Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Imunitatea si bolile autoimune hepatice

Ce sunt bolile autoimune?

Bolile autoimune sunt boli date de reactia imuna a organismului impotriva propriilor structuri (proteine).

In majoritatea cazurilor = cca 80% din cazuri, aceste boli apar la femei.

In mod normal organismul se apara impotriva structurilor straine de tip proteina prin formarea unor substante care se numesc anticorpi, sau cu ajutorul unor celule care se numesc limfocite. Organismul isi recunoaste propriile proteine, si nu le ataca.

Sunt insa situatii in care organismul nu mai recunoaste propriile proteine normale, sau proteinele sale sunt modificate , de exemplu printr-un factor declansator,  atunci, organismul formeaza anticorpi impotriva acestor proteine, incercand sa le distruga; fenomen care da nastere unei boli autoimune.

De ce apar bolile autoimune?

Factorii de clansatori ai bolilor imune in general in gasiti aici

Ficatul poate fi afectat in bolile autoimune (lupus eritematos sistemic, sarcoidoza, etc), dar la randul sau poate face unele boli autoimune proprii, sau sa prezinta manifestari de tip autoimun in cadrul unor boli de alta cauza (de exemplu sa aiba manifestari de tip autoimun in hepatita cu virus C, in ciroza alcoolica, etc).

Care sunt bolile autoimune ale ficatului?

Principalele boli autoimune hepatice sunt:

  1. Hepatita autoimuna tip 0, 1, 2 si 2b
  2. Colangita scleroasa primitiva
  3. Ciroza biliara primitiva
  4. Asocierea (overlap) intre unele dintre formele de mai sus

Cum se pune diagnosticul de boala autoimuna hepatica?

Cele mai importante caracteristici ale bolilor autoimune hepatice  sunt:

  • Existenta colestazei (cresterea fosfatazei alcaline, GGT, cresterea transaminazelor peste 5 ori normalul)
  • Existenta unor simptome (astenie, mancarimi de piele, dureri abdominale, icter, urini portocalii)
  • Existenta altor boli cu mecanism similar in antecedente (boli inflamatorii intestinalem tiroidita, lupus, sarcoidoza, boli musculare, sclerodermie, etc)
  • Modificari de teste imune (IgG, IgM, autoanticorpi)
  • Excluderea altor cauze de modificare a testelor hepatice de coelstaza  (virusuri, medicamente, boala Wilson)

 

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

 

 

4 comentarii la „Imunitatea si bolile autoimune hepatice

  1. sunt alessia…am 37 de ani si sunt diagnosticata de cateva luni cu ciroza biliara primitiva stadiul II , in urma unei biopsii….medicul meu curent mi-a recomandat 3 pastile de ursofalk /zi si hepatoprotectoare permanent…pe net am citit despre un medicament care a aparut in urma cu 13 ani in canada si e folosit f des si de sua..care se numeste „IMMUNOCAL”…pentru a inceti evolutia bolii mele as putea sa iau impreuna cu celelalte medicamente si pe acesta…ca un supliment? va multumesc….am uitat sa precizez ca analizele sunt bune de cand iau ursofalk…

  2. Buna ziua.Ma numesc Stelian am 30 de ani,va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat.
    Recent am facut niste analize la scaun si mi-a iesit ca am chist de lambli si oua.
    Dr mi-a dat un tratament cu pepon,si m-ia recomandat sa fac un ecograf abdominal.
    La eco mi-a isit LS 56 LD 136 mm,dimensiuni normale,ecogenitate mult crescuta difuz cu aspect steatozic,ecostructura emogenica,fara leziuni focale fara dilatari de BIH.
    GLICEMIA AM88
    Tryglicerinele 256
    vsh 28
    am facut analize si pt heatita b si c si m-ia iesit negativ.
    As dori sa stiu din ce cauza am steatoza hepatica ,nu consum alcool si daca se poate trata,nu am primit nici un tratament doar regim.
    Ma doare si spatele in partea de mijloc sus si in partea de jos ,dureriile sant m-ai accetuante cand ma incordez sau misc muschi spatelui,simt si un deranj in partea dreapta sub coaste in partea din spate (am si discopatie lombara,polidiscopatie cdl).Poate sa fie dureriile pe care le simt cauzate de ficat sau e de la coloana?Va rog sa ma ajutati sa inteleg problema de a ficat cat de grava e,sant cam stresat,maanc numai salate,nu consum alcool deloc.Va multumesc anticipat pt raspuns.

  3. fiul meu in varsta de 18 ani a fost diagnosticat cu colangita scerozanta si hepatita autoimuna . Face tratament cu medrol, imuran si ursofalk. Transaminazele s-au normalizat, GGT este in scadere ( ajuns la 100) dar daca nu ea 4 tablete de ursofalk se mareste imediat bilirubina totala (ex. 1,90). In timpul tratmentului a crescut colesterolul (240). Se poate trata aceasta boala prin transplant de celule stem. Exista in Europa un centru unde as putea ajunge cu fiul meu sa putem trata aceasta boala. Se poate solicita formularul E 121 pentru aceasta boala ? Este adevarat ca ursofalk-ul imbolnaveste inima ? Va rog frumos sa-mi raspundeti ! Suntem disperati ! Cu stima, Mihai F.

  4. Buna ziua,

    Vreau sa va rog sa-mi spuneti daca hepatita autoimuna este vindecabila complet, sau macar daca se poate tine sub control si se poate trai cu ea toata viata. Am vazut pe majoritatea site-urilor ca este o speranta de viata in medie de 12 ani. Pronosticul e foarte rezervat. mentionez ca am 33 de ani si ca nu exista complicatii.

    Va multumesc.
    Cu stima,
    IStefan H.

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: