala (rara)
 2. Sangerare cu anemie
 3. Diaree cu tulburari de asimilatie a alimentelor
 4. Constipatie
 5. Transformare canceroasa

Polipii colonului -tratament

Ce mai folosita si recomandata metoda de tratament este polipectomia, adica extragerea polipilor in timpul https://i2.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f4/Polypectomy.jpg?resize=298%2C159colonoscopiei, dupa strangularea lor cu un lat (ansa de polipectomie) si taierea (sectionarea) cu un anumit tip de curent electric – se poate urmari in imaginea alaturata. De obicei nu mai este nevoie de alt tratament dupa o polipectomie corecta, ci doar de repetare a colonoscopiei la 3-12 luni (dr Ditoiu).

In cazul in care polipii sunt numerosi, adenomatosi sau prezinta displazie, dearece exista riscul de transformare canceroasa, se face tratament endosocpic sau chirurgical (scoaterea segmentului de colon care are polipi).

Prevenirea polipilor din colon

Indiferent daca ai sau nu factori de risc pentru aparitia polipilor colonici, prevenirea aparitiei lor se poate face prin urmatoarele masuri:
 • Consumati multe legume, fructe si paine neagra sau intermediara
 • Evitati grasimile animale si painea alba
 • Renuntati la fumat
 • Reduceti la minimum consumul de alcool
 • Faceti efort fizic cel putin 30 minute zilnic
 • Aduceti-va greutatea cat mai aproape de normal
 • Daca aveti factori de risc (mentionati mai sus), faceti controlale colonoscopice regulate, pentru depistarea rapida a polipilor, si tratamentul lor radical, cat mai precoce

Ce trebuie sa faci daca ai polipi in colon sau risc de a-i face?

Daca aveti unul dintre factorii de risc mentinati sau aveti deja polipi colonici, nu fiti disperat, dar nici sa neglijati o situatie trenanta uneori grava.

Va spun din experienta de peste 35 de ani pe care o am ca orice situatie medicala poate fi lamurita, iar  daca apelezi la un medic competent in timp util ea poate fi si rezolvata, trebuie doar sa cauti specialistul potrivit situatiei respective. Situatiile simple pot fi lamurite practic de orice specialist, iar pentru cele mai … ciudate trebuie apelat la un specialist cu experienta, care a vazut multe in carierea lui,

Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Inapoi la prima pagina- cv dr Ditoiu

 

2 comentarii la „Polipii din colon – diagnostic, complicatii

 1. in regim privat efectuati polipectomie endoscopica? daca am colonoscopie efectuata ma pot program la dvs pentru indepartarea unui polip anal?la ce tarife?

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programare
Adresa clinicii
%d blogeri au apreciat: