Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Flora intestinala normala, compozitie

Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog Bucuresti

Microbii sunt prezenti pe toate suprafetele corpului care vin in contact direct cu mediul extern:

  • piele
  • mucoasa tubului degestiv
  • caile aeriene superioare
  • vagin
  • extremitatea externa a uretrei
  • conductul auditiv extern.

Saliva, care este considerata oarecum.. curata, contine cca 100 de microbi pe ml, cam aceeasi situatie este in esofag, in timp ce stomacul, datorita continutului in acid clorhidric, nu contine practic nici un microb.

Intestinul uman, mai ales colonul nu este nici pe departe steril (adica lipsit total de microbi), ci contine circa 500 de specii diferite de bacterii. Acestea reprezinta cca 60% din masa totala uscata de materii fecale.

Ce este flora intestinala normala?

Flora intestinala normala, saprofita, este constituita din toate bacteriile care in mod NORMAL traiesc in intestin. Intre aceste bacterii exista un echilibru , care duce la o buna functionare a intestinului, si datorita existentei acestor bacterii.

Cele mai cunoscute microorganisme care traiesc in interiorul intestinului, in buna intelegere intre ele si cu organismul uman, sunt:

  • Bacteriile, 99% anaerobe (nu au nevoie de aer pentru inmultire) si 1% aerobe (au nevoie de aer pentru a se inmulti); cele mai frecvent intalnite specii de bacterii din colon sunt
    • Bacteroides
    • Clostridium
    • Fusobacterium
    • Eubacterium
    • Ruminococcus
    • Peptococcus
    • Peptostreptococcus
    • Bifidobacterium
    • Escherichia
    • Lactobacillus
  • Unele ciuperci (fungi), ca
    • Candida
    • Saccharomyces
    • Aspergillus
    • Penicillium
  • Unele protozoare – Giardia intestinalis

Este exterm de important de stiut ca aceste microorganisme exista in mod normal in intestin; uneori auzi oamenii intrebandu-se “de unde sa iau eu Giardia, sau Candida , sunt femeie serioasa, curata.. poate sotul umbla aiurea“; aceste microorganisme exista in intestin, dar nu-si fac simtita prezenta decat atunci cand se inmultesc peste masura, in dauna altor microorganisme cu care mai inainte erau in echilibru.

De unde provin microbii din intestin?

Tubul digestiv al copilului este steril (fara microb)  inainte de nastere).

La nasterea naturala, primii microbi intra in tubul digestiv al copilului pe cale bucala din regiunea genitala si anala a mamei, apoi din mediul inconjurator de pe san in timpul suptului, de pe suzeta, maini, etc; la acesti copii flora intestinala este completa, definitiva cam la o luna de la nastere.

In cazul nasterii prin cezariana, primii microbi intra in gura copilului din mediul spitalicesc, apoi la fel ca la cei nascuti pe cale naturala (san, suzeta, maini), dar, flora intestinala este completa cam dupa 6 luni de la nastere, perioada in care pot face mai frecvent boli diareice decat copii nascuti pe cale naturala.

Pe parcursul vietii de adult flora intestinala este bine stabilizata, iar in cazul aparitiei unor dezechilibre moderate, reconstituirea florei se face tot pe cale orala prin alimentatie, maini murdare, tacamuri, apa, etc.

Distrugerea florei intestinale

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: