Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Varicele esofagiene

Dr AV Ditoiu, gastroenterolog-hepatolog

Esophageal varices (engl)

De ce apar varicele la esofag?

In esofag exista vene care fac legatura intre venele ce duc sangele la ficat si o mare vena de langa inima – vena cava inferioara.

In mod normal sangele circula prin aceste vene, care nu se vad la endoscopia digestiva superioara.

Daca presiunea in aceste vene creste, asa cum se intampla in cazul nodulilor din ciroza care fac compresie pe aceste vene, ele se pot umfla sub forma de varice, care se vad la endoscopia digestiva superioara – vezi imaginea alaturata-.

Tot din aceasta cauza (nodulii cirotici), are loc si marirea splinei in ciroza.

In ce boli apar varicele esofagiene?

Varicele pot sa apara la esofag in mai multe boli, cele mai frecvente fiind:

  1. Ciroza hepaticacel mai frecvent
  2. Insuficienta cardiaca
  3. Boala hepatica alcoolica
  4. Schistosomiaza
  5. Sarcoidoza
  6. Tumori/ infiltratii masive ale ficatului
  7. Necroze hepatice acute masive (distrugerea masiva a celulelor ficatului datorata visurusilor, alcoolului, ciupercilor, medicamentelor, autoimuna, etc)
  8. Limfoame ale ficatului si splinei (un fel de leucemii cu stocarea celulelor leucemice in ficat sau splina)
  9. Hemocromatoza (stocarea fierului in ficat)
  10. Boala Wilson (tulburarea metabolismului cuprului ci stocarea lui in ficat
  11. Deficitul de alfa-1-antitripsina (lipsa unei substante, din nastere)
  12. Tromboza venooclusiva hepatica
  13. Mucoviscidoza
  14. Sindromul Budd Chiari (astuparea cu cheaguri a unor vene ce merg de la ficat catre inima)
  15. Sindromul Bearn-Kunkel
  16. Lipodistrofia congenitala Berardinelli-Seip (stocare de grasime inclusiv in ficat)

De obicei pacientii care au varice la esofag au ciroza hepatica, dar varice pot fi si in boli de inima, tumori hepatice mari sau boala alcoolica a ficatului..

In functie de marirea lor, varicele esofagiene se clasifica in 4 grade, cele mai grave fiind cele de gradul 4.

In lipsa tratamentului si a regimului, marimea varicelor esofagiene poate creste progresiv, existand riscul ruperii lor, incident extrem de grav, care poate omora jumatate din cei ce au aceasta problema.

Simptomele varicelor esofagiene rupte

Ruperea varicelor esofagiene este de obicei un eveniment grav, zgomotos si periculos, si poate sa dea urmatoarele simptome:

  • Greata
  • Varsaturi cu sange curat, cheaguri sange partial digerat sau total digerat (ca un zat de cafea)
  • Oboseala extrema
  • Transpiratii
  • Ameteli
  • Balonarea partii superioare a abdomenului
  • Durere in capul pieptului
  • Coma – poate apare in formele grave, prin intoxicatia bolnavului cu reziduurile din sangele din tubul digestiv.
  • Evacuarea sangelui prin scaun, ca sange proaspat, partial digerat, cheaguri sau total digerat (melena = scaun „ca pacura”, moale, negru si lucios), apare la mai multe ore de la sangerare, si continua 48 de ore dupa oprirea sangerarii; acesta este timpul de parcurgere a tubului digestiv a materiilor de la stomac pana la rect.

Varice esofagiene rupte – diagnostic

Pacientul cu varice esofagiene rupte are de obicei ciroza hepatica cunoscuta, si prezinta unele dintre simptomele de mai sus. La examinarea sa, medicul constata semnele cirozei, analizele arata modificari ca in ciroza hapatica (anemie, leucocite si trombocite scazute, scaderea colesterolului, protrombinei si albuminei, etc), ecografia poate sa arate marirea splinei, ascita si ficat nodular, dar diagnosticul ruperii varicelor se pune prin endoscopie digestiva superioara

Tratamentul varicelor esofagiene rupte

Tratamentul varicelor esofagiene rupte este obligatoriu, deoarece riscul de deces este mare, uneori nici tratamentul nefiind eficient, chiar daca este efectuat corect si la timp.

  • Tratament cu medicamente care strang varicele (vasoconstrictoare) si odata cu ele strang si ruptura vasului respectiv
  • Evacuarea sangelui din tubul digestiv pe sonda gastrica sau cu medicamente
  • Transfuzie de sange
  • Tamponarea varicelor cu ajutorul unei sonde cu balonase vezi foto
  • Tratament chirurgical (legarea chirurgicala a varicelor) -se face mai rar astazi, celelalte metode putand rezolva situatia
  • Tratament prin endoscopie digestiva superioara
    • Sclerozarea varicelor cu diferite substante
    • Aplicarea de „agrafe” pe varice (endoclipsuri)
    • Ligatura (bandare) varicelor – cu inele elastice – vezi filmul cu manevra  aici, aceasta manevra se face frecvent , noi o facem de peste 15 ani.

De retinut

  • Riscul de rupere a varicelor esofagiene este cel mai mare in varicele gradul III si IV
  • Intreruperea tratamentul si regimului alimentar, asociat cu consumul de alcool, poate creste riscul de ruptura de varice esofagiene
  • Sansa de supravietuire a unui bolnav cu ciroza hepatica si varice esofagiene rupte este de 50%
  • Riscul de reaparitie a sangerarii este de 5 zile de la ruptura varicelor.
  • Cheagurile de sange varsate de bolnav seamana cu ficatul de aceea exista popular termenul „si-a varsat ficatul”. Ficatul nu poate fi varsat, pentru simplul motiv ca el ar trebui eliminat in stomac printr-un canal (canalul coledoc) de cativa milimetri, lucru imposibil.
  • Desi situatia este extrem de grava, prezentarea rapida intr-un serviciu medical competent, poate salva viata bolnavului, si am avut zeci de asemenea situatii.

Daca ai varice esofagiene rupte, ce sanse ai sa supravietuiesti?

Sansa teoretica de a scapa cu viata in cazul unui pacient cu ruptura de varice esofagiene, este de cca 50-60% cu tratament corect.

Ce regim alimentar trebuie sa tii in caz de varice esofagiene?

Este regimul din ciroza hepatica, teoretic, pe care il gasiti aici

Regimul unui anumit pacient trebuie personalizat, si il poate prescrie doar medicul care cunoaste persoana (pacientul) respectiv.

Varicele esofagiene – FORUM

Tatal meu in varsta de 56 de ani a fost diagnosticat acum 5 ani cu ciroza hepatica.In ultimii ani a fost diagnosticat cu varice esofagiene de gradul IV.Anul acesta i s-a declansat hemoragia esofagiana de doua ori cu toate ca a fost bandat cu inele pe tot esogagul.Ultima hemoragie a inceput la 2 noaptea pe data de 20 februare si din doua in doua min ii tremura piciorul drept. Era palid la fata ,il durea abdomenul si in piept.Dimineata la ora6 a avut un scaun negru lucios.Dupa 2 ore a avut un scaun la fel de colorat dar cu volum mai mare. In jurul orei 17.00 a inceput sa vomite sange cu cheaguri in cantitate foarte mare(aprox. 1 l de sange).De abia atunci am chemat salvarea pentru tatal meu.Dupa 3 zile i S-A OPRIT HEMORAGIA cu ajutorul hemostaticelor si balonaselor.Acum are o anemie f mare si o glicemie peste 2 neexplecabila avand inainte 1 .Ce sfaturi imi dati si ce etape ar trebui sa urmeze pentru a incetini evolutia bolii si chiar regresarea ei.

Fiecare pacient cu o boala cat de putin grava, are un  medic (sau mai multi), care pe baza consultului, a investigatiilor si urmaririi in timp , stiu cazul si ii prevad evolutia, stabilind si un plan de tratament si urmarire. Acest plan este responsabilitatea lor, deoarece ei stiu cel mai bine cazul. Nici un medic din nici o tara nu urmareste pacientii altui medic pe net, sa le recomanda ce sa faca , deoarece nu stie cazul complet, si nu raspunde de acel caz, indiferent de gravitatea lui (mare sau mica). Medicul poate expune pe net date teoretice ale bolii respective, care se pot aplica sau nu (de obicei nu) unui caz particular.

Asta fac si eu pe net: explic unele date medicale, dar nu diagnostichez si tratez pacienti pe net. In cabinet, la spital sau policlinica  fac invers; tratez pacientii mei, nu le explic bolile si simptomele. Sunt lucruri total diferite, cu resposabilitati diferite.

Daca ai varice grad II si ciroza poti zbura cu avionul?

Decizia pe care o ia un medic referitor la ce trebuie sa faca si ce nu are voie sa faca un pacient, se bazeaza pe cunoasterea pacientului; deci, sfatuiti-va cu medicul curant, este responsabilitatea lui (daca se intampla ceva neplacut, cineva isi asuma responsabilitatea )..

Am un baietel diagnosticat cu cavernom de porta si varice esofagiene gr 2.am citit si am aflat tot ce se poate afla despre boala si stiu ca singura sansa de vindecare completa este o operatie in afara.as dori insa sa va intreb daca la noi in tara exista vreun spital in care sa se fi facut aceasta procedura ,,split liver ,,la un copil de 3 ani?

In Spitalul Fundeni s-a facut si se face transplant tip split liver la copil, nu stiu daca la 3 ani, dar oricum la copil mic; luati legatura cu Centrul de chirurgie digestiva si transplant hepatic Fundeni si ei vor evalua situatia copilului dvs.

Tatal meu in varsta de 69 ani are ciroza hepatica tip c uscata.cam de 3 saptamani a anceput sa faca apa la burta.Azi pentru prima data a varsat mult sange pe nas si pe gura.Scaunul a fost normal momentan.I s-a spus la spital k are hemoragie digestiva.Era foarte constient cand voma.va rog mult sa-mi spune-ti ce trebuie facut an situatia lui si ce sanse de supravietuire are?acum e sub observatia medicului la terapie..

Sansele statistice teoretice de supravietuire intr-o hemoragie din varice sunt de 50% la prima hemoragie, dar practic am avut numerosi pacienti care au supravietuit si dupa a patra hemoragie variceala

Tatal meu (48ani) este internat de 1 saptamana la Fundeni, sectia gastroenterologie si recent a fost supus operatiei de ligatura elastica a varicelor,de asemeni a fostdiagnosticat cu ciroza hepatica,dar stiu ca nu prezenta sangerari.As vrea sa stiu daca acele cercuri raman in organism.Aduna lichid in organism.Toti medici pe unde am fost, au spus ca este de la ficat dar nu-si dau seama de ce,pentru ca citez parerea medicilor “analizele au iesit bine”.Va rog mult daca ati putea sa ma ajutati ca nu mai stiu ce sa fac

Inelele elastice cad dupa un timp si se elimina prin scaun. In ciroza se acumuleaza lichid in mod obisnuit, si nu inteleg  cum medicii nu si-ar da seama de unde este lichidul..  cred ca undeva este o omisiune

Am de mai multi ani  ciroza si nu prea stiu daca am varice, nici regimul am citit ce ati scris mai sus, dar nu stiu dacca se potriveste cu ce am eu, ce sa fac? M-a vazut un doctor gastroenterolog, dar nu m-am lamurit

Am incercat sa prezint aceasta problema in articolul de mai sus, datele sunt informative, generale, ori fiecare bolnav are caracteristicile bolii lui, diferite de ale altor bolnavi. Scopul articolului este sa va  informati referitor la boala ,  analize, simptome,regim,etc. Daca nu va lamuresc cele scrise mai sus, si credeti ca problema dvs de sanatate merita lamurita,este normal sa mergeti la un medic specialist gastroenterolog sau hepatolog pentru a evalua complet situatia dvs dupa consult medical, asa este normal.Ca regula generala, cred ca cu cat lamuresti problema medicala mai din pripa, cu atat ai sanse sa stopezi evolutia bolii, si nu totdeauna boala se poate vindeca, depinde de cat de avansata este.

Cat  trebuie sa astepti de cand ai o ciroza pana apar varicele la esofag sau pana mergi la medic?

Daca aveti probleme  de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema. Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apar simptomele sau pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. Problema cea mai importanta este ca aceleasi simptome dau numeroase boli digestive sau chiar fara legatura cu aparatul digestiv, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Acest risc face necesara o  monitorizare la un gastroenterolog cu experienta in tratarea acestor cazuri, cu recomandarea unor masuri care sa duca la repopularea intestinului co flora corespunzatoare.

As vrea un regim si tratament personalizat pentru varice la esofag, care este cel mai bun tratament si regim?

Nu exista tratamente bune si tratamente rele, exista mai multe scheme de tratament corecte in fiecare boala. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul dvs curant gastroenterolog trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita  medicul dvs este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Tot el trebuie sa va stabileasca o lista de alimente care trebuie evitate ai alta cu alimentele premise in situatia dvs – aveti un exemplu general alaturi , fara legatura cu tema de fata, este doar un exemplu.regim pentru fiere pdf

Daca inca nu ati rezolvat problema si aveti drum prin Bucuresti, veniti  la cabinet sa vedem despre ce este vorba in cazul dvs.

Varicele esofagiene pot sa scada se poate vindeca? Ati avut astfel de cazuri?

In functie de fiecare pacient  de rexistenta organismului, tratament, regim, etc, varicele esofagiene pot sa scada in dimensiuni sau nu, am bolnavi cu astfel de boli pe care ii vad doar din cand in cand, merg bine daca respecta anumite recomandari medicale.

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

 

62 de comentarii la „Varicele esofagiene

  1. 1.Nu exista un timp standard de evolutia a varicelor de la un grad la altul, tine foarte mult de bolnav, de rezistenta lui, de tratament de regim, etc. Deseori la bolnavii mei observ REGRESIA varicelor de la gradul III la gradul II sau I sub tratament si regim.

    2. IN NICI O BOALA DIAGNOSTICUL NU SE PUNE PE BAZA UNUI SINGUR SEMN SAU SIMPTOM.
    Nici in cazul varicelor esofagiene, existenta acestora NU isneamna neaparat ca ai ciroza.
    Am completat subiectul mai sus.
    Sanatate

  2. Stimate Domnule Doctor,
    Sunt in varsta de 41 ani, am urmat in anul 2007 un program de tratament pentru hepatita C in urma careuia situatia sanatatii mi s-a imbunatatit in mare masura. Recent , in urma unei endoscopii s-a constatat ca am varice esofagian si mi s-a montat un inel.
    Avand in vedere ca sunt un fumator inrait , va rog sa imi spuneti daca fumatul este un factor agravant pentru aceasta boala.
    Cu deosebita stima si multe multumiri,
    E. Cucu

  3. Domnule doctor,
    Mama mea in varsta de 70 a fost diagnosticata in luna martie 2008 cu ciroza hapatica. Fiind investigat virusul C, la Spitalul judeţean Vrancea i-a iesit prezent. In luna octombrie a fost internata la Spitalul Fundeni, aici i s-a confirmat diagnosticul ciroza, dar nu si virusul hepatitei C. Are varice esofagiene de gr.II. Desi din luna martie 2008 a tinut un regim alimentar foarte strict si tratamentul prescris(Lagossa, Esentiale, Propanolol), analizele i-au iesit din ce in ce mai proaste. Ultimele analize din febr.2009, arata o scaderea hemoglobinei de la 11,2g/dl cat era in septembrie la 8 g/dl.
    In aceasta perioada mama nu s-a odihnit in schimb.
    Vă rog sa imi spuneti daca este atat de importanta odihna in aceasta boala si daca se pot rupe varicele de gr. II.
    Vă multumesc, Elena Stamatin

  4. 1. Odihna este importanta dar nu este decisiva in evolutia cirozei
    2. Teoretic varicele se rup doar cand sunt gradul III sau IV.
    3. Scaderea hemoglobinei este probabil data fie de distrugerea lor in splina, fie de o sangerare mica dar continua , de obicei din tubul digestiv.
    Sanatate

  5. Domnule doctor,
    Va multumesc mult pentru raspunsurile la intrebari.
    Revin cu o completare. La endoscopia digestiva superioara,efectuata la Fundeni, la stomac s-a pus diagnosticul de gastrita hemoragica(stomac cu resturi de sange partial digerat). Poate fi aceasta una din cauzele responsabile de scaderea hemoglobinei, asa cum ati precizat in raspuns?
    Cu mii de multumiri, elena stamatin

  6. Buna ziua,
    Mama mea a fost diagnosticata cu varice esofagian( nu stiu sa va spun ce grad).Boala i se tragea de la consumul mare de alcool.A fost internata in spital si medicul i-a spus sa adopte un regim alimentar sanatos si sa nu mai consume alcool pentru ca in caz contrar aceste varice se vor sparge si va muri instantaneu pentru ca nimic nu se va mai putea face.. Din pacate nu a ascultat sfatul medicului si a continuat…drept urmare intr-o noapte a inceput sa vomite ( zicea ca are gust de ficat in gura) si dintr-o data a intrat in moarte clinica.Dupa 5 ore de chin a murit.Oare

  7. Buna ziua tata are 50 de ani si a fost diacnosticat cu ciroza de gradu 2-3 si varsa la interval de 1-2 ore este internat la Spitalul Judetean PLoiesti aveti idee unde as putea sa il mut ca sa il salvez

  8. buna ziua va rog din inima sa imi spunetzi si mie am varice grad 1 si 2 ciroza hepatica virus b plu d fibroza de grad 4 aa mi sa zis la fibroscan iar la fibromax is viremie si fibrotest ca fibroza e grad 2 care e adevarul si ce sanse mai am la viata si in ccati ani evoluiaza varicele de la un grad la altul va implor sa ma ajutatzi macar cu atat . am doar 26 de ani am nevasta care imi plange mereu si ma doare inima si mai tare cand o vad si va rog spunetzi-mi cui sa zic ca tre sa fiu si eu pus pe lista de transplant ca mie nu imi zice nimci mdecul meu curant de la spital decat doar atat ca sunt sanse si ca sa am speranta si ca nu stie el cum sa fac e imposibil sa nu stie nu vrea asta stiu sigur , ca pe altii ia ajutat am martori va implor ajutzti-ma. multzumesc sanatate DOAMNE AJUTA.

  9. 1. am varice grad 1 si 2 ciroza hepatica virus b plu d fibroza de grad 4 aa mi sa zis la fibroscan iar la fibromax is viremie si fibrotest ca fibroza e grad 2 care e adevarul

    -Dupa cum scrie pe acest site la „ciroza pe scurt” diagnosticul cirozei se pune pa baza

    * examinarii medicale (splina mare + semnele mentionate)
    * analizelor de sange (proteine scazute, scaderea globulelor rosii, trombocitelor, leucocitelor, protrombinei, fibrinogenului, colesterolului)
    * endoscopiei digestive superioare (sunt varice esofagiene)
    * ecografiei abdominale (splina mare, cresterea presiunii in velele ficatului – porta- si splinei – splenica)
    Dvs nu dati majoritatea daterlo mentionate, deci nu stiu cat de grava este boala.

    2. si ce sanse mai am la viata
    – teoretic se poate supravietui pana la 25 de ani, practic, nu se poate stabili pe baza informatiilor trimise de dvs.

    3.si in ccati ani evoluiaza varicele de la un grad la altul,
    – evolutia varicelor depinde de bolnav, stadiul bolii, tratamentul luat, regimul alimentar ,etc, ori eu NU am aceste date.

    4. va implor sa ma ajutatzi macar cu atat . am doar 26 de ani am nevasta care imi plange mereu si ma doare inima si mai tare cand o vad si va rog spunetzi-mi cui sa zic ca tre sa fiu si eu pus pe lista de transplant
    – pe lista de transplant intra pacientii cu ciroza cu gravitate medie/mare, iar in cazul dvs NU stiu cat de grava este boala, nu ati dat date suficiente, adresati-va unui gastroenterolog din zona dvs pentru o evaluare preliminara apoi daca doriti puteti veni la mine la Fundeni- Clinica Medicala pentru evaluare in vederea transplantului de ficat

    Sanatate

  10. Buna Ziua. Mama are hepatita C(virus australian) si recent a fost diagnostica cu varice esofagiene grad 1. La examenul endoscopic a reiesit ca acestea sunt mici si rare.
    Doctorita de la Fundeni i-a spus mamei ca este la limita unui diagnostic de ciroza, insa nu poate fi ferm convinsa deoarece la ecografie ficatul a iesit normal.
    Mama sufera si de tensiune arteriala de aproximativ 2-3 ani, in ultima perioada(3 luni) avand valori ale tensiunii si de 24/10.
    Tensiunea s-a mentinut ridicata in acestia ani si datorita unor tratamente prost prescrise de anumiti doctori.
    De 1 luna de zile tensiunea i-a fost redusa la 12, 13 datorita unui medic competent.
    Este posibil ca aceste varice sa fi aparut ca urmare a tensiunii mari si a presiunii exercitate de aceasta asupra vaselor de sange?
    Se poate ca prin aducerea tensiunii arteriale la valori normale varicele sa dispara?
    Multumesc mult!

  11. 1. Este posibil ca aceste varice sa fi aparut ca urmare a tensiunii mari si a presiunii exercitate de aceasta asupra vaselor de sange?
    -nu apar varicele esofagiene de la hipertensiunea arteriala (tensiunea este in artere iar varicele sunt pe vene)

    2.Se poate ca prin aducerea tensiunii arteriale la valori normale varicele sa dispara? -nu (din aceleasi motive)

    3.Multumesc mult!- cu placere

  12. Buna ziua,
    Tatal meu are 60 ani, a fost diagnosticat cu varice esofagiene in ianuarie 2009, nu a tinut regim si acum 2 saptamani i s-au spart.L-am dus la spitalu din localitate, acolo ni s-a spus sa ne pregatim ca nu mai au ce sa-i faca,nu au cum sa ii opreasca sangerarea.Ne-a sfatuit cineva sa il ducem la Floreasca la Bucuresti,l-am adus de urgenta fara acordul medicilor,ne-au dat drumul mai mult fortati,au zis ca moare pe drum.A fost pansat cu un set de inele, apoi a inceput sa isi revina.Va rog sa imi spuneti, mai este necesar sa ii mai facem o pansare?Ne-au chemat cu el la control peste o luna.Pana atunci credeti ca poate manca fructe si legume,are voie?sau fermenteaza si nu sunt bune?Va multumesc anticipat!

  13. Buna ziua
    Am 41 de ani si in urma cu 6 luni m-au diagnosticat cu varice esofagiene de gradul 2
    Problema mea este ca nu s-a gasit inca cauza acestor varice si ca atare nu am primit tratament, decat propanolol.
    In cele 6 luni de investigatii am avut 2 ct scanuri si ultra sunet dopler toate analizele posibile pt ficat si sange ,nici unul nu a relevat nimic decat varice esofagiene cu tromboza vena porta si hipertensiune portala
    NU am baut niciodata profesionist, nici virusul de hepatita b c nu exista nu sant semne de ciroza nici alte cauze care pot duce la varice sau trombozare]
    Intrebarea mea este daca tromboza nu este tratata asa un termen lung poate creea complicatii
    Un doctor mai experimentat si-a dat cu parerea ca ar fi posibil sa am o malformatie mai veche a ficatului in urma unei infectii post natale pe fondul caruia sa fi suferit transformari cavernoase si acum sa se fi instalat tromboza?
    Doctorul de familie zice ca nu-mi poate prescrie tratament ca sa nu-mi faca rau ?
    Va rog daca a-ti ami auzit cazuri asemanatoare , am nevoie de sfaturi ce ar trebui sa mananc , regim , efort fizic
    multumesc mult

  14. Spuneti ca „nu a relevat nimic decat varice esofagiene cu tromboza vena porta si hipertensiune portala”.
    Tromboza de vena porta si hipertensiunea portala nu sunt „nimic”, sunt situatii serioase cu repercursiuni p[otential grave, si pot explica prezenta varicelor.
    Problema este de ce ati facut tromboza de vena porta, nu de ce aveti varice.
    Sunt multe cauze care pot da aceasta tromboza, dar, probabil medicii care v-au explorat boala le-au cautat, ca orice medic normal, s-au gandit la asta, nu este o noutate.
    Tratamentul cu propranolol este util ca sa nu creasca varicele esofagiene.
    In mod normal, regimul si indicatiile de tratament le da medicul curant.
    Aveti regimul teoretic pe site la capitolul ciroza.
    Sanatate

  15. Multumesc de raspuns.
    varicele esofagiene le-au gasit intamplator, apoi au gasit tromboza portala si hipertensiunea, am vrut sa zic ca nu au gasit cauza trombozei in mai bine de 6 luni de zile
    de asemenea medicul curant nu-mi prescrie tratament pt tromboza deoarece nu are indicatii de la specialistul hepatolog
    Deci stau netratat de 6 luni si nu stiu de ce
    nici ce sa fac. ma simt tot mai rau , burta este tot mai umflata desi nu mai mananc aproape nimic. astept un binevoitor sa ma ajute

  16. DIN LIPSA DE TIMP SI DIN CAUZA IMPOSIBILITATII EVALUARII CORECTE A UNUI CAZ MEDICAL FARA CONSULT, LA TOATE INTREBARILE CARE NU AU RASPUNSUL DEJA EXISTENT PE SITE, VOI RASPUNDE SCURT EXCLUSIV IN TEXTUL DE SUS AL ARTICOLULUI FARA ALT COMENTARIU
    Multumesc pentru intelegere

  17. Va rog ajutati-ma ! Va apelez in numele unei prietene a carei mama a fost diagnosticata cu varice esofagiene grad 2 si ciroza hepatica.
    Care este regimul alimentar in aceste afectiuni ?

  18. buna ziua mama este diagnosticata cu ciroza hepatica cu virusul c si bineanteles cu varice esofagiene gr 4.in urma cu o saptamana i s-au montat 4 inele,iar de doua zile are hemoragie,bineanteles este sub observatie medicala,dar sangerarea nu se opreste. medicul care i-a montat inelele,a spus ca mai trebuie 2 inele montate. de aceia va intreb ce sanse de supravietuire are mama mea? va multumesc ffff mult!

  19. Daca nu stiu cazul DIRECT, va raspund teoretic: sansele de supravietuire variaza intre zero si 100%. Am pacienti care traiesc cu ciroza de psete 35 de ani, dar si altii care au murit in ziua internarii

  20. buna ziua
    tataul meu a fost diagnosticat cu ciroza hepatica si acum o saptamana a fost internat la spitalul universitar din bucuresti cu varice esofagiene de gradul 4 ,mentionez k varicele esofagiene s-au spart si au fost capsate cu 3 inele.urmeaza regim alimentar ,fara sare,.as dori daca se poate sa stiu care sunt sansele de recuperare.ps i-au recomandat timp de o saptamana vitamine,propranolol(3 zi),mexium(1 zi)ciprinol.va mutumesc aticipat.ma scuzati daca nu am scris numele medicamentelor corect

  21. Textele postate pe site sunt originale, am muncit sute de ore sa le aduc la formatul actual, si le pun la dispozitia dvs neconditionat.
    Din pacate din lipsa de timp (lucrez si la spital si la Universitatea de Medicina Carol Davila Bucuresti si in privat), si din motive tehnice , nu vreau sa dau sfaturi pe net, datorita riscului de a gresi, prin necunoasterea aprofundata si directa a cazului respectiv. Deci, nu-mi solicitati va rog parerea pe net referitor la suferinta sau analizele dvs sau ale altora, pentru ca nu acesta este scopul acestui site.
    Postez intrebarile dvs deoarece ele pot ajuta alti utilizatori, si din ele mai extrag si subiecte pe care le postez pe site.
    Multumesc pentru intelegere

  22. buna seara
    sotul meu abia a iesit din ATI dupa o singerare in varice esofagiene.are ciroza hepatica cu virus B si D varice gr 3 .au fost 3 zile de cosmar si i s-a aplicat tratament cu sandostatyn singe si plasma .am inteles ca a pierdut peste 2 l de singe.recomandarea medicilor a fost sa bandam aceste varice dar unde???ma puteti ajuta va multumesc anticipat

