Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Endoscopia digestiva superioara forum

Intrebarile sunt luate de la cautarile dvs de pe net.

Materialul se va completa pe parcurs:

1. Se poate bea dupa endoscopia digestiva superioara?

Da, se poate bea imediat.

2. La cat timp dupa endoscopie se poate manca?

Se poate manca imediat

3. Este dureroasa endoscopia digestiva superioara?

Poate fi o usoara jena la inghitire, daca explorarea a fost mai dificil, dar nu creeaza probleme. De obicei bolnavul are greata doar in timpul endoscopiei, dar nu si durere.

4. Cat dureaza o endoscopie digestiva superioara?

Durata este in functie de manevra care se efectueaza odata cu endoscopia (polipectomie, biopsie, ligaturea de varice, etc); in feneral durata este sub 10 minute, dar poate dura si doua minute.

5. Daca ai dureri de stomac este nevoie sa faci endoscopie?

Nu totdeauna trebuie sa faci endoscopie daca ai DOAR dureri de stomac; medicul poate decide un tratament de proba, care daca este eficient, poate face ca endoscopia sa nu mai fie necesara.

6. Cu cat timp inainte de endoscopie nu trebuie sa mananci?

In principiu cu 6 ore inainte de endoscopie nu se mananca, iar masa trebuie sa fie mai usoara fara carne, prajeli, legume si fructe crude, grasime.

7. Am facut endoscopie si mi-au gasit alimente in stomac, desi si nu mancasem, de ce?

Probabil aveti o tulburare a evacuarii continutului stomacului, sau ati mancat alimente greu digerabile la ultima masa, care s-au evacuta mai greu.

8. Ce inseamna sa faci endoscopie digestiva superioara?

Prin endoscopie digestiva superioara (esofago-gastro-duodenoscopie numita impropriu si gastroscopie) se exploreaza partea superioara a tubului digestiv – faringe, esofag, stomac si duoden- cu un sistem de iluminare si captare de imagini bazat pe fibre optice flexibile. Imaginea se poate vedea doar de catre medicul explorator (fibroscopie, este un sistem de explorare mai vechi, pe cale de disparitie), sau se poate afisa pe un ecran, fiind vizibila de mai multi medici; imaginea se poate inregistra pe un suport electronic (CD, stick de memorie) sau se poate imprima pe hartie.

9. Ce diferenta este intre endoscopie si examenul radiologic cu bariu?

Unele modificari mai mici de mucoasa nu se vad la examenul cu bariu, examenul cu bariu nu poate preciza natura leziunilor, si nu permite prelevarea de biopsii. Deci, endoscopia digestiva este superioara examenului cu bariu.

10. Cum se numeste endoscopia stomacului?

Endoscopia stomacului se numeste gastroescopie, cea a esofagului esofagoscopie si cea a duodenului duodenoscopie. Toate trei explorarile sa fac odata, numindu-se global endoscopie digestiva superioara.

11. Este mai bine sa faci endoscopie digestiva sau sa iei capsula endoscopica?

Endoscopia permite o explorare mai amanuntita si repetata a tractului digestiv superior, prelevarea de biopsii si este mai ieftina (cea cu capsula costa cca 1000 euro). Capsula este mai usor de suportat.

12. Am boala de ficat si mi s-a recomandat endoscopie, ficatul se vede la endoscopie?

Ficatul nu se vede la endoscopia digestiva, dar se pot vedea consecintele bolii de ficat la nivelul esofagului si stomacului (varicele esofagiene sau gastrice si gastropatia protala).

13. Am ciroza stiu ca am varice, dar mi s-a recomandat endoscopie pentru ca am dureri in capul pieptului; ce pot sa am?

Puteti avea esofagita, gastrita sau ulcer, care sunt mai frecvente la cei cu ciroza heaptica

14 Am facut endoscopie de 4,5 ore si scuip sange, este in neregula, ce trebuie sa fac?

Evident nu este bine, contactati medicul care v-a facut endoscopia

15. Am facut in urma cu un an endoscopie digestiva si am fost diagnosticata cu h.p.,mi s-a spus ca mi s-a marit putin stomacul in partea dreapta.aveam mancare de aproape o saptamana in stomac adunata ca si un ghem.am slabit mult atunci dar acum am dureri din nou de stomac si daca mananc ori ce fel de mancare pot sa mananc intruna si nu mai satur stomacul.cred ca mi s-a marit stomacul sau nu pot sa-mi explic.ar trebui sa fac din nou oare endoscopie digestiva sau ce tratament sa iau?

Nu sunteti de parere ca medicul care stie situatia dvs medicala, deci medicul consultant, este mai in masura sa va spune ce sa faceti? Eu asa cred ca este normal

16 .Am facut endoscopie digestiva superioara esofag normal,stomac-corp gastric normal antru normalHP normal bulb d2 normale.REZULTATUL biopsiei duoden este .Microscopie:Am examinat 2 fragmente de mucoasa duodenala care prezinta vilozitati de 250-350 microni,ulceratii,edem,congestie,LIE 6-10%,rapC/V 1/1,1/2 ,microhemoragii si infiltrate leucocitare mixte.Giardia negativ.hp.negativ.Nu am evidentiat macrofage cu citoplasma eozofila in coloratia H.A, dar pentru confirmarea unei boli WIPPLE este obligatorie coloratia PAS.Coloratia PASeste pozitiva pe celulele mucosecretante din epiteliu(martor-pozitiv)IN stroma nu se evidentieaza celulePAS POZITIVE SE EXCLUDE BOALA WIPPLE PE ACEST ESANTIAON ,enteropatie glutenica negativ

Intrebarea mea ar fi ca ce inseamna rezultatele din biopsia duodenala adica ulceratii edem etc am ulcer duodenal sau ce ?astea am facut la CLUJ ,la spital medicala 3,toate analizele de sange bune ,echo bun,miau gasit bradicardie siunusala pana la 38batai pe minut ,helyco nu am,ma ustura ,pisca si parca se unfle cand mananc in partea stanga la 2cm de buric ,diagnostic intestin iritabil cu predominanta la diaree ,dispepsie ulceroasa dar fara sami faca colonoscopie omeran2x1,debridat 3×1 dar omeranul are reactii adverse diareea si etc si inca nu am inceput tratamentu

Nu sunteti de parere ca medicul care stie situatia dvs medicala, deci medicul consultant, este mai in masura sa va spune ce sa faceti? Eu asa cred ca este normal.

6 comentarii la „Endoscopia digestiva superioara forum

  1. am facut in urma cu un an endoscopie digestiva si am fost diagnosticata cu h.p.,mi s-a spus ca mi s-a marit putin stomacul in partea dreapta.aveam mancare de aproape o saptamana in stomac adunata ca si un ghem.am slabit mult atunci dar acum am dureri din nou de stomac si daca mananc ori ce fel de mancare pot sa mananc intruna si nu mai satur stomacul.cred ca mi s-a marit stomacul sau nu pot sa-mi explic.ar trebui sa fac din nou oare endoscopie digestiva sau ce tratament sa iau?

  2. Endoscopia digestiva superioara este pentru noi, bolnavii, legenda unui basm cu multi balauri. In realitate, este o procedura foarte usor de suportat mai ales daca este efectuata de dumneavoastra, domnule doctor, cu siguranta unui profesionist de calibru si cu finetea unui violonist. Eu n-am simtit nici greata, nici durere, nimic inconfortabil nici in timpul explorarii si nici dupa incheierea ei. Nu mi-a venit sa cred ca totul a fost atat de usor. De aceea, e bine sa nu mai credem in basme mai ales ca endoscopia ne aduce multe beneficii, asa cum am inteles din aceasta munca titanica pe care ati depus-o pe acest site exceptional pentru noi. Foarte rar mai intalnesti astazi un medic si un Om de nota 10 asa cum sunteti dumneavoastra.

    Cu multumiri,
    Eli

  3. Am facut si eu astazi o gastroscopie , e cam naspa toata operatiunea dar e eficienta ,sigura si o recomand tuturor celor ce au probleme cu stomacul.Oricum dureaza cam 5 minute totul cu tot cu prelevare .Succes

  4. Am facut azi o endoscopie si au trecut 4 ,5 ore de atunci si eu inca scuip sange! E ceva in neregula?multumesc !

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: