Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog Bucuresti
Intestinul uman nu este steril,adica complet lipsit de microbi, el continand inca imediat dupa nastere unele specii microbiene |(flora intestinala saprofita, deosebita de flora intestinala parazita, anormala).
Flora intestinala fiziologica (normala), poate avea influenta favorabila dar si defavorabila asupra organismului.
Rolul florei intestinale poate fi benefic:
- Sinteza unor vitamine precum vitamina K (biotină), acid pantotenic si acid folic
- Impiedica colonizarea intestinului cu alte bacterii daunatoare care in mod normal NU se gasesc in intestin, cu care organismul nu este obisnuit, si care pot provoca mari neplaceri organismului uman; acest efect rezulta prin producerea de substante neconvenabile noilor bacterii (bacteriocine), sau prin consumul substantelor care le – ar ajuta sa se inmulteasca
- Absorbtia si digestia unor substante ca
- glucide precum amidonul, suplinind lipsa unor enzime ale organismului necesare descompunerii acestor zaharuri
- digestia unor fibre alimentare
- digestia unor proteine – colagen, elastina, lactozei sau mucusului
- producerea unor substante prin fermentatie zaharolitica -acid propionic , butiric (are rol anticancerigen), lactic (este o sursa de energie pentru muschi) .
- absorbtia si stocarea unor produsi lipidici
- absorbtia unor ioni – magneziu, fier, calciu
- Efect trofic (hranitor) asupra celulelor mucoasei intestinale
- Efect de stimulare a imunitatii prin stimularea tesutului limfatic intestinal (producator de anticorpi);unele dintre primele formatiuni care produc anticorpi la fat se afla la nivelul mucoasei intestinale (placile Peyer); bacteriile utile care populeaza intestinul imediat dupa nastere, sunt tolerate de sistemul imun al organismului, fiind recunoascute ca “prietenoase” inca din copilarie, iar aceasta toleranta imuna are rol important in
- Prevenirea aparitiei bolilor autoimune, atat de dificil de tratat
- Prevenirea aparitiei alergiilor
- Metabolizarea unor substante provenind din alimentatie, si care nemetabolizate, pot avea rol de stimulare a aparitiei cancerului de san, colon, prostata sau stomac
- Prevenirea bolilor inflamatorii intestinale (boala Crohn, rectocolita ulcerohemoragica)
- Prevenirea sau stimularea obezitatii, prin raportul dintre doua specii de microbi din intestin Bacteroidetes (anti-obezitate) si Firmicutes (stimulante a aparitiei obezitatii)
Efectele rele ale florei intestinale normale sunt mult mai putine:
- pot provoca produce anumite toxine care pot avea rol in aparitia cancerului de colon (bacteriile Bacteroides si Clostridium)
- pot fi implicate in aparitia infectiilor cu diferite localizari in organism (urinare, pulmonare, abdominale, etc)
- la organismele cu imunitatea scazuta pot provoca septicemii
- pot fi implicati in aparitia unor forme de colite (Clostridium Difficile)Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.
Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.
Pentru cei care au nevoie de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web