  23. Tatal meu in varsta de 56 de ani a fost diagnosticat acum 5 ani cu ciroza hepatica.In ultimii ani a fost diagnosticat cu varice esogagiene de gradul IV.Anul acesta i s-a declansat hemoragia esofagiana de doua ori cu toate ca a fost bandat cu inele pe tot esogagul.Ultima hemoragie a inceput la 2 noaptea pe data de 20 februare si din doua in doua min ii tremura piciorul drept. Era palid la fata ,il durea abdomenul si in piept.Dimineata la ora6 a avut un scaun negru lucios.Dupa 2 ore a avut un scaun la fel de colorat dar cu volum mai mare. In jurul orei 17.00 a inceput sa vomite sange cu cheaguri in cantitate foarte mare(aprox. 1 l de sange).De abia atunci am chemat salvarea pentru tatal meu.Dupa 3 zile i S-A OPRIT HEMORAGIA cu ajutorul hemostaticelor si balonaselor.Acum are o anemie f mare si o glicemie peste 2 neexplecabila avand inainte 1 .Ce sfaturi imi dati si ce etape ar trebui sa urmeze pentru a incetini evalutia bolii si chiar regresarea ei. Multumesc foarte mult

  24. Domnule doctor,

    Bunicul meu, Ivanov Trifan, din Tulcea este internat in spitalul Fundeni (etj.2 cam. H13) cu diagnosticul varice esofagian. Eu si sora mea geamana va rugam sa-l consultati si sa-i salvati viata bunicului nostru ,pentru ca ne este foarte dor de el si il iubim mult.Apelez la dumneavoastra pentru ca am vazut ca sunteti specialist in acest domeniu.
    Va multumim anticipat,Paula si Petrutsa Brinza.

  25. Domnule doctor,
    Tatal meu in varsta de 56 de ani a fost diagnosticat acum 5 ani cu ciroza hepatica.In ultimii ani a fost diagnosticat cu varice esogagiene de gradul IV.Anul acesta i s-a declansat hemoragia esofagiana de doua ori cu toate ca a fost bandat cu inele pe tot esogagul.Ultima hemoragie a inceput la 2 noaptea pe data de 20 februare si din doua in doua min ii tremura piciorul drept. Era palid la fata ,il durea abdomenul si in piept.Dimineata la ora6 a avut un scaun negru lucios.Dupa 2 ore a avut un scaun la fel de colorat dar cu volum mai mare. In jurul orei 17.00 a inceput sa vomite sange cu cheaguri in cantitate foarte mare(aprox. 1 l de sange).De abia atunci am chemat salvarea pentru tatal meu.Dupa 3 zile i S-A OPRIT HEMORAGIA cu ajutorul hemostaticelor si balonaselor.Acum are o anemie f mare si o glicemie peste 2 neexplecabila avand inainte 1 .Ce sfaturi imi dati si ce etape ar trebui sa urmeze pentru a incetini evalutia bolii si chiar regresarea ei. Multumesc foarte mult

  26. buna seara
    in cazul in care sotul meu a fost operat de cancer renal 2004 si acum are ciroza virala b+d suspect de hcc se oate visa la un transplant???va multumesc

  27. Valoarea de 50 pentru AFP la un pacient cu ciroză hepatica este îngrijoratoare, arată o evolutie spre cancer hepatic?
    MULTUMESC!

  28. Am 64 de ani si am fost diagnosticat cu:
    1. ciroza hepatica compensata scor Child A
    2. hepatocarcinom lob drept hepatic
    3. hipertensiune portala
    4. varice esofagiene grad 2 fara sangerare
    5. gastropatie portal hipertensiva
    6. chist cortical renal drept
    7. spondilita anchilopoietica
    8. adenom de prostata

    Momentan iau Lagosa de 3 ori/zi, omez 1/zi.
    Am dosar Nexavar din luna mai dar inca nu este aprobat de ministerul sanatatii. Ce ma sfatuiti sa fac?

  29. Buna ziua! o doamna in varsta de 60 de ani, care are ciroza hepatica, dar si varice esofagiene de gradul 2 si 3, ar putea sa zboare cu avionul? o poate afecta in vre-un fel? (desi ati specificat faptul ca tensiunea este in artere iar varicele sunt pe vene)
    Multumesc anticipat!

  30. Buna seara!sunt o persoana f disperata,tatal meu in varsta de 69 ani are ciroza hepatica tip c uscata.cam de 3 saptamani a anceput sa faca apa la burta.Azi pentru prima data a varsat mult sange pe nas si pe gura.Scaunul a fost normal momentan.I s-a spus la spital k are hemoragie digestiva.Era foarte constient cand voma.va rog mult sa-mi spune-ti ce trebuie facut an situatia lui si ce sanse de supravietuire are?acum e sub observatia medicului la terapie.MULTUMESC ANTICIPAT

  31. sant si eu o persoana disperata mama are ciroza si as vrea sa stiu daca in stadiu terminal isi vomita ficatu sau il elimina prin scaun? in seara asta a avut scaun cu o culoare ciudata . La ce sa ma astept? are 90 de ani si o ascita urata [elimina ascita prin picioare si arata groaznic]

  32. Domnule doctor, tatal meu in varsya de 55 de ani este diagnostificat cu ciroza. urmeaza tratamentul prescris de medic, dar nu reuseste sa se abtina de la csumul de sare. consuma sare in cantitati foarte mici,iar in ultimlele zile are pierderi foarte mari de sange pe nas. Cat de grava este situatia lui? Ce ii poate provoca sangerarea pe nas. Mentionez ca medicul curant a gasit ficatul complet alb, fara functiile de regenerare si de producere a substantelor necesare organismlui, are probleme si cu rinichii si urmeaza tratament. De asemenea peretii bilei sut foarte mult ingrosati. cauza cirozei tatalui meu este alcoolul. va rog din suflet sa-mi raspundeti. va multumesc.

  33. domnule doctor, am un baietel de 6 luni si a fost diagnosticat cu varice esofagiene si cavernom de vena porta.. acum o saptamana a inceput sa sangereze si sa faca scaunele cu sange va rog ajutati-ma pentru ca nu mai stiu ce sa fac sau macar spunetimi ce pot face ca sunt disperata, de o saptamana nu se opreste sangerarea in momentu de fata sunt la un spital din bucuresti va rog din sufet sa ma sfatuiti ce pot face va rog si va multumesc

  34. domnule doctor ,am un baietel diagnosticat cu cavernom de porta si varice esofagiene gr 2.am citit si am aflat tot ce se poate afla despre boala si stiu ca singura sansa de vindecare completa este o operatie in afara.as dori insa sa va intreb daca la noi in tara exista vreun spital in care sa se fi facut aceasta procedura ,,split liver ,,la un copil de 3 ani?va multumesc

  35. Va salut.Tatal meu (48ani) este internat de 1 saptamana la Fundeni, sectia gastroenterologie si recent a fost supus operatiei de ligatura elastica a varicelor,de asemeni a fost diagnosticat cu ciroza hepatica,dar stiu ca nu prezenta sangerari.As vrea sa stiu daca acele cercuri raman in organism.Aduna lichid in organism.Toti medici pe unde am fost, au spus ca este de la ficat dar nu-si dau seama de ce,pentru ca citez parerea medicilor „analizele au iesit bine”.Va rog mult daca ati putea sa ma ajutati ca nu mai stiu ce sa fac.

  36. Domnule doctor,
    Revin cu o mare rugaminte:boala tatalui meu s a agravat ftrepede si spitalul din Targoviste are nevoie de confirmarea unui medic din Fundeni pt a i Pune la dispozitie o salvare pt ca numai asa poste fi transportabil
    Va rog DIN suflet ne puteti ajuta?

  37. Buna ziua !!Tatal meu are 56 de ani si sufera de ciroza hepatica alcoolica cu varice esofagiene rupte(4 mai exact)…dupa intereventie varicele au fost legate ..intrebarea mea …este in pericol de moarte ?..chiar daca o sa respecte un regim alimentar sanatos si alcool propriu 0.Va multumesc

  38. buna seara. Mama mea, 55 de ani are metastaze la ficat, a facut 18 sedinte de chimioterapie, chiar ieri a facut-o pe cea de-a 18, dar noaptea trecuta sa varsat f mult sange cu cheag, a fost azi la doctorul oncolog, i-a facut o perfuzie si a chemat-o luni pt o alta perfuzie „hidratare”, nu e ricant sa stam pana luni? adica sa stam acasa inca doua zile?

  39. StimateDomnule Doctor ….Am 46 ani sunt plecata in Spania …am dureri acentuate in zona abdominala superioara ,dreapta si putin spre stanga ,am facut analize de sange au iesit in parametri normali tin sa precizez nu am hepatita b,c .nu stiu ce sa fac asa ca la sf .de saptamana vin inRomania puteti sa ma primiti la spital Luni 19 Dec , am mai fost la dumneavoastra …atunci a fost in regula m am vindecat …va nultumesc .

  40. Mama mea a fost depistata cu hepatita cronica acum 11 ani si acum mai nou iau gasit varice esofagiene de gradu 2.. suntem cam nedumeriti este grav? Doctorita ia spus atata ca pacat ca este tanara, sa fie ore din cauza hepatitei sau a varicelor?

  41. Buna sera,

    Am o intrebare la dvs, avand varice esofagiene de gradul 2 pot ramane insarcinata ? sau trebuie neaparat facuta interventia de legare a venelor inainte de procedura de fertilizare in vitro ?
    Multumesc anticipat!

  42. Am varice esofagiene,gastrice ,prolaps de valva mitrala,și la analize îmi tot spun n ați făcut lichid,înseamnă că am ciroza uscată?

  43. Bună ziua sunt din Satu Mare am 41de ani si am cavernom portal si nu facut niciodată hemoragie…da am si pietre la fieara.Operatie de cavernom portal si colecistectomie mă puteti ajuta .Mulțumesc anticipat

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: